ĮSPĖJIMAS! Šis straipsnis neskirtas jaunesniems kaip 18 metų skaitytojams.

Vaizdo įrašas, kuriame vyras iš Misisipės (JAV) nusižudo ir kuris iš pradžių buvo tiesiogiai transliuojamas „Facebook“, paplito „TikTok“ platformoje, kurioje net 13-os metų vaikai gali jį peržiūrėti.

„Facebook“ teigė, kad sukrečiantis vaizdo įrašas nepažeidė bendruomenės standartų ir laukė kelias valandas, kol jį pašalino. Tada jau buvo per vėlu.

„TikTok“ atstovai teiga, kad jie aktyviai stengiasi blokuoti filmuotos medžiagos sklaidą ir užblokuoti paskyras ją keliantiems asmenims, tačiau vartotojai vis tiek randa būdų ir toliau dalytis vaizdo įrašu.

Filmuota medžiaga iš pradžių buvo transliuojama „Facebook Live“ rugpjūčio 31 d., kauomet nusižudė 33 metų Ronis Maknatas, JAV armijos veteranas. Iš pradžių „Facebook“ atsisakė pašalinti vaizdo įrašą sakydami, kad tai nepažeidžia bendruomenės standartų.

Pasak jo draugo Džošo Styno, Maknatas, tarnavęs Irake, sirgęs PTSS ir neseniai turėjęs problemų dėl asmeninių santykių.

Stynas, pasakoja, kad rugpjūčio 31-osios vakarą kažkas susisiekė su juo sakydamas, kad jo draugas pradėjo tiesioginę transliaciją ir netyčia šovė su ginklu.

Stynas prisijungęs pamatė, kad Maknatas buvo girtas ir padrikai kalbėjo. Jis iš karto pažymėjo transliaciją „Facebook“, kol Maknatas dar buvo gyvas, tačiau negavo jokio atsakymo. Stynas taip pat kreipėsi į policiją, kuri stebėjo tiesioginę transliaciją būdama prie Maknato buto.

Maknatas mirė 22.30 val., tačiau tik 23.51 val. Stynas gavo atsakymą iš „Facebook“, kuris sakė, kad vaizdo įrašas nepažeidė bendruomenės standartų ir nebus pašalintas.

„Facebook“ teigia, kad pašalino vaizdo įrašą „netrukus“ po jo paskelbimo, tačiau nekomentuos, kodėl iš pradžių teigė, kad vaizdo įrašas nepažeidžia bendruomenės standartų.

Stynas sakė, kad tik 1 valandą ryto vaizdo įrašas buvo galutinai pašalintas iš platformos, tačiau tuo metu jau buvo per vėlu.

Be to, Stynas teigė, kad paties Maknato „Facebook“ puslapis buvo užverstas komentarais, iš kurių daugelis apima nuorodas į savižudybės vaizdo įrašą ir „memus“ ar vaizdus, rodančius Maknato mirtį.

Nors „Facebook“ ėmėsi veiksmų, kad blokuotų vaizdo įrašą, kuris vėl buvo paskelbtas svetainėje, per savaitę po tragiško įvykio kopijos pasklido daugelyje kitų svetainių.

Tačiau per pastarąsias porą dienų vaizdo įrašas paplito pagrindiniuose socialiniuose tinkluose, ypač „TikTok“. Tokie vaizdo įrašai gali pasiekti daug platesnę „TikTok“ auditoriją, palyginti su kitomis platformomis, tokiomis kaip „Facebook“ ir „Instagram“, nes jie yra bendrinami skyriuje, žinomame kaip „For You“ puslapis, kuriame vartotojai slenka per begalinį vaizdo įrašų sąrašą.

Nuo tada, kai vaizdo įrašas pradėjo plisti „TikTok“, daugelis garsių kūrėjų paskelbė vaizdo įrašus, įspėjančius savo sekėjus neieškoti įrašo, kureme regimas priešais savo stalą sėdintis vyras su pilka barzda – ir jokiu būdu nežiū

Nepaisant šių pastangų, vaikai vis dar yra gali peržiūrėti vaizdo įrašą, pasak tėvų, kurie socialinių tinklų paskyrose skelbia įspėjimus kitiems tėvams.

„Mano 16-metė man apie tai papasakojo“, –  „Facebook“ platformoje dalinosi viena mama. „Tai persekioja ją, kaip ir jo mažo šuns vaizdas, kuris ateina į kambarį po to, kai jis tai padarė”.

Taip pat skaitykite: Vaikai nesuvokia, kokios grėsmės jų tyko internete

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: