Muzikiniai vaizdo klipai tapo neatsiejama muzikos industrijos dalimi, nes jie vizualiai atspindi dainą ir suteikia režisieriams galimybę pademonstruoti savo kūrybiškumą. Tikrai pastebima tendencija, kad garsūs kino režisieriai žengia į muzikinių vaizdo klipų pasaulį, įnešdami į šią mediją savo unikalų pasakojimo ir vizualinį stilių.

Ši tendencija lėmė, kad buvo sukurti keli nepamirštami muzikiniai vaizdo klipai, palikę neišdildomą įspūdį žiūrovams. Bendros režisierių ir muzikantų pastangos praplėtė vizualaus pasakojimo ribas, nutrindamos ribas tarp muzikinių vaizdo klipų ir kino meno. Todėl šiandien jums ir pristatysime 10 tokių: garsių kino režisierių sukurtų muzikinių vaizdo klipų. Gero žiūrėjimo ir klausymo!

Kadras iš muzikinio klipo „Weapon of Choice“

10. Weapon of Choice – Fatboy Slim

(Rež. Spike Jonze)

2001-aisiais metais pasirodžiusiame muzikiniame vaizdo klipe vaizduojamas viešbučio vestibiulyje sėdintis verslininkas (aktorius Christopheris Walkenas), kuris, išgirdęs per kambarinės paliktą radiją užgrojusią dainą, pradeda šokti. Laisvu šokio žingsniu klipo herojus keliauja per viešbučio erdves ir net pradeda skraidyti. Dainai pasibaigus, verslininkas grįžta į savo krėslą. Būtent šis šokis pakerėjo milijonų gerbėjų širdis, o pats vaizdo klipas laimėjo net 7 apdovanojimus ir buvo nominuotas dar 4-iems. Įdomus pastebėjimas – pagal originalų sumanymą, keliose klipo scenose turėjo pasirodyti ir pats dainos autorius, Fatboy Slim, tačiau būtent tą savaitgalį, kuomet vyko filmavimai, gimdė jo žmona. (Viktorija Šaulytė)

Žymaus režisieriaus Spike Jonze režisuotas Fatboy Slim dainos „Weapon of Choice“ klipas liudija kūrybinį muzikos surišimo su kinematografija potencialą. Vaizdo klipe aktorius, kaip jau minėjome, šoka viešbučio fojė ir galiausiai pakyla į orą, demonstruodamas novatorišką Spike Jonze požiūrį į pasakojimą ir vaizdo efektus. Jonze kino režisieriaus patirtis akivaizdi sklandžioje vaizdo klipo choreografijoje ir dinamiškame operatoriaus darbe, kuris pakylėjo dainą į naujas aukštumas. Vaizdo klipas sulaukė kritikų pripažinimo įtvirtindamas savo, kaip novatoriško muzikinio vaizdo klipo, kurį režisavo garsus kino režisierius, vardą.

Kadras iš muzikinio klipo „Man from the Magazine“

9. Man From The Magazine – HAIM

(Rež. Paul Thomas Anderson)

Grupė HAIM kartu su jau nuolatiniu bendradarbiu Paul Thomas Andersonu 2020 metais sukūrė naują muzikinį vaizdo klipą dainai „Man from the Magazine“ iš naujausio grupės albumo „Women in Music Pt. III“. Vaizdo klipo veiksmas vyksta garsiame Los Andželo žydų stiliaus delikatesų parduotuvėje „Canter’s Deli“, kur buvo padaryta ir albumo „Women in Music Pt. III“ viršelio nuotrauka (abi nuotraukos darytos tą pačią dieną, sakoma grupės pareiškime). Vaizdo klipe, viena iš trijų grupės seserų, Danielle Haim stovi už prekystalio ir dainuoja apie seksizmą muzikos pasaulyje, pradedant žurnalistais ir baigiant gitarų pardavėjais. Visa tai ji daro tol kol priimdama maisto užsakymus iš būrio vyrų.

„Man From The Magazine“ – įsiūčio pilna baladė apie muzikos industrijos mizoginiją. Jau pirmoje dainos eilutėje aprašomas konkretus sesers Haim susidūrimas su seksistiškai nusiteikusiu žurnalistu vyru, kuris jos paklausė, ar ji ir „lovoje daro tokius pačius veidus“ kaip ir scenoje grodama bosine gitara.

„Paulas sugalvojo šią idėją po to, kai išklausė visą muzikinį įrašą, ir mes abu tvirtai jautėme, kad būtent šiai dainai reikia vaizdo, todėl Danielle užsidėjo mikrofoną ir dainavo ją gyvai viduryje maisto parduotuvės“, – sakė grupė HAIM.

Kadras iš muzikinio klipo „Blue Song“

8. Blue Song – Mint Royale

(Rež. Edgar Wright)

„Mint Royale“ – tai elektroninės muzikos prodiuserio Neilo Claxtono pseudonimas. 2002 m. grupė išleido antrąjį albumą pavadinimu „Dancehall Places“. Pirmasis šio albumo singlas „Sexiest Man in Jamaica“ su Prince Buster dainos samplaika tapo jų antruoju Jungtinės Karalystės Top 20 hitu. Na, o 2003 m. grupei pradėjus koncertines programas ir turą po Jungtinę Karalystę, buvo išleista nauja daina: „Blue Song“, kurios vaizdo klipe dalyvavo komikai Noelis Fieldingas ir Julianas Barrattas iš „The Mighty Boosh“, taip pat Nickas Frostas iš „Spaced“ ir „Shaun of the Dead“ bei Michaelas Smiley, taip pat iš „Spaced“.

Vaizdo klipą režisavo Edgar‘as Wright‘as. Būtent šis klipas vaizduojantis optimistiškai nusiteikusį vairuotoją (Noelis Fieldingas), kuris laukia banko plėšikų trijulės automobilių stovėjimo aikštelėje, tapo pagrindiniu Wright‘o 2017 m. filmo „Baby Driver“ įkvėpimo šaltiniu.

Žiūrovai ir klausytojai greitai pamilo šį vaizdo klipą. Tai absoliutus pavyzdys, kaip išlaikyti žiūrovų dėmesį ir „maitinti“ juos viskuo, ko tik nori. Vienas klausytojas teigia: „tai yra geriausia visų laikų vaizdo klipo ir dainos kolaboracija. Ji tikrai tokia gera, kad priverčia tave įsijausti arba susijaudinti. Aukščiausios klasės vaizdo įrašas.“

Kadras iš muzikinio klipo „I Just Don’t Know What To Do With Myself“

7. I Just Don’t Know What To Do With Myself – The White Stripes

(Rež. Sofia Coppola)

Šios dainos gyvenimas prasidėjo 1962 m., kai Burt Bacharach ir Hal David buvo dainų autoriai Niujorko dainų rašymo fabrike „Brill Building“. „I Just Don’t Know What to Do With Myself“ pirmą kartą įrašė Chuck Jackson 1962 m. Tačiau, ši versija buvo padėta į lentyną ir liko neišleista, kol 1984 m. pasirodė „Kent“ įrašų kompanijos išleistoje kompiliacijoje „Mr. Emotion“. Jackson‘o vokalas buvo pakeistas Tommy Hunto vokalu, o originalus garso takelis buvo išsaugotas.

Ši daina per daugelį metų tikrai įgavo daug pavidalų ir turi daugybę versijų, kurias sukūrė įvairūs atlikėjai, bet bene geriausiai žinoma yra grupės „The White Stripes“ versija. 2003 m. rugsėjį amerikiečių alternatyvaus roko grupė išleido singlą „I Just Don’t Know What to Do with Myself“. Tai buvo antroji daina, išleista iš jų albumo „Elephant“. Tai kūrinys pasiekęs 40-ąją vietą Naujojoje Zelandijoje, Jungtinėje Karalystėje ir JAV „Billboard Modern Rock Tracks“ tope.

Juodai baltame muzikiniame vaizdo klipe, kurį režisavo Sofia Coppola, filmavo Lance’as Acordas, o choreografiją kūrė Robinas Conradas, Kate Moss šoka prie stulpo vilkėdama juodus apatinius. Iš pirmo žvilgsnio skamba gal ir nuobodžiai, bet vaizdo įrašas tikrai jaudinantis. Coppolos režisuotame singlo klipe, kuris yra svarbiausias grupės „Grammy“ apdovanojimą pelniusio albumo „Elephant“ kūrinys, klipe rodomi juodai balti kadrai, kuriuose nufilmuotas liesas britų supermodelis Kate Moss.

O pati Moss žinoma dėl daugybės dalykų – ji buvo viso devintojo dešimtmečio „heroino mados“ plakatų mergina, susitikinėjo su Johnny Deppu, prarado visus rėmimo kontraktus po to, kai tariamai buvo nufilmuota vartojanti kokainą, o paskui vėl sugrįžo, – bet mums ji labiausiai patinka šiame vaizdo įraše, kuriame viskas paprasta. Jis tok paprastas ir seksualus, tikriausiai dėl to toks geras.

Kadras iš muzikinio klipo „Around the World“

6. Around the World – Daft Punk

(Rež. Michel Gondry)

„Around the World“ – prancūzų elektroninės muzikos dueto „Daft Punk“ daina. 1997 m. balandžio mėnesį ją išleido kompanija „Virgin“ kaip antrąjį singlą iš debiutinio studijinio albumo „Homework“ (1997). Daina tapo pagrindiniu klubiniu hitu visame pasaulyje ir pasiekė pirmąją vietą Kanados, Ispanijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų šokių muzikos sąrašų topuose. Ji taip pat pasiekė pirmąją vietą Islandijoje ir Italijoje. Dainos žodžius sudaro tik žodžiai „Around the World“ (liet. aplink pasaulį), kurie cikliškai kartojami 144 kartus. Muzikinį vaizdo klipą režisavo Micheli Gondry, o choreografiją kūrė Blanca Li. 2011 m. spalį NME įtraukė dainą į sąrašą „150 geriausių pastarųjų 15 metų kūrinių“ ir skyrė jai garbingą 21 vietą.

Pagrindinį kabliuką dainoje sudaro tolygi bosinė linija ir roboto balsas, nepertraukiamomis grandinėmis dainuojantis žodžius „Around the World“. Ji sudainuota e-moll tonacijoje, o jos tempas – 121,3 BPM. Analizuodamas dainą Michael Gondry pastebėjo jos savitą struktūrą: „Supratau, kokia geniali ir paprasta yra ši muzika. Tik penki skirtingi instrumentai, labai nedaug šablonų, kurių kiekvienas leidžia sukurti daugybę figūrų galimybių. Visada naudojant pasikartojimą ir sustojant prieš pat pasidarant per daug“. Jis taip pat atkreipė dėmesį į „Around the World“ bosinės linijos panašumą į „Chic“ dainos „Good Times“ bosinę liniją.

2017 m. kompiuterių mokslininkas Kolinas Morisas (Colin Morris), remdamasis paspaudimo dažnumo algoritmais, išanalizavo 15000 tūkstančių „Billboard Hot 100“ hitų pasikartojamumo požiūriu. Buvo nustatyta, kad „Around the World“ – labiausiai pasikartojanti iš visų analizuotų dainų. Daina ir klipas tikrai kupini džiaugsmo ir jis tikrai jaučiamas.

Kadras iš muzikinio klipo „Losing My Religion“

5. Losing My Religion – R.E.M.

(Rež. Tarsem Singh)

„Losing My Religion“ – amerikiečių alternatyvaus roko grupės R.E.M. daina, išleista 1991 m. vasarį kaip pirmasis singlas ir antrasis kūrinys iš septintojo grupės albumo „Out of Time“ (1991). Dainą, paremtą mandolinos rifu, parašė pagrindinis vokalistas Michael Stipe‘as. Joje kalbama apie meilę be atsako. Daina buvo neįtikėtinas grupės hitas, sulaukęs plataus radijo eterio, taip pat „MTV“ ir „VH1“ eterio dėl kritiškai įvertinto muzikinio vaizdo klipo. Singlas tapo aukščiausią vietą Jungtinėse Valstijose užėmusiu R.E.M. hitu, pasiekusiu 4 vietą „Billboard Hot 100“ reitinge ir išplėtusiu grupės populiarumą už pradinio gerbėjų rato ribų. 1992 m. „Grammy“ apdovanojimuose „Losing My Religion“ pelnė du apdovanojimus, o 2017 m. buvo įtraukta į „Grammy“ šlovės muziejų.

„Losing My Religion“ vaizdo klipą režisavo Tarsem Singh. Priešingai nei ankstesniuose R.E.M. vaizdo klipuose, Michael Stipe‘as sutiko sinchronizuoti dainos žodžius lūpomis. Vaizdo klipas gimė sujungus Stipe’o ir Singho idėjas. Stipe’as norėjo, kad reklaminis klipas būtų paprastas jų grupės pasirodymo vaizdo įrašas, tačiau Singh‘as norėjo sukurti vaizdo klipą, atitinkantį tam tikro tipo indų kino stilių, kuriame, pasak Stipe’o, viskas būtų „melodramatiška ir labai svajinga“. Singh‘as yra sakęs, kad vaizdo klipas sukurtas pagal Gabrielio Garcíos Márquezo apsakymą „A Very Old Man with Enormous Wings“, kuriame angelas atskrenda į miestelį, o kaimo gyventojai į jį reaguoja labai įvairiai. 1991 m. „MTV“ apdovanojimuose vaizdo klipas buvo nominuotas devyniose apdovanojimų kategorijose. Klipas laimėjo šešis apdovanojimus, įskaitant „Metų vaizdo klipo“, „geriausio grupės vaizdo klipo“, „proveržio vaizdo klipo“, „geriausios dailės režisūros“, „geriausios režisūros“ ir „geriausio montažo“ apdovanojimus.

Na, ir vyšnia ant torto: 2022 m. rugsėjį muzikinis vaizdo klipas „YouTube“ pasiekė milijardą peržiūrų ir tapo pirmuoju tai padariusiu grupės vaizdo klipu.

Kadras iš muzikinio klipo „Vogue“

4. Vogue – Madonna

(Rež. David Fincher)

„Vogue“ – amerikiečių dainininkės Madonnos daina iš jos garso takelio albumo „I’m Breathless“ (1990). Dainą parašė ir prodiusavo ji pati kartu su Shep‘u Pettibone’u. Ją įkvėpė vogue – šokis, kuris tuo metu buvo Niujorko pogrindinės gėjų scenos ir išraiškos dalis. Dainą kaip pagrindinį albumo singlą 1990 m. kovo 20 d. išleido „Sire Records“ ir „Warner Bros. Records.“ Ši daina – tai house stiliaus kūrinys su šiokia tokia disko įtaka. Daina apibūdinančių šokių aikštelę kaip „vietą, kurioje nėra jokių ribų“.

Garsus režisierius David‘as Fincher‘is panaudojo savo režisieriaus talentą Madonnos dainos „Vogue“ vaizdo klipui ir sukūrė vizualiai stulbinantį ir kruopščiai sukurtą meno kūrinį. Vaizdo klipe, kuriame atiduodama duoklė Holivudo aukso amžiui ir vogue menui, puikiai atsiskleidžia D. Fincher‘iui būdingas vizualinis stilius ir kruopštus dėmesys detalėms. Prabangūs vaizdo įrašo vaizdai ir nepriekaištinga choreografija liudija Fincher‘io gebėjimą pakylėti muzikinių vaizdo klipų mediją iki kinematografinio lygio ir palikti neišdildomą pėdsaką populiariojoje kultūroje. Juodai baltas muzikinis vaizdo klipas buvo nufilmuotas per 16 valandų, kol ji repetavo savo pasaulinėms gastrolėms „Blond Ambition“. Klipe naudojama statiška ikonografija, įskaitant kadrus, įkvėptus tapytojos Tamaros de Lempickos ir kelių Holivudo fotografų darbų. Kritikai šį vaizdo klipą retrospektyviai vertina kaip vieną geriausių Madonnos darbų. 1990 m. „MTV“ vaizdo muzikos apdovanojimuose jis buvo nominuotas devynioms nominacijoms, tarp jų ir „Metų vaizdo klipo“ nominacijai.

Išleidus dainą „Vogue“, muzikos kritikai ją įvertino teigiamai, atkreipdami dėmesį į tai, kad ji muzikiniu požiūriu skiriasi nuo kitų albumo „I’m Breathless“ kūrinių. Retrospektyviai ji buvo vertinama kaip vienas svarbiausių Madonnos karjeros įvykių. Daina buvo komerciškai sėkminga, užėmė pirmąsias vietas daugelyje šalių, įskaitant Australiją, Kanadą, Japoniją, Jungtinę Karalystę ir Jungtines Amerikos Valstijas, kur Amerikos įrašų pramonės asociacija (RIAA) jai suteikė dvigubą platininį sertifikatą. „Vogue“ tapo daugiausiai parduodamu Madonnos singlu išleidimo metu ir iki šiol visame pasaulyje parduota daugiau kaip šeši milijonai jo kopijų. Be to, 1991 m. jis buvo apdovanotas „Juno Awards“ ir 1991 m. Amerikos muzikos apdovanojimuose.

Kadras iš muzikinio klipo „Here With Me“

3. Here With Me – The Killers

(Rež. Tim Burton)

„Here with Me“ – amerikiečių roko grupės „The Killers“ ketvirtojo studijinio albumo „Battle Born“ singlas. Jis buvo išleistas kaip trečiasis albumokūrinys 2012 m. gruodžio 16 d. Dainą parašė Brandon Flowers ir Fran Healy. Kūrinys „Here with Me“ sulaukė nevienareikšmiškų kritikų vertinimų. Kai kurie kritikai kritikavo dainos žodžius už tai, kad jie pernelyg sentimentalūs, tačiau gyrė pučiamųjų ir styginių instrumentinę kompoziciją. Kiti kritikai gyrė „The Killers“ už tai, kad jie sugebėjo autentiškai sujungti dainą ir albumą „Battle Born“ su likusia savo muzika.

2012 m. pasirodė ir dainos muzikinis vaizdo klipas, kurį režisavo garsus kino režisierius Tim Burton. Klipas, kuriame vaidina aktorė Winona Ryder, buvo nufilmuotas Blackpool mieste Anglijoje, kol „The Killers“ darė pertrauką po turo Jungtinės Karalystės arenose. Muzikinio klipo koncepciją įkvėpė 1935 m. filmas „Beprotiška meilė“ (angl. Mad Love). Vaizdo klipe vaizduojama aktoriaus Craigo Robertso vaidinamo jaunuolio ir Ryder vaškinės manekenės meilės istorija. Vaizdo klipo pradžioje Robertsas perka bilietą į Ryder pasirodymą. Kaip teigiama dainos žodžiuose: „Nenoriu tik tavo nuotraukos mobiliajame telefone, noriu, kad būtum čia, su manimi“, Robertsas rodomas toks beviltiškas ir liūdnas, turėdamas tik merginos nuotrauką. Na, o įžiūrėjęs vaškinės manekenės panašumą su jo meile, Robertsas nusprendžia ją pasiimti ir išvyksta su ja į kelis pasimatymus, taip užpildydamas akivaizdžią tuštumą, kurią jaučia neturėdamas šalia tikrosios Ryder. Į pasimatymus įtraukiamos kelionės į paplūdimį ir lėtas šokis tuščioje spektaklių salėje.

Kadras iš muzikinio klipo „Rabbit in Your Headlights“

2. Rabbit in Your Headlights – UNKLE

(Rež. Jonathan Glazer)

1998-aisiais išleistas muzikinis vaizdo įrašas gali būti drąsiai įvardintas geriausiu tarptautiniu muzikiniu klipu. Video klipe vaizduojamas žmogus, einantis požeminiu tuneliu, pilnu važiuojančių automobilių. Užsimaukšlinęs gobtuvą ir po nosimi murmėdamas žodžius, jis nekreipia dėmesio į aplink važiuojančias mašinas. Važiuojantieji pro šalį jį keliskart partrenkia, tačiau nepaisydamas nieko žmogus vis keliasi ir eina toliau. Visos mašinos signalizuoja ir liepia trauktis, tačiau nė viena iš jų nesustoja. Tiesa, vieno automobilio ekipažas klausia žmogaus, kur šis einąs, tačiau atsakymo nesulaukia ir nuvažiuoja toliau. Klipo kulminacija – nusimetęs striukę, žmogus sustoja ir, atsistojęs kryžiumi, savo kūnu sulaiko mašiną, kuri ruošėsi jį eilinį sykį partrenkti. Žmogus lieka stovėti įveikęs save ir aplinką. (Viktorija Šaulytė)

Dainoje vokalas derinamas su įvairiais palyginimais/pavyzdžiais iš įvairių šaltinių, pradedant olandų grupe „Supersister“ ir baigiant filmu „Kontaktas“ (1997 m.).  Nors singlas neturėjo komercinės sėkmės, kritikai jį įvertino teigiamai.

Muzikinis vaizdo klipas, kurį režisavo Jonathan Glazer, o pagrindinį vaidmenį atliko aktorius Denis Lavantas, buvo įvertintas už režisūrą ir kinematografiją ir pelnė daugybę apdovanojimų.

Kadras iš muzikinio klipo „I’d Do Anything For Love“

1. I’d Do Anything For Love – Meat Loaf

(Rež. Michael Bay)

Muzikinis vaizdo įrašas pasirodė 1993 metais. Šis muzikinis klipas paremtas dviejų kino klasikų – Gražuolės ir Pabaisos bei Operos fantomo motyvais. Pačiame įraše vyksta įtemptas veiksmas, pagrindinį veikėją persekioja policija, beveik viskas vyksta prietemoje. Nors pats klipas – pakankamai įspūdingas, tačiau eiliniam žiūrovui gana sunku sekti siužetą, todėl verta būtų plačiau aptarti filmavimo užkulisius. Filmavimai vyko kepinant 32 °C karštyje ir truko keturias dienas, taip pat viršijo numatytą biudžetą. Pagrindinio aktoriaus – atlikėjo Meat Loaf – grimavimas truko ilgiau nei 2 valandas. Pats vaizdo įrašas trunka beveik 8 minutes, o biudžetas, skirtas šio muzikinio filmavimui, siekė net 750 000 JAV dolerių, tuo laiku milžinišką sumą. (Viktorija Šaulytė)

Baldė sulaukė komercinės sėkmės ir 28 šalyse užėmė pirmąją vietą. Kūrinys Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo sertifikuotas kaip platininis ir tapo pirmuoju ir vieninteliu Meat Loaf singlu, užėmusiu pirmąją vietą ir patekusiu į „Billboard Hot 100“ topą. Jis taip pat tapo pirmuoju ir vieninteliu Meat Loaf kūriniu, užėmusiu pirmąją vietą Jungtinės Karalystės dainų tope, ir geriausiai parduodamu 1993 m. singlu Jungtinėje Karalystėje. Už šią dainą Meat Loaf gavo „Grammy“ apdovanojimą už geriausią roko vokalą ir solo pasirodymą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: