XXI amžiuje padaugėjo komedijų suaugusiesiems, kuriose peržengiamos humoro ribos, dažnai pasitelkiamos rizikingos temos, nepadori kalba ir šiurkštūs juokeliai. Šie filmai sulaukė atgarsio tarp žiūrovų, nes juose linksmai ir dažnai satyriškai žvelgiama į šiuolaikinį gyvenimą, santykius ir kultūrą. XXI amžiuje buvo sukurta keletas juokingiausių ir nepamirštamiausių pastarojo meto komedijų suaugusiesiems – nuo šmaikščių sekso komedijų iki satyrinių politinių parodijų.

Pasiruoškite braukti juoko ašaras, nes šiame sąraše pateikiame dešimt geriausių XXI a. komedijų suaugusiesiems, kuriose demonstruojamas geriausias humoras, satyra ir socialiniai klausimai.

10. „Pagirios Las Vegase“ (angl. The Hangover, 2009) 

Niekam nekyla klausimų, kodėl šis filmas išsivystė į trijų dalių filmų seriją. Pirmoji dalis tapo tikra kino bomba. Šiame filme pasakojama apie draugus, kurie švenčia bernvakarį ir turi atsekti, kas įvyko tą pašėlusią naktį.

Ši amerikietiška komedija buvo išleista 2009 metais bei režisuota garsiojo „Džokerio” režisieriaus Toddo Phillipso, prodiusuota Danielio Goldberg ir parašyta Jono Lucaso bei Scotto Moore. Ši komedija gimė gana neįprastai, remiantis tikra komiška istorija. Vieno iš prodiuserių draugas staiga pradingo, po kiek laiko atsirado, tačiau su didžiule sąskaita iš striptizo klubo. Jon Lucas ir Scott Moore remdamiesi šia istorija parašė scenarijų, kuris vėliau buvo parduotas už 2 milijonus JAV dolerių. Vėliau scenarijus buvo šiek tiek pakoreguotas bei pritaikytas šiam filmui.

Šis filmas vaizduoja ypatingai komišką įžangą, kuroje vaizduojama draugų kompanija, kuri keliavo į Las Vegas miestą atšvęsti artėjančių vestuvių. Grupė draugų atvykusių į Las Vegas miestą naujame Mercedes Benz automobilyje, praleido naktį švęsdami ant kazino viešbučio stogo. Tačiau prabudę ryte prarado atmintį nuo praėjusio vakaro bei aptikos keletą neįprastų staigmenų savo viešbučio viduje. Vonioje slampinėja tigras, svetainėje višta bei spintoje kažkieno kūdikis, o vieno iš draugų Dago – nei kvapo. Negana to, paprašę viešbučio atgabenti jų automobilį gauna policijos mašiną. Grupė nusprendžia išsiaiškinti šiuos netikėtumus lydima komiškų nuotykių.

9. „Griaustinis tropikuose“ (angl. The Tropic Thunder) (2008) 

Kino projektas, kuriame filmavosi visa galybė kino žvaigždžių – veiksmo komedija „Griaustinis tropikuose“. Beno Stillerio režisuota juosta pasakoja apie milžinišką biudžetą turinčio veiksmo filmo kūrimą. Filmas turi būti paremtas seržanto Fourleafo Taybacko parašyto pasaulinio betselerio motyvais. Režisieriumi tampa pirmą kartą tokio projekto besiimąs Damianas Cockburnas, o aktorių komandoje susirenka „Oskarų“ laimėtojai ir kitos įžymybės, kurių karjeros kiek priblėsusios. Tiesa, filmavimo metu reikalai pakrypsta kiek netikėta linkme – filmavimo aikštelė persikelia į tikrą karo lauką, ir režisierius žūva užmynęs ant minos. Pagrindinė žvaigždė, Tugas Speedmanas, yra pagrobiamas, ir likusi komanda privalo susitelkti krūvon tam, kad jį išgelbėtų. Jie turi perkopti per savo principus ir skirtumus norėdami išsaugoti Speedmaną ir tuo pačiu susukti gerą filmą, kuris grąžintų priblėsusias žvaigždes į viršūnę. Karius vaidinti turėję aktoriai, suvokę situaciją, pasiryžta tapti tikrais kareiviais.

Filmas buvo nominuotas „Oskarui“ ir dešimtims kitų apdovanojimų ir sulaukė daug teigiamų atsiliepimų. Vieno iš aktorių, Kirko Lazaro, vaidmenį atlikęs Robertas Downey Jr. atrodė nepriekaištingai, o pats vaidmuo įrodė, kad jam buvo skirta daug įdirbio. Teigiama, kad šį vaidmenį Robertas kūrė remdamasis kitų trijų aktorių – Russello Crowe, Danielio Day-Lewiso ir Colino Farrello – asmenybėmis. Lazaras – australų aktorius, pelnęs net penkis „Oskarus“. Jis pasiryžo kontraversiškai operacijai, kuri buvo skirta odos tamsinimui, kad šis galėtų atlikti juodaodžio seržanto vaidmenį. Tiesa, iš pradžių Lazaras turėjo būti airių kilmės, tačiau pats Robertas Downey Jr. buvo labiau linkęs vartoti savo australišką akcentą, kurį išlavino vaidindamas australą veikėją juostoje „Gimę žudyti“ (1994).

Iš dalies tie žmonės teisūs, filmas siekia būti provokuojantis ir šaiposi išjuokdamas kino pramonę ir žalingą mėgavimosi savimi joje įprotį, iki pražūtingo poveikio. Tačiau čia ir slypi tikrasis „Tropic Thunder“ komedijos genijus.

8. „Renfildas“ (angl. Renfield) (2023)

„Renfildas“ tai Chriso McKayaus režisuota siaubo komedija, kuri pasirodė kino teatruose 2023 m. balandį. Filmas sukurtas pagal klasikinį Bramo Stokerio romaną „Drakula“, jame pasakojama apie R. M. Renfildo praeitį ir tai, kaip jis susipyksta su grafu Drakula.

Filme tiesiog žiba  Renfildą ir Drakulą įkūnyję Nicolas Houltas ir Nicolas Cage. Taip pat vertas dėmesio azijiečių kilmės amerikietės  Awkwafinos pasirodymas. Režisierius Chrisas McKay, gerai žinomas dėl savo darbo juostose „Lego Betmenas. Filmas“ ir „Rytojaus karas“.

Houlto vaidmuo yra vienas svarbiausių filmo akcentų. Jis suteikia vaidmeniui charizmos, todėl Renfildas yra patrauklus ir simpatiškas, nepaisant jo tamsių ir savotiškų manijų.

Ne mažiau verti dėmesio ir filmo kinematografija bei vaizdo efektai. Įspūdingi filmo vaizdai sukuria savitą ir bauginančią atmosferą, o efektai, panaudoti būtybėms atgaivinti, yra įspūdingi.

Filme yra komiškų elementų, tačiau kai kuriuos žiūrovus tai gali erzinti bei blaškyti, nors humoristinės scenos yra tikrai gerai atliktos ir siūlo naują siaubo komedijos žanro požiūrį. Daug laiko skiriama Renfildo, kaip personažo, augimui. Net jei kai kuriems žiūrovams filmas gali pasirodyti lėtas, juosta verta dėmesio ir tai tikrai nebus tuščias laiko švaistymas. Kūrėjų komanda tikrai pasistengė tam, kad pakeltų mums nuotaiką.

Apskritai filmas „Renfildas“ yra šiek tiek painus. Nors filme yra tam tikrų trūkumų, siaubo žanro gerbėjai vis tiek turėtų pažiūrėti šį filmą, kad pamatytų, kaip režisierius ir aktoriai savaip pažvelgė į šį žanrą. Tačiau filmo dėmesys personažų tobulėjimui ir komedijos elementams gali nuvilti tuos, kurie tikisi tradiciškesnių siaubo filmų. Vis gi šis filmas suteikia išskirtinį požiūrį, išskiriantį jį iš standartinių siaubo filmų.

7. „Geri berniukai“ (angl. Good boys) (2019) 

2019-ais kino ekranus pasiekęs debiutinis režisieriaus Gene‘o Stupnitskio darbas. Jaunatviška kino juosta tapo tikra sėkme – 20 mln. JAV dolerių biudžetą turėjęs filmas pasirodęs kino teatruose susišlavė daugiau nei penkissyk didesnę sumą, siekiančią 111 mln. dolerių. Gerbėjų ir specialistų teigiamai vertinta kino juosta įvardijama kaip „linksma, juokinga ir nuoširdi“ komedija, žiūrovus pakerinti savo nuoširdžiu humoru ir teigiamomis emocijomis. Mokyklos suolus trinantys berniukai savo šypsenomis ir išmone sužavės ne vieną.

Maksas, Lukas ir Toras – trys draugai, į šeštą klasę žengiantys kovodami su asmeninėmis dilemomis. Maksas yra įsižiūrėjęs bendraklasę Brikslę, Lukas sužino, kad jo tėvai ruošiasi skirtis, o Toras, erzinamas bendraamžių, kovoja su savo meile dainavimui. Netikėtai pasitaikius progai sudalyvauti vakarėlyje, rengiamame populiarios moksleivės Soren, ir ten pabučiuoti Brikslę, Maksas su draugais pasiskolina savo tėvo droną ir šnipinėja savo kaimynę Haną idant išmoktų bučiuotis. Tačiau misija pakrypsta netikėta linkme – dronas sunaikinamas, o berniukams į rankas pakliūva Hanos ekstazi. Kitą dieną trijulė nusprendžia neiti į mokyklą ir nukeliauti į prekybos centrą tam, kad atpirktų droną, tačiau jiems ant kulnų lipa Hana su savo drauge Lile. Patyrę keletą netikėtumų, berniukai pasiekia prekybos centrą, kur jų laukia dar vienas siurprizas – droną įsigijo Hana, ir jį atiduos tik mainais į savo tabletes, kurias šie perdavė policijos pareigūnams. Ar lemta vaikystės draugystei tęstis ir subrendus?

6. „Kokaino lokys“ (angl. Cocaine Bear) (2023)

Cocaine Bear (kai kuriose šalyse išleistas kaip Crazy Bear) – 2023 m. amerikiečių komedinis siaubo trileris, režisuotas Elizabeth Banks ir parašytas Jimmy Warden’o. Filmas dalinai įkvėptas tikros istorijos apie “Kokaininį lokį” – amerikiečių juodąjį lokį, kuris prarijo beveik 75 svarus (34 kg) prarasto kokaino.

Kokaininio lokio istorija prasidėjo 1985 m. gruodžio mėn. Pagarsėjęs ir anksčiau nuteistas narkotikų kontrabandininkas, kuris taip pat buvo buvęs kovos su narkotikais pareigūnas, pilotavo lėktuvą, kai suprato, kad jo krovinys per sunkus. Norėdamas palengvinti krovinį, jis išmetė iš lėktuvo pilną krepšį kokaino. Tada pilotas Andrew C. Thorntonas II nusprendė persekioti nukritusį krovinį, tačiau, bandydamas atidaryti parašiutą, nesugebėjo to padaryti ir nukrito žemyn. Galbūt tai jau atrodo beprotiška istorija, tačiau iš tiesų tai tik pradžia. Tuomet beveik penkiolikos milijonų JAV dolerių vertės krepšys su kokainu pateko į rankas 175 kg sveriančiam Amerikos juodajam lokiui, kuris nusprendė jį suvalgyti. Filmo pasakojimas seka įvykius, susijusius su lokiu, kuris, paveiktas šios neįtikėtinos dozės, pradėjo žudyti.

Likusi istorijos dalis žinoma, tačiau, siekiant išvengti bet kokių galimų filmo spoilerių, galbūt būtų protinga palikti pasakojimą šioje vietoje.

Tikroji istorija apie kraujo ištroškusį ir per daug narkotikų prarijusį lokį nėra tokia žiauri ir negailestinga, kaip ją pavaizdavo Holivudas. Filmo siužetas nuo realių įvykių skiriasi keliais aspektais. Visų pirma, nėra žinoma, kad tikrasis kokaininis lokys būtų ką nors nužudęs po narkotikų vartojimo, ir nežinoma, kas vyko iki jo mirties nuo perdozavimo. Interviu su „Variety“ E. Banks teigė, kad „šį filmą galima laikyti lokio keršto istorija“.

5. „Pats baisiausias Deilo ir Takerio filmas“ (angl. Tucker & Dale vs. Evil) (2010)

Tai puiki daugelio kultiniais tapusių siaubo filmų parodija. Filmo centre – pavadinime minimi Deilas (akt. Tyleris Labine‘as) ir Takeris (akt. Alanas Tudykas), du kaimiečiai, ramiai gyvenantys atokioje gyvenvietėje. Neseniai įsigiję vasarnamį gamtoje, savaitgalį jie nusprendžia praleisti atsipalaiduodami prie ežero ir šiek tiek padirbėti tvarkant naujai įsigytą nušiurusį namelį. Netikėtai ramų draugų poilsį sutrikdo kitame ežero krante triukšmaujantys studentai, savaitgaliui atvykę pasilinksminti gamtoje. Išgėrę jaunuoliai praranda budrumą, ir viena mergina įkrenta vandenin. Susitrenkusi galvą, ji praranda sąmonę ir panyra į gelmę. Draugų kompanija šio įvykio nemato, o merginą išgelbsti ramiai žvejojantys Deilas ir Takeris. Įkaušę studentai, prieš tai prie laužo gąsdinęsi siaubo istorijomis apie šiame miške siautusį psichopatą, žudžiusį visus pasitaikiusius kelyje, pagalvoja, kad istorija kartojasi, ir įtiki, kad jų draugė pagrobta. Tuomet prasideda gelbėjimo misija, kurią lydi daugybė kraujo ir absurdo.

Kadangi tai – parodija, nereikėtų stebėtis, kad filmas perpildytas klišių. Netikėtos ir absurdiškos mirtys, nuspėjami personažų veiksmai nestebina, tačiau būtent tai ir juokinga. Žiūrovas gali atsipalaiduoti, o kai kurie iš pirmo žvilgsnio visai kvaili veikėjų sprendimai kelia smagų, nuoširdų juoką. Neįtemptas siužetas leidžia mėgautis tuo, ką matome prieš akis, nereikia apkrauti galvos detalėmis. Pabaiga – taip pat pakankamai nuspėjama, bet vėlgi – nereikėtų tuo stebėtis ir nusivilti. Paliečiamos ir socialinės problemos, ypač daug dėmesio skiriama stereotipams ir klaidingam išankstiniam požiūriui.

Puikiai panaudotos ir tarpusavyje ironiškai sujungtos populiariausių siaubo filmų klišės dera tarpusavyje, sudarydamos nenuobodžią ir įtraukiančią istoriją su sąlyginai laiminga pabaiga. Komiškų elementų kino juostoje daugiau nei siaubo, o ir pastarieji – daugiausia tik kraujas ir žarnos, bet ir mirčių skaičius, ir jų būdai gėdos nepadarytų ir rimtam siaubo filmui. (V.Š.)

4. „Ji – šnipė“ (angl. Spy) (2015)

Patyręs komedijų režisierius Paulas Feigas sukūrė neįtikėtinai nuotaikingą veiksmo komediją „Ji – šnipė“ (angl. „Spy“), kurioje amerikiečių aktorė Melissa McCarthy kino ekranuose debiutavo kaip keisčiausia šnipė kino istorijoje. „Ji – šnipė“ – tai nuotaikinga veiksmo komedija apie pavojingą, bet kartais ir labai juokingą šnipų gyvenimą.

Ji – šnipė“ prasideda kaip dar vienas Džeimso Bondo filmo epizodas – vaizdai į prabangius rūmus, kuriame dominuoja moterys, dėvinčios prabangias sukneles, smokingus vilkintys vyrai ir ginkluoti slaptieji agentai, pasislėpę už kiekvieno krūmo. Tačiau JAV specialiosios žvalgybos slaptosios agentės Siuzanos Kuper (akt. Melissa McCarthy) čia nesimato. Nepaisant to, kad Siuzana yra itin gera slaptoji agentė, jau 10 metų sėdi šnipinėjimo agentūros rūsyje, apsupta moderniųjų technologijų įrenginiais. Jos darbas labai nuobodus ir visiškai nepavojingas. Kiekvieną dieną bendraudama su jaudinančiose ir pavojingose operacijose dalyvaujančiais kolegomis, ji panori tapti viena jų. Nerangios ir apkūnios moters svajonė agentūrai kelią juoką, tačiau viskas pasikeičia, kai žlunga svarbi misija. Kai jos ilgametis kolega ir svajonių vyras Bredlis (akt. Jude’as Law), bandydamas sutrukdyti pavogto branduolinio įtaiso pardavimą yra nužudomas, tuomet išaušta Siuzanos šlovės valanda. Agentūrai nelieka nieko kito, kaip į mūšio lauką išsiųsti Siuzaną, kuri žutbūtinai nori atkeršyti už savo kolegą – svajonių vyrą Bredlį. Siuzanos Kuper užduotis – sekti pavojingą nusikaltėlę Rainą (akt. Rose Byrne), dėl kurios Siuzanai tenka skristi į Paryžių, Romą bei Budapeštą, kur laukia netikėti ir pavojingi nuotykiai. Norint išbristi iš keblių situacijų, Siuzanai tenka skubiai improvizuoti ir iš nepatyrusios agentės transformuotis į drąsią nusikaltėlių medžiotoją.

3. „ Medžioklė“ (angl. The Hunt) (2020)

Kaip sufleruoja pavadinimas, pagrindiniu filmo akcentu tapo medžioklė. Tiesa, šįsyk taikiniais tampa tie, kurie įprastai žiūri per taikiklį… Tuzinas vienas kito nepažįstančiųjų atsibunda miške. Nė vienas jų neįsivaizduoja, kaip čia atsidūrė ir nė nenujaučia, kad visai netrukus taps žiaurios medžioklės dalyviais, tačiau dalyvaus ne kaip medžiotojai, o kaip taikiniai. Neilgai trukus daugelis žūva pakirsti nematomo priešo paleistų šūvių, ir tik trejetui pavyksta pabėgti iš užtvertos teritorijos. Pasiekus vietinę degalinę savininkai praneša, kad jie esą Arkansaso valstijoje, ir Betty Gilpin įkūnijama šaltakraujė Kristal pasirodo esanti visa galva pranašesnė už kitus ir staigiai perima situaciją į savo rankas. Likę gyvi išsiaiškina, kad jie tapo milijonierių aukomis – būtent jie, nusprendę išbandyti naują pramogą, žmonių medžioklę, suorganizavo šį žiaurų žaidimą…

Filme nemažai ironijos ir pajuokų skiriama pasišaipymui iš žmonijos gelbėtojų, laisvą nuo kovos su badu, AIDS bei globaliniu atšilimu laiką leidžiančių pakankamai ekstravagantiškai. Perdėtas politkorektiškumas ir kova už lyčių lygybę sulaukia savo strėlių.

Nors filmas priskiriamas trilerio bei siaubo žanrui, būtų sunku teigti, kad jis pritampa siaubo filmų nišoje, nes yra pernelyg smagus žiūrėti. Ir išties gąsdinančio jame nedaug. Būtent laisvai besiliejantis kraujas ir aršus žudynių įkarštis tampa kone didžiausia pramoga žiūrovams, bet juosta neturėtų atbaidyti ir tų, kurie ne itin žavisi tokiomis detalėmis. Tolimesniame siužete smagiai paliečiama ir politikos tema – milijonieriai pasirodo esą elitiniai liberalai, o iš pirmo žvilgsnio visiškai skirtingus jų taikinius taip pat sieja vienas bendras dalykas: visi jie yra konservatorių šalininkai. Taigi, viso siužeto metu netrūksta satyros, kuri puikiai dera su ganėtinai švelniais siaubo elementais. (V.Š.)

2. „Dedpulas“ (angl. Deadpool) (2016)

Timothy Miller – amerikiečių režisierius, kuris garsėja savo filmų vizualiniais efektais. Filmas „Deadpool“ buvo pagrindinis arkliukas, kuris padėjo režisieriui tapti ypač žinomu kino pasaulyje. 2016 metais išleistas „Deadpool“, puikiai atspindėjo būtent tai, dėl ko yra žinomas šis režisierius.

Šio filmo idėja gimė gerokai seniau nei pats filmas buvo išleistas į rinką. Filmo užuomazgos prasidėjo dar 2004 metais. Ši super herojinė komedija sulaužė ne vieną rekordą bei pelnė keletą didžiulių apdovanojimų. Deadpool (akt. Ryan Reinolds) yra herojus iš filmo „X-menai“, tad šis kūrinys priklauso šioms serijoms ir yra glaudžiai susijęs. Filmas atnešė stulbinamą 783 milijonų JAV dolerių pelną, kuomet filmo biudžetą sudarė apie 58 milijonus JAV dolerių. Filmas pelnė „Critics‘ Choice“ apdovanojimą bei buvo du kartus nominuotas „Golden Globe“ apdovanojimams.

Juostoje pagrindinį vaidmenį atlieka Ryanas Reinoldsas, kuris ir vaidina pakvaišusį, nešvankų anti herojų Deadpoolą.

Perrsonažą raudonu kostiumu būtų galima švelniai pavadinti neeiliniu superherojumi. Jam nerūpi superherojų taisyklės, jis vadovaujasi savo principais ir bendrauja su auditorija, kartais pasišaipydamas iš šiuolaikinės kino industrijos, superherojų ar net savęs paties. Čia nepamatysime šiam filmų žanrui įprastos žmogaus evoliucijos į super galių turintį gelbėtoją, todėl Deadpoolą drąsiai galime laikyti labiausiai išskirtiniu Marvel kūriniu.

Veidas Vilsonas (akt. Ryan Reynolds), yra chuliganas ir skolų išmušinėtojas, kuris pasižymi puikiu humoro jausmu ir nepriekaištinga išvaizda. Jis turi geriausią draugą Vyzelą (akt. T. J. Miller) ir gyvenimo meilę Vanesą (akt. Morena Baccarin). Viskas atrodo lyg eitų „Ilgai ir laimingai“ linkme, tačiau tuomet Veidas sužino, kad serga nepagydomu vėžiu. Tuomet, iš nepažįstamo žmogaus – Įdarbintojo (akt. Jed Rees) gauna pasiūlymą – sutikti dalyvauti X ginklo programoje (kuri taip pat sukūrė X-menų Loganą), kuri galėtų Veidą išgydyti nuo paskutinės stadijos vėžio. Neturėdamas ką prarasti jis sutinka ir tampa dar vienu mutantu žemėje – Deadpulu, kurio neįmanoma sužeisti ir kuris yra tarsi nemirtingas. Visą eksperimentą su Veidu atlikęs antagonistas Ajax (akt. Ed Skrein) palieka Deadpulą mirti degančiame pastate. Jis išgyvena, tačiau jo nuostabi išvaizda tampa visiškai sugadinta – jo kūnas apdegęs ir randuotas, todėl Veidas tampa panašus į Fredį Kriugerį. Sekančius metus Deadpulas praleidžia treniruodamasis, kad galėtų surasti Ajax ir jį nužudyti.

1. „Kietakiaušiai“ (angl. Superbad) (2007)

Faktas, kad studijuosi kitame koledže, nei tavo geriausias draugas, reiškia, kad visą likusį laiką privalai išnaudoti iki galo. Na, bent jau taip mano vaikinai filme „Kietakiaušiai“. Deja, bet besistengdami išspausti iš likusio laiko, viską, kas įmanoma, jie patenka į bėdą.

Visų paauglių labiausiai laukiamas įvykis – mokyklos baigimas. Tave paleidžia nuo sunkios, dvyliką metų veržusios mokslų grandinės. O dar labiau visi nekantraudami laukia to didžiojo paskutiniojo vakarėlio. Ta vakarą visos mokyklinės svajonės tiesiog privalo išsipildyti. Pažįstamas jausmas?

Lygiai tokios pačios mintys sukosi ir trijų draugaų galvose – Seto (akt. Jonah Hill), Yvano (akt. Michael Cera) ir Fogelio (akt. Christopher Mintz-Pllasse). Jie paprasti vaikinukai ir jų svajonės paprastos. Ypatingoji jų vakaro svajonė – gerai „nusilakti“ ir prarasti nekaltybę su svajonių merginomis. Tiesa, pamiršau paminėti, kad jie – nevykėliai. Tai yra – jų niekas nekviečia į vakarėlius, jie nuolatos apsikvailina, o merginos… na, su merginomis jie bendrauti nemoka.

Tačiau Setui netikėtai nusišypso sėkmė – į paskutinįjį metų vakarėlį jį dėl nepaaiškinamų priežasčių pakviečia seksualioji Džiuls (akt. Emma Stone). Setui dangus nušvintai ir jis supranta, kad tai jo ilgai lauktoji proga. Jei jau nenuskils, tai gal bent per klaidą kokia apgirtusi mažulė „pasirašys“.

Pirmoji trijulės užduotis – gauti ką nors su laipsniais. Tai jų bilietas į Džiuls vakarėlį. Atrodytų labai paprasta (nuėjai į parduotuvę ir nusipirkai), jei pamiršti, kad vaikinai dar nepilnamečiai ir alkoholio jiems niekas neparduos. Čia netikėtai sublizga kalikas Fogelis: kas galėjo pagalvoti, kad knygų žiurkius turi padirbtą pažymėjimą. Bet… dabar ne laikas stebėtis – metas veikti. Pirmyn į žygį dėl „laipsnių“!

Nuotykiai prasideda vaikinams tik iškėlus koją iš namų. Dar nespėjęs pasinaudoti padirbtu pažymėjimu, Fogelis pakliūna teisėsaugos akiratin ir jo vakaras baigiasi policijos automobilyje su dviem išprotėjusiais policininkais. Tik ne toks jau tas vakaras nenusisekęs, kaip gali pasirodyti…

Setui ir Yvanui nieko kito nelieka, tik toliau tęsti žygį, kurį turėtų vainikuoti naktis svajonių merginų glėbyje. Tačiau reikalai, nuo pat pradžių ėmę klostytis ne taip kaip numatyta ir toliau šlyja. Setas atsiduria visai ne ten, kur planavo, sukelia (kaip visada) didžiausią chaosą ir vaikinų vakaras baigiasi tradiciškai: vienas kito draugijoje. Tik šiąnakt jie jau nebe tie Yvanas ir Setas, kokie pabudo rytą… Ilga ir varginanti diena juos privertė šiek tiek suaugti…

Filmo nešvankybės ir įžeidžiantys personažai iš pradžių žiūrovams gali atrodyti kaip nepilnamečio bandymas juokauti, tačiau juostos komiškas spindesys yra nepajudinamas. Nors tai tikrai nėra komedija, kuri patiks visiems, daugelis pasakytų, kad tai viena geriausių XXI amžiaus komedijų iki šiol.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: