HBO yra idealus kokybiškos televizijos pavyzdys. Nuo pirmojo pakilimo dešimtojo dešimtmečio pabaigoje, kai pasirodė tokie serialai kaip Sopranai: mafijos kronika ir Seksas ir miestas, HBO nuolat pristato pripažinimo sulaukiančias laidas – nuo dramų iki komedijų ar dokumentinių filmų. Šiuo metu HBO laikomas aukščiausio televizijos etalonu, pagal kokybę gerokai lenkiančiu kitus transliuotojus ir tinklus.

Viena iš daugelio HBO nuolatinės sėkmės priežasčių yra įsimintinų personažų gausa. HBO yra visko, herojų, piktadarių ir viso kito. Net ir dabar, kai televizija vis dar išgyvena savo aukso amžių, HBO personažai išsiskiria savo įvairiapusiškumu, užimdami aukštesnes pozicijas nei dauguma kitų veikėjų konkurencingoje mažųjų ekranų erdvėje, todėl iš gausaus HBO sąrašo sunku išsirinkti geriausius. Vis dėlto kai kurie žinomiausi personažai padarė didesnę įtaką popkultūrai nei kiti, todėl jie tapo didžiausiais HBO atstovais. Štai mūsų mėgstamiausi.

25. Rue Bennett (Zendaya) — Euphoria, (2019-)

Vienas labiausiai aptarinėjamų HBO serialų pastaruoju metu yra Euforija. Seriale stebima Rue Bennett kova su priklausomybe ir sudėtingas jos suglumusių klasės draugų gyvenimas, kai jie tyrinėja savo galimybių ribas. Iš esmės serialas labai aiškiai atskleidžia psichologines problemas, minimi tokie sutrikimai kaip obsesinis kompulsinis sutrikimas, panikos atakos, nerimo sutrikimai ir kt. Parodoma kaip vaikystėje patirtos traumos ir išgyvenimai gali įtakoti jau suaugusio jaunuolio gyvenimą, kaip tai palieka pėdsaką jo gyvenime ir pasirinkimuose bei kaip tai keičia jo socialinį elgesį. Serialas apima priklausomybės nuo narkotikų, sekso, smurto, lytinės orientacijos, lyties keitimo ir daug kitų panašių psichologinių temų, kurios leidžia labiau įsigilinti į kiekvieno herojaus vidinį pasaulį bei suvokti pasaulyje vyraujančią įvairovę ir skirtumus.

Zendaya pasirodymas sulaukė beveik visuotinio pripažinimo, už jį ji pelnė du Emmy apdovanojimus. Rue yra sudėtinga, paslaptinga asmenybė, kurios savidestrukciniai įpročiai dažnai užgožia jos sumanumą. Zendaya Rue yra ir sarkastiška, ir užjaučianti, sukurdama paauglių nerimą keliantį personažą, kuris priskiriamas prie geriausių per ilgą šio žanro gyvavimo istoriją.

24. Arabella Essiedu (Michaela Coel) — Aš Galiu Tave Sunaikinti (angl. I May Destroy You), (2020)

Aš Galiu Tave Sunaikinti yra vienas iš šiuolaikinių HBO šedevrų, kurį sukūrė, parašė, režisavo ir jame vaidina įspūdingoji Michaela Coel. Seriale pasakojama apie Arabelą, jauną „Twitter“ žvaigždę, išgarsėjusią su debiutine savo knyga „Chronicles of a Fed-Up Millennial“ ir tapusią tikra ikona. Sunkiai spėdama parašyti naują savo knygą duotu terminu, mergina nusprendžia vieną vakarą atsipalaiduoti ir išeina pasilinksminti su savo draugais. Mergina padaugina alkoholio ir kitą dieną pabunda savo darbo vietoje, jos telefonas sudaužytas ir ji visai neprisimena kaip baigėsi praėjusi naktis. Per kitas 24 valandas tam tikros vakaro detalės sugrįžta į merginos atmintį ir ji supranta, jog buvo išprievartauta. Draugai padeda prisiminti merginai likusiais detales, jog išsiaiškintų, kas su ja taip pasielgė.

Tai nuostabus kančios, įniršio, nusivylimo ir potyrių serialas, kuriame pasitelkus juodąjį humorą išnarpliojami sudėtingi aspektai. Arabela yra parodoma kaip itin emocinga asmenybė, kuri intriguoja nuo pradžios iki pabaigos.

23. Tanya McQuoid (Jennifer Coolidge) — Baltasis lotosas (angl. The White Lotus), (2021-)

Mike White’o Baltasis lotosas – tai siaubingai nepatogus, bet itin juokingas žvilgsnis į privilegijų klausimą. Seriale kritiškai vertinama satyra, pašiepiama įprasta klasių, lyties, socialinės ir lyčių padėties bei pinigų samprata ir sukuriama komedija, kuri dažnai būna ne tik juokinga, bet ir nepatogi. „Baltasis lotosas“ kurorto turistų grupė kažkuo skiriasi nuo visų kitų. Ją sudaro nervingų jaunavedžių pora, technologijų finansų direktoriaus šeima ir moteris, kuri gedi dėl motinos mirties. Serialas prasideda nuo Armondo personažo, kuris yra kurorto valdytojas, susijaudinusio pasitinkant svečius viešbutyje. Tarp svečių yra jaunavedžių pora, kurios medaus mėnesį sugriauna jaunikio motina, vyras, kuris baiminasi, kad gali sirgti vėžiu, ir vieniša moteris (Jennifer Coolidge), kuriai taip patinka profesionalus masažas, kad ji pakviečia masažuotoją vakarienės.

Jennifer Coolidge humoro genialumas taip pat atsiskleidžia seriale Baltasis lotosas. Garsios aktorės vaidinama Tanya McQuoid yra turtinga, bet siaubingai nepasitikinti savimi ir stokojanti meilės dama, kuri keliauja per gyvenimą ieškodama, kas galėtų suteikti jai meilę, kurios ji pati neturi. Tania, pažeidžiama, sugniuždyta ir nepatogiai komiška asmenybė, kurią dar labiau sustiprina įgimtas Coolidge komedinis jautrumas, yra viena iš pagrindinių serialo sėkmės priežasčių.

22. Celeste Wright (Nikolė Kidman) — Nekaltas melas (angl. Big Little Lies), (2017-2019)

Oskaro laureatė Nikolė Kidman buvo viena iš pirmųjų žvaigždžių, kuri rado nuolatinę vietą televizijoje. Ji puikiai atliko Celeste Wright vaidmenį HBO seriale Nekaltas melas, kur ji suvaidino moterį, gyvenančią santykiuose, kur prieš ją yra fiziškai snurtuojama.

Iš pirmo žvilgsnio „Nekaltas melas“ taip pat gali pasirodyti, kaip dar viena paviršutiniška istorija apie prašmatniose vilose įsikūrusius ir tuštybei pasidavusius žmones, tačiau neskubėkime klijuoti etikečių. Serialo kūrėjai mums pateikia esmines vertybes puoselėjančių herojų portretus ir tik dar kartą patvirtina seniai žinomą tiesą, kad ištaigingi rūmai ir milijoninė suma banko sąskaitoje nėra laimingo gyvenimo garantas.

Seriale glaudžiai susipina trys siužetinės linijos, kurių centre trijų skirtingų moterų gyvenimai. Madeline (akt. Reesė Witerspoon) – aštrų liežuvį ir gerą širdį turinti prašmatni namų ponia, su nevaldomais vyro pykčio protrūkiais kovojanti Selestė (akt. Nikolė Kidman) ir neseniai į miestelį atsikrausčiusi vieniša mama Džeinė (akt. Shailenė Woodley), po savo drovia išvaizda slepianti siaubingos patirties randus.

Kidman teko sunki užduotis – suvaidinti moterį, kuri išgyveno didelį emocinį sukrėtimą. Celeste racionalizavo prievartą, su kuria susidūrė, nes negalėjo suprasti ar priimti savo būsenos, todėl sukūrė turiningą, sudėtingą ir simpatišką personažą, kuris, deja, atkartoja daugelio moterų realaus gyvenimo scenarijų. Celestę Kidman vaidina geriausiai savo karjeroje, iškeldama šią subtilią, bet atsparią heroję į vieną geriausių HBO serialų.

21. Alas Swearengenas (Ian McShane) — Dedvudas (angl. Deadwood), (2004-2006)

Ianas McShane’as jau yra televizijos legenda, nes yra vaidinęs daugybėje kultinių serialų. Tačiau jo Al Swearengeno vaidmuo HBO seriale Dedvudas dažnai laikomas geriausiu. Seriale pasakojama, kaip Dedvodas iš paprastos stovyklos virsta tikru miestu, o Alas yra vietinis prokuroras ir baro bei viešnamio Gem Saloon savininkas.

Alas, kaip ir daugelis geriausių HBO personažų, yra gudrus, manipuliatyvus ir klastingas žmogus. Tačiau jis toli gražu nebuvo vienprasmiškas ar tiesmukas piktadarys, priešingai, Alis buvo sudėtinga asmenybė, neturinti jokių įsipareigojimų. McShane’as Alą pavaizdavo grėsmingai, todėl jis tapo įtikinamu personažu ir prisidėjo prie to, kad Dedvudas tapo vienu geriausių televizijos vesternų.

20. Nucky Thompsonas (Styvas Buscemis) — Sausas įstatymas: mafijos gimimas (angl. Boardwalk Empire), (2010-2014)

Šis serialas, kurio transliacija tęsėsi beveik penkerius metus, pasakoja apie prohibicijos laikotarpį Altantik Sityje, JAV. Istorinės dramos centre – politinis veikėjas Enochas Thompsonas, dar žinomas kaip Nucky. Tiek asmeniniame, tiek ir politiniame gyvenime jį supa daugybė įvairių istorinių personažų – gangsteriai, žinomi politikai, vyriausybės agentai ir jo dominavimą gerbiantys pasekėjai. Vyriausybė susidomi Atlantik Sityje vystoma nelegalia veikla, ypač nelegalių alkoholio prekeivių, butlegerių, veiksmais. Nepastebėtas nelieka ir kaip politikui pernelyg prašmatnus miestą valdančio Nuck‘io gyvenimas. O šis, savo ruožtu, mažų mažiausiai kelia įtarimą: politiką supantys įtakingi nusikalstamo pasaulio atstovai ir vadeivos – ne ta kompanija, kuri keltų pasitikėjimą, o kur dar prabanga dvelkiantys apartamentai ir kostiumai, ne itin pritinkantys sunkmečio ištiktos šalies politikams.

Nukis yra labai sudėtingas žmogus. Dieną jis yra mandagus ir užjaučiantis politikas, norintis savo žmonėms geriausio. Naktį jis – žiaurus žudikas, siekiantis išplėsti savo galią. Buscemis vaidmuo bauginančiai tikslus, jis elgiasi ramiai ir šaltai, net ir atlikdamas baisiausius veiksmus.

19. Carrie Bradshaw (Sara Džesika Parker) — Seksas ir miestas (angl. Sex and the City), (1998-2004)

Carrie Bradshaw užima vietą didžiųjų HBO personažų sąraše. Sarah Jessica Parker už apžvalgininkės vaidmenį pelnė Emmy apdovanojimą ir rekordinius šešis Auksinius gaublius. Carrie yra pagrindinė Sekso ir miesto herojė, viską matanti, viską žinanti pasakotoja, kuri keliauja po Niujorką ieškodama meilės.

Carrie yra sunkiai suprantamas personažas, ji chaotiška, savanaudiška ir įdomi asmenybė. Ji yra nepasiekiama, nesąžininga, prabangos ir pasitikėjimo savimi miražas, kaip ir miestas, kurį ji dievino. Daugelis kritikavo Carrie dėl jos silpnybių, tačiau gerbėjai turėtų prisiminti, kad ji buvo televizijos novatorė, moteris, kuri išdrįso būti tarsi vaikščiojanti netvarka tais laikais, kai iš moterų buvo tikimasi susikaupimo ir pasiekimų.

18. Angela Abar (Regina King) — Stebėtojų Lyga (angl. Watchmen), (2019)

Damono Lindelofo Stebėtojų lyga tai puikus Alano Moore novatoriško grafinio romano tęsinys. „Stebėtojų lyga“ – kultinio DC komiksų serijos tokiu pačiu pavadinimu ekranizacija, išleista HBO. Tai – vienas iš daugelio bandymų perkelti šių komiksų pasaulį į didžiuosius ekranus, ir, panašu, kad šis, vėliausias, bandymas – tapo vienu sėkmingiausių kartu su prieš dešimtmečiu pasirodžiusiu filmu, pavadintu identiškai. Istorija prasideda 1921-aisiais Tulsoje, Oklahomoje, scena, kurioje „Juodąjį Volstrytą“ užpuola Kukluksklano nariai. Tuomet veiksmas persikelia į 2019-uosius, kur Andžela Abar (akt. Regina King) dieną prižiūri savo jaukią kepyklėlę, o naktį tampa užsimaskavusia keršytoja.

Septintoji Kavalerija – baltųjų rasės pranašumu įsitikinusi grupuotė, kariaujanti prieš mažumas ir policijos pareigūnus, kurie itin griežti rasistiniams nusikaltėliams. Nors matoma šiandieninė Amerika, tačiau matoma daugybė skirtumų nuo realybės. Per 2016-ųjų Kūčias Septintoji Kavalerija įvykdo siaubingą nusikaltimą, užpuldami 40 policijos pareigūnų, šiems būnant namuose – „Baltąja naktimi“ pavadintas skerdynes išgyventi pavyko tik Andželai ir jos kolegai Džudui. Atkūrus policijos pajėgas, priimamas įstatymas, verčiantis policininkus dėvėti kaukes ir jokiu būdu neatskleisti savo profesijos. Regina King vaidina Andželą Abar, policijos pareigūnę, įsivėlusią į konfliktą su baltųjų viršenybės šalininkų organizacija Tulsoje, praėjus 34 metams po komiksų romano įvykių.

Seriale meistriškai, subtiliai, jautriai ir stebėtinai rimtai sprendžiamos įvairios aktualios problemos – policijos žiaurumas, rasinė dinamika, socialiniai neramumai ir socialinė bei ekonominė nelygybė. Pagrindinis spektaklio akcentas – King vaidmuo, Andžela yra ryžtinga, ryški, tvirta policininkė, kuri taip pat yra rūpestinga ir mylinti motina bei žmona. King meistriškai subalansuoja Angelos elgesį ir suteikia šiai žiauriai keršytojo dramai taip reikalingo asmeniškumo.

17. Ruth Fisher (Frances Conroy) — Šešios pėdos po žeme (angl. Six Feet Under), (2001-2005)

Prieš du dešimtmečius kurtas serialas „Šešios pėdos po žeme“ pasakoja Fišerių šeimos, Los Andžele turinčios laidojimo namų verslą, gyvenimo istoriją. Šeimos tėvas ir verslo vadovas Natanielis netikėtai žūva, ir šeimos verslas atitenka sūnums Deividui ir Neitui. Pastarasis – neįpareigojančio gyvenimo būdo mėgėjas, tačiau nutikus nelaimei yra priverstas likti su šeima ir prižiūrėti paliktą turtą. Seriale nagrinėjami šeimos narių tarpusavio santykiai ir dažnai kylantys nesutarimai dėl religijos, taip pat įtraukiamos ir personažų antrosios pusės. Be abejo, daugiausia orientuojamasi į mirties temą, ji nagrinėjama keliais lygmenimis – asmeniniu, religiniu ir filosofiniu. Kiekviena serija prasideda kieno nors mirtimi, o jų priežastys – pačios įvairiausios: nuo širdies smūgio iki staigios kūdikių mirties sindromo. Serijos pradžioje parodoma mirtis suteikia foną visam serijos veiksmui, ir jis neretai sutampa su personažų sėkmėmis ir nesėkmėmis. Tuo tarpu patys veikėjai neretai įsivaizduoja pokalbius su mirusiaisiais, ypač Fišerių šeimos galva, Natanieliu.

Seriale gausu juodojo humoro ir siurrealizmo apraiškų. Dėl savo temos ir siužeto gana unikalus kūrinys savo svarbos ir populiarumo nepraranda net ir praėjus dviem dešimtims metų nuo jo pasirodymo. Nedaugelis aktorių yra taip nuvertinti kaip galingoji Frances Conroy. Švelnaus žodžio aktorė yra puiki pasakotoja, su stulbinamu lengvumu perteikianti skvarbius dialogus ir nesumažinanti jų emocinio poveikio. Niekur jos talentas nėra toks akivaizdus ar geriau išnaudotas, kaip Ruth Fisher vaidmenyje HBO seriale Šešios pėdos po žeme, kur ji suvaidino apgalvotą ir kartu juokingą moterį.

Rūta yra Fišerių šeimos matriarchė. Ji – rūpestinga moteris, kurią ištiko baisiausia bausmė, kokia tik gali ištikti motiną, ji nesupranta savo vaikų ir net negali su jais bendrauti. Hermetiška ir dažnai prisitaikėliška, Rūta yra prislopinta pilkuma ryškaus chaoso pasaulyje, o Conroy išryškina kiekvieną nuslopintą emociją, papildydama jos charakterį.

16. Nora Durst (Carrie Coon) — Likusieji (angl. The Leftovers), (2014-2017)

„The Leftovers“, kas išvertus iš anglų kalbos reikštų „likusieji“, pasakoja apie mažo Amerikos miestelio gyventojus praėjus trims metams po paslaptingo įvykio, kai staiga nuo žemės paviršiaus paslaptingai dingsta du procentai pasaulio gyventojų. Tiems, kurie liko, tenka susitaikyti ne tik su nežinia ir mylimųjų netektimi, bet ir gyventi šalia keisto miestelio bendruomenėje susiformavusio kulto, kurį išpažįstantieji tylos įžadais gerbia dingusiuosius ir persekioja su jais susijusius žmones. Serialo sezono kone neįmanoma pažiūrėti vienu prisėdimu, sunku išsėdėti ir vieną seriją nepadarius pertraukėlės. Ir ne dėl to, kad serialas neįdomus ar ištęstas – tiesiog jame per daug slogių emocijų. Nors serialo herojai iš paskutiniųjų bando kabintis į gyvenimą po paslaptingo įvykio, visi puikiai supranta, kad taip, kaip anksčiau, nebebus niekada.

Įdomu tai, jog  „The Leftovers“ kūrėjas – pats Damonas Lindelofas, prikišęs nagus prie vieno didžiausių visų laikų televizijos hitų – serialo  „Dingę“ („Lost“). Kūrėjai orientuojasi ne į paslaptingo reiškinio, pradanginusio milijonus žmonių, priežastis – jie tiesiog parodo, kaip gyventi po pasaulinės katastrofos sekasi likusiems.

Carrie Coon vaidinama Nora Durst yra viena pagrindinių serialo veikėjų ir puikus aktorystės bei scenarijaus rašymo pasiekimas. Kaip ir daugumšio serialo pagrindinių veikėjų, Nora buvo vaikščiojantis prieštaravimas, savo sielvartą dėl vyro ir vaikų netekties išreiškianti labai nepastoviais, bet visada įtikinamais būdais. Coon genialumas priklausė nuo jos pasirinkimų, ji vaidino Norą kaip moterį, nuolat slepiančia, kažką netikėto.

15. Issa Dee (Issa Rae) — Nesaugi (angl. Insecure), (2016-2021)

Linksmoji Issa Rae yra viena iš HBO komiškojo serialo Nesaugi kūrėjų ir jame vaidina pati. Seriale, sukurtame pagal jos internetinį serialą Awkward Black Girl, pasakojama apie dvi drauges – Issa ir Molly, kurių sudėtinga ir kartais nepatogi gyvenimo patirtis.

Rae vaidinama Issa yra nerangi, bet be galo žavi. Ji skausmingai suvokia savo keistą asmenybę, bet niekada neleidžia jai užgožti savo šmaikštumo ar atviro humoro jausmo. Ms. Gives No F*cks, kaip ji save meiliai vadina, per visą serialą išgyvena daugybę pokyčių, o Rae stebėtinai rūpestingai vadovauja Isos kelionei. Issa yra viena iš sudėtingiausių HBO personažų ir tikras proveržis juodaodžių moterų reprezentacijos televizijoje srityje.

14. Baris Berkmanas (Bilas Haderis) — Baris (angl. Barry), (2018-2023)

Šaltakraujis serijinis žudikas, vedamas savo vienintelio gyvenimo mentoriaus ir darbo vadovo, persikrausto į saulėtąją Holivudiškąją svajonę, arba Los Andželą, kur toliau sprendžia, ar verta puoselėti samdomo žudiko karjerą. Susipažinkite, tai – Baris (angl. Barry), ant vidutinio amžiaus krizės slenksčio laviruojanti, komiška asmenybė, švelniai tariant, klajojanti neaiškiais gyvenimo vingiais. Prieš penkerius metus „HBO“ televizijos ekranus pasiekęs aštuonių serijų pasakojimas tuo pačiu pavadinimu stebina žiūrovus gebėjimu prajuokinti net ir kruviniausiame epizode. Trumpa, neįpareigojanti kriminalinė komedija su rimtais draminiais elementais, turbūt geriausiai apibūdina Bario koncepciją.

Vos po pusvalandį trunkančių serijų autorius Alec Berg nėra naujokas plačiojoje kino industrijoje. Tiesa, prie šios serijos kūrimo dar daugiau prisidėjo pati tragikomedijos pagrindinė žvaigždė – Billas Haderis. Baris buvo Haderio kaip menininko proveržis, leidęs jam eksperimentuoti su vaidyba, rašymu ir režisūra. Kadangi serialas vis labiau prieštaravo žanrams ir konvencijoms, Haderis taip pat įkūnijo Barį. Seriale šis personažas patiria daugybę emocijų, o Haderis meistriškai perteikia Bario psichologinę sumaištį. Simpatiškas, bet kartu ir bauginantis, Baris yra žavus personažas ir viena tamsiausių bei labiausiai įtraukiančių HBO figūrų.

13. Laris Davidas (Laris Davidas) — Pažabok savo entuziazmą (angl. Curb Your Enthusiasm), (2000)

Bet kuris aktorius, vaidinantis realią savo paties versiją, neišvengiamai susiduria su keliomis kliūtimis, įskaitant žiūrovų suvokimą apie tai, kas jis yra. Laris Davidas sumaniai susidorojo su šia problema, satyriškai pažvelgdamas į save kritikų pripažintoje ir ilgai rodytoje HBO komedijoje Pažabok savo entuziazmą. Dėl šio socialinio neišprusimo ir nesugebėjimo neišsakyti net menkiausio nepasitenkinimo ar susierzinimo jis dažnai patenka į keblias socialines situacijas ir užsitraukia draugų, šeimos narių ir visai nepažįstamų žmonių rūstybę. Jis taip pat dažnai tampa labirintinių nesusipratimų auka, kai žmonės galvoja, kad jis padarė ką nors amoralaus ar bjauraus.

Didžiąją serialo dalį Lario personažas gyvena vedybinį gyvenimą (be vaikų) Los Andžele su žmona Šerile (akt. Cheryl Hines). Pagrindinis Lario patikėtinis seriale yra jo vadybininkas ir draugas Džefas Grinas (akt. Jeff Garlin). Siuzė Essman vaidina Siuzę Greene, trumparegę Džefo žmoną, kuri dažnai nesutaria su Lariu.

Seriale Laris Deividas vaidina išgalvotą savo paties versiją. Kaip ir tikrasis Deividas, šis personažas gerai žinomas kaip vienas iš itin sėkmingos situacijų komedijos „Seinfeldas“ kūrėjų ir pagrindinis scenarijaus bendraautorius. Nors Laris turi biurą, jis retai rodomas dirbantis. Epizoduose dažnai kalbama apie tai, kad Laris nesupranta nusistovėjusių socialinių konvencijų ir lūkesčių arba jų nepaiso, ir primygtinai reikalauja, kad kiti laikytųsi taisyklių, kurias, atrodo, žino tik jis.

Davido požiūris į save patį yra šmaikštus, sausas, tiesmukas, o kartais ir agresyvus. Jis visada teisus, bent jau jis pats taip mano. Davido genialumas remiasi tuo, kad žiūrovai supranta, kas jis yra, o paskui viską išjudina. Laris Davidas yra juokingas, užsispyręs ir vienas smagiausių HBO personažų.

12. Stringeris Belas (Idris Elba) — Blakė (angl. The Wire), (2002-2008)

“Blakė” 2002 metais išleistas serialas pasakojantis apie sunkų policijos darbą, kuris  iš kitų dramų apie policijos darbą išsiskiria dėka jo kūrėjo – Davido Simono,  žurnalisto, praeityje artimai dirbusio su policijos pareigūnais ir netgi parašiusio kelias knygas šia  tematika – “The Corner: A Year in the Life of an Inner-City Neighborhood” ir “Homicide: A Year on the Killing Streets”. Seriale yra aptariamos kai kurios temos, kurios yra ir knygose. Blakė tai sukrečianti kriminalinė drama, atskleidžianti visą socialinę ir politinę padėtį Baltimorėje, Merilando valstijoje, o kiekviename sezone dėmesys skiriamas vis kitai institucijai ir jos santykiams su teisėsauga.

Serialas Blakė turi penkis sezonus, juose buvo daugybė neįtikėtinų personažų, tačiau tik keli iš jų buvo tokie įsimintini kaip Idris Elba, vaidinantis piktadarį Stringerį Belą. Vienas ryškiausių serialo antagonistų, Belas yra įžymios narkotikų organizacijos antrasis vadas. Susitupėjęs, šaltas ir galintis imtis nenusakomo smurto, Belas yra siaubinga ir už gyvenimą didesnė figūra, šiuolaikinės televizijos ikona.

11. Rustin Cohle (Metju Makonahis) — Tikras detektyvas (angl. True Detective), (2014-)

Pritrenkianti vaidyba, puikūs dialogai, tamsūs vingiai, narpliojantys ne tik serijinio žudiko pėdsakus, bet ir pagrindinių serialo veikėjų gyvenimus, sukurią grandininę reakciją nuo kurios pašiurpsta oda ir sulėtėja kvėpavimas. Luizianos policijos detektyvai Rustinas Cohlas (Matthew McConaughey) ir Martinas Hartas (Woody Harrelson) gauna iki šiol nematytą ir žiaurią ritualinės žmogžudystės bylą. Nužudyta jauna prostitutė ant kurios kūno nupieštas simbolis, o ant galvos uždėta ragų karūna. Pesimistiškas ir nuolatos savo mintyse paskendęs Rustinas įsitikinęs jog tai nėra pirmoji žudiko auka, tad tyrimas įsibėgėja atskleisdamas vis naujų ir netikėtų detalių. Serialo pirmasis sezonas apima septyniolika metų tyrimo. Rodydamas dabartį ir peršokdamas į detektyvų prisiminimus jis pateikia detales ir bendrą vaizdą kaip pasikeitė patys detektyvai ir kaip buvo gvildenama istorija. Nuo pat pirmųjų minučių suvokiame, jog McConaughey veikėjas stipriai pasikeitė – nevengia taurelės vidurį dienos, plaukai išsidarkę, drabužiai purvini, suprantame jog jo, kaip detektyvo karjera nesusiklostė. Mes nežinome kodėl taip pasisuko veikėjų gyvenimai, kas privertė itin savo darbui atsidavusį, tačiau didį pesimistą, mesti darbą ir griebtis tokio gyvenimo? Serialo kūrėjai turi laiko tam išsiaiškinti, nors sutalpinti visą gyvenimo istoriją į aštuonias serijas nemažas iššūkis.

Tikrasis detektyvas tapo riboto metražo serialų perversmu, kurį lėmė dviejų tikrų kino žvaigždžių puikūs vaidmenys. McConaughey vaidindamas cinišką Rustiną, sudėtingą ir atsiskyrėlišką personažą, kuris iš karto patraukia žiūrovų dėmesį, sukūrė bene geriausią savo karjeros darbą. Kaip ir daugelis kriminalinių serialų, Tikro detektyvo epizoduose lėtai atskleidžiamos paslaptys.

10. Cersei Lannister (Lena Headey) — Sostų karai (angl. Game of Thrones), (2011-2019)

Neįmanoma kalbėti apie HBO nepaminėjus Sostų karų. George’o R. R.Martino  romanai, tarp kurių ir nebaigta saga „Ledo ir ugnies giesmė“, yra nuostabūs ir labai įtaigūs. Rašytojo teigimu, Vesteroso karai, apie kuriuos pasakojama Sostų Karuose, atspindi  skirtingų šeimų vargo perspektyvas. Būtent šis, didelio biudžeto fantastinis serialas, kurį HBO pristatė prodiuseriai  Davidas Benioffas ir D.B.Weissas, daugumą išties galėjo šokiruoti. Šiame seriale dažnai vaizduojami žiaurūs mūšiai ir išsamūs smurto aktai (įskaitant smurtą prieš vaikus ir moteris), taip pat daugybė nuogybių ir seksualinio gyvenimo be tabu. Pastarasis vaizduojamas ypač keistai, aiškiai aptariant ir vaizduojant kraujomaišą, neištikimybę ir prievartavimus. „Sostų karai“ prasidėjo erotiškai ir baigėsi intriguojančiai. Šis fantastinis serialas peržengė ribas ir iš naujo apibrėžė, ką reiškia įvykių televizija, siūlydamas įspūdingą, vizualiai pribloškiantį pasaulį, kuris buvo tiek pat įtraukiantis, kiek ir žiaurus. Sostų karai pasižymėjo neįtikėtinų personažų gausa, deja, tik nedaugelis jų buvo tokie daugiasluoksniai, niokojantys ar tiesiog kultiniai kaip velniška Cersei Lannister.

Galingosios Lenos Headey tobulai suvaidinta Cersei yra Vesteroso karalienė, rūsti ir klastinga moteris, pasiryžusi padaryti viską, kad apsaugotų savo šeimą. Cersei buvo begėdiškai savanaudiška, juokingai trumparegiška, siaubingai pikta ir apskritai baisus žmogus. Ir vis dėlto ji taip pat buvo įtikinama – kartais buvo neįmanoma jai nesimpatizuoti. Headey nusipelno visos pagarbos už tai, kad sukūrė vieną geriausių šiuolaikinės televizijos piktadarių Cersei.

9. Kristoferis Moltisantis (Michaelas Imperioli) — Sopranai: mafijos kronika (angl. The Sopranos), (1999-2007)

Kone vienu geriausių draminių serialų pasaulyje tituluojamas serialas „Sopranai. Mafijos kronikos“ savo populiarumo ir svarbos nepraranda ir šiandien. Kultine tapusi istorija neretai tampa kone „mafijos“ sinonimu, o šios šeimos istorija susidomi daugybė skirtingų kartų atstovų. Pavadinti Kristoferį Moltisantį tragiškiausiu ir nepataisomu serialo Sopranai: mafijos kronika personažu nebūtų per drąsu. Legendiniame seriale netrūko liūdnų bei piktų istorijų, o Kristoferis nebuvo likimo auka. Tačiau nuo pat pradžių jį supo neginčijamas baimės jausmas, ir jis kyla iš giliai jo viduje.

Puikusis Maiklas Imperioli vaidina Kristoferį. Jis yra kaprizingas, impulsyvus, nepastovus ir gyvybingas. Imperioli niekada neneigia Kristoferio kovų, o vaidina personažą kaip atvirą asmanybę. Tai – tour de force pasirodymas, kuriame Imperioli brutaliai vaizduoja neapgalvotą, savanaudišką, chronišką nesubrendimą.

8. Tyrion Lannister (Piteris Dinkledžas) — Sostų karai (angl. Game of Thrones), (2011-2019)

Žiaurumo ir ištvirkavimo tema  ,,Sostų karuose“vaizduojama itin ryškiai. Tai pastūmėjo  žiūrovus gilintis į mūsų visuomenę ir į tai, kaip įvairūs išgyvenimai ją formuoja. Įtraukdami išžaginimus, negalią, prievartą, smurtą šeimoje ir kitas traumines situacijas, „Sostų Karų“  kūrėjai nuveikė svarbų darbą. Jie įtikino mus, jog negalime būti abejingi šioms problemoms, o priimti tai kaip gyvenimo dalį. Sostų karų pradžioje veikėją Tyrioną Lannisterį (Peterį Dinklage’ą) sutikome viešnamyje, kuomet jo kūną apžiūrinėjo prostitutės. Jis viską žino – bent jau kurį laiką. Tirionas yra jauniausias Taujino Lanisterio sūnus, labai protingas, bet laisvamaniškas žemaūgis, kurį niekina tėvas ir sesuo. Tirionas yra drąsus ir kalbus, gebantis sužavėti kiekvieną, kuris nori su juo elgtis kaip su lygiu.

Šešis sezonus Tirionas buvo ryškiausias serialo personažas. Aštraus sąmojo ir įžūlumo derinys, maskuojantis tikrą skausmą ir traumą, Tyrionas buvo įtraukiantis ir įkvepiantis personažas. Dinkledžas vaidino jį su netikro pasitikėjimo savimi ir savęs suvokimo mišiniu, šypsodamasis, kad nuslėptų savo nuolatinį diskomfortą, šaukdamas, kad įrodytų savo aukštesnį intelektą, ir gerdamas iki apsvaigimo, kad gyvenimas būtų šiek tiek lengvesnis.

7. Logan Roy (Brianas Koksas) — Palikimas (angl. Succession), (2018-2023)

Palikimas yra šiuolaikinė tragedija. Siužeto centre – Rojų klanas, milžiniško žiniasklaidos konglomerato Waystar RoyCo savininkai. Kilus įtarimams, kad patriarcho sveikata prastėja, keturi vaikai kovoja dėl imperijos kontrolės, nors tėvas nėra pasirengęs jų paleisti. Šio amerikiečių satyrinės komedijos ir dramos serialo, kurį sukūrė Džesis Armstrongas, epicentre – pasaulinio žiniasklaidos ir pramogų konglomerato „Waystar RoyCo“ savininkų Roysų šeima ir jų kova dėl įmonės kontrolės, vykstant neaiškumams dėl šeimos patriarcho ateities.

Juodosios komedijos dramoje pasakojama apie Roysų šeimą, kuriems priklauso žiniasklaidos konglomeratas „Waystar RoyCo“. Sušlubavus šeimos patriarcho Logano Royso sveikatai, keturi jo vaikai – vyriausiais Konoras, valdžios trokštantis Kendalas, nepagarbusis Romanas ir apie politiką nutuokianti Šibon – su kompanija turintys skirtingus ryšius, pradeda ruoštis gyvenimui be tėvo ir konkuruoja dėl aukščiausios padėties įmonėje.

Daugiau nei penkiasdešimt metų nuolat rodomas didžiajame ir mažajame ekrane, Brianas Koksas seriale Palikimas atliko vaidmenį, kuris įtvirtino jį kaip televizijos titaną. Loganas Rojus yra monstras, pasižymintis žiaurumu. Tris sezonus jis yra svarbiausias Palikimo aktorius, verčiantis visus aplinkinius šokti pagal jo dūdelę. Tai nepaprastas vaidmuo, ir Koksas mėgaujasi kiekviena jo minute.

6. Samantha Jones (Kim Cattrall) — Seksas ir miestas (angl. Sex and the City), (1998-2004)

Carrie Bradshaw buvo serialo Seksas ir miestas herojė, deja, įdomi ir pikantiška buvo Kim Cattrall vaidinama Samantha Jones. Aktorė veteranė suvaidino ryšių su visuomene vadovę su unikaliu šmaikštaus įžūlumo ir nesuvaidinto pasitikėjimo savimi deriniu, kuris buvo gaivus net ir novatoriškame seriale apie seksą ir meilę.

Samantha, vaizduodama kvintesencinę draugę, kurios siekia visi, suteikė miestui nenuginčijamo žavesio. Samanta, žymi televizijos industrijos asmenybė, išsiskyrė kaip perspektyvi persona. Žinoma dėl savo nesmerkiančios prigimties, ji nuolat siūlė pagalbą, palaikymą ir linksmybes savo žiūrovams. Vaidindama Samantą, Cattrall meistriškai suteikė personažui subtilaus rafinuotumo, net drąsiausias replikas paversdama galingomis pamokomis apie asmeninę laisvę ir pasitikėjimo savimi ugdymą. Samanta, svarbi televizijos serialo aktorė, šlovinama kaip novatoriška moteris, kuri be baimės priėmė ir skatino kitus be gėdos priimti savo autentišką seksualinę tapatybę. Jos personažas buvo stiprybės simbolis, primenantis, kaip svarbu puoselėti savo vidinius troškimus.

5. Valerie Cherish (Lisa Kudrow) — The Comeback (2005-2014)

Emmy laureatė Lisa Kudrow gali būti geriausiai žinoma dėl savo linksmo ir karjerą nulėmusio Phoebe Buffay vaidmens dabar jau kultiniame komiškame seriale Draugai. Tačiau geriausias jos vaidmuo atsirado netrukus po to, kai šis serialas buvo baigtas, bendradarbiaujant su televizijos magijos kūrėju Michaelu Patricku Kingu. Seriale The Comeback Kudrow vaidina Valerie Cherish, B sąrašo komedijų žvaigždę, kuri sugrįžta dėl naujo vaidmens komedijoje, kurioje rodomas jos sugrįžimas į dėmesio centrą.

The Comeback  buvo drąsus, puikus ir pernelyg pralenkė savo laiką. Kudrow suvaidino savimi susižavėjusią, savs apgaudinėjančią, nepalaužiamą Valerie ir sukūrė giliai paveikų užsispyrusios atkaklumo portretą, net kai visi ir viskas yra prieš ją. Valerija yra vienas iš tikrai išskirtinių HBO personažų, vienintelė tokia operos diva, kurią galėjo sukurti tik komedijos genijus Lisa Kudrow.

4. Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) — Sostų karai (angl. Game of Thrones), (2011-2019)

Lanisteriai, Starkiai, Tyreliai, Martellai – visų jų buvo gausu Vesterose, bet Targaryen buvo tik vienas – bent jau toks. Emilia Clarke įkūnijo Daenerys iš Targaryen giminės, Pirmąją savo vardu, teisėtą Andalų ir Pirmųjų žmonių karalienę, Septynių karalysčių gynėją, Drakonų motiną, paversdama šį personažą šiuolaikine popkultūros ikona ir televiziją keičiančia figūra. Daenerys Targaryen pirmą kartą stebimm maudynių metu, prieš pat jos priverstinę santuoką su raumeningu barbaru.

Daenerys buvo lyderė ir užkariautoja, negailestinga, kai reikia, bet sąžininga ir teisinga. Nors nebuvo pakankamai išmintinga, kad pati priimtų sprendimus, ji buvo pakankamai išmintinga, kad įsiklausytų į kitų patarimus, o pasaulyje, kuriame niekas nenori klausytis, tai buvo reta dovana. Septynis sezonus Daenerys buvo serialo herojė, personažas, kuris, kaip visi manė, išliks seriale iki pat pabaigos. Deja, serialo kūrėjai turėjo kitų planų. Nepaisant to, Daenerys išlieka šiuolaikinę televiziją apibrėžiančia aktore, įkvepiančia ikona, kurią sužlugdo pernelyg dideli žiūrovų lūkesčiai.

3. Omar Little (Michaelas Kennethas Williamsas) — Blakė (angl. The Wire), (2002-2008)

“Blakė” išsiskiria iš kitų tokio pobūdžio serialų, nes rodomas ne tik policijos darbas, jo užkulisiai ar policininkų asmeninis gyvenimas ir jo charakteristika, nusikaltėliams laiko yra skiriama tiek pat. Piešiama jų charakteristika, požiūris į tam tikrus dalykus, žiūrėdami šį serialą ilgą laiką su personažais praleisite narkotikų prekiavimo vietose kur dauguma juodaodžių su prastu išsilavinimu, kurių kalba smarkiai pagražinama keiksmais. Šis serialas skiriasi nuo “CSI” ar “Bones” tuo, kad neverčia žiūrovų spėlioti, kai įvykdomas nusikaltimas, apklausiami įtariamieji, ir serijos pabaigoje vienas iš jų visada būna kaltas, šiame seriale nusikaltėliai yra aiškūs, labiau gilinamasi į socialinius aspektus, ko prireiks ir kas bus paaukota vardan jų sugavimo. Pasaulyje, kuriame nėra tikrų gerų vaikinų, Omaras Little buvo geriausias iš blogųjų. Michaelas Kennethas Williamsas šį personažą vaidino visus penkis serialo Blakė sezonus ir sukūrė vieną patraukliausių ir daugiasluoksniškiausių personažų televizijos istorijoje.

Griežtu moralės kodeksu ir nusikalstama veikla pagarsėjęs Omaras buvo žymus Baltimorės nusikalstamo pasaulio veikėjas. Tačiau jis taip pat buvo švelnus ir rūpestingas žmogus, sukurdamas žavią dichotomiją, kuri kalbėjo apie vyriškumo ir galios sampratą. Omaras taip pat buvo svarbus LGBTQ+ personažas, turtinga ir emociškai sudėtinga figūra, prisidėjusi serialo nusikaltimų ir jų paliestų bei paveiktų gyvenimų vaizdavimo.

2. Selina Meyer (Džulija Luji-Dreifus) — Viceprezidentė (angl. Veep), (2012-2019)

Šlovė Selinai Meyer, 47-osios kadencijos JAV prezidentei. Armando Iannucci politinėje satyroje Viceprezidentė vaidina galingoji Džulija Luji-Dreifus. Nekompetentinga, bet labai ambicinga viceprezidentė, svajojanti užimti svarbų postą, nors yra absurdiškai nekvalifikuota.

Tai, kad Selina yra toks turtingas ir žavus personažas, yra titaniško Louis-Dreyfus talento įrodymas. Žiūrovai negali atitraukti nuo jos akių net tada, kai viskas tampa agresyviai kraupu. Selina – talentinga aktorė, kuri apsimeta itin laiminga, nors viskas, ko ji nori, tai pasakyti visiems aplinkiniams, kad jie eitų į velniop. Emociškai nesubrendusi, užsispyrusi ir apgailėtinai suklaidinta Selina yra juokinga ir fantastiška.

1. Tonis Soprano (Džeimsas Gandolfinis) — Sopranai: mafijos kronika (angl. The Sopranos), (1999-2007)

Kone vienu geriausių draminių serialų pasaulyje tituluojamas serialas „Sopranai. Mafijos kronikos“ savo populiarumo ir svarbos nepraranda ir šiandien. Kultine tapusi istorija neretai tampa kone „mafijos“ sinonimu, o šios šeimos istorija susidomi daugybė skirtingų kartų atstovų. Nuo pat HBO įkūrimo mitinėse didžiųjų HBO personažų salėse karaliauja Tonis Sopranas, kuriam nėra tokio varžovo, kuris jam galėtų mesti iššūkį. Džeimso Gandolfinio įkūnytas Tonis yra smurtaujantis, negailestingas ir žavus HBO Sopranų herojus.

Sopranų šeima – Niu Džersio valstijoje gyvenanti mafijos šeima, o jos galva – Tonis Soprano, žiaurus ir klastingas nusikaltėlis, reikalus įpratęs tvarkyti mafijai įprastais metodais. Patirdamas asmeninių problemų, šis gangsteris priima jo aplinkos žmonėms itin nebūdingą sprendimą – jis nusprendžia lankyti psichoterapijos kursą. Nenorėdamas pasirodyti nusilpęs, šį savo užsiėmimą jis privalo slėpti nuo kitų, tačiau negana to, artimiausioje aplinkoje, šeimoje, patiriamas spaudimas Tonį vis labiau veda iš proto. Nuo pat vaikystės jį engianti motina sūnaus ramybėje nepalieka ir pasenusi – jos kaprizai ir priešgyniavimai viso siužeto metu vienaip ar kitaip persekiojo pagrindinį herojų, ir šio psichinė sveikata galiausiai pakimba ant plauko. Nusilpęs Tonio pirmtakas, dėdė Jaunėlis, pavydi sūnėnui pasisekimo pasiekus mafijos vadovo poziciją, ir pradeda organizuoti jo nužudymą. Federaliniai agentai taip pat mina ant kulnų, ir Tonis iš paskutiniųjų nusprendžia apsaugoti save ir savo šeimą.

Temperamentingas, įžūlus, sadistiškas ir ištikimas Tonis Sopranas yra idealus gangsteris. Jis yra atsidavęs savo verslui ir žmonėms, o kad juos apsaugotų, gali imtis nenusakomo smurto. Tonio gyslomis teka įniršis, jis nušaus žmogų, o tada apsisuks ir be jokių emocijų apkabins savo bendrininkus. Gandolfini sukūrė nepamirštamą piktadarį, kuris nepaisė konvencijų, atvėrė naujas galimybes ir visiems laikams pakeitė televizijos istoriją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: