Emili Blant / Karalienė Viktorija

Istorijos pamokose sužinojome apie daugybę valdovų, kurie išpopuliarėjo dėl skirtingų priežasčių, o dauguma atvejų, būtent dėl blogųjų savo savybių. Meno kūriniai, romanai, teatrai, o dabar jau ir kinas bei televizija padėjo šiems valdovams peržengti savo laiko ribas. Šiais laikais aktoriai džiaugiasi gavę progą perteikti jums šių žymių valdovų istorijas ekranuose bei įkvėpti, o žiūrovai gauna galimybę sužinoti daugiau apie žmonijos praeitį.

Štai aktorių, kurie atliko garsių istorinių asmenybių vaidmenis filmuose ir serialuose, sąrašas. Palyginome tai, kas matoma ekrane su paveikslais, skulptūromis ir nuotraukomis, kurios atskleidžia, kaip jie atrodė būdami gyvi.

1. Emili Blant, kaip Karalienė Viktorija filme „Viktorija. Jaunoji karalienė“

Karalienė Viktorija yra viena iškiliausių ir geriausiai žinomų Jungtinės Karalystės monarchių. Tiesą sakant, karaliene ji išbuvo daugiau nei 60 metų, o dabar, kai karalienė Elžbieta II-oji pagerino šį rekordą, Viktorijos valdymo laikotarpis yra antras iš ilgiausių visoje šalies istorijoje. Ji bandė paveikti vyriausybės reikalus tapdama visą Viktorijos erą, pavadintos jos vardu, įkūnijančia asmenybe.

Tiek jos istorija, tiek įvaizdis buvo vaizduojamas keliuose filmuose, įskaitant ir 2009 metų epochos dramą „Viktorija. Jaunoji karalienė“. Šiame filme vaidina Emili Blant, kuri įkūnija monarchę jaunystėje. Tais laikais jai teko kęsti savo savininkišką motiną ir jos vyrą Konrojų. Vėliau, tapus sosto įpėdine, ji susipažįsta su princu Albertu ir stebisi didžiu jo išsimokslinimu bei rafinuotumu ir nusprendžia už jo ištekėti.

2. Choakinas Feniksas, kaip imperatorius Komodas filme „Gladiatorius“

Komodas buvo Romos imperatorius. Žinomu jis tapo daugiausiai dėl to, kad buvo paskutinis savo dinastijos atstovas. Ankstyvaisiais valdymo metais savo galią jis turėjo dalintis su tėvu, filosofu ir imperatoriumi, Marku Aurelijumi. Vėliau Markas Aurelijus mirė ir Komodas valdymą tęsė vienas. Tačiau, galiausiai, jis privedė imperiją prie milžiniškos politinės krizės. Taip pat jis žinomas dėl to, kad dalyvaudavo, kaip gladiatorius Koliziejuje rengiamose gladiatorių kovose, kuriose demonstruodavo vienus geriausių pusdievio Heraklio žygdarbius.

Šį neįprastą imperatorių filme „Gladiatorius“ vaidina aktorius Choakinas Feniksas. Jis vaizduojamas kaip vyras galintis padaryti viską, kad tik iškovotų sostą. Nors filme ir yra tam tikrų veiksmų, kurie nesutampa su istoriniais duomenimis, bet tai, kad jis būdamas Romos Imperijos valdovu kaudavosi gladiatorių kovose – tikra tiesa.

3. Kolinas Farelas, kaip Aleksandras Makedonietis filme „Aleksandras“

Aleksandro Makedoniečio užkariavimai ir pergalės senovės pasaulyje buvo itin įkvepiančios ir įtakingos ne tik to meto Makedonijai, bet ir daugeliui amžių po to. Šis karalius norėjo išplėsti savo viešpatavimą už gimtos Makedonijos ribų, todėl pradėjo vienyti visus Graikijos miestus valstybes. Vėliau plėtėsi į Persiją, Egiptą, Makedoniją ir galiausiai pasiekė Indiją. Jo tikslas buvo sukurti daugiatautę imperiją.

Kino istorijoje galime akcentuoti biografinį filmą „Aleksandras“, kuriame aktorius Kolinas Farelas atliko didžiausio Antikos užkariautojo vaidmenį. Tačiau filme buvo keletas elementų, kurie nesutapo su tuo, kas egzistavo Aleksandro Makedoniečio laikais, pavyzdžiui, Aleksandrijos švyturys ir Aleksandro mozaika, kurie pastatyti ar sukurti galėjo būti tik praėjus keliems metams po jo mirties.

4. Leonardas Dikaprijas, kaip karalius Liudvikas XIV-sis filme „Žmogus su geležine kauke“

Liudviko XIV-ojo valdymas truko lygiai 72 metus ir 110 dienų. Tai buvo ilgiausias užfiksuotas valdymas visoje Europos istorijoje. 1643 metais jis buvo karūnuotas Prancūzijos karaliumi ir yra žinomas už naujos politinės sistemos – absoliučios monarchijos – įvedimą. Iš esmės jis visą valdžią centralizavo šalies sotinėje Paryžiuje ir savyje. Kiti vardai, kuriuos įgijo valdydamas šalį buvo „karalius saulė“ ir Liudvikas didysis.

Filme „Žmogus su geležine kauke“ Leonardas Dikaprijas įkūniją šią istorinę asmenybę, dar žinomą, kaip karalių, kuris mėgo gyventi prabangiai ir džiaugėsi gyvenimo teikiamais malonumais, kai tuo tarpu jo žmonės kentė didžią ekonominę krizę. Analogiškai šiems įvykiams, buvę muškietininkai susipažįsta su kalėjime uždarytu karaliaus dvyniu broliu. Kartu jie siekia jį išlaisvinti, kad nuverstų tironą. Istoriškai kaukėtojo kalinio tapatybė niekada nebuvo įrodyta, tačiau yra hipotezių linkstančių panašia linkme, kaip ir filmo siužetas.

6. Klerė Foi, kaip karalienė Elžbieta II-oji seriale „Karūna“

Karalienė Elžbieta II-oji į sostą įžengė 1952 metais. Tuo metu ji jau buvo ištekėjusi už princo Filipo, Edinburgo kunigaikščio. Be to, ji buvo ir kitų tautų, priklausančių Britanijos tautų sandraugai, valdovė. Tokių kaip Kanada, Australija, Naujoji Zelandija, Pietų Afrika, Pakistanas ir Šri Lanka.

Aktorė Klerė Foi įkūnijo šią dabar simbolinę asmenybę pirmosiose serialo „Karūna“ sezonuose. Ten rodoma, kaip iš princesės ji tapo tokia karaliene, kokią ją žinome. Tačiau jai teko susidurti su aplinka pilna pokyčių ir konfliktų. Tuo metu Elžbieta II-oji buvo ką tik ištekėjusi moteris, kuriai teko išlaikyti visą imperiją nuosmukio metu.

7. Julas Brineris, kaip Ramzis II-sis filme „Dešimt Dievo įsakymų“

Tarp pačių įžymiausių ir garsiausių Senovės Egipto valdovų yra Faraonas Ramzis II-sis. Savo įpėdiniams jis buvo žinomas ir kitokiais vardais, pavyzdžiui Ramzis Didysis ir Didysis Protėvis. Ankstyvaisiais savo valdymo metais jis pastatė galybę miestų ir šventovių. Galiausiai įkūrė Pi-Ramzio sostinę, esančią prie Nilo deltos. Taip pat vadovavo svarbioms ekspedicijoms į Kanaaną, Nubiją ir Siriją.

Ši istorinė asmenybė pasirodė ne vienoje juostoje, įskaitant ir filmą „Dešimt Dievo įsakymų“. Aktorius Julas Brineris įkūnijo šį praėjusių laikų karalių. Jis vaizdavo Ramzį II-jį, kaip valdovą, pavergusį senovės žydus. Jis valdė geležiniu kumščiu, bei konfliktavo su savo įbroliu Moze, kai šis sugrįžo iš tremties norėdamas išlaisvinti, kaip jis teigė, savo žmones.

7. Džerardas Batleris, kaip Spartos karalius Leonidas I-sis filme „300“

Spartai, miestui valstybei, kuri Antikoje buvo Atėnų varžove, per antrąjį Persijos karą vadovavo karalius Leonidas I-sis. Tačiau jo armija buvo paskutinė likusi armija, galinti apsaugoti graikus nuo Persijos imperijos įsiveržimo. Leonidas buvo vienas iš legendinių 300 Spartos karių, kurie gindami Graikijos laisvę žuvo 480 pr. Kr. metais vykusiame mūšyje. Praėjus metams po pralaimėjimo, Graikai sugebėjo nugalėti Persijos imperijos armiją ir išvyti priešus iš savo teritorijos.

Šis ir kiti istoriniai mūšiai vaizduojami filme „300“, kuriame aktorius Džerardas Batleris atlieka karaliaus Leonido vaidmenį. Filme Leonidas vadovauja 300 spartiečių, 700 tespianų ir 400 tebanų kariuomenei, kuri susiduria su armija, kurią sudaro daugiau nei 100 tūkst. persų. Remiantis istoriniais duomenimis, Leonido kariuomenę sudarė 300 spartiečių ir 900 helotų, viso 1200 žmonių, kurie išvyko iš Spartos, jog taptų pasipriešinimo dalimi.

8. Elizabet Teilor, kaip Kleopatra filme „Kleopatra“

Kleopatra buvo paskutinė senovės Egipto valdovė. Su ja baigėsi ilga vietinių valdovų dinastija karalystėje ir iškart po jos valdymo pabaigos, ši žemė tapo Romos provincija. Pradėjus valdyti, savo galia ji turėjo dalintis su broliu Ptolemėjumi XIII-uoju. Tačiau po jųdviejų ginčo kilo pilietinis karas, kurio baigtis šiandien žinoma visiems. Pabaigoje, Kleopatra užmezgė santykius su Julijumi Cezariu ir Marku Antoniu. Galiausiai, jų sūnūs tapo dviejų skirtingų teritorijų, kurias kontroliavo Roma, valdovais.

Filme, kuriame Elizabet Teilor įkūnija Kleopatrą, matome, kaip ji sugeba pelnyti Cezario malonę, jog šis išvarytų jos brolį Ptolemėjų ir paskelbtų ją vienintele bei absoliučia Egipto valdove. Aktorės stilius paveikė populiarųjį žmonių susikurtą Kleopatros įvaizdį. Ekrane ji pasirodė su makiažu ir šukuosenomis, panašiomis į tas, kurios vyravo senovės Egipto laikais.

9. Džonas Lonas, kaip Puyi filme „Paskutinis imperatorius“

Būdamas vaikas Puyi buvo pavadintas Kinijos imperatoriumi. Po to, jo valdymas tęsėsi maždaug ketverius metus ir baigėsi, kai šalies politinis režimas iš imperijos pasikeitė į respubliką. Nepaisant to, didžiąją dalį savo vaikystės ir jaunystės jis praleido izoliuotas nuo pasaulio, apsuptas prabangos ir privalumų, kuriais per amžius mėgaudavosi jo protėviai. Jis laikomas paskutiniuoju šalies imperatoriumi. Dar jis žinomas dėl to, kad sulaužė keletą įprastų Kinijos monarchams taisyklių ir formalumų, pavyzdžiui, nešiojo akinius ir nusikirpo tradicinę supintą barzdelę.

Aktorius Džonas Lonas filme „Paskutinis imperatorius“ įkūnijo Puyi tuo metu, kai jam maždaug 1950 metais teko sėdėti kalėjime. Filme mes jo akimis matome vaikystės prisiminimus ir kaip jis jautėsi būdamas visiškai atskirtas nuo to meto politinių sprendimų. Vėliau, kai šalyje įsivyravo revoliucija, jo gyvenimas radikaliai pasikeitė ir kaip asmuo, jis irgi turėjo prisitaikyti prie naujojo pasaulio.

10. Erikas Bana, kaip Henrikas VIII-sis filme „Karalienės sesuo“

Vienas garsiausių karaliaus Kenriko VIII-ojo veiksmų yra jo ryšių su Katalikų bažnyčia nutraukimas. Po to jis įkūrė Anglikonų bažnyčią ir tapo pagrindiniu jos lyderiu. Jis taip pat žinomas dėl šešių savo santuokų. Pirmoji žmona buvo Kotryna Aregonietė, su kuria išsiskyrė, kad galėtų vesti Aną Bolein, tikėdamasis, jog jiedu susilauks sūnaus, kuris paveldės sostą.

Šis žymusis karalius pasirodė ne viename kino kūrinyje, įskaitant ir filmą „Karalienės sesuo“. Šiame filme aktorius Erikas Banas vaidina Henriką VIII-jį, kuriam patinka Merė, Anos Bolein jaunesnioji sesuo. Vėliau filmo siužete ji tampa oficialia jo meiluže. Tačiau visas filmas sukasi aplink tai, kaip vėliau jis susidomi Ana ir kaip ji priverčia Henriką išsiskirti su Kotryna.

11. Ciaranas Hindsas, kaip Julijus Cezaris seriale „Roma“

Romos respublikos eroje, Julijus Cezaris iš kariuomenės tarnautojo ir aristokrato tapo visišku Romos politikos valdovu. Savo valdymo laikotarpiu šis žymus valstybės veikėjas suteikė savo žmonėms visišką klestėjimą, tačiau kai kurie senatoriai į jį žiūrėjo kaip į grėsmę respublikai. Būtent dėl to, kad manė, jog jis ketina sugrąžinti monarchiją, jie nusprendė susimokyti prieš jį.

Pirmame „HBO“ serialo „Roma“ sezone aktorius Ciaranas Hindsas įkūnija Julijų Cezarį ir vaizduoja jį kaip itin ambicingą vyrą su neaiškiais tikslais. Šiuo laikotarpiu vienas svarbiausių jo rūpesčių yra patikrinti kitų Senato narių ištikimybę ir sužinoti, kurie jį palaiko. Nors jis ir aristokratas, jis palaikė prastuomenės pusę ir pasiskelbė esantis reformatorius.

12. Šonas Koneris, kaip Anglijos karalius Ričardas I-sis arba Ričardas I-sis Liūtaširdis filme „Robinas Hudas – vagių karalius“

Viduramžių Anglijoje buvo toks karalius, kuris savo rūmų soste sėdėdavo ir karalystę valdydavo retai: tai Anglijos karalius Ričardas I-sis. Taip pat žinomas, kaip Ričardas Liūtaširdis, šis monarchas dauguma valdymo laiko praleido už Anglijos ribų, nes dalyvavo iš pradžių Kryžiaus, o vėliau kariniuose žygiuose Kipro ir Sicilijos regionuose.

Žinomu jis tapo todėl, kad populiariojoje kultūroje pasirodė keliuose literatūriniuose ir kinematografiniuose kūriniuose. Vienas žymiausių kūrinių yra legenda apie Robiną Hudą. O filme „Robinas Hudas – vagių karalius“, karaliaus Ričardo vaidmenį atlieka aktorius Šonas Koneris, kuris trumpai pasirodo paskutinėje filmo scenoje, kad įtvirtintų Robino Hudo ir Ledi Merian santuoką.

Taip pat skaitykite: TOP 10 filmų apie karalius ir karalienes

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: