Kaip tikriausiai daugelis žinome, Bondas be savo prietaisų būtų niekas.

Jau dešimtmečius Bondo filmus sudaro daugybė kultinių atributų – nuo Bondo merginų iki įspūdingų automobilių, kerinčių titrų ir, žinoma, garsiųjų citatų. Vienas iš labiausiai džiuginančių šios frančizės bruožų – didžiulė kolekcija įvairiausių prietaisų, nuo stulbinamai elegantiškų ir veiksmingų iki juokingai absurdiškų ir nepraktiškų.

Nesvarbu, ar tai būtų stebuklingi Q kūriniai, ar „Spectre“ piktų protų sugalvoti mirties įrankiai, ar kultiniai ginklai, kurie dešimtmečius išliko popkultūros žvaigždėmis, Bondo frančizė visada rasdavo išradingumo kibirkštėlę savo prietaisuose. Šie, straipsnyje minimi, išradingi, stilingi ir naudingi prietaisai –10 pačių geriausių, kuriuos siūlo filmai apie Bondą.

10. Akvalangas su žuvėdra – „Auksapirštis“ (Goldfinger, 1964)

Akvalangas su žuvėdra / Kadras iš filmo „Auksapirštis“

Nors kai kurie senųjų filmų apie Bondą įtaisai dėl savo paprastumo ir nepalieka tokios didelės nuostabos, jie išlaikė laiko išbandymą. Pirmoje filmo „Auksapirštis“ scenoje Bondas turi įsiskverbti į narkotikų laboratoriją Centrinėje Amerikoje, ir jis panaudoja puikų, kad nepastebimai priartėtų prie teritorijos, esančios jūroje.

Nakties tamsoje jo akvalangas ir žuvėdra ant galvos – puiki nepastebima maskuotė, padedanti priartėti prie taikinio. Pati akvalango įranga taip pat veikia neįtikėtinai gerai, ne tik išlaikydama Bondą sausą, bet ir nekeldama grėsmės suvelti plaukus ar susiglamžyti smokingą.

9. Raketų paleidimo įrenginys–cigaretė – „Gyvenk du kartus“ (You Only Live Twice, 1971)

Raketų paleidimo įrenginys–cigaretė / Kadras iš filmo „Gyvenk du kartus“

Per daugiau nei 60 metų trukusią Džeimso Bondo kino karjerą niekas negalėjo supainioti Džeimso Bondo su tabako šalininkais, tačiau „Gyvenk du kartus“ parodė, kad cigaretės gali nužudyti. Meistrišką japonų slaptosios tarnybos kūrinį Bondo kolegos Tigerio Tanakos (Tetsuro Tamba) padovanotos cigaretės pasirodė esančios naudingos, kai jį sučiupo Blofeldas.

Laikomas piktadario nelaisvėje, Bondas pasinaudoja proga panaudoja įtaisą, kai jo prašymas duoti cigaretę patenkinamas. Nors tai ne visai ištraukė agentą 007 iš keblios situacijos, cigarečių raketų paleidimo įrenginys vis tiek tapo vienu smagiausių filmo momentų ir pagrįstai laikomas vienu geriausių frančizės įtaisų.

8. Spektro žiedas – „Spektras“ (Spectre, 2015)

Spektro žiedas / Kadras iš filmo „Spektras“

Lyginant su jo pirmtakais, Danielio Craigo filmuose apie Bondą buvo labai nedaug įdomių ir sudėtingų prietaisų. Net kai buvo pristatytas Q (Benas Whishawas), naujojo 007 santūrumas neleido patirti jokių pernelyg didelių nuotykių, o tai reiškia, kad „Spektre“ pristatyti žiedai buvo maždaug tiek, kiek Craigo laikais buvo galima mėgautis įtaisais.

Tiesą sakant, tai nebuvo blogas kompromisas, nes žiedų panaudojimas buvo duoklė ankstesniems Bondo filmams ir kartu galimybė modernizuoti frančizę. Išskirtinis „Spektro“ žiedas buvo ne tik elegantiško dizaino, bet ir naudotas kaip slaptos informacijos saugykla.

7. Batai–durklas – „Iš Rusijos su meile“ (From Russia with Love, 1963)

Batai–durklas / Kadras iš filmo „Iš Rusijos su meile“

„Spektras“ visada pasižymėjo kurdamas klastingus įrenginius, kurie turėtų nužudyti kuo efektyviau. Geriausias iš šių įtaisų buvo antrajame filme apie Bondą „Iš Rusijos su meile“ – nuodingi batai–durklas, kuriais buvo atsikratyta Kronšteino (Vladekas Šeibalas), kol Roza Klebb (Lotte Lenya) jais apsiavė bandydama nužudyti Bondą.

Tai buvo tobulas žiauraus klastingumo pavyzdys, apibūdinantis ankstyvojo Bondo piktadarystės blogį. Idėja paslėpti durklą batuose tapo įprastu tropu ir kine – daugelis puikių kino kūrėjų atidavė duoklę Bondui ir Iano Flemingo kūriniui.

6. „Dentonite“ dantų pasta – „Leidimas žudyti“ (Licence to Kill, 1989)

„Dentonite“ dantų pasta / Kadras iš filmo „Leidimas žudyti“

Nors Q (Desmondas Llewelynas) per visą Bondo frančizę sukūrė keletą išties stulbinančių įtaisų, o gerbėjai, kuriems patinka kvailesnė istorijos pusė, sunkiai rastų tokį, kuris jiems patiktų labiau nei „Dentonite“ dantų pasta. Įprastai nekenksmingą namų apyvokos daiktą paverčiant moderniausių plastikinių sprogmenų talpykla, tai turėjo keistoko humoro prieskonio, tačiau tapo gana veiksminga.

Bondo panaudotas bandant nužudyti Franzą Sančesą (Robertą Davį), jis sėkmingai išmušė neperšaunamąjį stiklą ir būtų leidęs 007 šauti, jei nebūtų buvęs užpultas. Tai, kad detonatorius buvo užmaskuotas kaip cigarečių pakelis, buvo tik vyšnaitė ant torto ir tapo vienu žaviausių Bondo prietaisų.

5. Auksinis pistoletas – „Žmogus su auksiniu pistoletu“ (The Man with the Golden Gun, 1974)

Auksinis pistoletas / Kadras iš filmo „Žmogus su auksiniu pistoletu“

Nuo minėto paslėpto durklo bate iki mirtinai pavojingos Oddjobo kepurės – blogiukai filmuose apie Bondą sukaupę įspūdingą nedorų įtaisų arsenalą. Tačiau neabejotinai pats šauniausias ir ikoniškiausias iš jų – garsusis Francisko Skaramangos (seras Christopheris Lee) auksinis pistoletas.

Vienšūvis pistoletas puikiai tiko žudymo meistrui, o iš plunksnakočio, žiebtuvėlio, rankogalių sagų ir cigarečių dėklo padarytą pistoletą buvo galima išardyti į keletą „nekaltų“ daiktų, kad jis nepastebėtas pereitų saugumo sistemas. Auksinis pistoletas ne tik puikiai, bet ir grėsmingai paantrino Lee vaidmeniui, kartu apibrėžė ir Skaramangos stilių, todėl „Žmogus su auksiniu pistoletu“ tapo tikru filmu apie jį.

4. Rašiklis–granata – „Auksinė akis“ (GoldenEye, 1995)

Rašiklis–granata / Kadras iš filmo „Auksinė akis“

Daugelio didžiausių Q išradimų, ypač senesniuose filmuose apie Bondą, bruožas – jų panaudojimo ir išvaizdos primityvumas. Filmas „Auksinė akis“ buvo reikšmingas žingsnis modernizacijos link, kalbant apie didžiąją dalį to, kas buvo Bondas kaip frančizė, tačiau jis visiškai nepamiršo savo šaknų, kaip liudija nuostabi scena, kurioje vaikštoma Q laboratorijoje.

Vienas iš keistų ir nuostabių kūrinių, kuriuos pamatys žiūrovai, rašiklis–granata – įmantrus sprogstamasis įtaisas, rašiklio pavidale. Pasirodo, kad šis prietaisas taip pat labai praverčia, nes, nors Bondą pagauna Alekas Trekajanas (Seanas Beanas), neramus ir įprastas programišius, kuris netyčia jį paleidžia ir taip atitraukia Bondo dėmesį, kurio jam reikia, kad įgytų pranašumą…

3. „Lotus Espirit S1“ povandeninis automobilis – „Šnipas, kuris mane mylėjo“ (The Spy Who Loved Me, 1977 m.)

„Lotus Espirit S1“ povandeninis automobilis / Kadras iš filmo „Šnipas, kuris mane mylėjo“

Nors ir automobilis ne visiškai perėmė „Aston Martin DB5“, kaip ikoniškiausio Bondo automobilio, estafetę (apie šį automobilį – vėliau), „Lotus Espirit S1“ vis dėlto sugebėjo išsikovoti savo vietą Bondo legendoje. Persekiojamas sraigtasparnio, Bondas išplaukia į jūrą ir pabėga vienoje iš didingiausių iki šiol sukurtų filmo scenų.

Ratai susilenkia, prietaisų skydelis transformuojasi, o pelekai ir purkštukai iššoka, kad automobilis vos per kelias akimirkas taptų povandeniniu laivu. Be to, jame įrengta radaro sistema ir raketų paleidimo įrenginys, todėl 007 įsitikina, kad jis paskutinis juokiasi iš savo persekiotojo sraigtasparnio.

2. Reaktyvinė kuprinė – „Kamuolinis žaibas“ (Thunderball, 1965)

Reaktyvinė kuprinė / Kadras iš filmo „Kamuolinis žaibas“

Kadangi pirmieji trys filmai apie Bondą 60-ųjų pradžioje buvo didžiuliai komerciniai hitai, ketvirtajam filmui apie Bondą buvo skirtas gerokai didesnis biudžetas, kad įspūdžiai ir reginys būtų dar geresnis. Netrukus žiūrovai pamatė, kam buvo skirti visi tie pinigai, o ambicinga veiksmo seka prieš titrus supažindino juos su išaugusia „Kamuolinio žaibo“ produkcijos verte.

Nužudęs agentą „Spektrą“, Bondas drąsiai bėga nuo stogų ir, norėdamas patekti į saugią vietą, pasitelkia reaktyvinę kuprinę. Nors ši šiandien nėra tokia įspūdinga kaip kitos, vėliau matytos franšizėje, reaktyvinės kuprinės panaudojimas atliktas taip, kad aiškiai matyti, kaip 1965 m. žiūrovai būtų likę apstulbę.

1. Automobilis „Aston Martin DB5“ – „Auksapirštis“ (Goldfinger, 1964)

Automobilis „Aston Martin DB5“ / Kadras iš filmo „Auksapirštis“

Džeimso Bondo „Aston Martin DB5“ – viena iš įspūdingiausių visų laikų kino filmų transporto priemonių, greta Daktarui ir Mariui priklausančio „DeLorean“, „Batmobilio“ ir net „Millennium Falcon“. Nors tai nebuvo pirmoji Bondo transporto priemonė, ji buvo pirmoji, aprūpinta įtaisais: joje buvo įrengta katapulto sėdynė, alyvos dozatorius ir kulkosvaidžiai.

Šis automobilis greitai įsitvirtino Bondo filmografijoje ir nuo to laiko pasirodė daugelyje filmų apie Bondą. Elegantiškas, stilingas, rafinuotas ir neįtikėtinai išradingas DB5 – puikus ne tik paties Bondo, bet ir visos frančizės simbolis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: