Serialas "The Alienist"

Pasaulyje nutinka daug keistų dalykų. Kai kurie nugrimzta užmarštin, kiti lieka giliai tūnančiomis traumomis, o treti atsiranda knygose, filmuose, serialuose. Nors šie mūsų jums pristatomi trileriai ne visi yra paremti tikrais faktais, jie neabejotinai atslenka iš mūsų pasąmonės gelmių, iliustruodami didžiausias žmonijos baimes, pasireikšdami šiurpiais, atrodo, neįtikimais siužetais. Ar išdrįsite stoti akis į akį su savo pasąmonės demonais?

10. The Alienist (Netflix, 2018-2020)

„The Alienist“ – 1994-ųjų knygos ekranizacija – puikuojasi tokiu šauniu aktorių kolektyvu kaip vokiečių kino žvaigždė Danielis Bruchas, garsioji filmo „I Am Sam“ pagrindinė aktorė Dakota Faning bei Lukas Evansas, o režisūra užsiėmė „House of Cards“ ir „Black Mirror“ kūrybinės grupės narys Jakob Verbruggen, Džeimsas Havsas, taip pat prisidėjęs prie „Black Mirror“ produkcijos, ir kiti. Taigi „The Alienist“ ne vieną žiūrovą privers pasukti galvą dėl savo nenuspėjamų siužeto vingių bei pašiurpins kraupiomis detalėmis.

2018-ųjų metų ekranizacija nėra pirmasis bandymas sukurti kino adaptaciją remiantis Kalebo Karo to paties pavadinimo knyga. Dar 1994 metais „Paramount Pictures“ už 500 tūkst. JAV dolerių nusipirko teises į filmą, buvo rašomi scenarijai, renkamos filmavimo vietos ir filmas turėjo išeiti 1995 metais. Tačiau buvo sunku 500 puslapių knygą pritaikyti ekranui ir jos ekranizacija tuo metu taip niekad ir neišėjo.

Vis dėlto 2018 metais reikalą į savo rankas paėmė scenaristas Hoseinas Amini ir režisierius Jakobas Verbrugenas – šviesą išvydo 10 epizodų, kuriuose veiksmas vyksta 1896 metais Niujorke. Serialo, kaip ir knygos, pavadinimas „The Aliniest“ nurodo į su psichinių ligų turinčiais žmonėmis dirbantį gydytoją Laszlo Kreislerį (Daniel Bruch), kuris teigė, kad psichiniai ligoniai yra tiesiog „susvetimėję sau“, praradę save.

Tai neabejotinai detektyvinis serialas. Kreislerį pas save pakviečia policijos vadas Teodoras Rūzveltas (Brian Geraghty), kadangi ant tilto randamas subjaurotas berniuko lavonas. Berniuko akys išdurtos, o genitalijos nukapotos, taigi reikalų turima su protiškai sergančiu žudiku. Maža to, atsiranda ir daugiau vaikų iš panašaus socialinio sluoksnio – rastoji auka dirbo viename Niujorko viešnamyje, kuriame persirenginėjo mergaite ir tenkino klientų norus. Taigi šis žudikas ne tik serga, tačiau ir kartoja savo nusikaltimą, taip virsdamas serijiniu. Kreisleris, kaip patologinės medicinos ekspertas, turi išsiaiškinti, kas tas Niujorke siaučiantis žmogus. To meto policija nelabai norėdavo turėti reikalų su sekso darbuotojų bylomis, kadangi už sekso prekybos paprastai slepiasi galingi asmenys, tačiau Kreisleris pasikviečia į pagalbą „New York Times“ iliustratorių Džoną Mūrą (Luke Evans) ir detektyve norinčią tapti policijos sekretorę Sarą Hovards. Prasideda paieška.

Serialo kūrėjai neabejotinai nepagailėjo dėmesio detalėms ir sugebėjo sukurti įtikinamą to meto Niujorko realybę, kurioje klestėjo nepaprastai turtingi žmonės ir vargo visiški vargšai. Jei nebijote šlykščių vaizdų ir mėgstate su teismo medicina susijusias istorijas, šis serialas pradžiugins jūsų sielą.

9. Waco (Paramount Network, 2018)

Tai „Paramount Network“ išleistas tikrais įvykiais paremtas serialas apie 1993 m. vasario 28 d. prasidėjusią Dovydo šakos sektos būstinės apgultį, per kurią 51 dieną 130 žmonių negalėjo palikti pastato, o įvykiams klostantis žuvo 6 sektos nariai bei 4 pareigūnai, dar daugiau buvo sužeista, mat pareigūnams dėl galimos nelegalios ginklų prekybos ir gamybos surengus būstinės reidą Dovydo atšakos rėmėjai pagalvojo, kad atėjo Armagedonas, ir pradėjo šaudyti. Ši sekta buvo įtariama ne tik dėl ginklų gamybos bei prekybos, tačiau ir dėl pedofilijos.

Visa istorija prasideda nuo sektos lyderio Daveido Korešo (Teiloras Kitšas). Mėgstančiam pagroti gitara vyrukui netrūksta charizmos ir jis labai gerai moka interpretuoti Bibliją, taigi surenka savo sekėjų armiją, kurią moko apie pasaulio pabaigą, taip pat liepia laikytis celibato, o sekėjams vyrams sako atiduoti jam savo moteris, kad Korešas galėtų jas apvaisinti. Tarp šių moterų serialo dėmesio centre originalioji ponia Reičel (Melissa Benoist), sunkaus charakterio Mišėlė (Julia Garner) ir dvasingoji Džudė (Andrea Risenborough).

Kitoje barikadų pusėje stovi FTB agentas Garis Noesneras (Michael Shannon), kuris vis dar bando susitaikyti su kitos prieš metus vykusios vadinamosios „Ruby Ridge“ apgulties nesėkme ir nervinasi, kad Biuras iš saugumo pajėgų tampa karine organizacija. Jam padeda agentas Džonas Legizamo (Jacob Vazquez), kurį sekta įsileidžia į savo susitikimus, taigi šis veikėjas pateikia dar vieną perspektyvą.

Vienas iš režisierių Džonas Erikas Daudlas sakė, kad norėjo, jog šiame kūrinyje neliktų blogų vyrukų, kadangi to meto spauda skelbė apie niekšiškus Korešo darbelius, o tai turėjo įtakos policijos pareigūnų panaudotai nepamatuotai jėgai, dėl kurios galiausiai įvyko visa tragedija. Tačiau serialas pabrėžia FTB naudojamą smurtą ir polinkį veikti pagal išskaičiavimą, nors klaidų padarė abi pusės. Korešas buvo kaltinamas nelegalių ginklų diponavimimu ir nepilnamečių mergaičių prievartavimu, tačiau seriale įtikinamai vaizduojama, kad visi, įskaitant ir jį patį, buvo šventai įsitikinę savo poelgių teisumu, t. y. švelniai tariant, buvo šiek tiek apkvaišę nuo savo įsitikinimų.

Šiame seriale aktorių, ypač Kitšo, vaidyba gali sumaišyti jums protą ar šokiruoti fanatiškumu. Dauvlis tikrai netradicškai susitvarko su šia holivude puikiai ekranizuota tikrais faktais paremta tragedija.

8. The Ipcress File (AMC+, 2022)

Įtariama, kad Kremlius pagrobė mokslininką, nes nori, kad šis atskleistų paslaptį, kaip pagaminti 3 tūkst. kartų stipresnę bombą nei toji, nuo kurios sprogo Hirošimoje. Siužeto linija, šiurpinančiai panaši į šių dienų aktualijas, tačiau tai tik nuotrupa iš Leno Deitono 1962-aisiais išleistos knygos apie šnipus, kuria paremtas ir 2022-ųjų metų serialas „The Ipcress File“.

Įžanginėje scenoje matome ant naktinio staliuko padėtus akinius storais rėmeliais – visai tokius, kokius nešiojo Maiklas Keinas 1965-ųjų to paties siužeto filme. Šįkart nelengva užduotis vaidinti pagrindinį vaidmenį ir pakeisti puikųjį Keiną tenka „Peaky Blinders“ žvaigždei Džo Koului. Tačiau gera žinia ta, kad Koulas yra šių laikų Haris Palmeris („The Ipcress File“ pagrindinis veikėjas).

Scenarijų ėmėsi rašyti filmo „Traukinių žymėjimas“ („Trainspotting“) scenaristas Džonas Hodžas, o režisavo Džeimsas Vatkinsas. Jie atliko puikų darbą suregzdami logišką bei subalansuotą siužetą, sukurdami kokybišką šnipų trilerį ir pridėdami jam šiek tiek protingo sąmojo

Haris Berlyno juodojoje rinkoje pardavinėja britų karines atsargas ir taip susideda su neaiškia britų slaptąja agentūra. Jo bosas Dalbis (Tom Hollander) su savo žaismingu būdu tik prideda serialui žavesio, o gerokai labiau patyrusi kolegė agentė Džina Kortnė (Lucy Boynton), kuri dėl karjeros paliko savo kontroliuoti linkusį sužadėtinį, padeda Hariui ieškoti pradingusio britų mokslininko.

Serialo autoriai šioje ekranizacijoje gerokai pakeitė Deitono knygos istoriją, pridėdami naujos medžiagos ir retušuodami kai kurias siužeto detales bei veikėjus, tačiau serialui didelę įtaką turėjo 1965-ųjų metų filmas – kai kurios scenos visiškai identiškos. Tad vyresniajai kartai tai puiki proga prisiminti seniai praėjusius laikus, o jaunuoliams bus įdomus įtempo pasakojimo šnipų trileris.

7. The Resort (Peacock Originals, 2022)

Kai per atostogas saulės, smėlio ir vandens pasirodo per daug ir pamažu pradeda atsliūkinti nuobodulys, dykinėjantys poilsiautojai griebiasi kitokių pramogų – narplioja šiurpias žmogžudystes ir kitokius detektyvus. Dažniausiai jie juos narplioja tik skaitydami ar žiūrėdami filmus, tačiau jeigu atvykus į kurortą, kuriame viskas įskaičiuota, iš tikrųjų tektų narplioti žmogžudystę arba… žmogaus dingimą be žinios?

Būtent taip atsitinka „The Resort“ serialio veikėjams Emai (vaidina „How I Met Your Mother“ žvaigždė Cristin Milioti) ir Nojui (aktorius William Jackson Harper, vaidinęs „The Good Place“). 2022-ais metais, sulaukę savo vestuvių dešimtųjų metinių, jie atvyksta jų švęsti į Bahia Del Paraiso kurortą, Meksikoje, nors švęsti toli gražu nėra ko: poros jausmai jau seniai atšalę ir bendravimas apsiriboja tik komentarais apie jos blogą burnos kvapą ir jo senatvišką polinkį eiti pokaituko. Šaltis nuo jų santykių krečia dar prieš sceną, kurioje Ema sėdi viena prie baseino ir guglina „kaip suprasti, kad reikia išsiskirti su savo partneriu?“

Viskas pasikeičia tą kartą, kai Ema išeina pasivažinėti po kurorto apylinkes ir, nukritusi miške nuo motorolerio ir trenkusis galva į žemę, atranda seną, sulūžusį mobilųjį telefoną, kuris, vėliau ji išsiaiškina, priklausė prieš penkiolika metų iš netoliese esančio kurorto pradingusiam paaugliui. Nežinia, ar kaltas Emos galvos sumušimas, kurį ji gydo dideliais alkoholio kiekiais, ar ji visuomet buvo tokia aistringa detektyvė, tačiau moteris ima karštligiškai tirti studento Semo (Skyler Gisondo, kuris šiek tiek primena Vudį Aleną) bei jo draugės Violetos (Nina Bloomgarden) dingimą. Emos vyras prisideda prie paieškos ne vien todėl, kad jam pačiam pasirodo įdomu, tačiau ir dėl to, kad atrodo, jog ši istorija yra vienintelis dalykas, kuris jo žmoną vėl pripildo gyvybės ir entuziazmo. Entuziazmo išsiaiškinti, kur slypi jaunuolių dingimo priežastis.

Ieškodami atsakymų Nojus ir Ema išsiaiškina, kad ir dingusieji paaugliai Semas su Violeta 2007 metais bandė įvykdyti donkichotiškų žygdarbių, susijusių su galimai mistine liga, traumuotomis iguanomis, galinga mados dinastija ir paslaptinga knyga, kurioje gal bus galima rasti galutinius atsakymus į gyvenimo prasmės klausimus. Pasakojimo tonas pusiau žaismingas, pusiau kupinas nevilties, pasitaiko romantikos elementų. Toks eklektiškas derinys šiek tiek nublukina žanro ribas.

Nors serialas ir chaotiškas, jo energija ir dinamika stipri, o mintys raibsta nuo vienas po kito kylančių naujų klausimų. Šiurpu pagalvojus, kad juk iš tikrųjų turistams nutinka visokių keistų dalykų, taigi šis pasakojimas sužadins jūsų vaizduotę ir gal paskatins pačius ieškoti greta esančių detektyvinių istorijų.

6. Dirty John (Netflix, 2018)

„Netflix“ kino platformoje rodomas serialas „Dirty John“ – tai tikrais faktais paremtas pasakojimas apie moteris apgaudinėjantį apsišaukėlį anestezologą Džoną Myhaną, kuris įgyja jų pasitikėjimą, o vėliau, kortoms atsiskleidus, persekioja ir šantažuoja. Taip pat apie „purvinąjį Džoną“ yra sukurta Kristoferio Gofardo vedama tinklalaidė tuo pačiu pavadinimu, kurioje jis aiškinasi ir analizuoja Džono Myhano fenomeną – kodėl gražus, atletiškas anestezologas iš Pietų Kalifornijos išnaudoja ir skriaudžia naivias moteris, o vėliau sakosi, kad tai jis buvo auka?

Debra Nevel (Connie Britton) Pietų Kalifornijoje dirba interjero dizainere. Verslas jai sekasi puikiai, taigi moteris sėkmingai užaugina dvi dukras Veroniką ir Terą (vaidina Juno Temple ir Julia Garner), kurios maudosi prabangoje. Nors Debrai sekasi versle, jai nesiseka meilėje – tenka išgyventi keturias nelaimingas santuokas ir ketverias skyrybas. Moteris ieško tikrosios meilės internetu, tačiau neranda nieko gero, todėl kai sutinka žavų ir linksmą anestezologą Džoną Myhaną (Eric Bana), nieko nelaukdama puola jam į glėbį. Jau per pirmą pasimatymą pasirodo bloga žadantys ženklai, o Debros dukros iškart įtaria, kad su naujuoju mamos vaikinu kažkas negerai, tačiau Džonas, atrodo, moka išklausyti, be to, pripažįsta padaręs klaidų ir dėl jų apgailestauja, taigi Debrai tai patinka.

Serialo kūrėjai Aleksandra Kaninghem (taip pat rašiusi scenarijus tokiems serialams kaip „Desperate Housewives“ ir „Chance“) bei režisierius Džefris Raineris („Friday Night Lights“ ir „The Affair“) stengėsi, kad žiūrovai galėtų atpažinti seriale save, jei jiems taip buvo nutikę, ir pajusti, kad jie nėra vieni. Žanras, kurį jie parinko šiam televizijos šou, panašus į klasikinės į pavojų pakliuvusios moters istoriją.

Vaidinti parinktas puikus aktorių kolektyvas. Konė Briton vaidina Nevel, Erikas Bana – Myhaną, Džina Smart – Nevel motiną, Džuno Templ ir Džulija Garner – Debros dukras. Briton puikiai moka perteikti, kokia protinga yra Nevel, o Bana talentingai suvaidina apsišaukėlio netikrumą, moka pasirodyti simpatiškas, šiurpesnėmis akimirkos – išties gąsdinantis. Debros romantinės nesėkmės praeityje ir Džono žavumas iš dalies paaiškina, kodėl tokia protinga moteris pasidavė sociopato apgaulei: jis pernelyg gerai dirba savo kruviną darbą, o jinai dėl savo nelaimingos praeities tapo labiau pažeidžiama.

Nors seriale jo kūrėjai padarė vos kelis kosmetinius tinklalaidėje pristatomos istorijos pakeitimus, vis dėlto verta tikėtis televizinės dramos su visomis jai būdingomis meninėmis priemonėmis, aktorių vaidyba, charakterių arkomis, pasakojimo technikomis. Tuo serialas skiriasi nuo tinklalaidės, kurioje kiekviena detalė dvelkia tikroviškumu. Tačiau ši televizijos produkcija nustebins jus savo įtaigumu ir įtrauklumu.

5. For Life (ABC, 2020-2021)

Tai Henko Stainbergo sukurta amerikiečių teisinė drama, ABC kino platformoje pasirodžiusi 2020 m. vasarį. Serialą kurti įkvėpė tikra Izaoko Vraito Jaunesniojo istorija. Vyras buvo įkaltintas iki gyvos galvos už nusikaltimą, kurio nepadarė. Nematydamas kitos išeities, kalėjime tapo teisininku ir apsiėmė teismuose ginti drauge su juo kalėjusius žmones, kad galiausiai vieną dieną galėtų išteisinti ir save.

Nors serialas buvo įkvėptas tikros istorijos, pasakojimas, veikėjai, įvykiai, scenos, dialogai ir visa kita yra neabejotinai išgalvoti. Veiksmas vyksta gan intensyviai ir reikia gerokai susikaupti, kad būtų galima suspėti su lekiančiu tempu, tačiau jis tik prideda dramatiškumo ir įtampos.

Aronui Valasui (Nichol Pinnock) priklausė naktinis klubas. Tačiau kažkas jam pakišo narkotikus ir Valasą pasodino į kalėjimą, kuriame jis leidžia dienas jau devynerius metus. Per šiuo metus jis perprato sistemą ir įgijo teisininko išsilavinimą. Galiausiai teisėtai pasirodo Niujorko teismo salėse kaip gynybos advokatas, išteisinsiantis apie 20 kitų kalinių. Valasas siekė atgauti savo gerą vardą ir pats išeiti į laisvę, tačiau prieš jį susimokiusi veikia visa svarbių pareigūnų grupuotė, kuriems vadovauja Niujorko generaliniu prokuroru siekiantis tapti Glenas Maskinsas (Boris McGiver). Nors tenka palaukti kelis epizodus, kol išsiaiškinama, kodėl grupuotė neduoda Aronui ramybės, ne kartą teismo salėje matome penkis ar šešis grėsmingai atrodančius baltaodžius vyrus, kurie šnairuoja į Valasą piktais žvilgsniais. Tačiau vyras turi dėl ko stengtis.

Su savo žmona Mere (Joy Bryant) jis jau išsiskyręs – ji gyvena su jo geriausiu draugu Dariumi (Brandon J. Dirden) ir savo bei Valaso dukterimi Džasmina (Tyla Harris), kuri praėjus devyneriems metams dabar jau paauglė. Tačiau Džasmina nesutaria su motina ir savo patėviu, be to, jai nesiseka mokykloje. Vieną kartą ji atvyksta į kalėjimą aplankyti tėvo ir šis sužino visa ko priežastį – Džasmina nėščia. Ir jai reikia jos tėvo. Vaikui reikės senelio. Nuo to laiko Valasas pasiryžta išeiti į laisvę bet kokia kaina.

Kiekvienas, įsijungęs šias serijas, mėgausis puikiai įgyvendintu pasakojimu apie žmogų, kuris kovoja už tiesą ir teisingumą. Ši istorija privers susimąstyti, ar tikrai mūsų visuomenė teisingai elgiasi su nuteistaisiais ir ar teismai sąžiningai atlieka savo darbą.

4. Surface (Apple TV, 2022)

Šio serialo žvaigždė Gugu Batha-Raw, vaidinusi tokiose kino produkcijose kaip „The Morning Show“, „Loki“ ir „The Girl Before“, suspindi visu ryškumu Sofijos, turtingo rizikos kapitalo verslininko žmonos, vaidmenyje.

Sofijai netrūksta nieko – nei turtų, nei patogumų, nei šlovės, nei pažinčių, – jos kalendorius primargintas vien susitikimų su svarbiais žmonėmis, tačiau yra viena bėda. Prieš penkis mėnesius ji prarado atmintį ir dabar bando susigaudyti, kas jai nutiko ir kas ji iš tikrųjų yra. Visi tvirtina, kad prieš tuos penkis mėnesius moteris bandė nusižudyti iššokdama per kelto bortą, tačiau Sofijai sunku tuo patikėti. Nes jeigu jos gyvenimas buvo toks tobulas, kaip visi sako, tai kodėl tada ji bandė žudytis?

Sofija neria į savo praeities paieškas. Tačiau kuo ji gali pasitikėti, jei visi, atrodo, jai meluoja? Jos vyras Džeimsas (Oliver Jackson-Cohen) vaizduoja gražią santuoką, mat juk pats yra tobulas sutuoktinis, ar ne? Gražus ir turtingas. Tačiau Sofijos jis nė kiek netraukia ir ji nesupranta, kaip jie išvis gali būti susituokę. Dar yra seksualus po priedanga dirbantis policininkas Badenas (Stephen James), su kuriuo vis pasitaiko susitikti beveik kiekvieną dieną, ir gal šie susitikimai ne visai nekalti, nes Badenas, gali būti, turi tam tikrų ketinimų Sofijos atžvilgiu. Jos geriausia draugė Karolina (Ari Graynor), dažnai apsimetinėjanti, kad ją užjaučia, taip pat neatrodo verta pasitikėjimo, o ką jau kalbėti apie psichoterapeutę Haną (Marianne Jean Baptiste), kuri užuot išklausiusi, nuolat prieštarauja.

Visas Sofijos gyvenimas, atrodo, tik vandens paviršiumi slenkantis šešėlis. Žmonės aplinkui paviršutiniški, o ir gyvenimo būdas, atrodo, lyg būtų padengtas svarovskiais, po kuriais nieko nėra. Paviršius blizga, ji gyvena pertekliuje, tačiau viduje viskas pūva ir galų gale vis tiek kažkur giliai kiūto pasislėpusios traumos, kurias serialo autoriai bando analizuoti ir atskleisti žiūrovams kartu su detektyvine siužeto linija.

Negalėdama atsikratyti įtarimų, kad jos gyvenimas – tai kažkieno surežisuotas filmas, abejodama net savo pačios tapatybės tikrumu, netikėdama, kad iš tikrųjų bandė nusižudyti, Sofija neria į savo pasąmonę per psichoterapijos seansus bei bando sau padėti prisiminti kitais psichiką stimuliuojančiais būdais. Taip pat atlieka neprofesionalios detektyvės darbą. Įvykiams rutuliojantis, kyla tik dar daugiau klausimų, tačiau viena aišku – viskas nėra taip gražu, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

3. Red Election (Viaplay, 2022)

„Red Election“ – tai šiuolaikinis šnipų draminis serialas, kuriame kuriamas įsivaizduojamas scenarijus, kaip Rusija įsikiša į JK vykstantį referendumą dėl tolesnio Škotijos likimo jos teritorijoje. Ši televizijos produkcija šiek tiek primena irgi įtemptą trilerį „Occupied“, kuriame Rusija užima Norvegiją, kad galėtų kontroliuoti jos naftos išteklius.

Serialas išties daug kuo susijęs su Šiaurės Europa, kadangi ir patys jo prodiuseriai yra švedų „Mopar Studios“, tačiau viskas vyksta anglų kalba. Vaidina tokie aktoriai kaip Stephen Dillane (iš „Game of Thrones“), Lydis Leonard (iš „Gentleman Jack“) ir James D’Arcy (iš „Homeland). Naujai išrinktas britų ministras pirmininkas paskelbia referendumą dėl Škotijos atsiskyrimo nuo JK, o neaiškios galios siekiančios organizacijos bando pasinaudoti šia situacija ir sudrumzti pasaulio tvarką.

Rusai ruošiasi surengti teroristinę ataką, taikydamiesi į britų dirvožemio išteklius, o dvi centrinės serialo figūros – viena britų, o kita danų slapta agentė – bando sustabdyti šią operaciją. Serialo kūrėjai teigia, kad ši politinė tematika turėtų patikti žiūrovams iš viso pasaulio, gal tik išskyrus Rusiją, tačiau serialas neabejotinai turi labai konkrečią auditoriją. Maža to, scenarijaus autoriai William Diskay, Jonas Forgs, Ola Noren, Roland Ulvselius ir pagrindinis scenaristas Stephen Brady buvo atrinkti labai kruopščiai, kadangi norint išgauti geriausią rezultatą, kad trileris ne vienam sukeltų daug emocijų, reikia geriausios komandos, kuri pasistengų išsiskirti iš visų kitų scenaristų – šiais laikais, kai per metus pasaulyje parašoma daugiau nei 500 scenarijų, reikia tikrų savo srities specialistų, kad sužibėtum minioje. Ir „Red Election“ kūrėjams tai pavyko.

2. Barkskins (National Geographic, 2020)

2016 m., kai šviesą išvydo Anės Proulks istorinės tematikos bestseleris „Barkskins“,„National Geography“ iškart nusprendė, kad knyga verta dėmesio, tačiau užtruko keletą metų surasti tinkamą scenaristą, galintį pritaikyti romaną televizijos ekranui. Galiausiai buvo pasirinkta šį darbą atiduoti Elvudui Reidui, kuris pats būdamas romanistas yra pratęs prie daug veikėjų ir siužeto linijų („The Chi“, „The Bridge“). Jei kas nors ir galėjo susitvarkyti su Proulks veikėjų ir istorijų virtine, tai tik Reidas.

Serialo pradžioje dvi naujakurių grupės išsilaipina Vobiko gyvenvietėje, Naujojoje Prancūzijoje (Kanada) (filmavimas vyko specialiai tam įkurtame Kvebeko miestelyje, kuriame vėliau žemė buvo išparduota). „Čia gali būti kuo tik nori“, – pažada jaunas mokinys Renė Selas (Christian Cooke), pažadėjęs tarnauti kolonijoje bent trejus metus. Jam tai – šviesios ateities pažadas. Tačiau jo žodžių niekas nesiklauso. Šiek tiek jaunesnis ir niūresnis bendražygis Čiarlzas Duketas (James Bloor) susiraukia net nuo minties, kad reikės sunkiai dirbti.

Kolonijoje taip pat panašiu metu išsilaipina dvi jaunos moteris, lygiai taip pat turinčios nesutampančius požiūrius. Ambicinga Melisandė (Tallulah Haddon) ir neramioji Delfina (Lily Sullivan), kol dar nesusirado kolonijoje vyrų, laikinai apsistoja vienuolyne. Moterys kolonijoje – retas dalykas, todėl jos yra paklausios būsimos žmonos, tačiau tai nereiškia, kad vyrai būtinai su jomis elgsis pagarbiai ir meiliai. Kaip ir jaunuoliai, Melisandra su Delfina taip pat trokšta šviesesnės ateities, kurios galbūt nebūtų sulaukusios savo gimtuosiuose miesteliuose. Jos svajoja ne tik apie materealias gėrybes ir komfortą, bet dar ir nori pabėgti nuo skandalų ir blogos reputacijos.

„Barkskins“ būdavo vadinami medkirčiai, kurie pasirašydavo pameistrystės sutartis ir Naujojoje Prancūzijoje kirsdavo medžius, taip parengdami žemės plotus įgyventi. Tačiau įdomiausia serialo siužeto linija priklauso moterims, įskaitant kietakaktę vienuolę (Leni Parker) ir Trepagnio žmoną Mari (Kaniehtiio Horn). Viena po kitos jos supranta, kad jų gyvenimo tikslas nėra namuose auginti vaikus – jos turi ir kitų tikslų, tokių kaip kerštas.

Be viso to, kad buvo pasakyta, dar ir puikus aktorių kolektyvas bei kvapą gniaužiantys gamtos vaizdai prikaustys jūsų dėmesį nuo pat pirmos minutės. Ne veltui serialą transliuoti ėmėsi pats „National Geographic“ kanalas.

1. The Staircase (HBO Max, 2022)

Puikiu aktorių kolektyvu galinčiame pasigirti seriale pristatoma didelės Petersonų šeimos istorija, kurioje mama ir žmona Keitlin (Toni Collette) žuvo… nukritusi nuo laiptų. Bent jau taip manoma. Tačiau netrukus viskas pasirodo sudėtingiau nei iš pirmo žvilgsnio. Šeimos galva, Maiklas Petersonas (Colin Firth), teigia, kad jis ją rado jų namų laiptų apačioje apgirtusią ir laukdamas greitosios laikė ant rankų, kol moteris leido paskutinį kvapą. Prasidėjus tyrimui ekspertai iškart pastebi, kad aukos galva „atrodo lyg sprogusi“, lyg kažkas būtų ją sudaužęs. Pagrindinis įtariamasis – Maiklas. Ar tikrai vaikų mylimas tėvas galėjo nužudyti savo žmoną?

Serialas paremtas tikrais įvykiais. Maiklas, Naujojoje Karolinoje gyvenantis rašytojas, nuteisiamas už savo žmonos Keitlin žmogžudystę. 2004 m. apie jį buvo sukurtos populiarios dokumentinės mini serijos tokiu pačiu pavadinimu kaip ir 2022-ųjų serialas „The Staircase“. Iškalėjęs daugybę metų, Maiklas gavo galimybę į naują teismą, kadangi teisėjas nusprendė, kad kai kurie ekspertai liudydami melavo. Tačiau valstija, užuot iš naujo teisusi kalinį, leido jam pateikti „Alfordo prašymą“, t. y. patvirtinti, kad yra nekaltas, bet pripažinti, jog valstija turi prieš jį užtektinai įkalčių. Galiausiai Maiklas buvo nuteistas kalėti tiek, kiek jau buvo iškalėjęs, taigi galėjo išeiti į laisvę.

Iš pradžių buvo gan sunku rasti originalias serijas, tačiau metams bėgant bylos eiga keitėsi, taigi 2013 ir 2018 metais buvo pridėta naujų serijų ir serialas buvo perkeltas į „Netflix“. Galima sakyti, kad būtent dėl šios papildomos juostos tai greičiausiai viena įtaigiausių 21 amžiaus tikrais faktais paremto detektyvo televizijos produkcijų.

Serialas prasideda scena iš 2017 metų, kai elegantiškai apsirengęs Petersonas ruošiasi eiti į darbą. Tuomet staiga grįžtame į tą siaubingą gruodžio dieną prieš 16 metų, kai jis isteriškai skambina greitajai medicinos pagalbai. O tada veiksmas nusikelia keletą mėnesių atgal – Maiklas, Keitlin ir jų penki vaikai sėdi prie vakarienės stalo – ruošiasi išleisti vieną iš vaikų į koledžą. Šeima atrodo visiškai funkcionali. Taip šokinėdami laike stebime Petersonų gyvenimą prieš žmogžudystę ir po jos, kai vyras jau ruošiasi teismui.

Teismų sūkuryje aiškėja, kad Maiklas Petersonas vis dėlto nebuvo tas žmogus, kuriuo dėjosi esąs. Dar neaišku, ar jis tikrai nužudė savo žmoną, tačiau daug ką jis slėpė nuo šeimos. Todėl vienas po kito artimieji pradeda nusigręžti nuo jo ir netgi jo vaikai, nenorintys prarasti paskutinio likusio tėvo, pradeda abejoti dėl maitintojo nekaltumo. Siužetas raizgosi tartum siūlas ir sunku patikėti, kad istorija yra paremta tikrais faktais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: