Serialo "Space Force" kadras

2020-ieji, neabejotinai paliksią ryškų pėdsaką žmonijos istorijoje kaip itin daug netikėtumų ir negandų pasauliui atnešę metai, neaplenkė ir kino industrijos. Nukeltos daugelio ypač lauktų filmų premjeros sukėlė nemažus nuostolius, tačiau leido sužibėti serialams. Kone visą pasaulį keletui mėnesių tarsi suparalyžiavęs karantinas žmones įkalino namuose, kur šie turėjo begalę laiko peržiūrėti tiek jau matytus šedevrus, tiek ir ieškoti naujų. Būtent todėl šiemet pasirodę serialai turėjo puikią progą pritraukti daugybę žiūrovų savo kokybišku turiniu ir įgyvendinimu.

10. Space Force

Serialo viršeliu ir pagrindiniu veidu tapo žymusis komikas Steve‘as Carellis, daugeliui veikiausiai pažįstamas iš kone legendiniu jau tapusio humoro serialo „Biuras“ (angl. „The Office“). Pagrindinį vaidmenį ir šiame seriale atlikęs aktorius į serialo gerbėjų gretas pritraukė ir daugelį savo kūrybos fanų, kurie ir šį savo numylėtinio darbą vertina itin gerai. „Space Force“ žiūrovams prieinamu tapo gegužės 29-ąją internetinio transliavimo giganto „Netflix“ svetainėje, o šiuo metu jau yra nominuotas keturiems „Emmy“ apdovanojimams. Viso pirmajame sezone yra dešimt pusvalandžio trukmės serijų, garsiai kalbama ir apie antrąjį serialo sezoną. Tiesa, pirmasis iš kino kritikų sulaukė įvairių atsiliepimų – vieni jį giria, kiti peikia dėl kiek per blankiai pasirodžiusio gana ryškaus kino žvaigždyno.

„Space Force“ pasakoja istoriją apie generolą Marką Nairdą ir jo surinktą komandą naujajame JAV kariuomenės padalinyje – „Kosmoso pajėgose“. Prezidento pavedimu generolas su savo darbuotojais turi vykdyti misiją „Boots on the Moon“, varžydamiesi su užsienio valstybėmis kosmoso varžybose. Paleisdami į orbitą naują palydovą „Epsilon 6“, specialistai susiduria su problemomis – konkurentai iš Kinijos sugadina naujai paleistą „Epsilon‘ą“. Pagrindinis herojus Nairdas bando laviruoti ir sėkmingai spręsti problemas tiek šeimoje, tiek ir savo naujajame darbe. Tiesa, abiejuose toli gražu ne viskas sekasi kaip iš pypkės – šalis smerkia milijardus kainavusį padalinį, neatnešantį jokios realios naudos, o namie generolas ilgisi kalėjime sėdinčios žmonos. Ar jam pavyks suvaldyti didelės patirties ir užsispyrimo reikalaujančius iššūkius?

9. Ratched

Vos prieš keletą dienų pasirodęs naujasis „Netflix“ psichologinis trileris dar nespėjo sulaukti išsamesnių įvertinimų ar nominacijų apdovanojimams, tačiau kol kas jį mačiusieji jau negaili krūvos gerų žodžių ir teigiamų įvertinimų. Remdamiesi amerikiečių rašytojo Keno Kesėjaus 1962-aisiais išleisto romano „Skrydis virš gegutės lizdo“ motyvais serialą sukūrė Evanas Romanskis ir Ryanas Murphis. Pagrindinį vaidmenį atlieka aktorė Sara Paulson. Iš kol kas reto kritikų įvertinimų tarpo galima apibendrinti, kad serialas laikomas stilingu, tačiau iki galo neišdirbtu scenarijaus ir veikėjų charakterių plėtojimo klausimu.

Tai įtempto siužeto drama, pasakojanti prieglaudos slaugės Mildred Ratched istoriją. 1947-aisiais Mildred atvyksta į Šiaurės Karoliną norėdama įsidarbinti psichiatrinėje ligoninėje, kurioje vykdomi nauji ir nerimą keliantys eksperimentai su žmonių protais. Vykdydama slaptą misiją Mildred prisistato slauge ir save įvardija kaip tobulų savybių, reikalingų šiam darbui, junginį. Tačiau, kaip visuomet, įsivėlusi į šią misiją, ji pradeda infiltruotis ir į psichikos sveikatos priežiūros sistemą, kur šiai iš pažiūros tobulai ir atsidavusiai slaugei tobula išvaizda tik padeda slėpti giliai viduje tūnantį melą ir tamsą, ilgą laiką rusenusius viduje. Taip tampa aišku, kad tikraisiais žvėrimis yra ne gimstama, o tampama.

8. Snowpiercer

Postapokaliptinis amerikiečių trileris sukurtas remiantis 2013-aisiais pasirodžiusiu Korėjos režisieriaus Bong Joon-ho režisuotu to paties pavadinimo filmu ir 1982-ųjų prancūzų grafiniu romanu „Le Transperceneige“. Šis serialas tapo tarsi filmo perkūriniu, tarsi tęsiniu. Pirmasis serialo sezonas, turintis dešimt serijų, dienos šviesą išvydo gegužės vidury, o antrojo pasirodymo tikimasi sulaukti dar šią žiemą, tačiau filmavimo darbai sustojo dėl pasaulinės COVID-19 pandemijos. Pats Bong Joon-ho, dabar daugeliui puikiai pažįstamas kaip itin didelio pasisekimo sulaukusio „Parazito“ kūrėjas, prisidėjo ir prie šio serialo kūrimo darbų, tapdamas vienu iš vykdančiųjų prodiuserių.

Serialo veiksmas vyksta praėjus septyneriems metams po visą pasaulį užklupusio įšalo, planetą pavertusio įšalusia dykyne. Žiūrovai stebi išgyventi bandančius žmonijos likučius, gyvenančius ištisai važiuojančiame traukinyje, kurį sudaro tūkstantis ir vienas vagonas, sukantis ratą aplink visą žemę. Jį sukūrė milijardierius Wilfordas, o vagonai yra griežtai suskirstyti pagal keleivių socialinę klasę. Savaime suprantama, neišvengiamas sukilimas, kurį rengia nepatenkintieji tokiu suskirstymu, kuris lemia ir akivaizdžiai skirtingas viltis išgyventi. Seriale gvildenami socialiai, žmogiškumo ir psichologiniai klausimai, kurie tampa tarsi Bong Joon-ho kūrybos vizitine kortele.

7. Locke & Key

Fantastinė siaubo drama, transliuojama internetinio transliuotojo „Netflix“, pasirodė šių metų pradžioje. Ji sukurta Joe Hillo ir Gabrielio Rodriguezo kurtos to paties pavadinimo komiksų knygelių serijos motyvais. Kovą paskelbta, kad bus kuriamas ir antrasis serialo sezonas, kuris turėtų būti pradedamas kurti būtent šiuo metu. Filmavimo darbai daugiausia vyko Toronte, Kanadoje, o epizodai, vykę išgalvotose vietovėse, buvo filmuojami Lunenburge, taip pat Kanadoje. Muzikine serialo dalimi pasirūpino amerikietis Torinas Borrowdale‘as. „Locke & Key“ sulaukė daugiausia teigiamų atsiliepimų iš kino kritikų ir gerbėjų. Itin vertinamas kūrėjų dėmesys psichologinėms traumoms ir netektims bei itin įtikinamoms siaubo detalėms.

Po to, kai neaiškiomis ir paslaptingomis aplinkybėmis nužudomas Rendellas Locke‘as, jo šeima – vaikai Taileris, Kinsey ir Bode kartu su mama Nina – nusprendžia persikelti iš savo gyvenamosios vietos Sietle į Masačusetsą, senuosius Rendello šeimos namus vadinamus Keyhouse. Neilgai trukus vaikai aptinka keletą skirtingų, paslaptingai atrodančių raktų, kurie stebuklingais būdais atrakina įvairiais namuose esančias duris. Tiesa, taip jie pabudina ir paslaptingą name tūnantį demoną, kuris siekia bet kokiu būdu gauti tuos raktus. Serialas yra puikus pavyzdys to, kaip meilė, netektys ir nesutraukomi ryšiai geriausiai apibūdina tai, kas iš tikrųjų yra šeima.

6. Away

Mokslinės fantastikos kupina drama žiūrovus „Netflix“ platformoje pasiekė rugsėjo pradžioje. Dešimtį epizodų bent kol kas turintis serialas sulaukė daugiausia teigiamų įvertinimų ir atsiliepimų. Teigiama, kad apie astronautų gyvenimą pasakojantis serialas nėra stiprus būtent mokslinėje srityje, tačiau itin pagirtinas susitelkimas ties veikėjų išgyvenimais ir stipri kūrybinė komanda. Pagrindinį vaidmenį atliko dusyk „Oskaro“ laimėtoja Hilary Swank. Serialo kūrėjas – Andrew Hinderakeris, o scenarijus sukurtas remiantis Chriso Joneso straipsniu žurnale „Esquire“. Nors aeronautikos tema televizijoje jau seniai nėra išskirtinė ir šokiruojanti, papildomi akcentai neretai tampa tuo prieskoniu, kuris lemia populiarumą.

Seriale pasakojama apie pirmąją žmonių kelionę į Marsą. Tarptautinė komanda, sudaryta iš kino chemiko, daugiausia patirties kosmose turinčio Rusijos astronauto, mediko iš Indijos, visai patirties neturinčio botaniko brito ir vadovaujančios amerikietės astronautės Emos Green. Pastaroji turi vyrą, kuris kartu su ja treniravosi kaip astronautas ir turėjo vadovauti misijai, tačiau planai žlugo dėl sveikatos problemų. Trejus metus truksianti misija startuos Mėnulyje, o keletas komandos nariu nepasitiki Ema kaip vadove dėl to, kad ji susidūrė su sunkumais kilus keletui problemų. Negana to, ji namie palieka savo vyrą ir paauglę dukrą, kuri ne visada nori palaikyti ryšį. Netekusi palaikymo iš pačių artimiausių ir niekaip nesugebanti pelnyti kolegų pagarbos Ema privalės įrodyti, kad yra verta vadovauti misijai ir kartu likti mylinčia mama ir žmona.

5. Hollywood

Dar vienas „Netflix“ siūlomas mini serialas. Drama žiūrovams pasirodė praeito mėnesio pradžioje, ir pasakoja apie auksinius Holivudo laikus po Antrojo pasaulinio karo. Grupė sėkmės trokštančių aktorių ir filmų kūrėjų bando įgyvendinti savo svajones. Jie nusprendžia kurti filmą, kuris padėtų įsitvirtinti Holivude. Holivudo naujokas Jackas Castello – „šviežias“ Antrojo pasaulinio karo veteranas, dedantis visas pastangas, kad kino kūrėjai jį pastebėtų ir pakviestų filmuotis. Jis susipažįsta su Erniu, kuris jį įdarbina degalinėje, ir pasiūlo papildomo darbo teikiant seksualines paslaugas. Po nepavykusių pirmųjų bandymų, jis apsipranta su naujomis savo pareigomis, ir stengiasi išlaikyti darbą sužinojęs, kad jo žmona laukiasi dvynukų. Kiekvienas istorijos veikėjas pasiūlo skirtingu žvilgsniu pažvelgti už auksinės Holivudo aukso amžiaus uždangos, pabrėžiant įsitvirtinusią galią, su ja kilusius iššūkius ir šališkumą, besitęsiantį iki pat šių dienų.

Serialo kūrėjai – „Glee“ ir anksčiau minėto „The Politician“ bendraautoriai Ianas Brennanas ir Ryanas Murphis. Šis serialas tapo vienu daugiausiai kritikų aptarinėjamų serialų pastaruoju metu – daugelis šią 7 serijų trukmės dramą pasmerkė dėl istorinių neatitikimų ir faktų iškraipymų, tačiau nepaisant to, „Hollywood“ sulaukė daugybės dėmesio. Prieš pasirodant žiūrovams, serialas kėlė didelius lūkesčius, ir pradžia juos beveik pateisino, tačiau toliau vystyta istorija nuvylė daugelį. Kaip bebūtų, verta suteikti šansą ir pažvelgti į auksinius Holivudo laikus. Ypač pasidomėjus tikrąja istorija, įdomu palyginti pasakojimus, ir bent pasigrožėti tuometiniu gyvenimu.

4. Mrs. America

„Mrs. America“ – vienas naujausių „Hulu“ ir „FX“ kūrinių. Tikra istorija paremto serialo veiksmas nukelia žiūrovus į aštuntąjį dešimtmetį, moterų kovos už lygias teises sūkurį. Phyllis Schlafly (akt. Cate Blanchett) – konservatyvių pažiūrų moteris, vadovaujanti antifeministiniam judėjimui. Istorija pateikiama Phyllis ir kitų to laikmečio antrosios kartos feminisčių akimis. Serialo siužetas tyrinėja, kaip vienas labiausiai įtemptų kultūrinių karų padėjo iškilti „Moral Majority“ politinei organizacijai bei neabejotinai prisidėjo prie JAV politinės sistemos formavimosi. Pirmąjį sezoną sudaro 9 serijos, kiekvienos jų centre – skirtinga figūra, turinti ryškią rolę istorijos visumoje. Audringas laikotarpis kuria audringas asmenybes, tad nenuostabu, kad šioje istorijoje figūruoja stiprios ir įtakingos moterys, kovojančios už vertybes, kurios ne visada sutampa. Kova už lygių teisių pataisas Konstitucijoje vaizduojama tiek iš palaikančiosios, tiek ir iš prieštaraujančios pusių.

Puikus aktorių ir kūrybinės komandos, kurią, beje, kaip ir dera apie feminizmą pasakojančiam serialui, sudaro daugiausia moterys, darbas. Pagrindinė tema plėtojama pateikiant abiejų pusių požiūrį ir argumentus, tačiau nesunku pastebėti, kad serialo kūrėja vis tik labiau linkusi palaikyti aktyvistes, kovojusias už įstatymo pataisas. Vis tik pagrindine heroje tampa P. Schlafly, kuri, būdama gana konservatyvių pažiūrų, siekė sutrukdyti priimti naujus įstatymus. Ironiška, tačiau kovodama už tradicinę šeimos santvarka, savo šeimoje vadovauja būtent ji. Nors su vyru advokatu augina šešis vaikus ir dirba darbą pilnu etatu, tai netampa jokia kliūtimi keliauti po šalį ir agituoti nepriimti minėtų įstatymo pataisų. Šis serialas – tai valdingos moters, trokštančios dar daugiau galių, drama, persipynusi su svarbiais istoriniais momentais, o tuometiniai klausimai šiandieninėje Amerikoje vėl tapo aktualūs.

3.Hunters

Žymusis Alas Pacino vėl šturmuoja ekranus. Šįsyk jis grįžta kaip Davido Weilo kurto serialo „Hunters“ herojus. Veiksmas vyksta Niujorke, 1977-aisiais. Su savo močiute Ruth, išgyvenusia Holokaustą, gyvenantis jaunas vaikinas Jonahas, tampa jos nužudymo liudininku. Iš močiutės spėtų ištarti žodžių užpuolikui „Tau nepavyks pasislėpti“ vaikinas nujaučia, kad savo žudiką močiutė pažino, tačiau jis jo nespėja išvysti. Po Ruth mirties, Jonahą po savo sparnu priglaudžia Meyeris, įkūnijamas Alo Pacino – jo močiutės draugas, padėjęs jai išgyventi po to, kai buvo likviduotas jų getas. Jaunuoliui jis pasiūlo prisijungti prie jo vadovaujamo nacių medžiotojų būrio, ir taip galimai atkeršyti močiutės žudikui. Priėmęs pasiūlymą, Jonahas tampa jauniausiu kompanijos nariu, ir prisideda prie jų veiklos. Tuo metu mieste fiksuojamas padidėjęs žmogžudysčių skaičius, ir juodaodei FTB agentei Herein ši byla skiriama tik dėl to, kad jos bosui nereikėtų sukti galvos. Herein šiuos įvykius sieja su Medžiotojų kompanija. Tiesa, kokybiškam ir įtraukiančiam pasakojimui užtektų ir pagrindinės siužeto linijos, pasakojančios apie teisingumo trokštančius ir po Antrojo pasaulinio karo užsilikusius Hitlerio garbintojus išnaikinti siekiančius kovotojus. Tačiau kūrėjams nusprendus vystyti kelis skirtingus siužetus, gali tapti kiek sudėtinga sekti įvykius nuosekliai.

Trumpi epizodai, kuriuose serialo veikėjus užplūsta prisiminimai apie išgyventus Holokausto žiaurumus, neabejotinai privers susimąstyti ir žiūrovus. Tačiau serialo kūrėjai iki galo neišnaudojo unikalaus šanso plačiau remtis vienu skaudžiausių įvykių žmonijos istorijoje, ir tiesiog koncentruojasi į savo kuriamą istoriją. Nepaisant to, „Hunters“ nebejotinai sužavės veiksmo pasiilgusiuosius ir mėgstančius istoriją.

2. The Great 

Šių metų gegužės mėnesį „Hulu“ filmų platformos išleistas dešimties serijų amerikiečių serialas „Didžioji“ sulaukė pasisekimo ir teigiamų tiek kritikų, tiek žiūrovų įvertinimų. Tai satyrinė-istorinė drama apie Jekaterinos Didžiosios pakilimą, jaunystę ir ilgiausią moters valdymą Rusijos istorijoje. Nors serialas ir išgalvotas, jame yra ir realių įvykių arba asmenų, kaip ir pagrindinė filmo herojė Rusijos imperatorienė Jekaterina, gyvenusi ir valdžiusi aštuonioliktajame amžiuje.

Serialas paremtas australų kino ir televizijos rašytojo Tony McNamara (labiausiai žinomo už savo kaip scenaristo darbą filme „Favoritė“) pjese, kurioje, kaip ir šiame seriale, susipina tikri ir išgalvoti faktai apie Jekaterinos Didžiosios gyvenimą. McNamara taip pat parašė filmo adaptaciją spektakliui, nes pirminė idėja buvo sukurti pagal jį filmą, tačiau vėliau rašytojas nusprendė prailginti istoriją ir iš jos sukurti dešimties valandų trukmės serialą. Jį režisuoti padėjo ir pagrindinė serialo aktorė Elle Fanning ir dar viena režisierė Marian Macgowan. Serialas kritikų įvertintas labai palankiai ir surinko net 90 % teigiamų įvertinimų. Režisieriaus, scenarijaus autoriaus, aktorių darbas jau įvertintas ir sulaukė nemažai nominacijų, laimėjimai paaiškės per ateinančius apdovanojimus.

Jekateriną įkūnijusi Elle Fanning pasakoja: „Viskas prasideda, kai jaunoji Jekaterina atvyksta gyventi į Rusiją. Ji dar pilna gyvenimo džiaugsmo, optimistiška, romantiška ir gana naivi. Ji ruošiasi ištekėti už Petro Trečiojo, kuris buvo tuometinis Rusijos imperatorius. Kai ji susipažįsta su juo, net neįsivaizduoja, kad jis bus visiškai kitoks realybėje nei jos galvoje. Prieš atvykdama Jekaterina įsivaizduoja, kad gyvens laimingą gyvenimą santuokoje, tačiau vietoj to ji atranda pavojingą, nuskurdusį pasaulį. Kai ji tai suvokia, pradeda galvoti, kad vienintelis kelias jai išgyventi yra nužudyti savo vyrą ir paimti valdžią į savo rankas.“

Iš pradžių, kai Jekaterina supranta, kur pateko, iš nevilties nori nusižudyti pati, tačiau jos tarnaitė Mariana įtikina ją pabandyti perimti kontrolę į savo rankas, ir ne tik vyro, bet visos valstybės ir jos gyventojų, štai tada Jekaterinos gyvenimas ir pats siužetas pasisuka visai kitu kampu. Ji pradeda planuoti perversmą, tačiau tai sudėtinga padaryti apsuptai išdavikų ir klastūnų. Po daugybės neįgyvendintų planų, strategijų, vilkinimo, abejonių, ir naujienos, kad Jekaterina laukiasi, ji nusprendžia savo pačios rankomis nužudyti savo vyrą. Tačiau planas sugriūna, kai Petro teta Elžbieta sužino apie jį, ir prašo Jekaterinos nežudyti sūnėno. Galiausiai viską sužino ir imperatorius, dabar trokštantis Jekaterinos mirties, tačiau tuo pačiu jam gaila kartu nužudyti ir naujai užsimezgusią gyvybę. Deja, jis suranda kitą būdą, kaip atkeršyti Jekaterinai.

Nors ir perpratusi valdžios galią, šalies valdymo meną, Jekaterinai visų pirma visada svarbiausia buvo meilė, tačiau ji turėjo pasirinkti valstybę ir sumokėti už ją didžiulę kainą, paaukoti asmeninę laimę vardan šalies gerovės.

1. Perry Mason 

Birželį HBO kompanija pristatė naują kriminalinį 8 epizodų miniserialą „Perry Mason“, kuris paremtas to paties pavadinimo Erle Stanley Gardner sukurta novele. Seriale daugiausia dėmesio skiriama garsaus gynybos advokato Perry Mason istorijai. Tyrėjas Perry Mason kovodamas su pirmająme pasauliniame kare patirtomis traumomis ir nenusisekusiu asmeniniu gyvenimu, bando išnarplioti berniuko pagrobimo bylą, kuri tapo tikra sensacija žiniasklaidai.

Veiksmas nusikelia į 1932 metus, kai visa šalis po truputį astigauna iš didžiosios depresijos gniaužtų. Visas veiksmas vyksta klestinčiame Los Andžele. Pirmoji serija prasideda kraupiu ir mįslingu nusikaltimu – pagrobiamas vienerių metų berniukas Charlie Dodson. Matthew ir Emily Dodson, berniuko tėvai, telefonu kalbasi su savo sūnaus pagrobėju, kuris reikalauja išpirkos 100 000 dolerių. Tėvai palikę pinigus ir lenktyniaudami savo kūdikio pagrobeju galiausiai sužino, kad atsakingas asmuo niekada neketino grąžinti sūnaus, o vaikas jau miręs. Šiurpinantis fatas, akd berniuko kūnas buvo rastas su užsiūtomis akimis. Žiaurus nusikaltimas sulaukia didžiulio žiniasklaidos demesio. Ši byla pasisuka netikėta linkme, kai Emily, motina yra apkaltinama savo pačios vaiko pagrobimu ir per laidotuves yra suimama.

Perry Mason tikslas išteisinti jo manymu neteisingai apkaltintą motiną ir išsiaiškinti visas šios keistos bylos aplinkybes.Tačiau tirdamas šią bylą Perry Mason atranda abejotinos policijos taktikos ir korumpuotų pareigūnų sluoksnius ir susiduria su bandymu sutrukdyti ištirti šią kraupią bylą. Į šią pagrobimo bylą įsitraukia į įvykio vietą atvykęs policijos pareigūnas Paul Drake. Dar daugiau įtarimų šioje byloje kelia tai, kad daug faktų veda į religinę bendruomenę, kuriai vadovauja sesuo Alice ir jos motina Birdy.

Ši kriminalinė istorija pilna netikėtų posūkių. Dramatiškumo šiam serialui suteikia ir pagrindinio personažo asmeninis gyvenimas. Perry nuolat persekioja prisiminimai iš pirmojo pasaulinio karo, nesnusisekęs šeimyninis gyvenimas, skyrybos su žmona ir tai, kad negali matyti savo sūnaus Perry stumia į depresiją ir alkoholio vartojimą. Galima sakyti, kad šis personažas yra išsties herojiškas, nepasant to, kad jį patį kamuoja gyvenimo problemos, kitiems jis teisingumo siekia laubiau nei bet koks kitas žmogus.

Įdomus faktas apie šį serialą, kad pagrindinį vaidmenį turįjo atlikti iš marvel filmų gerai visiems žinomas aktorius Robertas Downey jaunesnysis, tačiau dėl įtempto savo grafiko jis vaidmens atsisakė ir jį pakeitė Matthew Rhysas, kuris išties nepriekaištingai atliko vaidmenį ir taip pat prisidėjo prie serialo režisavimo.

Šis serialas puikiai tiks mėgstantiems kriminalines istorijas ir jų narpliojimą, teisingumo ieškotojams, nes būtent toks yra pagrindinis serialo veikėjas – Perry Mason.

Viktorija Šaulytė, Karolina Vainiūtė, Viktorija Kundrotaitė

Taip pat skaitykite: TOP 10 vizualiai gražiausių XXI a. antro dešimtmečio filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: