pixabay.com archyvo nuotr.

Ką bendro turi prancūzų buldogai ir škotų nulėpausiai? Pirmiausia tai, neįtikėtina mielumą. Tačiau, deja, abi veislės priklauso naminių gyvūnėlių, kurie susiduria su sudėtingomis sveikatos problemomis dėl to, kas juos daro mielus, – atitinkamai plotos nosys ir nulėpusios ausys. Be to, Nyderlandų vyriausybė netrukus pradės reglamentuoti abiejų veislių veisimą. Kultūros, gamtos ir maisto kokybės ministras Pietas Adema paskelbė, kad vyriausybė planuoja uždrausti šunų ir kačių veisles, kurių fizinės savybės sukelia skausmą ir kančias. Nors draudimas dar neįvestas, vyriausybė įspėja, kad jo galima tikėtis.

Dėl siūlomo draudimo dar kyla daug klausimų. Akivaizdu, kad vyriausybė aistringai siekia pokyčių, ir tikėtina, kad jie palies tiek brachicefalinius šunis, tiek nulėpausiu ausų kates. „Ši tema mane liečia ne tik kaip ministrą, bet ir kaip žmogų. Mes paverčiame nekaltų gyvūnų gyvenimą nelaimingu vien todėl, kad manome, jog jie yra gražūs ir mieli. Todėl šiandien žengiame didelį žingsnį link Nyderlandų, kuriuose nė vienas augintinis neturi kentėti dėl savo išvaizdos“, – sakė P. Adema, pažymėdamas, kad „nė vienas augintinis neturi kentėti dėl savo išvaizdos“.

Pexels.com archyvo nuotr.

Vyriausybė vis dar rengia fizinių savybių sąrašą ir kriterijus, pagal kuriuos bus galima nustatyti, ar gyvūnas be reikalo kenčia dėl neatsakingo veisimo. Tačiau žinoma, kad draudimas apims šių veislių gyvūnų turėjimą, importą, pardavimą ir net propagavimą. Pastarajame sprendžiamas klausimas dėl „įtakos darymo“ proceso, dėl kurio tokios veislės kaip prancūzų buldogas sparčiai populiarėja. Prancūzų buldogai, be kitų sveikatos problemų, garsėja ir kvėpavimo problemomis. Škotų nulėpausiai, žaviosios katės, taip pat populiarios „Instagram“ tinkle, pavadintos dėl nulėpusių ausų. Tačiau taip yra dėl paveldėto kremzlės defekto, dėl kurio katės kenčia sąnarių skausmus, taip pat dėl susiliejusių sąnarių ir apsigimimų.

Tiems, kurie jau turi uždraustus augintinius, šie gyvūnai bus palikti visą jų gyvenimą. Adema pastebi: „Šiems klausimams [dėl įstatymo specifikos] išspręsti prireiks laiko. Tačiau mes jau dabar norime informuoti žmones, kad tai artėja, ypač tuos, kurie svarsto galimybę į savo namus parsivežti naują augintinį.“ Vartotojai kitose šalyse taip pat gali atkreipti dėmesį. Norvegija jau uždraudė veisti buldogus dėl itin didelių sveikatos problemų, kurias sukėlė žmonių užgaidos. Deja, net ir „etiški“ veisėjai negali apeiti daugelio šių problemų, būdingų grynaveisliams naminiams gyvūnams, ypač tam tikrų veislių.

Vienas iš būdų išvengti šio etinio galvosūkio – priglausti, o ne pirkti. Jei ieškote naujo kailiniuoto draugo, apsilankykite prieglaudoje ir raskite draugą kuriam reikia namų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: