© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Daugiau daržovių, mažiau gazuotų gėrimų, kasdieninė mankšta ir žinoma bent 8 stiklinės vandens per dieną yra pagrindinės sveikos gyvensenos ir geros savijautos taisyklės. Daug kalbėta ir diskutuota apie 3 pirmas paminėtas taisykles,  bet kodėl vandens vartojimas yra savaime suprantamas dalykas visiems žmonėms vargstantiems nešiojantis „Nalgene“ vandens butelius? Ar būtina gerti tiek daug vandens? Nejaugi išgerti 8 stiklines per parą yra taip svarbu?

Trumpas atsakymas – ne (bent jau kalbant apie 8 stiklines vandens), šis skaičius niekuo neypatingas, tai paprasčiausias medicininis mitas, neišku kada atsiradęs. Geriausias atsakymas, kurį pavyko surasti (remiantis šiuo įrašu), kad 1945 šaltinis buvo publikuotas Nacionalinės maisto ir mitybos tarybos, joje vyriausybės pasitarimo agentūra pareiškė: „Vandens norma per parą saugusiam žmogui – 2,5 litro. …Didžioji dalis šio kiekio, jau yra paruoštame maiste.“ Perskaitę šį sakinį žmonės neatkreipia dėmesio į paskutinę jo dalį, taip ir atsirado 8 vandens stiklinių (2,5 litro vandens) teorija.

Dabar pamirškime stiklinių skaičiavimą, kad pasiektume šįa magišką ribą, kuri visiškai skiriasi nuo realybės. Jeigu mes labiau atsižvelgsim į, tai ką mums duoda vanduo, o ne į jo kiekį, ar ribą, kiek reikia išgerti, bet bendrai padidinti vandens suvartojimą. Taigi, pagrindinis klausimas turėtų būti ne apie stiklinių skaičių, bet ar įrodyta, kad daugiau gerdamas vandens tampi sveikesnis?

Vanduo neturi kalorijų, tai vienintelis aiškus pliusas. Jungtinėse valstijose nutukimas , tarsi didelio mąsto epidemija ir jei kiekvienas pakeistų vaisių sultis ar gazuotus gėrimus vandeniu, tai būtų didžiulis palengvėjimas, kalbant apie sveikatą.

Svoris nėra pagrindinis dalykas, dėl ko egzistuoja 8 vandens stiklinių mitas, svarbiausia, jog vanduo išvalo toksinus, taip išvengiame dehidratacijos, o taip pat gerinama ir įvairių organų funkcija. Atlikdami tyrimus mokslininkai nesutelkia dėmesio vien į vandens vartojimą, pavyzdžiui, kai Mayo klinikose aiškinama apie skysčių vartojimą, pabrėžiama, kad kalbama apie visus gėrimus, ne tik vandenį.

Kol kas galima drąsiai teigti, jog išgėrę butelį vandens jausimės daug geriau, nei išgėrę skardinę gazuoto gėrimo, bet vėlgi iškyla klausimas, geriau išgerti daugiau skysčių ar ne? Ir štai susiduriame su ginčytinais įrodymais.

Daug dokumentų rodo, jog skysčių vartojimas neturi jokios įtakos žmogaus gyvybei. 1980-aisias, Olandijoje buvo atliktas didelis tyrimas ir publikuotas 2010 metais, „Britų mitybos žurnale“. Mokslininkai per 10 metų atliko tyrimus su 120, 000 asmenų ir tyrinėjo ryšį tarp suvartojamų skysčių kiekio ir mirties atvejų nuo širdies smūgio, bei insulto. Tyrimai atskleidė, jog nėra jokios sąsajos tarp suvartojamo vandens ar skysčių kiekio ir mirties priežasčių.

Kiti tyrimai patvirtina tą patį. Šis nerodo, jog skysčių vartojimas (nors keista, kad autoriai išskiria vandenį) turi įtakos ir apsaugo nuo lėtinės inkstų ligos ar širdies ir kraujagyslių ligų. Šis tyrimas atliktas suskirstant žmones į dvi mažiau, bei daugiau vartojančių vandens grupes ir stebimas natrio kiekis kraujyje, taip pat nepastebėta jokios įtakos. O, jūsų įsitikinimą, kad vanduo padeda išlaikyti išorinį grožį, paneigia šis tyrimas, kuris parodė, jog skysčių vartojimas neturi jokio poveikio, odos kokybei. (Visi šie tyrimai buvo atlikti su sveikatos problemų neturinčiais žmonėmis. Reikia atkreipti dėmesį, kad asmenims turintiems ypatingų sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, inkstų akmenligė, vanduo suteikia daugiau naudos.)

Tačiau kiti atlikti tyrimai vis dėl to rodo poveikį, vienas iš labiausiai įrodančių skysčių vartojimo įtaką žmogaus gyvybei, buvo vykdomas 6 metus, su 20 000 Septynių dienų adventistais. Mokslininkai ištyrė, jog vandens gėrimas sumažina mirties riziką. Moterys sumažina riziką išgerdamos 3 ar daugiau puodukus per dieną, palyginus, kai išgeria mažiau, nei 3, o vyrams kur kas naudingiau išgerti nuo 3 iki 4 puodukų, negu mažiau, nei 3, o 5 ar daugiau, šiek tiek, bet naudingiau. Ir tik vienintelis tyrimas atskleidė, kad išgeriant kiekvieną dieną po 6 ar daugiau puodukus vandens, sumažėja tikimybė susirgti šlapimo pūslės vėžiu.

Svarbu paminėti, jog visi šie tyrimai buvo atlikti atsitiktinai, bandymų metu, atvirkščiai, nei tiriant natrio kiekį kraujyje. Todėl gali būti, kad dėl skirtingų tyrimų tarp geriančių ir negeriančių vandens, vanduo įtakos neturėjo.

Ir dar vienas dalykas, kurį verta paminėti, jog net tyrimai, kurie įrodė vandens naudą ir poveikį, tvirtina, kad 8 stiklinės vandens yra per daug. Vien tik remiantis tyrimu, atliktu su Septynių dienų adventistais, aišku, jog moterims per dieną užeks bent 3 puodukų, o vyrams bent 5. Taigi, niekur nėra paminėta ir patariama, kad per dieną būtina išgerti 8 stiklines vandens.

Tikriausiai dabar galvojate, kad jei yra įrodymai, net jei jie ir klaidingi, jog kuo daugiau vandens reikia išgerti, norint būti sveikesniu, ar tai nėra pakankama priežastis tiesiog pasilikti prie „Nalgene“, nors ir turint omenyje, kad dehidratacijos, tai nesukels. Atsakymas būtų taip, tačiau tai nebūtina, nes toks dalykas kaip per daug vandens, tiesiog neegzistuoja. Aišku galima mirti ir yra mirusių nuo vandens intoksikacijos, bet tai labai retas atvejis, o ir 8 stiklinės (ar 10, ar 12) mirties nesukels.

Taigi, visi pateikti tyrimai, įrodymai, parodo, jog kiekvieną dieną siekdami išgerti kažkokį kiekį vandens, darote, tai veltui. Didžioji dalis mūsų išgeria nuo 3 iki 4 puodukų, nesistengdami, tai yra beveik toks kiekis, kurio pakanka, kad gautume visą teikiamą vandens naudą (jei tokia yra). Tikriausiai geriausias patarimas, kurį neseniai gavau iš kolegos gydytojo: „Kai pacientai klausia kada reikia gerti vandenį, atsakau: „Kada esate ištroškę“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: