Pexels,com archyvo nuotr.

Tangšano mieste, Hebėjaus provincijoje esančiame restorane, užpulta moteris po to kai vyriškiui prisėdus prie keturių moterų stalelio, uždėjus ranką vienai jų ant nugaros, moteris jį atstūmė. Vyriškis ištempė už plaukų moterį į lauką ir kartu su savo draugais liejo smūgius ir spyrius ant jos. Pekino aktyvistai, kovojantys už moterų teises teigia, kad šis įvykis yra tik „ledkalnio viršūnė“.

Apsaugos kamerų nufilmuota medžiaga parodė sukrečiančio incidento restorane, Tangšano mieste, vaizdus. Šis vaizdo įrašas greitai išplito Kinijoje ir sukėlė didelį triukšmą. Vaizdo įraše matosi kaip ištempęs merginą į lauką, vaikinas ne tik ją puolė kumščiais, tačiau ir ją spardė. Vėliau prie jo prisijungė ir jo draugai. Taip pat buvo užpulta ir jos draugė, bei moteris, bandžiusi padėti merginoms.

Vėliau pasirodžiusioje nuotraukoje matyti, kad auka guli ligoninėje, o jos veidas ir marškiniai aplieti krauju.

„Kinijos moterys yra piktos ir nusivylusios, nes daugelis jų turi panašios patirties, kai gatvėje susidūrė su nepažįstamų vyrų agresija“, – sakė Xiaowen Liang, garsi feministė ​​ir teisininkė, šiuo metu gyvenanti Niujorke.

„Šis incidentas yra tik „ledkalnio viršūnė“ “, – sakė dabar Naujajame Džersyje gyvenanti Kinijos feminisčių aktyvistė Lü Pin. „Mūsų visuomenėje gausu smurto dėl lyties, nes tokie veiksmai ir toliau tyliai toleruojami.“

Teoriškai Kinija yra laikoma saugia vieta moterims, o nusikalstamumo lygis čia yra vienas žemiausių pasaulyje. Tačiau taip yra tik dėl to, kad apie nusikalstamumą sistemingai nepranešama, valdžios institucijoms atmetant tokias naujienas, o moterys ir toliau susiduria su diskriminacija viešose ir privačiose erdvėse.

„Kinija neleidžia diskutuoti apie seksualinę priespaudą, nes moterys čia laikomos ne žmonėmis, o tik reprodukcijos ir sekso nuosavybe, kad būtų išlaikyta valstybės kontrolė“, – sakė 20-metė moteris, dirbanti kūrybinėje industrijoje, Čengdu mieste. Ji paprašė anonimiškumo, kad išvengtų vyriausybės keršto. Taip pat ji pridūrė, kad valstybė neleidžia siekti pažangos moterų teisių srityje, nes tai galiausiai prieštarauja patriarchalinėms vertybėms, kuriomis grindžiamas režimo valdymas.

Šis kilęs incidentas parodė, koks plačiai paplitęs yra seksualinis priekabiavimas – problema, kuri Kinijoje dažniausiai „slepiama po durų kilimėliu“ – tai atsispindi ir Kinijos žiniasklaidos pranešimuose apie žiaurų išpuolį. Pavyzdžiui, kai kurios Kinijos žiniasklaidos tai suformulavo kaip dviejų šalių ginčą. Dabar jau ištrintame įraše, valstybinis dienraštis „Beijing Youth Daily“ netgi užsiminė, kad vyras „užmezgė pokalbį“ su moterimis, o jo palydovai atskubėjo padėti jam „pasipriešinti moterims“.

Tuo tarpu bandymai skelbti apie socialinį mizoginijos modelį (liguista neapykanta moterims), taip pat buvo nutildyti. Iki pirmadienio Kinijos socialinė žiniasklaida „Weibo“ suspendavo daugiau nei 900 socialinių tinklų paskyrų, kai kurias iš jų ir visam laikui, dėl pažeidimų, įskaitant atakavimą nacionalinėje politikoje ir „lyčių konfrontacijos“ kurstymą. Nemažai straipsnių, analizuojančių incidentą lyčių aspektu, taip pat buvo pašalinti iš susirašinėjimo programėlės „WeChat“.

Londono universiteto asocijuotas dėstytojas He Yuanas sakė: „Negalime aiškiai pasakyti, kaip stipriai tokie atvejai yra paplitę Kinijos visuomenėje, nes tiesiog negalime jų tinkamai įvardyti ar suskirstyti į tam tikras kategorijas“. Jis sakė, kad nuo teisės aktų trūkumo iki funkcionalaus mechanizmo, kad moterys galėtų pranešti apie seksualinį smurtą, nebuvimas rodo, kad Kinijos baudžiamojo teisingumo sistema nesugeba apsaugoti moterų visais įmanomais lygmenimis.

Kinijoje, nukentėjusioms moterims sunku patraukti atsakomybėn savo nusikaltėlius. Keletas, kurios išdrįso kreiptis į teismą arba viešai pareiškė savo kaltinimus, dažnai tapdavo susidorojimo taikiniais. „Viena vertus, sistema leidžia vyrams išsisukti nuo smurto prieš moteris, kita vertus, Kinijos moterys, net jei jos yra aukos, prisiima pasekmes už tai, kad kovoja arba pasisako prieš tokius veiksmus“, – sakė garsi Kinijos feministė Xiaowen Liang.

Nepaisant kliūčių, su kuriomis susiduria Kinijos moterys, kovodamos už savo teises, mažuose interneto „kampeliuose“ visgi vyksta pokyčiai. Moterys randa saugias erdves pasikalbėti ir užmegzti ryšius bendrai kovojant prieš nesiskaitymą su moterimis. Siekdamos pripažinti patirtą priekabiavimą, savaitgalį, viena tokių grupių internete, surinko daugybę pranešimų, kuriuose Kinijos moterys papasakojo apie savo seksualinio smurto išgyvenimus – nuo ​​bendradarbių čiupinėjimo darbe ir prievartos šeimoje iki panašių išpuolių, kaip incidentas Tangšane.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: