Netflix serialo "Maniac" kadras

O kas, jei egzistuotų visas psichologines problemas išsprendžiantis vaistas, kurio pavartoję žmonės taptų laimingi? Skamba per gerai, kad būtų tiesa, ar ne? Atsakymo į šį klausimą ieško juodojo humoro „Netlix“ mini serialas „Maniac“, kuriame du nepažįstamieji nusprendžia išbandyti paslaptingą eksperimentinį vaistą, be jokių šalutinių poveikių išsprendžiantį visas jų gyvenimo problemas.

Sukurti 10 serijų turintį mini serialą, sugebantį žiūrovus nukelti į tamsiausius ir nepatogiausius žmogaus proto kampelius – nelengva užduotis net ir didiesiems kino grandams. Tinkamai atvaizduoti ir įasmeninti žmonių pasąmonines mintis, kiekviename žingsnyje lydintį nerimą, depresiją ar netgi šizofreniją sugeba nedaugelis kūrėjų, bet serialo „Maniac“ autoriai – režisierius Cary Joji Fukunaga (kuris žiūrovams puikiai atpažįstamas iš tokių darbų kaip „True Detective“, „Jane Eyere“ ir paskutiniojo „Bondiados“ filmo „No Time to Die“) bei scenarijaus autorius Patrick Somerville su šia užduotimi puikiai susidorojo, ką patvirtino ir kritikų bei žiūrovų liaupsės.

Netflix serialo “Maniac” kadras

Remdamiesi to paties pavadinimo Norvegijos televizijos serialu, „Maniac“ kūrėjai vaizduoja pagrindinius veikėjus – vargingai gyvenančią, nuo narkotikų priklausomą merginą, negalinčią atsitiesti po siaubingos šeimos tragedijos Annie Landsberg (vaid. Emma Stone) ir depresyvų, turtais aptekusios Manheteno šeimos penktąjį sūnų Owen Milgrim (vaid. Jonah Hill). Bandydami atsikratyti savo psichologinių problemų, Annie ir Owen nusprendė užsirašyti į naujo vaisto, žadančio išgydyti depresiją, bandymus keistoje „Neberdine Pharmaceutical Biotech“ įstaigoje, kurioje pirmą kartą vienas kitą ir sutiko.

Pririšti prie kėdžių neoninėmis šviesomis papuoštame kambaryje, tiriamieji turėjo išgerti vaistus, pažymėtus „A“, „B“ ir „C“ raidėmis. Šių vaistų dėka, tyrimo dalyviai savo sapnuose tyrinėjo slapčiausius minčių kampelius, kuriuose jie tapdavo skirtingais personažais, reprezentuojančiais jų pačių realaus pasaulio iššūkius bei problemas.

Netflix serialo “Maniac” kadras

Užuot ištrynusi skaudžius tiriamųjų prisiminimus, „Neberdine Pharmaceutical Biotech“ komanda vaistų pagalba juos perkėlė į gilaus sapno būseną, kur pasitelkusi „superkompiuterį“ stebėjo ir valdė jų sapnus. Įdomu tai, kad šiuose sapnuose paslaptingomis aplinkybėmis vis susitikdavo ir nuotykius kartu patirdavo pagrindiniai istorijos veikėjai Annie bei Owen.

Netflix serialo “Maniac” kadras

Sapnuodami Annie ir Owen patyrė daugybę nuotykių, kuriuos turėtų pamilti fantastikos ir „Žiedų valdovo“ trilogijos gerbėjai. Pavyzdžiui, per vieną susapnuotą nuotykį, vykusį devintąjame dešimtmetyje, Owen ir Annie tapo sutuoktinių pora, bandančia išgelbėti vargšą lemūrą. Kitame jie – į žymiąją nusikaltėlių porą – Boni ir Klaidą panašūs sukčiai. Pačiame niūriausiame „Maniac“ epizode Annie tapo medžių elfe „Žiedų valdovo“ pasaulyje.

Netflix serialo “Maniac” kadras

Tiesa, kol Annie ir Owen sapnavo, „Neberdine Pharmaceutical Biotech“ laboratorijoje vystėsi šalutinė serialo istorija – joje savo krizę išgyveno daktaras, tyrimo vadovas Mantleray (vaid. Justin Theroux). Jis suvokė, kad sapnų pasaulį stebintis „superkompiuteris“ pradėjo kelti pavojų jo tiriamiesiems ir šis nebegali jo kontroliuoti.

Dėl pagrindinių aktorių kuriamų skirtingų personažų, kino kritikai liaupsių negailėjo ir Emmai Stone bei Jonah Hill, kurie kiekvieną seriją persikūnydavo į vis naujus susapnuotus veikėjus, turinčius skirtingas asmenybes, akcentus ir charakterius. Universalumo prireikė ir „Maniac“ režisieriui Cary Joji Fukunaga, kuris per vieną sezoną sugebėjo sukurti tuziną skirtingų mini filmų, žiūrovams pateiktų sapnų pavidalu. Režisieriaus kuriami ir su kiekviena serija pristatomi nauji sapnų pasauliai – įtraukiantys ir nesudėtingi. Seriale „Maniac“ jie tarsi vyksta be didelių pastangų ir nepaisant painaus siužeto vingių, yra greiti ir daugumai žiūrovų suprantami.

Netflix serialo “Maniac” kadras

Režisierius žiūrovams pateikė ir kritišką žvilgsnį į šiuolaikinių žmonių psichinę sveikatą bei nuolatinę kovą bandant suprasti savo protą. Taip pat seriale plačiai diskutuota apie nežmoniškas, fantastines jėgas, bandančias išgydyti žmogaus skausmą, kurį savo naudai bando išnaudoti farmacijos pramonė.

Nors „Maniac“ sukurtas kinematografinis pasaulis – fantastinis, jame nestinga ir realybės elementų, tokių kaip egzistuojančių vaistų naudojimas psichologiniams sutrikimams gydyti. Vienas jų – haliucinacinis vaistas ibogainas. Ibogainas – psichoaktyvi cheminė medžiaga, gauta iš Centrinės Afrikos atogrąžų miškuose randamo Šventojo stogenio krūmo šakniavaisių žievės, turinčios haliucinogeninį poveikį. Nors ibogainas daugumoje šalių priskiriamas nelegaliems narkotikams, kai kuriose šalyse šis vaistas naudojamas haliucijos terapijoje.

Seriale „Maniac“ gausu 90-tųjų nostalgijos, apgultos niūrių, futuristinių robotų, senovinių ekranų ir vintažinio stiliaus, suteikiančio kūriniui slogią atmosferą. Pasaulio niūrumas ir futuristinė satyra čia tobulai sumaišytos su mūsų realybe, kurioje dėl technologijų gausos taip pat dažnai pasijaučiame vieniši ir nesuprasti. Galima drąsiai teigti, kad „Maniac“ kuriama istorija, kaip ir mūsų protas – sudėtinga, komplikuota, bet todėl tokia unikali ir verta pažinti kiekvienam žiūrovui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: