Pexel.com archyvo nuotr.

Jau ne vieną dešimtį visuomenėje nenykstanti stigma dėl Katalikų bažnyčios dvasininkų piknaudžiavimo, rodos, pasiekė dar aukštesnį lygį. Pasaulį pritrenkė naujas šokiruojantis įvykis, kurio epicentras – šimtai kunigų –kaltinami tariamu piktnaudžiavimu bei akivaizdžiu sisteminiu bažnytinės valdžios nusižengimų pridengimu. Neseniai pasirodžiusioje Filadelfijos didžiosios žiuri ataskaitoje, kuriai informacija buvo kruopščiai renkama keliarius metus, atskleista skandalinga informacija, nurodanti konkrečias 300 kunigų pavardes. Ataskaitoje aiškinama, jog patarieji galimai seksualiai priekabiavo. Iš viso, nukentėjo daugiau nei tūkstantis aukų per tyrime nagrinėtą septynių dešimtmečių laikotarpį.

JAV, Pensilvanijos valstijos sostinėje Harisburge, pasirodė informacija, jog kunigas išprievartavo 7 metų mergaitę, lankydamas ją ligoninėje po to, kai jai buvo atlikta tonzilių šalinimo operacija. Kitas kunigas privertė 9 metų berniuką dalyvauti oralinio sekso akte, po kurio išplovė jaunuolio burną šventuoju vandeniu. Dar vienas berniukas buvo priverstas sakyti išpažintį kunigui, kuris praeityje galimai šį seksualiai išnaudojo.

Apytiksliai 300 Romos katalikų kunigai Pensilvanijoje buvo apkaltinti daugiau nei 1000 vaikų išnaudojimu pagal skurdžią ataskaitą, kuri, iš tiesų, negali pateikti tikslaus nukentėjusiųjų skaičiaus. Šiuo metu visas dėmesys yra skiriamas vyresniesiems bažnyčios pareigūnams, įskaitant ir vieną iš pagrindinių atstovų – arkivyskupą Vašingtone – kaltinamą sisteminiu skundų nuslėpimu. „Tikrasis skaičius“ nukentėjusių vaikų ir piktnaudžiaujančių kunigų gali būti didesnis. Manoma, kai kurie slapti bažnytiniai įrašai, galimai, galėjo būti pamesti, o kai kurios aukos, taip ir niekada savo skundų nepateikė.

Didžiosios žiuri pranešime teigiama, kad tai yra neabejotinai didžiausias nagrinėjamas tokio pobūdžio atvejis visose Jungtinės Amerikos Valstijose. Dar 2002 m. JAV vyskupai buvo priversti priimti griežtinančias reformas, dėl pasikartojančių dvasininkų prievartos atvejų, tapusių nacionaline bažnyčios krize. Priimtuose reikalavimuose buvo aiškiau apibrėžtos taisyklės, kurios leido kritiškiau pažvelgti į bažnyčios bendruomenėje atliekamus nusikaltimus bei teisinius procesus, susijusius su nusižengusių dvasininkų pašalinimo procesu. Dabar, kai viešumoje pasirodę skundai toliau gąsdina visuomenę, didžioji žiuri sprendžia, kokių pakitimų trūksta, norint išvengti didesnio masto problemų.

„Nepaisant tam tikros institucinės reformos, atskiri bažnyčios vadovai iš esmės išvengė viešosios atsakomybės“, – didžioji žiuri rašė savo maždaug 900 puslapių ataskaitoje. Aukščiausio rango bažnytiniai atstovai dažniausiai buvo kruopščiai saugomi, o kai kurie, žiuri nuomone, konkretūs pranešime nurodomi asmenys, buvo netgi skatinami toliau puoselėti neadeakvatų elgesį. „Kol kas dar anksti uždaryti knygą dėl Katalikų Bažnyčios sekso skandalo“, – daro išvadą pastarieji.

Derėtų atkreipti dėmesį į bažnyčios poziciją, kuri, remiantis dabartiniais visuomenę sukrėtusiais įvykiais, stokoja viešosios atsakomybės. Žiuri teigimu, „bažnyčios aukščiausieji“, po į viešumą pasklidusių nusikaltimų, net nebuvo identifikuoti ar nubausti. Josh Shapiro, Pensilvanijos valstijos generalinis advokatas, praėjusį antradienį Harisburge surengtoje spaudos konferencijoje akcentavo problemos aktualumą, pagrindžiant šį dideliu aukų ir nusižengusiųjų skaičiumi. „Katalikų Bažnyčioje buvo ir kitų pranešimų apie vaikų seksualinį išnaudojimą. Bet niekada nepasireiškė tokiu mastu. Daugeliui iš mūsų tokios ankstesnės istorijos nutiko kažkur kitur, kažkur toli. Dabar mes žinome tiesą: tai vyksta visur“, – neslepia Shapiro.

Šiuo metu, reaguodami į skandalą, Pensilvanijos jėzuitų universiteto „Scranton“ vadovai nusprendė ryžtis atleisti tris vyskupus, dirbusius universiteto patalpose. Nenorėdami sieti universiteto su seksualinio išnaudojimo tyrimo veikėjais, jie atsisakė matyti vyskupus Jerome D. Hannan, J. Carroll McCormick ir James C. Timlin. Negano to, pranešta, jog vyskupų garbės laipsniai bus taip pat panaikinti. Hannan, McCormick ir Timlin pateko į anksčiau minėto žiuri tyrimo sąrašą, kuriame buvo išvardinti dvasininkai, piknaudžiavę savo galia. Universiteto teigimu, „šie vyskupai slėpė vyrų nusikaltimus ir piktnaudžiavimus, kurie buvo jų jurisdikcijoje, tokiu būdu pastatydami vaikus į skriaudos kelią.“

Visgi, kai kurie katalikų teologai, pedagogai ir pasipiktinę visuomenės lyderiai neketina paviršutiniškai vertinti įvykusio skandalo. Žmonės, protestuojantys prieš dabartinę situaciją, jau pradėjo rinkti parašus peticijai, raginančiai visus JAV katalikų vyskupus atsistatydinti. Naujausiais duomenimis, parašę laišką, nusakantį nepasitenkinimą esama situacija, pastarieji planuoja jį išsiųsti Jungtinių Amerikos Valstijų katalikų vyskupų konferencijai (angl. United States Conference of Catholic Bishops (USCCB)) šiandien vidurnaktį. Kol kas, peticija jau spėjo surinkti virš 3,5 tūkst. pritariančiųjų parašų.

Popiežius Pranciškus pirmadienį, ramindamas pilečius minėjo, kad „reikia stengtis išvengti seksualinės prievartos ir bažnyčios nusikaltimų slėpimo“. Vis dėlto, pastarasis, situaciją kritikuojančiųjų teigimu, nepateikė jokių požymių, leidžiančių manyti, jog visi nusižengę vyskupai bus pašalinti, o Vatikano slaptumo kultūra, neva sukėlusi krizę, išnykusi. Tuo tarpu, po kaltinamų kunigų sąrašo paviešinimo, Bevero apygarda Pensilvanijoje, atleido apylinkės vyriausybės advokatą. Didžiosios žiuri ataskaitos duomenimis, advokatas septintajame dešimtmetyje pats nutraukė galimą vaikų prievartavimo bylos tyrimą, siekdamas įgyti politinį Pitsburgos vyskupijos pasitikėjimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: