Serialo "Sweet Tooth" kadras

Serialai yra dažna maloni pramoga, kuria daugelis lepinasi. Tačiau kokie serialai yra geriausi šiandien, kurių nė už ką nederėtų pražiopsoti ir kuriais vertėtų pasidomėti? Atrinkome 10 dėmesį kaustančių ir puikią pramogą suteikiančių serialų, kurie neabejotinai verti jūsų laiko.

10. Sweet Tooth

„Sweet Tooth“ yra amerikiečių fantastinės dramos televizijos serialas, kurį sukūrė Džimas Maiklas. Jis sukurtas pagal to paties pavadinimo Džefo Lemiro komiksą, kurio premjera „Netflix“ pasirodė 2021 m. Birželio 4 d.

Istorija jau nuo pat pradžių skamba įdomiai: prieš dešimt metų virusas „The Great Crumble“ pražudė daug žmonių pasaulyje ir sukėlė paslaptingą hibridinių kūdikių, kurie yra pusiau žmonės, pusiau gyvūnai, atsiradimą.

Nežinia, ar hibridai yra viruso priežastis ar rezultatas, daugelis žmonių jų bijo ir medžioja. Pusiau elnio hibridas Gusas gyvena dykumoje su savo tėvu, kuris mirė nuo viruso, kai Gusui buvo devyneri metai. Vaikinas atranda dėžę, kur, jo manymu, yra motinos paveikslas, kurį tėvas palaidojo po medžiu. Ant medžio užrašytas mįslingas žodis „Colorado“.

Praėjus metams po tėvo mirties, prieš nuspręsdamas išvykti susirasti motinos, Gusas sukelia gaisrą. Gaisras perspėja netoliese esančius medžiotojus apie jo vietą, kurie bando nužudyti Gusą vien dėl sporto. Medžiotojai yra akivaizdžiai nustebę, kad Gusas gali kalbėti, ir netrukus juos nužudo vienišas keliautojas Tomis Džeperdas. Gusas seka keliautoją reikalaudamas, kad jis palydėtų jį pas motiną į Koloradą. Džeperdas priešinasi, bet vis tiek saugo Gusą.

Kartu jie leidosi į nepaprastą nuotykį po tai, kas liko iš Amerikos, ieškodami atsakymų – apie Guso kilmę, Džeperdo praeitį ir tikrąją namų prasmę. Tačiau jų istorijoje gausu netikėtų sąjungininkų ir priešų, o Gusas greitai sužino, kad vešlus, pavojingas pasaulis už miško yra sudėtingesnis, nei jis kada nors galėjo įsivaizduoti.

„Netflix“ „Sweet Tooth“ seka elnių berniukų hibridą Gusą ir jo gynėją Jepperdą per pavojus su neišmoktais sprendimais ir iššūkiais.

9. Lisey‘s story

„Lisey’s Story“ – amerikiečių siaubo dramos miniserialas, sukurtas pagal 2006-ųjų to paties pavadinimo Styveno Kingo romaną. Serialo scenarijų sukūrė Kingas, režisavo Pablo Lareinas, prodiuseris – J. J. Abramsas. Jame pagrindį vaidmenį atlieka aktorė Džuliane More.

Serialo premjera „Apple TV“ pasirodė 2021 m. Birželio 4 d. Siužetas skamba itin paprastai – našlė tampa įkyraus ir keisto persekiotojo taikiniu, kuris yra apsėstas moters vyro darbo vaisiais.

2017 metų rugpjūtį Styvenas Kingas išreiškė norą, kad jo romanas būtų pritaikytas kaip televizijos serialas:

Lisey’s Story yra mano mėgstamiausia knyga, ir aš norėčiau, kad jos idėja būtų įgyvendinta, ypač dabar, kai srautinėse transliacijose yra tam tikras atvirumas – televizorius ir net kabeliniai tinklai. Dabar yra daugiau laisvės daryti dalykus, o kai kuriate filmą paremtą knygos siužetu, procesą vadinu „sėdėjimo ant lagamino sindromu“. Tai tarsi bandymas susikrauti visus drabužius vienu metu. O lagaminas neužsidarys. Taigi sunku paimti knygą, kuri yra gausi ir turtinga, ir pagal tai padaryti sukurti istoriją, kuri truks dvi valandas ir 10 minučių. Bet kaip televizijos laida turite 10 valandų.”

2019 metų balandį paskelbta, kad „Apple Inc.“ įgijo romano teises ir davė aštuonių epizodų užsakymą. Serialas transliuojamas per „Apple TV“ su visais Kingo redaguotais scenarijais, kuriuos sukūrė JJ Abramsas ir „Bad Robot Productions“.

Filmavimas prasidėjo 2019 m. Spalio mėn. Istoriniame Van Liew-Suydam name Franklino miestelyje, Somerseto grafystėje, Naujajame Džersyje. Tų pačių metų gruodžio mėnesį filmavimai tęsti Tuckahoe kaime, Vestčesterio grafystėje, Niujorke. O po metų, kovo viduryje, filmavimas buvo nutrauktas dėl COVID-19 pandemijos.

Nikas Alenas iš „The Playlist“ suteikė serialui „B−“ įvertinimą. Jis rašė, kad „tai neabejotinai rašytojo miniserialas, tačiau iki tos ribos, kad net primena grubų juodraštį“.

Pabrėžta, kad „Kingo ir Laraino prisidėjimas prie šio projekto davė daug naudos, ypač todėl, kad pirmoji pusė tampa labai įtraukianti, magnetinė, nes Kingas geba įspūdingai kurti ir pasakoti istorijas“.

8. Marvel‘s M.O.D.O.K.

M.O.D.O.K. yra amerikiečių animacinis „sustabdytio kadro“ animacinis serialas, kurį „Hulu“ sukūrė Džordanas Blumas ir Patonas Osvaltas, remiantis to paties pavadinimo „Marvel Comics“ personažu. Serialą prodiusavo „Marvel Television“.

Patonas Osvaltas vaidina kaip stebėtojas M.O.D.O.K., kuris stengiasi tvarkyti savo įmonės ir šeimos reikalus. M.O.D.O.K. 10 epizodų „Hulu“ buvo išleista 2021 m. gegužės 21 d. Po debiuto laidą kritikai įvertino gerai, gyrė animaciją, kūrybą, nuorodas į kitas „Marvel“ vertybes, išskirtas Osvalto išskirtinis indėlis.

Istorija pasakoja kaip praleidęs metus nesugebėdamas kontroliuoti pasaulio ir kovodamas kartu su superherojais bendražygiais, M.O.D.O.K. yra pašalinamas iš savo įmonės A.I.M. po to, kai ji bankrotuoja ir yra parduodama konkuruojančiai blogio korporacijai GRUMBL (Just Be Be Evil). Herojus bando spręsti savo pašaipios šeimos problemas, tuo pačiu metu kovodamas su gyvenimo vidurio krize.

Iki 2020 metų spalio Osvaltas patvirtino, kad serialo rašymas ir garso įrašymas baigėsi, jam buvo suteiktas darbinis pavadinimas „Bighead“.

Osvaltas pareiškė, kad „Marvel“ leido jam ir kūrybinei komandai įtraukti įvairius populiarius ir gana nežinomus personažus į serialą, įskaitant kelis superherojus ir su „X-Men“ susijusius komandos narius.

Blumas teigė, kad dėl teisinių problemų vieninteliai personažai, kurių jie negalėjo naudoti, buvo „Stilt-Man“, „Paste-Pot Pete“ ir „Turner D. Century“.

Erikas Francisko iš „Inverse“ serialą įvertino teigiamai, teigdamas, kad „Savo paties tragikomiškoje srityje, už „Marvel Cinematic Universe“ ribų, MODOK spindi kaip niuansuotas super blogiečio, siekiančio viską užkariauti, portretas“.

Mintis buvo pratęsta: „MODOK turi savų privalumų. Pirmiausia kaip pernelyg reali tragikomedija apie pašlijusį gyvenimą ir į dulkes subyrėjusią santuoką. Tai nėra taip juokinga, vulgaru ar įžvalgu kaip Harley Quinn…“.

Kitas kritikas teigė, kad Marvelio farsinis MODOK serialas yra gaivi, jai skirtą minutę komiškai išnaudojanti saviparodija. Kiekvienas žodis yra juokingas, o Patonas Osvaltas yra tobulas, nes jis įkūnija ikoninį super niekšą, kurio į Frankenšteiną panaši kilmė buvo pakeista į paprastą ego ir ambicijų mišininį. Visa tai – derinama tiek su šiuolaikine komedija, kur veiksmas vyksta darbo vietoje, tiek su stebėtinai emocijas keliančiomis šeimyninėmis situacijomis.

7. Domina

Domina“ nauja 8 dalių istorinė drama, sukurta ir parašyta Simon Burke, kurios pavadinimas kilęs iš moteriškos versijos „dominus“, senovės romėnų suvereniteto pavadinimo, iš kurio kilo žodis „dominuoti“, pasakoja apie žymios Senovės Romos asmenybės Livijos Drusilos gyvenimą. Senovės Roma visada buvo populiari kino ir televizijos žaidimų aikštelė, nesvarbu, tai būtų „Ben Huras“, „Gladiatorius“ ar televizijos serialas „Roma“. Visgi, dauguma sukuriamų istorinių dramų atspindi Anglijos regento ir Edvardo kostiumų laikotarpius. Žinoma, pastaruoju metu vis sulaukiame pastatymų apie vikingus ar panašius laikotarpius, tačiau tokių darbų yra nedaug, o ir jie nelabai atspindi tą laikmetį. Taip pat reiktų paminėti, kad beveik visos istorinės dramos dėmesį sutelkia tik į vyrus. Todėl ši nauja, galime sakyti feministinė, istorinė drama pasakojama Romos moterų akimis, tarp kurių yra ir Livija Drusila, išsiskiria iš visų šio žanro darbų. „Domina“ pagrindinius vaidmenis atlieka Kasia Smutniak, Matthew McNulty, Ben Batt.

„Domina“ veiksmas vyksta po to, kai Senatas nužudo Julijų Cezarį, o valdžia pasidalina į dvi frakcijas: tie, kurie nori matyti Romos Respubliką su Senatu priešakyje, ir tie, kurie nori kad būtų atkeršyta už jo nužudymą ir kad jo įpėdinis prisiimtų valdymą. Prasidėjus pilietiniam karui, kada buvo žudomi senatoriai, didikai ir riteriai, susiję su Julijaus Cezario nužudymu, o galiausiai konfiskuojamas jų turtas, Livijai ir jos vyrui tenka bėgti iš miesto ir ieškoti prieglobsčio, dėl, jos tėvo, Senato palaikymo. Bėgant ir slapstantis Livija patiria ne vieną sunkumą, tačiau po kelių tokių gyvenimo metų, jie grįžta į Romą, kur ji yra nusiteikusi susigrąžinti savo turtus, nuosavybę, prigimtinę teisę, o svarbiausia galią.

Šio serialo kūrėjai pasirinkę pasakoti tokios įtakingos moters, kaip Livijos Drusilos gyvenimą, jau pasufleruoja, jog viena iš pagrindinių siužeto temų pasakos apie moters padėtį Senovės Romoje ir kaip ji keitėsi bėgant laikui. Ir išties, jau pirmose serijose mums atskleidžiama, kad pagrindinė moterų funkcija yra gimdyti ir išugdyti įpėdinius. Viena iš „Domina“ veikėjų sužinojusi, kad turės ištekėti dėl politiškai naudingos sąjungos, atrodo išsekusi. Per dvejus metus pagimdžiusi du kūdikius, ji norėtų bent kuriam laikui būti palikta viena, nes naujos vestuvės reiškia dar daugiau nėštumų, o tu niekada nežinai, kuris tavo gimdymas bus paskutinis. Taip pat iš moters tikimasi, kad ji bus skaisti, dora, palaikys savo vyrą ir laisvalaikiu užsiims audimu. Kadangi tai politinė drama neapsieinama be valdžios ir politikos temų. Nors veiksmas pasakojamas iš žmonų, dukterų, motinų, seserų ir meilužių perspektyvos, tai atskleidžia, jog to meto politika buvo pradėta rengti ne Romos Senate, o miegamajame. Džiugina, kad „Domina“ kūrėjai seka istorinius faktus ir jų laikosi. Be istorinių faktų tikslumo serialas pasižymi ir ganėtinai tiksliu kostiumų, dekoro ir interjero atkūrimu.

„Domina“ puikus istorinis serialas leidžiantis išvysti Senovės Romą moters akimis. Jis nagrinėja moters padėtį visuomenėje, kaip buvo kuriama politika, valdžios turėjimo įtaką. Tai intrigų, įtampos kupinas serialas, pasižymintis greita veiksmų seka, dėl kurios dažnai nukenčia dialogai bei veikėjų pristatymai. Visgi, serialas džiugina puikia aktorių vaidyba, ganėtinai tiksliu kostiumų, dekoro ir interjero atvaizdavimu.

6. It‘s a Sin

Tai yra britų mini serialas, kurią parašė ir sukūrė Ruselas Daviesas ir  „Red Production Company“. Penkių dalių serialo laiko vieta pasirinkta kaip nuo 1981 iki 1991 metų Londonas.

Istorija pasakoja apie homoseksualių vyrų ir jų draugų grupę, kuri gyveno Londone ŽIV ir AIDS epidemijos laikotarpiu.

Pagrindinius vaidmenis atlieka Oly Aleksander, jis vaidina Ričį Tozerį. Omari Douglasas tampa Rosku Babatunde, o Kalumas Skotas Hovelsas įkūnija Koliną Morisą-Džonesą. Visi jie persikelia į Londoną.

Kūrinio premjera įvyko Jungtinėje Karalystėje per 4 kanalą 2021 m.

Laidos temą, kuri sukasi aplink ŽIV ir AIDS ligas, buvo sunku parduoti transliuotojams. „BBC One“ ir ITV atsisakė kurti serialą, o „Channel 4“ ėmėsi jo tik po to, kai už juos kovojo užsakomasis dramos redaktorius Lee Masonas.

Serialas buvo sutrumpintas nuo aštuonių suplanuotų epizodų iki penkių, o pagrindiniai filmavimai prasidėjo 2019 m. Spalio 7 d. Mančesteryje. Nepaisant kuriamos Londono aplinkos, „It‘s a Sin“ daugiausia buvo filmuojama Mančesteryje, kitose vietose – Liverpulyje.

Serialą prodiusavo Daviesas ir Nikola Šindleriai. Filmo laidos prodiuseriu buvo pasamdytas Filas Kolinsas, o režisierius – Pyteris Hoaras. Laida sulaukė teigiamo kritikų įvertinimo už emocionalias scenas, AIDS vaizdavimą.

Aktorių vaidyba taip pat buvo įvertinta labai teigiamai. Visi epizodai buvo perduoti transliuotojo internetinei transliacijos tarnybai „All 4.“. Po kelių savaičių serialas buvo peržiūrėtas daugiau nei 6,5 milijono kartų. Taip „It‘s a Sin“ tapo labiausiai žiūrima laida, kuri yra transliuojama platformoje.

Davieso planai sukurti serialą, vaizduojantį gėjų gyvenimą devintajame dešimtmetyje ir JK AIDS krizę, buvo pagrįsti jo paties ir draugų patirtimi. Negana, tai jo gražus gestas paminėti kartą, kuri dėl šios ligos neteko daug gyvybių.

Pirmą kartą Daviesas paskelbė apie savo dalyvavimą seriale 2015 metų sausį.

Benui Dovelui iš „Radio Times“ vyras tvritino, kad tai „labiausiai tyrimais pagrįstas kūrinys, kokį tik kadanors padarysiu“. Daviesas tvirtino, kad scenarijų iš pradžių buvo sunku parduoti transliuotojams dėl „rimtos“ temos. Režisierius prisimena, kaip prodiuseris 90-ajame dešimtmetyje paprašė pradėti sukurti serialą apie AIDS. Jis atsisakė idėjos, pavadindamas ją „neįtikėtinai žiauria“. Daviesas ištisus metus bandė susitarti, du transliuotojai atsisakė užsakyti laidą. Iš pradžių siekta, kad transliuoti būtų pasirinktas „Channel 4“ kanalas, tačiau jie atsisakė serialą užsakyti. Tada „BBC One“ buvo pasiūlytas serialas, tačiau ir jie atsisakė. ITV taip pat nusprendė, kad jie nėra pasirengę transliuoti tokio tipo serialą. „Channel 4“ komisijos dramos redaktorius Lee Masonas iš pradžių norėjo, kad jo organizacija užsakytų laidą. Jis laukė, kol „Channel 4“ įvyko reikšmingas personalo pasikeitimas, ir tada sėkmingai iškėlė idėją. Iš pradžių Daviesas numatė aštuonių dalių dramą, tačiau „Channel 4“ paprašė, kad jis apsiribotų penkiomis serijomis.

5. Loki

„Loki“ – amerikiečių televizijos serialas, kurį Maiklas Valdronas sukūrė „Disney“, remdamasis „Marvel Comics“ ir pasinaudodamas to paties pavadinimo personažu. Įkurta „Marvel Cinematic Universe“ (MCU), ji dalijasi tęstinumu su franšizės filmais ir vyksta po filmo „Keršytojai: Pabaigos žaidimas“ (2019) įvykių, kuriuose pakaitinė „Loki“ versija sukūrė naują laiko juostą.

„Loki“ prodiusuoja „Marvel Studios“. Valdronas buvo pasirinktas kaip pagrindinis rašytojas, o Kate Heron gavo režisuoti pirmąjį sezoną. Tomas Hidlestonas kartoja savo vaidmenį kaip Lokis iš kitų tos pačios frančizės filmų serijos. Taip pat vaidina Gugu Mbatha-Rav, Vunmi Mosaku, Eugenijus Kordero, Tara Strong, Ovenas Vilsonas, Sofia Di Martino ir Saša Leinas.

Iki 2018 m. Rugsėjo mėn. „Marvel Studios“ sukūrė keletą ribotų „Disney“ serialų, kurių pagrindinis veikėjai buvo MCU filmų personažai. Serialas, kuriame Hidlestonas tampa Lokiu, buvo patvirtintas Tų pačių metų lapkritį. Valdronas buvo pasamdytas metais vėliau.

Filmavimas prasidėjo 2020 metų sausio mėnesį Atlantoje, Džordžijos valstijoje, tačiau dėl COVID-19 pandemijos buvo nutrauktas kovą. Gamyba atnaujinta tų pačių metų rugsėjį ir baigta gruodį. „Loki“ premjera įvyko 2021 m. Birželio 9 d. Ir susidėjo iš šešių epizodų. Kuriamas antrasis sezonas.

Po filmo „Keršytojai: Pabaiga“ (Avengers: Endgame, 2019), kuriame kelionių laiku išdaigos leido praeities Lokiui teleportuotis iš nelaisvės, veiksmo centre atsiranda išdaigų dievas, kurį sulaikė biurokratinė agentūra „Time Variance Authority“, atsakinga už „šventos laiko juostos“ vientisumo išsaugojimą.

Įsivaizduokite laiko lordus iš „Daktaras Kas“ (Doctor who, 1963), kurie susijungia su serialo „Reklamos vilkai“ (Mad Men, 2007-2015) niūria nuotaika. Šis Lokis, kuris, nepamirškime, nėra tas pats Begalybės kare Tanoso nužudytas Lokis, bet yra jaunesnė versija, kurią išvydome 2012 m. filme „Keršytojai“ (The Avengers), „TVA“ buvo identifikuotas, kaip „kitoks“. Tai reiškia, kad jis neturėtų egzistuoti, nes jis yra alternatyvios laiko juostos padarinys; „TVA“ draudžia alternatyvias laiko juostas, todėl turėtų būti ištrintas iš istorijos.

Heron kartu su kostiumų dailininke Kristina Vada kūrė kostiumus, kurie būtų „išorinis vidinės istorijos atspindys“ ir atspindėtų „nusidėvėjimą“ visos serijos metu. Lokis serijoje turi daugybę kostiumų, atspindinčių jo kelionę. Komiškas miniserialas „Balsuok už Loki“ įkvėpė vieną iš Loki išvaizdos seriale. Mobiuso išvaizda seriale turi būti panaši į „Marvel Comics“ redaktoriaus Marko Gruenvaldo, kuris buvo didžiausias „Marvel“ tęstinumo ekspertas, nes kiekvienas komiksuose esantis TVA narys yra skirtas Gruenvaldo kopijavimui. Iš pradžių Heron įsivaizdavo, kad Mobius turi pernelyg niūrią išvaizdą, tačiau ji su Wilsonu nusprendė, kad taip būti negali. Vilsonas prisiminė šeštadienio vakaro eteryje pasirodymą su sidabriniais plaukais ir pajuto, kad tai būtų įdomi kryptis. Tai galiausiai tapo personažo neatsiejamu išskirtinumu.

Peržiūrėdama pirmuosius du „Variety“ epizodus, Karolina Framke vertino viską santūriai, atsižvelgdama kiek sėkmingas bus serialas, nujausdama, kad pirmasis epizodas turėjo daug ką paaiškinti istorijos prasme, o antrasis jau pasirodė „kur kas labiau įtraukiantis“ ir pasirodė labiau linksmas. Pažymėta, kad yra naudojama „intriguojanti nauja kryptis“. Moteris tikisi, kad serialas galiausiai „nenukryps nuo įprasto scenarijaus“.

O štai kitas kritikas, Benas Traversas iš „IndieWire“, suteikė serialų vos C įvertinimą, mat pasak jo, serialas yra „tipiška klišė, kur valdžios atstovai įtraukia nusikaltėlį, kuris padės išspręsti sunkią bylą“, o per pirmuosius du epizodus padaryta per mažai pažangos.

Jis pridūrė: „Loki serialas iš tikrųjų nėra susijęs su pačiu personažu, jis labiau yra apie TVA pristatymą, kelionių laiku logistiką ir tai, kaip MCU 4 fazės kuriama laiko juosta pavirs į „Beprotybės Multi-visatą“.

4. Jupiter‘s Legacy

„Jupiterio palikimas“ – amerikiečių superherojų dramos serialas, kurio premjera „Netflix“ pasirodė 2021 m. Gegužės 7 d. Remiantis Marko Milaro ir Franko Kuitely „Image“ komiksų serija „Jupiterio palikimas“, ją televizijai paruošė Stevenas S. DeNaitas, kuris iš pradžių buvo šou dalyvis. Įpusėjus gamybai, jį pakeitė Sang Kyu Kim. Seriale vaidina Džošas Duhamelis, Benas Danielsas, Leslie Bibas, Elena Kampouris, Andrea Hortonas, Mikas Veidas ir Matas Lanteris. 2021 metų birželį serialas buvo atšauktas po vieno sezono.

Netrukus po tėvo savižudybės 1929 metais, kurią sukėlė juodasis antradienis, buvęs verslininkas Šeldonas Sampsonas keliauja į nepažįstamą salą Atlanto vandenyne, kur jis, jo brolis Valteris ir keturi kiti gavo savo supergalias. Tada jis sukuria superherojų komandą, vadinamą Teisingumo sąjunga, ir jo vadovaujantys idealai – niekada nieko nežudyk, nesikišk į politinius reikalus.

Tačiau nauja superherojų karta, įskaitant jo vaikus, stengiasi pateisinti jo griežtus idealus ir didelius lūkesčius. Kai Šeldono sūnus Brandonas, atrodo, nužudo vieną iš didžiausių priešų, tai sužadina viešas diskusijas, ar tie idealai vis dar aktualūs.

2018 m. Liepos 17 buvo paskelbta, kad „Netflix“ pateikė užsakymą aštuonių serijų pirmajam sezonui. Serialą sukūrė Stevenas S. Denaitas, kuriam priskiriamas ir vykdomojo prodiuserio titulas, kartu su Lorenzo di Bonaventura ir Danu MakDermotu.

2019 m. Rugsėjo 16 d. Buvo patvirtinta, kad „DeNait“ išėjo iš serialo dėl mažų kūrybinių pajėgumų, kurie pasimatė pirmojo sezono metu. Lapkričio mėnesį buvo paskelbta, kad po DeNaito pasitraukimo iš serialo Sang Kyu Kim perėmė jo vietą. 2021 m. Birželio 2 d. Buvo pranešta, kad serialas nebus tęsiamias, nes aktoriai jau paleisti. Markas Milaras, taip pat teigė, kad yra įsitikinęs, kad visa komanda „grįš vėliau“.

Konfliktai dėl biudžeto ir „Naito“ kaip režisieriaus pakeitimas Kim įpusėjus gamybai buvo vienas iš keleto veiksnių, lemiančių sprendimą atsisakyti serialo antrojo sezono.

„Jupiterio palikimas“ buvo žiūrimiausias per 2021 m. Gegužės 3–9 d. Savaitę, per visą „Nielsen“ korporaciją, matuojant viso sezono atžvilgiu. Antroji vieta buvo „Tarnaitės pasaka“, žiūrėta 690 milijonų minučių. Serialas buvo pranašesnis už paskutinį pagrindinį Netflix reginį „Šešėlis ir kaulas“, kuri savaitgalį, kai buvo išleista, surinko 721 milijoną minučių peržiūrų.

„Jupiter‘s Legacy“ žiūrimumo rekordus mušė ir toliau. Gegužės 10–16 savaitėmis gauta 1,019 milijardo minučių. Po jo sekė „StartUp“, kurio žiūrėjimas surinko 760 milijonų minučių. Kiek vėliau serialo populiarumas sumažėjo 60%, statistika rodė 405 milijonus minučių peržiūrų. Tai buvo trečias dažniausiai transliuojamas originalus serialas, kuris užėmė dešimtą vietą srautinio perdavimo reitinge, įskaitant filmus ir televizijos laidas.

3. The Underground Railroad

„Požeminis geležinkelis“ – amerikiečių fantastinės istorinės dramos televizijos serialas, kurį sukūrė ir režisavo Oskaru apdovanotas juodaodis režisierius Baris Dženkinsas pagal to paties pavadinimo Kolsono Vaitheado romaną. Premjera įvyko „Amazon Prime Video“ 2021 metais.

Istorija pasakoja apie išgalvotus žmones, bandžiusius pabėgti nuo vergijos pietų JAV devynioliktame amžiuje. Iš tikrųjų „Požeminis geležinkelis“ buvo paslėptų maršrutų ir saugių namų tinklas, padėjęs pavergtiems afroamerikiečiams pabėgti į laisvę 1800-ųjų pradžioje ir viduryje. Romane ir seriale tai tampa tikru geležinkeliu, kuriame yra inžinieriai, konduktoriai, bėgiai ir tuneliai. Džordžijos valstijos vergė Kora (vaidina Thuso Mbedu) prisijungia prie atvykėlio Cezario (aktorius Aronas Pieras), kad važiuotų požeminiu traukiniu į laisvę.

Kiekvienas personažas ir jo vaidmens atlikimas yra puiki tiesioginė nuoroda į serialo istoriją ir idėją, tačiau didžiąją dalį darbo atlieka Mbedu, ir ji tai padaro puikiai. Tai itin subtilus serialas, kuris palaipsniui stiprėja siužeto ir emocionalumo prasme.

Dženkinsas puikiai pastebi naujus jaunus talentus, tai paliudija jo surinktos aktorių grupės „Moonlight“ ir „Beale Street“. Jis taip pat įtraukia ir auditorijai geriau pažįstamus veidus, tokius kaip Peteris Mulanas, Damonas Herimanas ir Viliamas Džaksonas Harperis, į fantastiškus antraplanius vaidmenis.

Kalbant apie projekto praktinius aspektus, Dženkinsas vėl bendradarbiauja su savo nuolatiniu kompozitoriumi Nikolasu Briteliu ir operatoriumi Džeimesu Lakstonu, ir jie abu yra būtini šio projekto sėkmei, kartu su vienu geriausių garso dizainų televizijos istorijoje.

Traškanti miško ugnis penktame epizode, kurtinantys svirpliai naktimis, traukinio variklio gesimas, žingsnių garsai – retai galima jaustis labiau panirus į tokį tikrovišką garso dizainą. Garsai atveria kokį didelį indelį įdėjo Britelas, kompozitorius suteikia visai produkcijai tam tikrą emocinę tekstūrą. Kompozitorius groja pasikartojančiomis temomis, kai Kora ne kartą abejoja jos laisve ar tuo, ką šis žodis netgi reiškia šiuo metu Amerikos istorijoje (arba ką tai reiškia dabar). O Dženkinsas taupiai, bet efektyviai naudoja tokią skirtingą muziką kaip „Outkast“ ir „Clair De Lune“, tokie kūriniai gali priversti aikčioti kiekvieną, kai jie yra tikslingai panaudojami taip, kaip šiame seriale.

2. Shadow and Bone 

Fantastikos pasaulio mėgėjų autorius Leigh Bardugo skaitytojus ilgai džiugino ,,Grishaverse“ knygų serijomis. O ,,Netflix” žiūrovai sulaukė naujo serialo – ,,Shadow and Bone ( ,,Šešėlis ir kaulas‘‘), kuris yra paremtas populiariųjų knygų trilogija. ,,Shadow and Bone“ – serialas, kuris užburs bei pritrauks prie ekrano visus dievinančius mistiką ir fantastiką.

„Shadow and Bone“, sukurtas pagal masiškai populiarią fantastinę jauniems ir suaugusiems skaitytojams skirtą romanų seriją. Šis serialas nei kiek neprimena ,,Game of Thrones“ („Sostų karai“) ar Hario Poterio. Čia nėra drakonų ar burtų. Serialas pristato įmantriai realizuotą pasaulį, kurį žymi karas, magija ir kitokia ,,Išrinktosios“ istorija.

Geresniam istorijos suvokimui, pateikiame išskirtinio pasaulio ir jo veikėjų vadovą.

,,Shadow and Bone“ yra tikras fantazijos pasaulis. Tačiau skirtingai nei įprasta viduramžių britų fantastikai (pvz., „Game of Thrones“), šiam serialui įtakos turėjo carinė XIX a. dešimtmečio Rusija. Šalis, kurioje vyksta didžioji veiksmo dalis, yra Ravka, kurios sostinėje Os Alta valdo monarchija.

Šimtmečius šalį skaldė kažkas, vadinamas „klostė“: praktiškai nepraeinama erdvė, padengta tamsios, šešėlinės jėgos, kurią užkrėtė skraidantys žvėrys, vadinami Volcra.

Ravka kariauja su abiem savo pasienio šalimis: Fjerda šiaurėje ir Shu Han pietuose. Už Ravką kovoja dvi armijos: Pirmoji armija, sudaryta iš įprastų karių, ir Antroji armija, kurią sudaro Grišos..

Taip pat netoli Ravka yra salų valstybė, vadinama Kerch, kuri palaiko neutralitetą karuose. Jo sostinė yra Ketterdamas – tarptautinės prekybos ir nusikalstamos veiklos centras.

Grišos turi galių, kylančių iš sugebėjimo manipuliuoti materija. Yra trys „Grišos“ :

• „Corporalki“. Jų galios apima žmogaus kūną. Tai apima „Heartrenders“, kurie gali manipuliuoti asmens vidaus organais. Gydytojai, kurie gali išgydyti ir siuvėjai, kurie gali pakeisti žmogaus išvaizdą. „Corporalki“ visada dėvi raudoną spalvą;

• Etherealki. Jų galios apima natūralius elementus. Tai apima skvoterius, kurie manipuliuoja vėju, Inferni, kuris gali manipuliuoti ugnimi, ir Tidemakers, kurie gali manipuliuoti vandeniu. Etherealki visada dėvi mėlyną;

• Materialki. Jų galios susijusios su kita medžiaga. Jie yra žinomi kaip fabrikatoriai ir yra arba Durastai, galintys manipuliuoti bet kuo kietu, arba Alkemi, kurie manipuliuoja cheminėmis medžiagomis. Materialki visada dėvi violetinę.

Alina Starkov (Jessie Mei Li) – našlaitė, kurios tėvai buvo nužudyti Fold. Jos mama buvo Šu – Ravkos priešė, todėl Alina augo atstumta dėl savo rasės.

Pradžioje Alina yra Pirmojoje armijoje, kur dirba žemėlapių kūrėja. Ji nežino, kad ji yra Griša, tačiau atsidūrusi situacijoje, kurioje iškyla pavojus sau ir žmogui, kuris jai rūpi, kyla dar rimtesnis pavojus – jos galios atsiskleidžia. Pasirodo, ji yra Saulės šaukėja, itin reta Griša, turinti galią manipuliuoti šiluma ir šviesa. Pranašaujama, kad ji bus išrinktoji, kuri sunaikins lankstą ir atstatys Ravką.

Malienas “Mal” Oretsev (Archie Renaux) yra geriausias Alinos draugas. Jis taip pat yra našlaitis, turintis Šu paveldą, o jo ir Alinos neįtikėtinai glaudus ryšys buvo užmegztas iš dalies dėl to, kad jie augant teturėjo vienas kitą.

Jis yra žinomas kaip asmuo, neturintis Grišos galių (kitaip tariant, mugulas). Jis yra Pirmosios armijos kareivis ir kvalifikuotas sekėjas.

Knygose dar žinomas kaip Darkling, generolas Kiriganas (Ben Barnes) yra Antrosios armijos vadovas, todėl jis tapo Grišos vadovu. Jis yra Šešėlių šauklys, toks retas Griša kaip Saulės šauklys. Jis turi galimybę manipuliuoti tamsa. Kirigan galia yra tokia unikali, kad jis visada matomas juodai.

Genya Safin (Daisy Head) – siuvėja. Ji dirba pas karalių, keisdama karalienės įvaizdį. Kadangi jos talentas ir padėtis yra gana unikali, ji dėvi savo spalvas – baltą ir auksinę. Ji nesidžiaugia, kad yra uždaryta ir izoliuota nuo viso pasaulio, ištisai būnant tik rūmuose, kur tenka dažnai patirti karaliaus smurtą.

Tamsiosios jėgos surengia sąmokslą prieš našlaitę žemėlapių kūrėją Aliną Starkovą, kai ji atskleidžia savo nepaprastą galią, galinčią pakeisti karo nuniokoto pasaulio likimą

Pasakyti daugiau nei tai – reikštų bristi į spoilerio teritoriją. Jūs turėtumėte būti pasirengę daugybei veiksmų ir paslapčių turinčiui siužetui. Pasiruoškite fantazijos manijai!

1. Halston

Halstonas – 2021 m. Amerikiečių televizijos miniserialas, paremtas dizainerio Halstono gyvenimu, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Evanas MakGregoras. Adaptuota pagal Steveno Gaineso knygą „Tiesiog Halston“. Serialą „Netflix“ užsakė 2019, o premjera įvyko šiais metais.

Serialą režisavo Daniel Minahan, o sukūrė Šar Vaitas. Verta pripažinti, kad šalia tokios žvaigždės kaip Evanas MakGregoras prie pagrindinių aktorių grupės prisijungė ir Rebeka Dayan, Davidas Pitu, Krysta Rodriges, Bilas Pulmanas.

Jei mėgavotės madomis, kurios buvo populiarios praeitame amžiuje, tikėtina, kad nešiojote ar gėrėjotės rūbais, kuriuos sukūrė dizaineris Halstonas. Jis buvo New Yorko skrybėlių ir kepurių kūrėjas, dizaineris, sėkmingai sukūręs tarptautinę mados imperiją. Gyvendamas New Yorke šis žmogus tam tikra prasme buvo puikiausias pavyzdys, ką reiškia būti turtingu ir žinomu. Gaila, kad šis vyras negyveno pakankamai ilgai, kad būtų išvydęs visą serialą, skirtą tik jam.

Galima tik įsivaizduoti, kaip puikiai būtent toks gyvenimas ir yra vaizduojamas – garsus mados dizaineris, mėgaujantis visuomenės dėmesio spinduliais, o seriale aiškiai pabrėžiami visi niuansai, ką tai reiškia: bendravimas su garsiais žmonėmis, gyvenimo blizgučiai, narkotikai, brangios mašinos, puošnumas ir prabanga visur, kur tik ji gali būti.

Ar esate kada turėję tokį jausmą, kad viskas, ką turite, gali išnykti net nemirktelėjus?“ – ši pagrindinio veikėjo eilutė iš serialo parodo, kad nagrinėjama ir kita medalio pusė, parodoma tokio nepaprasto gyvenimo kaina.

Daugelis žmonių sutinka, kad serialas yra tikrai ypatingas. Kai kurie teigia, kad Evanas McGregoras suteikia charizmos, kuri atitinka gyvybingą Halstono mados eros atkūrimą.

Gautu vaidmeniu itin patenkintas MakGregoras dalinosi patirtimi, ką reiškia įkūnyti tokį neeilinį talentą kaip Halstonas:

„Tam tikra prasme šiam vaidmeniui net teko išmokti siūti audinius. Tai tikrai didis menas. Paimi skiautę kažkokios medžiagos ir iš jos pagamini nepaprasto grožio suknelę. Bijojau, kad mano rankų judesiai išduos, kiek svetimas esu tam pasauliui. Tad teko be galo daug praktikuotis.“

Iš vaidybos seriale galima spėlioti, kad aktorius yra tarsi gimęs šiai rolei, tačiau pats jis tvirtina, kad kiekvienas vaidmuo kaip šis jam „sukelia kinkų drebėjimą“. Pasakojama, kad kiekvieno projekto pradžioje aktorius gauna apie dvi savaites laiko pasiruošti. O štai MakGregoras atvirauja, kad jam dažnai kyla mintys „viskas, šio vaidmens įkūnyti nebesugebėsiu“.

Aktorius aiškino, kad Halstonas realiame gyvenime iš tiesų vartojo narkotikus ir turėjo priklausomybę, tad šiuo aspektu jis ir vaidinama rolė turėjo šį bei tą bendro, mat pats aktorius yra turėjęs problemų su priklausomybėmis.

Justas Pridotkas, Kamilė Akelaitytė, Ieva Lekavičiūtė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: