Filmo "Platforma" kadras / Netflix

„Platforma“ (angl. The Platform) – 2019 metų ispanų kino režisieriaus Galderio Gaztelu-Urrutia siaubo trileris. Filme vaizduojama šiurpinanti bei niūri socialinės hierarchijos istorija, pelniusi tris apdovanojimus už geriausius specialiuosius efektus. 

Filmą Ispanijoje 2019 m. lapkričio 8 d. pristatė „Festival Films“, platformoje „Netflix“ buvo išleistas tarptautiniu mastu (įskaitant Ispaniją) 2020 m. kovo 20 d. „Netflix“ atskleidė, kad per pirmąsias keturias išleidimo savaites filmą peržiūrėjo 56 mln. namų ūkių.

Režisierius Galderis Gaztelu-Urrutia teigia, jog pagrindinė filmo žinutė yra ta, kad „žmonija turės pereiti prie teisingo turto paskirstymo“. Filmas sukurtas pagal Davido Desolos ir Pedro Rivero teatro scenarijų, prie kurio buvo pridėta daugiau veiksmo ir fizinių elementų, jog būtų labiau tinkamas filmui.

Filmo „The Platform“ kadras

Veiksmas vyksta vertikaliame kalėjime, kiekviename aukšte yra kamera, kuri talpina po du žmones. Viduryje aukšto yra didelė skylė, kuria vieną kartą į dieną per visus aukštus nusileidžia milžiniška maisto platforma, pradedant nuo pirmojo, kiekvieno aukšto gyventojai turi dvi minutes pasivaišinti gėrybėmis. Žemesniame aukšte esantys žmonės gali valgyti tik tai, ką palieka aukščiau esantys. Kol aukščiau esantys kaliniai savanaudiškai valgo, ką nori, žemiau esantys įkalintieji badauja.

Pagrindinis filmo veikėjas, vardu Gorengas, vedamas savų tikslų savo noru atvyko į šią vietą praleisti pusę metų, tačiau greitai suprato, jog taisyklės čia yra sudėtingesnės nei jis manė. Kiekvieną mėnesį kaliniai keičiasi aukštais, jie yra užmigdomi raminančiomis dujomis ir perkeliami į naują kamerą. Kaliniai ir savanoriai maisto turėti gali tik tada, kai platforma yra jų grindų lygyje. Jie negali vaišių išsaugoti vėlesniam laikui, o jei nesilaikys taisyklės, iškeps nuo karščio arba mirtinai sušals savo kameroje. Aukštų yra kur kas daugiau nei Gorengas manė.

Filmo „The Platform“ kadras

Aukščiau gyvenantys žmonės gausiai mėgaujasi prabanga ir maistu, o žmonėms esantiems žemesniuose aukštuose tenka susidurti su bado ir beviltiškumo sąlygomis. Filmas pabrėžia šią problemą, parodydamas, kokį poveikį nelygybė turi žmonių elgesiui bei gyvenimo kokybei. „Platforma“ iškelia bado, smurto, visuomenės nelygybės ir netgi kanibalizmo temas, būtent šios scenos primena, jog tai yra siaubo filmas. O nelygybės, solidarumo ir sistemos poveikio analizuojami klausimai suteikia žmonijai vilties.

Šiame mokslinės fantastikos filme yra vaizduojamas žiaurus socialinis eksperimentas, aprėpiantis aktualias bei skaudžias šių dienų visuomenės problemas. „Platforma“ – intensyvi, įtampą kelianti filmo juosta, kuri analizuoja žmogaus moralės ir prigimties klausimus. Siaubo trileris taip pat nagrinėja sukurtos sistemos poveikį individų elgesiui bei kelia klausimus apie socialinį teisingumą, taip priversdamas žiūrovą analizuoti ir mąstyti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: