Serialo "Obi Wan Kenobi" plakatas

Per pastaruosius kelis metus Disney+ platformoje pasirodė net keturi „Žvaigždžių karų“ serialai, o tai įrodo, kad žiūrovams vis dar įdomu, kas vyksta „galaktikoje toli toli“. Du sezonai „The Mandalorian“ (kuriamas trečiasis), „The Book of Boba Fett“, „The Bad Batch“ ir šiame tekste apžvelgiamas „Obi-Wan Kenobi“. Nuo birželio 24 d. visus šiuos serialus galima pamatyti ir Lietuvoje. Turiu pripažinti, kad buvo iš tiesų įdomu ir jauku vėl pamatyti „Žvaigždžių karų“ pasaulį: tiek susipažinti su naujais veikėjais (The Mandalorian), tiek pamatyti, kaip susiklostė Obi-Wan Kenobi gyvenimas po filmo „Žvaigždžių karai: epizodas III – sitų kerštas“ (2005). Kritikų ir fanų įvertinimai po sezono finalo buvo nevienareikšmiai. Kaip žinoma, fanus kartais sunku patenkinti, o ir kritikams šiame seriale šio bei to pritrūko. Bet apie viską nuo pradžių.

Lucasfilm“ studija planavo kurti pilnametražį Obi-Wan Kenobi filmą, buvo rašomas scenarijus, ieškomas režisieriaus, tačiau šie planai pasikeitė 2019 m., kai „Solo: Žvaigždžių karų istorija“ neišpildė finansinių kino studijos lūkesčių, kino teatruose surinkdamas „tik“ apie 400 mln. JAV dolerių. Tuomet visi „Žvaigždžių karų“ veikėjų ilgametražiai projektai buvo nutraukti ir buvo nuspręsta kurti vieno sezono serialą Disney+ platformai.

Žvaigždžių karų“ gerbėjai nesitvėrė savame kailyje, sužinoję, kad Ewanas McGregoras vėl vaidins vieną mylimiausių ir svarbiausių frančizės veikėjų – Obi-Wan Kenobį. Aktorius ne kartą išreiškė norą sugrįžti prie Obi, nes jautė, kad dar yra erdvės jo istorijai. Viename interviu jis taip pat atskleidė, kad turėjo iš naujo mokytis kalbėti kaip Obi-Wan. Šio serialo buvo laukiama su tokiu pat nekantrumu kaip ir „The Mandalorian“. Trumpai priminsiu veikėjo istoriją. Pirmą kartą su Obi-Wan susipažįstame 1977 m. „Žvaigždžių karai: epizodas IV – nauja viltis“ filme, kuriame jis Lukui Skywalkeriui atskleidžia, kad Obi yra džedajus bei papasakoja apie galią (angl. the force) bei nuolatinę gėrio ir blogio kovą. Obi-Wan pradeda treniruoti Luką taip pat tapti džedajumi ir papasakoja (iš dalies teisingą) tragišką Luko tėčio Anakino istoriją. Obi-Wan taip pat labai svarbus vadinamojoje „Žvaigždžių karų“ priešistorės trilogijoje (1999-2005). Būtent šioje trilogijoje žiūrovas sužino Darth Vaderio kilmės istoriją, kuri iš esmės tapo didžiausia Obi-Wan tragedija ir nesėkme. „Žvaigždžių karai: epizodas III – sitų kerštas“ Obi-Wan kaunasi su į tamsiąją pusę perėjusiu padavanu/mokiniu Anakinu, jį sužaloja ir palieka mirti Mustafaro planetoje.

Kai Obi-Wan sutinkame pirmojoje serialo serijoje, jis yra vis dar palūžęs po dvikovos su Anakinu, gyvena atsiskyrėlio gyvenimą, dirba alinantį fizinį darbą bei negali susisiekti su savo buvusio mokytojo Qui-Gon Jinn galios vaiduokliu. Tačiau neilgai trukus jo kasdienybę sukrečia netikėtas princesės Lėjos, kuriai serialo veiksmo laikotarpiu yra dešimt metų, pagrobimas. Lėjos tėvai kreipiasi į Obi-Wan pagalbos, žinodami, kad tik jis gali padėti ją surasti. Obi-Wan leidžiasi į pavojingą Lėjos paiešką, kuri yra didesnio plano, nukreipto prieš jį, dalis. Žinome, kad „Naujoje viltyje“ Lėja jau pažįsta Obi-Wan bei prašo jo pagalbos. Naujame seriale žiūrovas turi progą iš arčiau pamatyti, kaip Obi-Wan ir Lėja susipažino, kokia draugystė juos siejo, galiausiai, kokia Lėja buvo vaikystėje. Mano nuomone, tai yra labai svarbus indėlis į „Žvaigždžių karų“ istoriją. Beje, mergaitė vaidinanti Lėją savo darbą atlieka puikiai, ją tikrai galima pamėgti nuo pat pat pirmojo kadro. „Chemija“ tarp jos ir Ewano yra nenuginčijama.

Didelio susidomėjo sulaukė ir Darth Vaderio aktoriaus Haydeno Christenseno sugrįžimas. Viename interviu Ewanas teigė, kad filmavimo aikštelėje, Haydenui pirmą kartą pasirodžius Darth Vaderio kostumiu, pasigirdo plojimai. Fanai taip pat laukė akimirkos, kai Vaderis dar kartą pasirodys ekranuose. Jis laikomas vienu geriausiai sukurtų blogiukų kino istorijoje, o kur dar legendinis jo kostiumas ir veidą dengiantis ikoniškas šalmas. Taigi, Obi-Wan sužino, kad Anakinas/Darth Vaderis nemirė, kaip jis galvojo anksčiau. Jų konfliktas yra viena svarbiausių serialo siužeto linijų.

Seriale pasirodo ir kiti veikėjai, svarbūs siužeto vystymuisi. Viena iš jų – Galaktikos imperijos inkvizitorė, medžiojanti džedajus – Reva Sevander/Trečioji Sesuo. Deja, ją vaidinanti juodaodė amerikiečių aktorė Moses Ingram savo Instagram paskyroje sulaukė krūvos rasistinių žinučių bei grasinimų mirtimi. Ewanas McGregoras viešai pasmerkė tokį elgesį, teigdamas, „jei jūs siunčiate tokias žinutes, mano nuomone, nesate „Žvaigždžių karų“ fanai“. Reva/Trečioji Sesuo turi savo siužeto liniją, kuri persipina su Obi-Wan ir Vaderio konfliktu. Apskritai, serialo aktorių vaidyba yra įtikinanti, veikėjų istorijos atrodo pagrįstos ir reikšmingos platesniame „Žvaigždžių karų“ pasaulio kontekste.

Vienas labiausiai akiai malonių dalykų yra vizualūs serialo aspektai. Be abejo, sugrįžtame į Tatuino planetą, bet žiūrovų laukia dar keletas malonių surprizų. Pasak serialo kūrėjų, buvo gana sudėtinga sukurti tokį serialo pasaulį, kuris vizualiai „atlieptų“ tiek originalios, tiek „priešistorės“ trilogijų elementus, juos harmoningai pateikti, o taip pat į „Žvaigždžių karų“ kontekstą „įnešti“ naujų idėjų ir veikėjų. Žvitri fanų akis būtų kaip mat pastebėjusi net menkiausią neatitikimą nuo filmų.

Garso takelį kūrė Natalie Holt. Ji – pirmoji moteris kompozitorė, sukūrusi garso takelį „Žvaigždžių karų“ gyvo veiksmo (ne animacijai) projektui. John Williams parašė titulinę dainą. Jis yra sukūręs muziką pagrindiniams „Žvaigždžių karų filmams ir teminę Obi-Wan Kenobi dainą, skambančią filme „Naujoji viltis“. Seriale skambančios melodijos tikrai atspindi veikėjų emocinį foną ir pagrindinį siužeto mintį – viltį. Reikia pripažinti, kad kai kurios situacijos seriale atrodo pernelyg „ištemptos“, o tam tikri personažų veiksmai – nelogiški, trukdantys vystytis siužetui. Tarp frančizės gerbėjų kaip ir nėra vieno sutarimo, ar geras vis tik šis serialas, ar ne, bet aišku, kad dalies fanų fantazijos liko neišpildytos. Kino kritikų vertinimu, atskirų serijų kokybė – netolygi, taip pat per daug stengiamasi patenkinti nostalgiškas gerbėjų nuotaikas. Kiti teigia, kad šis serialas niekaip nepraturtina „Žvaigždžių karų“ mitologijos.

Su tuo nesutinku, bet paliksiu žiūrovams apsispręsti patiems. Bet kokiu atveju, frančizės fanai šį serialą žiūrės arba jau pažiūrėjo, o naujai besipažindinantiems su „galaktika toli toli“ tai bus maloni akiai ir ausiai patirtis. Ewano McGregoro Obi-Wan pasirodo kaip mums visiems pažįstamas kultinis personažas, panašus į kuklų, geraširdį dėdę, kuris, esant reikalui, tampa bebaimiu kovotoju už gėrį ir tiesą. Nors ir „neplanuota“, bet jau planuojamas antras serialo sezonas. Nuotykiai galaktikoje tęsiasi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: