Įvairiapusis ir talentingas aktorius Josh‘as Brolin‘as kino ekranuose suvaidino daugybėje filmų. Nuo jaudinančių dramų iki veiksmo kupinų blokbasterių – J. Brolin‘as pademonstravo savo aktorinį meistriškumą įvairiuose vaidmenyse.

Prieš pradedant nagrinėti 10 geriausių Josh‘o Brolin‘o vaidmenų filmuose, būtina trumpai apžvelgti aktoriaus biografiją ir karjerą. Brolin‘as gimė 1968 m. vasario 12 d. Santa Monikoje, Kalifornijoje, ir yra kilęs iš šeimos, kuri buvo įsitvirtinusi pramogų industrijoje. Jo tėvas Džeimsas Brolin‘as yra garsus aktorius, o motina Džeinė Kameron Agee – laukinės gamtos aktyvistė. Ankstyvas Brolin‘o susidūrimas su aktorystės ir kino pasauliu sudarė prielaidas jo būsimai sėkmei šioje industrijoje.

Brolino aktoriaus karjera prasidėjo aštuntojo dešimtmečio viduryje, jis vaidino tokiuose televizijos serialuose kaip „Privatus žvilgsnis“ (angl. Private Eyes) ir „21 Jump Street“. Vis dėlto į dėmesio centrą jį išstūmė kultiniame klasikiniame filme „Padaužos“ (angl. The Goonies, 1985 m.) suvaidintas Brando Volšo vaidmuo. Nuo to laiko Brolin‘as ir toliau žavi žiūrovus įtikinamais vaidmenimis, pelnydamas kritikų pripažinimą ir įsitvirtindamas Holivude.

Galima teigti, kad Josh‘o Brolin‘o filmografijoje gausu įtikinamų ir įvairių vaidmenų, kurie atskleidžia jo, kaip aktoriaus, diapazoną ir įvairiapusiškumą. Nuo jaudinančių dramų iki epinių blokbasterių, Brolin‘as nuolat vaidina niuansuotus ir paveikius vaidmenis, kurie paliko neišdildomą pėdsaką kino kraštovaizdyje. Šiame sąraše išskirti 10 geriausių Josh‘o Brolin‘o filmų vaidmenų liudija jo talentą ir neblėstantį palikimą kino pasaulyje. J. Brolin‘o gebėjimas įkūnyti sudėtingus personažus, suteikti jiems gilumo ir žmogiškumo bei sužavėti žiūrovus savo buvimu ekrane įtvirtina jo, kaip vieno įspūdingiausių savo kartos aktorių, statusą. Jis ir toliau imasi naujų ir sudėtingų vaidmenų, todėl žiūrovai gali nekantriai laukti kito garsiaus Josh‘o Brolin‘o karjeros pasirodymo.

Kadras iš filmo „Džona Heksas“

10. „Džona Heksas“ (Jonah Hex, 2010)

„Džona Heksas“ – 2010 m.  superherojų filmas, sukurtas pagal to paties pavadinimo „DC Comics“ personažą. Režisavo Džimy Hayvardas, o scenarijų parašė Neveldine Taylor. Filme pagrindinį vaidmenį atlieka Josh‘as Brolin‘as, Džon Malkovičius, Megan Fox, Michaelas Fasbenderis, Vilas Arneta, Michaelas Šanonas ir Vesas Bentley.

Prie filmo prisijungė krūva garsių kompanijų: „Legendary Pictures“, „Mad Chance Productions“, „Akiva Goldsman“ ir „Weed Road Pictures“. Galiausiai jis buvo išleistas 2010 m. Birželio 18 d. „Warner Bros. Pictures“. Filme pasakojama apie Amerikos pilietinio karo metu Džoną Hexa (akt. Josh Brolin), kuris tarnauja kaip konfederacijos kavaleristas, kol jo vadovaujantis karininkas Kventinas Turnbulas liepia jam sudeginti ligoninę. Hexas atsisako ir yra priverstas nužudyti savo geriausią draugą, Turnbul sūnų Jebą.

Po karo Turnbulas ir jo vykdytojas Burkas priverčia Hexą stebėti, kaip dega jo namas su žmona ir sūnumi. Niekšas karininkas paženklina Hexo veidą savo inicialais ir palieka jį numirti. Vietiniai amerikiečiai atgaivina Džoną pasitelkę mistines galias, suteikdami jam galimybę laikinai prikelti mirusiuosius.

Kai Turnbulas, galimai žūva per viešbučio gaisrą, Hexas patenkina savo keršto troškimą. Tačiau pasirodo, kad blogiukas išgyvena ir užgrobia traukinį, vežantį eksperimentinio „super ginklo“ komponentus, skersdamas sargybinius ir keleivius. Tuometinis prezidentas Grantas teigia, kad Turnbulas liepos ketvirtąją planuoja teroristinį išpuolį Amerikos šimtmečio proga, ir nurodo armijos leitenantui Grasui samdyti Hexą, kad sustabdytų savo seną priešą. (Justas Pridotkas)

„Džona Heksas“ yra toks „popkorninis“ filmas, kuriame nereikia nei daug mąstyti, nei gilintis į siužetą. Tai toks filmas, kurį retas kino žiūrovas gali pervertinti (jis nevertas devyneto ar dešimtuko), ir toks, kurį kritikai sunaikins, bet ir toks, kuris tikrai nustebins daugelį, suteikusių jam šansą. Jį verta žiūrėti – ypač jei turite televizorių ir garso sistemą, galinčią suteikti beveik kino teatro patirtį. Juostoje tikrai yra subtilių akcentų, kurie patiks daugumai, o Malkovičius ir Brolin‘as tikrai pakelia šį filmą į aukštesnį lygį.

Kadras iš filmo „Žmogiška silpnybė“

9. „Žmogiška silpnybė“ (Inherent Vice, 2014)

Pagal Thomaso Pynchono romaną sukurtas filmas baigia neformalią Andersono trilogiją, kurią pats režisierius vadino „Amerikietiškos paranojos“ istorijomis (ankstesni šio ciklo filmai „Čia bus kraujo“ ir „Mokytojas“). Thomas Pynchonas Amerikoje yra, ko gera, paslaptingiausias po Jerome‘o Salingerio rašytojas: abu buvo užslaptinę savo gyvenimus, nesirodė viešumoje ir tuo baisiausiai intrigavo literatūros specialistus bei savo talento gerbėjus. Tiesa, Salingeris neseniai mirė, o Pinchonas dar gyvas, bet niekas nieko apie jį pasakyti negali (net internete galima rasti vos kelias jo nuotraukas, darytas jaunystėje).

Daugiasluoksnę „Žmogiškosios silpnybės“ (ir romano, ir filmo) fabulą atpasakoti labai sudėtinga, nes į talpią kriminalinio romano struktūrą rašytojas sudėjo labai skirtingus elementus, tad šio kūrinio vertintojai net sugalvojo naujadarą „isteriškas realizmas“.

Siužeto centre yra detektyvas Laris Sportelas (akt. Joaquinas Phoenixas), vienu metu tiriantis kelias bylas. Netrukus paaiškės, kad visi tyrimai susiję, o marihuanos apsirūkęs detektyvas, nuolat balansuojantis ties absurdo ir siurrealistinių haliucinacijų riba, pasineria į logikos dėsniams nepaklūstantį verpetą, kuriame persipynė keisti personažai ir nerimą keliančios organizacijos – gangsteriai, , „Juodosios panteros“, kinų sindikatas „Auksinė iltis“, „Arijų brolijos“ neonaciai, psichiatrijos ligoninėje sueigas rengianti sekta, net… kažkokia paslaptinga odontologų profsąjunga.

Brolin‘as juostoje vaidina leitenantą detektyvą Kristianą F. Bjornseną, tiesmuką ir rimtą Los Andželo detektyvą, kuris prieštarauja Diko metodams. Brolino sukurtas sniego žmogaus portretas – tai įrodymas, kad jis sugeba net pačius mįslingiausius personažus paversti giliais ir žmogiškais, nes filme jis naršo siurrealistinį ir painų pasakojimą. Filme aktorius su juodu humoru ir patosu įkūnija detektyvą, vaizduodamas jį kaip sudėtingą ir savitą asmenybę, veikiančią 7-ojo dešimtmečio kontrkultūros ir kriminalinių intrigų migloje. Jo vaidyba suteikia filmui intrigos ir nenuspėjamumo, prisideda prie mįslingos ir hipnotizuojančios atmosferos. „Žmogiška silpnybė“ pavyko ir įtraukia dėl savo neo-noir paslapties ir septintojo dešimtmečio nuotaikų, o Brolin‘ui atsiskleisti padeda gausus aktorių ansamblis, kuriame taip pat vaidina Owenas Wilsonas, Benicio Del Toro ir Martinas Shortas.

Kadras iš filmo „Amerikos gangsteris“

8. „Amerikos gangsteris“ (American Gangster, 2007)

Tai vienas labiausiai intriguojančių per visą gyvenimą iki šiol matytų filmų, pasakojančių apie konkretų narkobaroną, prieš keliasdešimt metų JAV, Niujorko Harlemo rajone išties karaliavusį stambaus masto heroino prekiautoją Franką Lucasą.

Tikrai ilgos trukmės filme dominuoja juodaodžiai, blizgus, disko amžiaus etapas, kai visiems rūpėjo tik „pakaifuoti“ ir uždirbti nemažus pinigus. Na, ir aišku daryti tam tikrus nusikaltimus. Mano akimis, tai vienas įsimintiniausių išties profesionaliai vaidinančio Holivudo aktoriaus Denzelio Washingtono įkūnytų personažų. Bene įsimintiniausia ir dažniausiai aplinkiniams per tam tikras paskaitas mano atpasakojama scena iš šio filmo: į sausakimšas bokso varžybas atvyksta pagrindinis filmo herojus, vilkintis egzotinius bei prabangius kailinius, o aplinką fiksuojantys ir narkotikų prekeivius medžiojantys „operai“ pro fotoaparatų objektyvus nuo tos susidomi ir sutelkia dėmesį į pagrindinį šio kino pasakojimo personažą.

Atrodo, filmo kūrėjai pateikia aiškią žinutę visiems gangsterių gyvenimą pamėgusiems asmenims: jei esi tas, kuris mėgsti prasilenkti su įstatymais, verčiau nedemonstruok iš tolo dėmesį traukiančios žėrinčios prabangos. Prisipažinsiu, teko tyrinėti ne vienos garsios Lietuvos kriminalinės gaujos istoriją, šnekinti juos sutriuškinusius kriminalistus, kurie tuo pačiu tiesiai pripažino, kad dažniausiai mūsiškiai nusikaltėliai suklumpa tiktai dėl to, kai pradeda ištisai demonstruoti prabangą – statyti milžiniškus ir prabangius dvarus, patys bei jų artimiausios moterys rengtis išskirtinai puošniais drabužiais bei važinėtis naujutėlaičiais limuzinais. (Dailius Dargis)

Ridley Scotto filme „Amerikos gangsteris“, sukurtame pagal tikrą kriminalinę istoriją, Brolin‘as vaidino kartu su Holivudo žvaigždėmis, jau minėtu Denzeliu Washingtonu ir Russellu Crowe. Brolin‘as vaidina detektyvą Trupo, korumpuotą policijos pareigūną, kuris ima kyšius iš Frenko ir susiduria su Robertsu.

Trupo, vienas pagrindinių filmo antagonistų, yra pasirengęs pažeisti įstatymą ir žaisti nešvariai, nepaisant savo galios. Brolin‘as, vaidindamas Trupo, suteikia filmui grėsmės ir moralinio dviprasmiškumo jausmą, didina įtampą ir pasakojimo sudėtingumą. Jo valdinga išvaizda ir subtili vaidyba prisideda prie šiurkštaus ir negailestingo nusikalstamo pasaulio vaizdavimo, todėl filmas tampa išskirtiniu Brolin‘o filmografijos kūriniu. „Amerikos gangsteris“ – tai šiurkštus klasikinių gangsterių filmų pavyzdys ir jis puikus.

Kadras iš filmo „Tikras išbandymas“

7. „Tikras išbandymas“ (True Grit, 2010)

„Tikras išbandymas“ ypatingas tuo, jog buvo parašytas ir prodiusuotas ne tik brolių Koenų. Prie filmo kūrimo prisidėjo visiems kino gerbėjams gerai pažįstamas Stivenas Spielbergas (ang. Steven Spielberg). Šis filmas pastatytas pagal Čarlio Porčio (ang. Charles Portis) 1968-tais metais išleistą novelę tokiu pačiu pavadinimu yra antra istorijos adaptacija.

Siužetas pasakoja apie mergaitę (akt. Kim Darby), kuri siekia atkeršyti už tėvo mirtį. Ji pasamdo stiprų, seną, problemų su alkoholiu turintį maršalą (akt. John Wayne) dėl šio reputacijos, jog jis visada atlieka jam pavestą darbą. Dviese jie suremia jėgas su Teksaso reindžeriu (akt. Glen Campbell), kuris ieško to paties vyruko už žmogžudystę Teksaso valstijoje. Trijulės savotiška odisėja nuveda juos nuo Arkanzaso iki Oklahomos, tam, kad surastų žudiką. Kelionės metu kiekvienas veikėjas patiria savus išbandymus ir turi galimybę pilnai atsiskleisti.

2011-tais metais atidaręs 61-ąjį Berlyno tarptautinį filmų festivalį, „Tikras išbandymas“ susilaukė gerų nuomonių iš kritikų pusės. Jis buvo nominuotas dešimčiai Oskarų: už geriausią kadrą, geriausią režisierių, geriausiai adaptuotą scenarijų, pagrindinę rolę atliekantį geriausią aktorių, geriausią pagalbinį vaidmenį atlikusią aktorę, geriausią meno režisierių, geriausią kinematografiją, geriausią kostiumų dizainą, geriausią garso takelį ir geriausią garso montavimą. Tačiau, deja, filmas nelaimėjo nei vienos iš nominacijų. Šis brolių Coenų statytas filmas puikiai suderina „vesternišką“ stilių su moderniais kinematografijos metodais, tobulai savo roles atitinkančiais aktoriais, gudriu humoru.

Aktorius Brolin‘as vaidino keliuose brolių Coenų filmuose, o „Tikras išbandymas“ neabejotinai yra vienas geriausių. Jis įkvepia naujos gyvybės pasenusiai istorijai ir dar kartą įrodo, kad Brolin‘as įkūnydamas Tomą Chaney, žudiką, turi talentą vaidinti piktadarius personažus dar iki suvaidinant Tanosą. 2011 m. filmas buvo nominuotas dešimčiai „Oskarų“, bet, deja, nė vieno iš jų nelaimėjo.

Kadras iš filmo „Milkas“

6. „Milkas“ (Milk, 2008)

Tai biografinė drama apie didį žmogų, kovojusį už žmogaus teises bei žodžio laisvę. Jis Harvey Milk‘as – pirmasis homoseksualios orientacijos neslėpęs politikas, užėmęs svarbias pareigas Kalifornijos valstijoje ir aktyvus LGBT+ teisių aktyvistas.

Deja, 1978-aisiais metais, kartu su tuometiniu meru George Moscone, buvo nužudytas savo politinio oponento, sulaukęs vos 48-erių metų. Tai juosta apie suskaldytą žmonijos vertybių skalę, kuomet vienas asmuo gali tapti žmogžudžiu, jog įvykdytų ideologinę egzekuciją, tuo tarpu kitas – daugelio angelu sargu bei geruoju samariečiu. Filmas, nepaliksiantis abejingų ir skatinantis gėrį, žmogiškumą bei nuolankumą, meilę bei pagarbą aplinkiniams. Tai istorija apie nesavanaudiškumą, atsidavimą bei aistrą gyvenimui.

Įdomu tai, jog tūkstančiai žmonių sutiko būti statistais be jokio atlygio, o tik ideologiniu pagrindu grįstu noru. Sean Penn‘ui, atlikusiam pagrindinį vaidmenį, buvo naudojami proteziniai dantys ir nosis, kontaktiniai lęšiai bei plaukai.

Aktoriaus vaidyba – išskirtinė, jo talentas akivaizdus tiek šios juostos metu, tiek ir kituose jo vaidintuose filmuose. Tai nuostabus epizodas, žiūrovą nukeliantis į XX amžiaus antrąją pusę ir užburiantis nuostabia vaidyba, įdomiais kinematografiniais sprendimais, ir, aišku, pačia istorija. (Justė Meištaitė)

Nuo pagrindinio aktoriaus tikrai neatsiliko ir Brolin‘as. 2009 m. Akademija pagaliau pripažino Brolin‘o talentą ir nominavo jį geriausio antrojo plano aktoriaus kategorijoje už Dano White’o vaidmenį biografiniame filme „Milkas“. Danas White’as – kitas pareigūnas ir Harvey oponentas, kupinas neapykantos ir negalintis priimti Harvey tapatybės.

Harvey kovoja su Baltuoju, kad užkirstų kelią visos valstijos mastu vykdomai iniciatyvai, draudžiančiai gėjams ir jų sąjungininkams dirbti valstybinėse mokyklose, ir ši istorija baigiasi tragedija. „Milkas“ – įkvepiantis filmas, kuriame išryškėja geriausi ir blogiausi žmonijos bruožai, o Brolin‘as visiškai išnyksta savo neįtikėtiname vaidmenyje ir pelnytai pelno pirmąją (ir vienintelę) „Oskaro“ nominaciją.

Kadras iš filmo „Keršytojai. Begalybės karas“

5. „Keršytojai. Begalybės karas“ (Avengers: Infinity War, 2018)

Šį „Marvel“ Visatos susijungimą tikrai būtų galima tituluoti labiausiai laukiamu ir aptarinėjamu filmu tais metais. Žinant, kad tai tik pirmoji filmo dalis, galime justi neišbaigtumą.

Ilgiausiame „Marvel“ filme susijungia per dešimtmetį pamilti herojai, visi pasauliai ir, pagaliau, žiūrovams pristatomi mistiniai begalybės akmenys. Asmuo, kuris surinks visus šešis akmenis taps pačiu galingiausiu žmogumi visatoje. Tanosas (akt. Josh Brolin) – didžiausias Keršytojų priešas, apsėstas valdžios ir žudymo, siekia surinkti juos visus. Jo manymu, visatoje balansas įsivyrautų tik su viena sąlyga – išnaikinus pusę civilizacijos.

Nors filme svarbiausia yra kova su Tanosu, antrąją vietą neabejotinai užima Gamora (akt. Zoe Saldana) ir jos santykis su minėtuoju blogiečiu, kuris yra jos netikras tėvas. Visa ši istorija šiek tiek atsiskiria nuo pagrindinio veiksmo ir atlieka lemiamą rolę visame siužete, prideda filmui dar daugiau dramatiškumo ir liūdesio.

Daugiau nei penkiasdešimt herojų, įspūdingi vaizdo efektai ir visiškai skirtingos istorijos, kurias Russo broliai sugebėjo sujungti į vientisą filmą, kuriame netrūksta netikėtų posūkių, dramos ir tik „Marvel“ būdingo humoro, o juostos finalas tiesiog atima žadą. (Sandra Šidlauskaitė)

Tai tikriausiai didžiausias ir garsiausias Brolin‘o vaidmuo iki šiol, kuriame jis įkūnija tironišką titaną. Genocidą vykdantis karo vadas yra vienas geriausių ir sudėtingiausių MCU piktadarių dėl savo beprotiškų veiksmų pateisinimo ir emocinių ryšių su tokiais personažais kaip jo dukra Gamora (akt. Zoe Saldaña). Brolin‘ą paversti Thanosu, kuris yra visiškai neatpažįstamas ir violetinis nuo galvos iki kojų, buvo panaudota judesio fiksavimo technologija.

Kadras iš filmo „Kopa. Antra dalis“

4. „Kopa“ (Dune, 2021) ir „Kopa. Antra dalis“ (Dune: Part Two, 2024)

Ekranuose pasirodžiusi kanadiečio režisieriaus Deniso Villeneuve‘o „Kopa“ susilaukė didelio ir kultinio romano fanų, ir skeptikų dėmesio. Filmas nominuotas dešimčiai Oskarų. Filmo veiksmas plėtojasi tolimoje ateityje tarpžvaigždinėje feodalinėje žmonių imperijoje, valdomoje padišacho imperatoriaus Šadamo IV, ir pasakoja apie kosminės imperijos dykvietę, tapusią vertingiausia planeta ateities visatoje.

Filme „Senojoje Žemėje“ jau seniai nebegyvena žmonės, pasimiršo didžioji dalis istorijos, nors yra išlikę įvairių istorinių bei religinių tradicijų, dažniausiai persimaišiusių tarpusavyje, pvz., religinė knyga „Oranžinė katalikų biblija“ yra islamo, budizmo, katalikybės, protestantizmo ir kitų šiuo metu paplitusių religijų mišinys.

O didžiausias alinančių audrų nusiaubtos planetos turtas – ypatingas prieskonis melanžas, vertinga medžiaga, kuri suteikia savo vartotojams padidintą gyvybingumą ir praplečia sąmonę. Šis jėgas stimuliuojantis „vitaminas” būtinas leidžiantis į greitesnes už šviesą tarpžvaigždines keliones, nes suteikia kosminiams navigatoriams galimybę saugiai naršyti tarpžvaigždinėje erdvėje. Be Arakio nebūtų ir civilizacijos. Tas, kas valdo Arakį, valdo ir likimo jėgas. (Gediminas Jankauskas)

Na, o klasikinės fantastinės istorijos tęsinyje nagrinėjama mitinė Polo Atreido kelionė, kai jis susivienija su Chani ir fremenais (klajokliais), keršydamas sąmokslininkams, sunaikinusiems jo šeimą. Susidūręs su pasirinkimu tarp savo gyvenimo meilės ir visatos likimo, jis stengiasi užkirsti kelią siaubingai ateičiai, kurią tik pats Atreidas gali numatyti.

Šiame filme, kaip ir pirmajame, pamatysime jausmą, tikrą jausmą, kai jaunas vaikinas tampa klajoklių Mesiju dykumos planetoje, kurioje gyvena milžiniški kirminai, saugantys vertingiausią Visatos medžiagą. Ta medžiaga žmones paverčia keliautojais, mistikais ir bepročiais. Kokią kainą jis turės sumokėti, ką patirti, kad taptų naujuoju jų visatos valdovu?..

Pirmojoje filmo dalyje Atreidų rūmų ginklų meistras Gurnis Hallekas (Brolin) moko Polą kovoti, ruošdamas jį laukiantiems iššūkiams. Brolin‘as savo vaidmeniui suteikia fizinio intensyvumo, O antrojoje dalyje Brolin‘as grįžta kaip Gurnis Hallekas, vienas iš Polo mentorių, kuris padeda jam kovoti su Harkonenų namais. Svarbiausia, kad Brolin‘as vėl vaidina Gurnį, o čia yra ir netikėta scena, kurioje jis groja Balisetu – į gitarą panašiu muzikos instrumentu, būdingu tik Kopos pasauliui. Tai vienas iš retų muzikinių filmo momentų, kai Brolin‘as suteikia šiek tiek charizmos ir lengvumo visam filmo rimtumui. Šis filmas taip pat yra trečiasis Brolin‘o ir Villenueve’o bendradarbiavimas po „Sicario“ ir pirmosios „Kopos“ dalies.

Kadras iš filmo „Padaužos“

3. „Padaužos“ (The Goonies, 1985)

„Padaužos“ kaip ir „Gremlinai“ balansuoja tarp linksmybių bei baisybių. Tai dar vienas Steven‘o Spielberg‘o veiksmo bei nuotykių kūrinys, tai istorija apie grupelę vaikų, kurie vaikosi paslėpto lobio. Spielberg‘as tuo metu atrado nišą, kuri tinka jaunesniems paaugliams turintiems sudėtingesnį skonį siaubo filmams. Tačiau skirtingai nei „Gremlinai“ ar „Poltergeistas“, „Padaužos“ neprivers jaunosios auditorijos naktimis sapnuoti košmarų.

Richard Donner režisuotas filmas „Padaužos“ futuruoja grupelę draugų, kurie save vadina padaužomis. Grupelę sudaro Brandonas, Data, Kalbioji Bruna bei stambusis Chunk‘as. Jaunoji grupelė aptinka seną žemėlapį, kuriame yra nurodytas vienaakio pirato Willy lobis. Grupelė vaikų nusprendžia ieškoti lobio, tačiau susiduria su blogiukais, iš kurių vienas yra deformuotas pabaisa.

Nors pasak režisieriaus Richard‘o Donner‘io komanda patyrė šiek tiek sunkumų dirbant su jaunaisiais aktoriais, dauguma jų puikiai atliko vaidinimo elementus bei buvo nominuoti „Saturn Awards“ apdovanojimams. Spielberg‘o kūryba bei jaunuolių energingumas išties paverčia filmą išskirtiniu. (Arnas Mackonis)

Brolin‘as kaip aktorius debiutavo filme „Padaužos“ – viename mėgstamiausių 8-ojo dešimtmečio šeimos filmų, kuris iki šiol mėgstamas ir žiūrimas vėl ir vėl. Brolin‘as vaidina Brandoną, vyresnį Mikio (akt. Sean Astin) brolį, kuris dažnai jam pridaro nemalonumų. Iš pradžių jis netiki Mikiu dėl egzistuojančio lobio, bet yra įtraukiamas į nuotykį ir pavojų. Be Brolin‘o, filme taip pat vaidino daug kitų vaikų aktorių, kurie vėliau tapo didelėmis žvaigždėmis, įskaitant Astiną, Korį Feldmaną, Martą Plimpton ir Ke Huy Quaną.

Kadras iš filmo „Sicario: narkotikų karas“

2. „Sicario: narkotikų karas“ (Sicario, 2015)

Veiksmo trileris „Sicario“ garantuotai pakels bet kurio žiūrovo kraujospūdį. Filme, kuriame vaidina Emilė Blunt ir Josh‘as Brolin‘as, pasakojama apie idealistę FTB agentę, patekusią į sunkią situaciją, susijusią su narkotikų karu JAV ir Meksikos pasienyje.

FTB agentė Keitė (akt. Emilė Blunt) dalyvauja specialiojoje operacijoje, kurios metu turi išgelbėti įkaitais paimtus žmones. Paaiškėja, kad įtartiname name nėra gyvų žmonių – visur lavonai. Operacijos metu žūva keli jos kolegos. Vėliau Keitė išsiaiškina, kad tas pats namas priklauso Meksikos narkotikų karteliui. Agentės viršininkas pasiūlo prisijungti prie itin slaptos grupuotės, kuriai vadovauja Metas Greiveris (akt. Josh Brolin), kartu su savo partneriu Alechandru (akt. Benicio Del Toro). Laikui bėgant, merginai kyla vis daugiau klausimų, o pagrindinė dilema – kur baigiasi įstatymas ir prasideda nusikalstamumas? Ji jaučiasi lyg išduodama tai, dėl ko ir pradėjo dirbti saugumo pajėgose. (Sandra Šidlauskaitė)

Šio filmo stiprybė slypi netvarkingume, nešvarume ir tikrume. Režisierius vėl randą bendrą kalbą su operatoriumi Roger Deakins ir kartu mums pateikia drąsų pasakojimą, apie tai, kaip gyvenant tokiame pasaulyje, pačiam nevirsti pabaisa ir neperžengti įstatymo. (Sandra Šidlauskaitė)

Vienas geriausių Brolin‘o karjeros filmų ir pirmasis jo bendras darbas su Denisu Villenueve’u, pripažintas kriminalinis trileris „Sicario“.

Kartu su Benicio Del Toro, vaidinančiu paslaptingą slaptą specialistą, šie aktoriai sudaro įtikinamą trijulę, o filme įtaigiai ir nerimą keliančiai komentuojamas karas su narkotikais. Filme gausu šokiruojančio veiksmo ir posūkių, o Brolin‘as vėliau dar ir pakartojo Greiverio vaidmenį 2018 m. pasirodžiusiame filmo tęsinyje.

Filmas sulaukė didžiulės sėkmės, o jo tęsinys taip pat buvo gerai įvertintas ir privertė gerbėjus nekantriai laukti trečiosios dalies. Daugybė žiūrovų sutinka, kad filme buvo daug įtemptų akimirkų, ypač pasienio susirėmimų scenos ir dar ta įtempta muzika, tikrai prideda emocijų prie ir taip gero filmo.

Kadras iš filmo „Šioje šalyje nėra vietos senukams“

1. „Šioje šalyje nėra vietos senukams“ (No Country for Old Men, 2007)

Pagal Pulitzerio premiją apdovanotą Cormac’o McCarthy romaną sukurta kriminalinė drama hipnotizuoja nuo pirmųjų kadrų ir neleidžia atsipalaiduoti iki paties finalo. Režisierių Joelio ir Ethano Coenų 2007 m. „Oskarą“ už geriausią filmą pelniusioje juostoje pasakojama apie Teksaso kaime gyvenantį medžiotoją, kuris susiduria su nepavykusiu narkotikų sandoriu ir milijonais grynųjų pinigų.

Kažkur gūdžiuose Teksaso valstijos užkampio prerijose Vietnamo karo veteranas Levelynas Mosas (akt. Josh Brolin) aptinka šiurpą keliantį vaizdelį – penkis dykumoje paliktus automobilius, krūvą ginkluotų lavonų, didžiulę partiją meksikietiško heroino, o netoliese lagaminą su dviem milijonais „žaliųjų“. Kadangi numirėliams pinigai nereikalingi, kaubojus nusprendžia šį niekieno turtą priglausti savo namuose. Kad ši netikėta sėkmė žada naujas dideles problemas, herojui aišku iš karto.

Filmo siužetas primena sniego griūtį, kurią išprovokuoja vienas neatsakingas poelgis. Taip brolių Coenų filmuose buvo ne kartą. O kai smurto banga išsilieja plačiai, užkirsti kelią jai nebeįmanoma. Filmas sulaukė ir kritikų, ir komercinės sėkmės.

Šis filmas – kol kas aktoriaus Brolin‘o karjeros viršūnė. 2008 m. juosta pelnė „Oskarą“ už geriausią filmą. Tai meistriškas įtempto siužeto filmas. Brolinas, vaidindamas Mosą, meistriškai ir įtaigiai įveikia klastingą ir negailestingą Teksaso ir Meksikos pasienio kraštovaizdį, kai jį persekioja negailestingas ir paslaptingas samdomas žudikas Antonas Čigurhas (akt. Javieras Bardemas).

Brolin‘o vaidyba filme atskleidžia jo gebėjimą perteikti moralinį dviprasmiškumą ir pažeidžiamumą keliaujant po pavojų ir moralinio nuosmukio kupiną pasaulį. Jo buvimas ekrane ir juntama įtampa, kurią jis įneša į vaidmenį, patvirtina, kad šis vaidmuo yra vienas geriausių Brolin‘o karjeroje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: