EPA-ELTA nuotr.

Po mažiau nei mėnesio Kalnų parke Vilniuje lietuvius užbursiantis ir „So Happy It Hurts“ turo programą pristatysiantis roko baladžių legenda Bryan Adams išsiskiria ir savo muzika, ir savo asmenybe.

Išskirtiniu balso tembru ir kūryba pasaulio klausytojų širdis tirpdantis kanadietis atlikėjas, dainų autorius ir fotografas Bryan Guy Adams gimė emigrantų šeimoje. Dar ankstyvoje jaunystėje B. Adams įgijo tarpkultūrinę patirtį. Dėl tėvo Kanados kariuomenės užsienio tarnybos diplomato užimamų pareigų, reguliarių komandiruočių kartu su šeima didžiąją dalį laiko praleido apsistodamas įvairiose šalyse, keisdamas mokyklas. Būdamas 16-os kartu su mama ir broliu įsikūrė Šiaurės Vankuveryje, kur, kaip tėvų buvo suplanuota, turėjo baigti mokyklą ir koledžą. Muzika gyvenęs jaunuolis, įkvėptas Elvis Presley ir Bob Dylan, vis tiktai metė mokyklą, o tėvų santaupas, skirtas mokslams, jis išleido pirkdamas pianiną, kuris tapo pagrindu jo muzikinėms improvizacijoms, tyrinėjimams.

Dar paauglystėje rokeris susidūrė su muzikanto gyvenimu: buvo grupės „Shock“ narys, tapo glamroko grupės „Sweeney Todd“ vokalistu, pakeisdamas jų pradinį vokalistą. Nors antrasis šios grupės albumas buvo nesėkmingas ir būsimoji muzikos legenda paliko grupę, tai nesustabdė jo ir toliau sieti savo gyvenimą su muzika.

EPA-ELTA nuotr.

Sulaukęs pilnametystės, B. Adams susipažino su Jim Vallance, buvusiu roko grupės „Prism“ būgnininku ir pagrindiniu dainų autoriumi, palikusiu grupę. Bendradarbiaudami, jie sukūrė dainų ne tik atlikėjui, bet ir kitiems to meto populiariems muzikos pasaulio atstovams, tokiems kaip „Kiss“, Tina Turner, Joe Cocker, Rod Stewart, Bonnie Tyler ir kitiems. Netrukus, B. Adams muzikines pažintis praplėtė „A&M Records“ įrašų kompanija. Nors honoraras, skirtas atlikėjui, buvo 1 doleris, ši partnerystė jam padėjo įsitvirtinti muzikos industrijoje, pagerinti profesinius ryšius su tuo metu dar mažai pažįstamu prodiuseriu J. Vallance. Kompanijos pagalba buvo įrašyti pirmieji albumai: 1980 m. „Bryan Adams“, 1981 m. „You Want It You Got It“.

Dainininko proveržiu tapo trečiasis albumas „Cuts Like a Knife“, išleistas 1983 m. „Straight from the Heart“ ir titulinė daina „Cuts Like a Knife“ pasižymėjo stipriais gitaros rifais, galingu vokalu, įsimintinais priedainiais, melodingomis potekstėmis ir galingomis baladėmis. Sekančiais metais sėkmę lydėjo ir komerciniai pokyčiai. Albumas „Reckless“ pelnė Adams‘ui „Grammy“ nominaciją už geriausią vyro roko pasirodymą ir buvo parduotas daugiau nei 12 milijonų kopijų tiražu visame pasaulyje.

Vėlesniais metais, po pirmųjų turų aplink pasaulį, milžiniško pripažinimo ir didėjančio albumų skaičiaus B. Adams kūrybinė veikla tapo įvairesnė ir dar labiau vertinama pasauliniu mastu. Jo identitetą išgarsino kinas, filmuose naudodamas kūrinius kaip garso takelius. Žymiausi jų – tai 1990 m. sukurta daina „(Everything I Do) I Do It For You“, skambanti filme „Robinas Hudas: vagių karalius“, kartu su Rod Stewart išleistas 1993 m. singlas „All for Love“ filme „Trys muškietininkai“. Kinas lėmė ir tai, kad B. Adams fenomenas žinomas ir jaunesniųjų auditorijai: animaciniame filme „Simarono žirgas“ (2002 m.) singlas „Here I Am“, kaip ir kitiems, suteikė filmui stiprų emocinį kontekstą.

Bryan Adams asmenybė ir vertybės žinomumo kontekste – ne išimtis. Jo biografijoje gausu humanitarinių, filantropinių poelgių ir atjautos. Savo kuriama muzika ir asmeniškai finansuodamas savo paramos fondą, jis ne tik padeda rinkti lėšas nuo bado, karo, stichinių nelaimių kenčiančioms šalims, vėžiu sergantiems asmenims, visuomenės atskirtį ir rasizmą išgyvenantiems, bet ir rūpinasi žmonių kultūrine patirtimi – 1994 m. Adams tapo pirmuoju Vakarų atlikėju, koncertavusiu Vietname nuo tada, kai J. Brown ten grojo 1971 m., pasibaigus Vietnamo karui, 2011 m. tapo pirmuoju tarptautiniu atlikėju, koncertavusiu Nepale. Veganizmo idėjas skleidžiantis atlikėjas nuo karjeros pradžios ne kartą agitavo ir prieš neigiamą poveikį banginių draustiniui, ekosistemos sunaikinimą.

EPA-ELTA nuotr.

20 „Juno“, 15 „Grammy“, 5 auksinių gaublių apdovanojimų savininkas džiugina ne tik auditorijos ausis, bet ir akis. Daininkas yra ir profesionalus fotografas. Be keliasdešimties parodų, karalienę Elžbietą II per jos auksinį jubiliejų  fotografavęs B. Adams bendradarbiauja ir su kitomis muzikos žvaigždėmis. Jo užfiksuotus kadrus galima išvysti Annie Lennox, Amy Winehouse, „Rammstein“ albumų viršeliuose.

Nors prieš metus rokeris paskelbė nutraukiantis 44-erius metus trukusį bendradarbiavimą su prodiuseriu, savo muzika ir empatija gerbėjus džiugins savarankiškai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: