Aurelijos Lankelienės nuotr.

Kaune įvykusia tarptautine metodine konferencija „Priklausomybių konsultantai Lietuvoje: iššūkiai, poreikis, galimybės”, kurioje dalyvavo 120 atstovų iš 25 šalies savivaldybių pradėtas vykdyti Priklausomybės ligų specialistų asociacijos projektas „Priklausomybių konsultanto modelio, veikiančio užsienio šalyse, diegimas 9 Lietuvos savivaldybėse“.

Tai reiškia, kad jau 2018 metais Lietuvoje bus pirmosios savivaldybės, kuriose veiks konsultaciniai punktai, į kuriuos dėl savo ar šeimos narių priklausomybės nuo alkoholio ar kitų psichoaktyviųjų medžiagų bus galima kreiptis anonimiškai, be gydytojo siuntimo.

Kaimyninėje Lenkijoje jau du dešimtmečius veikia per 2 tūkst. tokių punktų, prižiūrimų vietos seniūnijų (gminų) ir Lenkijos valstybinės Alkoholio problemų sprendimo agentūros (PARPA). Visuomeniniais konsultantais juose dirba specialius sertifikuotus apmokymus baigę įvairių sričių gydytojai, psichologai, sociologai, socialiniai darbuotojai, pedagogai.

Naujovės pradžia – Kaune

Kauno miesto savivaldybėje pirmasis visuomeninės organizacijos įkurtas Priklausomybių ligų konsultavimo punktas Gričiupio seniūnijoje buvo įkurtas beveik prieš du metus.

Dabar jau pusantrų metų šis Priklausomybės ligų specialistų asociacijos projektas sėkmingai veikia Kauno mieste, remiamas iš savivaldybės programos „Iniciatyvos Kaunui“ lėšų.

Konferencijoje dalyvavęs Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovas gydytojas psichiatras Emilis Subata priminė, kad prieš 25 metus ir su Lenkijos specialistų pagalba buvo pradėtas naudoti „Minesotos“ gydymo programos modelis, iki šiol padėjęs 6 tūkst. priklausomų žmonių.

Forume kalbėję įvairiausių valstybės institucijų atstovai pabrėžė, kad šalyje būtina integruoti pagalbos priklausomiems žmonėms ir jų šeimos nariams pastangas, o ne konkuruoti tarpusavyje. To ir sieks savivaldybėje veikiantis konsultacinis priklausomybių punktas.

Konferencijoje kalbėjusi Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos (NTAKK) prezidentė Nijolė Goštautaitė – Midturn pabrėžė, kad pagalba per daug alkoholio vartojančiams vyrams ir moterims bus efektyvi tik tada, kai pirmiausia bus naudojami mokslu pagrįsti, ir tik vėliau – empiriniai eksperimentiniai ar šiuo metu Lietuvoje prigiję bei taikomi metodai. Šiuo metu, neretai, yra atvirkščiai.

Pataria vienas žymiausių Europos priklausomybių specialistų

Konferencijoje vienas iš žinomiausių Lenkijos priklausomybių ligų specialistų, daktaras psichiatras Bogdanas Voronovičius ( dr. Bohdan Woronowicz) pasidalino daugiau kaip 30 metų priklausomybių terapeutų ir konsultantų rengimo patirtimi kaimyninėje šalyje.

Šiandien daktaras Voronovičius yra Lenkijos valstybinės Akoholio problemų sprendimo agentūros (PARPA) direktoriaus priklausomybių gydymo tematikos patarėjų grupės narys, o taip pat yra fondo „Zależni-Nie-Zależni“ („Priklausomi-Ne-Priklausomi“) prezidentas.

Bogdanas Voronovičius pagalbą pacientams, sergantiems priklausomybių ligomis, pradėjo teikti dar 1969 metais ligoninėse prie Opolės ir Varšavos, taigi, yra sukaupęs arti 50 metų patirtį šioje srityje. 1975 metais jis dalyvavo įkuriant pirmąjį Lenkijoje bei visoje Rytų ir Vidurio Europoje psichoterapinį priklausomybės nuo alkoholio gydymo padalinį, dirbdamas Psichiatrijos ir neurologijos institute Varšuvoje, daug dėmesio skyrė alkoholikų stigmatizacijos įveikimui.

XX a. 9 dešimtmetyje Lenkijos priklausomybių gydymo sistemoje prasidėjo dideli pokyčiai. Daktaras Voronovičius lankėsi priklausomybių ligų gydymo centruose bei klinikose Jungtinėse Valstijose, iš kur vienas pirmųjų į Vidurio Europą atsivežė tuomet naujus alkoholizmo gydymo metodus, tokius kaip plačiai žinoma „Minesotos“ programa.

Kaip tik todėl 1989 metais daktaras Bogdanas buvo pakviestas padėti kuriant Stepono Batoro fondo Švietimo priklausomybių tematikos komisiją, o netrukus po to – Regioninę programą kovai su alkoholizmu ir narkomanija Vidurio Europoje ir Centrinėje Azijoje. Jam teko skaityti paskaitas ir ugdyti specialistus įvairiausiose šalyse – nuo Baltijos šalių iki Centrinės Azijos ar Tolimųjų Rytų.

Reikalingi parengti specialistai

Daktaras Voronovičius atskleidė mechanizmą, kurio dėka Lenkijoje buvo parengta 1,8 tūkst. sertifikuotų konsultantų, 400 sertifikuotų konsultantų rengimo instruktorių ir dar 2,5 tūkst. priklausomiems nuo alkoholio padėti pasirengusių įprastinių konsultantų. Be to, šalies Narkotikų prevencijos biuras parengė per 1,3 tūkst. visuomeninių specialistų konsultuoti narkomanams.

Kaimyninėje šalyje atskiras dėmesys skiriamas ir ko priklausomų asmenų – alkoholiko šeimos narių konsultavimui ir gydymui, daug diskutuojama ir apie bihevioristinių priklausomybių (nuo lošimų, interneto) terapijos formas.

Projektą „Priklausomybių konsultantai Lietuvoje: iššūkiai, poreikis, galimybės” remia Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondas, administruojamas LR Sveikatos apsaugos ministerijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: