Pexels.com archyvo nuotr.

Jungtinės Karalystės Konkurencijos ir rinkos tarnyba pradėjo tyrimą dėl „Apple“ sudarytų sąlygų programėlių kūrėjams ir spręs ar šios nėra antikonkurencinės.

Tyrimas pradėtas gavus daugybę nusiskundimų, tarp kurių yra ir vienas iš „Fortnite“ kūrėjo „Epic Games“.

Keletas kūrėjų yra nepatenkinti dėl privalomo programėlių platinimo „iPhone“ ir „iPad“ įrenginiams per „App Store“ bei dėl komisinių mokesčių dydžio „Apple“.

Apple“ teigė, jog sąlygos yra „sąžiningos ir lygios visiems“.

Tyrime bus sprendžiama ar „Apple“ turi dominuojančią poziciją programėlių platinime savo įrenginiuose ir ar kūrėjams taikomos sąlygos yra sąžiningos.

CMA generalinis direktorius Andrea Coscelli sakė: „Milijonai mūsų programėles kasdien naudoja patikrinti orams, žaisti žaidimus ar užsisakyti maisto išsinešimui. Taigi, nusiskundimai, jog „Apple“ naudojasi savo padėtimi rinkoje, kad galėtų nustatyti sąlygas, kurios yra nesąžiningos ar galėtų sumažinti konkurenciją ir pasirinkimą, potencialiai sukeldamos pirkėjų patirties sumažinimą perkant ar naudojant programėles, suteikia pagrindą nuodugniam tyrimui.

Į tokį pareiškimą „Apple“ atsakė: „Tikime klestinčiomis ir konkurencingomis rinkomis, kuriose bet kuri puiki idėja gali pasiekti puikių rezultatų. „App Store“ tapo varikliu, generuojančiu programėlių kūrėjų sėkmę. Iš dalies taip yra dėl griežtų standartų, nustatytų sąžiningai ir vienodai visiems kūrėjams, kad apsaugotume pirkėjus nuo kenkėjiškų programų ir užkirstume kelią duomenų rinkimui be jų sutikimo.“

Nekantraujame dirbti su Jungtinės Karalystės Konkurencijos ir rinkos tarnyba, kad paaiškintume apie savo nustatytas privatumo, saugumo ir turinio gaires, kurios „App Store“ pavertė patikima programėlių parduotuve tiek pirkėjams tiek kūrėjams.“

Epic Games“ Jungtinėse Amerikos Valstijose ėmėsi teisinių veiksmų prieš „Apple“ ir „Google“, po to kai abi bendrovės panaikino „Fortnite“ iš savo išmaniųjų telefonų programėlių parduotuvių.

Pagrindine ginčo priežastimi tapo tai, kad abu technologijų gigantai pasiima daugiau nei 30 proc. dalį nuo nuperkamų „App Store“ ar „Google Play“ programėlių ar prenumeratų bei tai, kad mobiliąsias programėles sunku paleisti be sutikimo su abiejų kompanijų programėlių parduotuvių taisyklėmis.

Rugpjūčio mėn. „Epic“ apėjo „Apple“ ir „Google“ parduotuvių taisykles, taip leisdami „Fortnite“ žaidėjams pirkti virtualią valiutą žemesne kaina tiesiai iš šios programėlės, dėl ko abi parduotuvės ją iškart užblokavo.

Šis ginčas atkreipė tiek reguliuotojų tiek politikų dėmesį.

Arizonos valstijos Atstovų rūmai šią savaitę priėmė įstatymą, kuris draudžia „Apple“, „Google“ ar bet kuriai kitai programėlių parduotuvei viršyti 1 mln. parsisiuntimų, kad šios nebereikalautų iš valstijos kūrėjų naudoti būtent jų parduotuves.

Įstatymas taip pat apima vartotojus gyvenančius valstijoje, bet vis dar neaišku, kaip tai paveiks kompanijas, kurių centrinės būstinės yra kitose valstijose, tačiau pardavimus vykdo Arizonoje. Dėl bylos patvirtinimo ji bus perduota valstijos Senatui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: