Animacija turėtų dominuoti pandemijos laikotarpio televizijoje ir net po jos. Paprastai animacija laikoma kažkuo, kas skirta vien vaikams, vis dėlto yra ir daugybė juokingų animacinių filmukų, kuriuos suaugusieji galėtų žiūrėti taip pat įdomiai, kaip kad žiūri ikoniškąsias situacines komedijas. Nors dauguma „svarbiųjų“ ir populiariųjų situacinių komedijų trunka vos 30 minučių, pokštai ir juokeliai yra pati svarbiausia animacijos pasaulio dalis. Animaciniai serialai nutiesia tiltą ne tik tarp skirtingų kartų, bet ir tarp su mumis susijusių bei absurdiškų situacijų, tarp to kas brandu ir nebrandu. Net ir tokie serialai, kurie kuriami jaunimo auditorijoms dažnai atranda nemažai gerbėjų ir suaugusiųjų gretose.

Animaciją lengviau finansuoti nei gyvo veiksmo situacines komedijas, o tai suteikia kūrėjams progą kurti eksperimentinius projektus, galinčius tęstis ištisus metus. Nors dauguma neišgyvena laiko išbandymo arba galiausiai tampa nebeoriginaliais ir neįdomiais, komedijoje visada atsiras vietos puikiai animacijai.

Jei norite pasinerti į vaizdingus, šokiruojančius, ribas peržengiančius, dažnai itin juokingus ir visada įdomius animacinius televizijos serialus skirtus suaugusiems, mes turime ką pasiūlyti. Surinkome geriausius, populiariausiose kino platformose prieinamus, animacinius filmukus suaugusiems, įskaitant seną gerą „Šeimos bičą“, visų pamėgtą „Riką ir Mortį“, serialą apie paauglystės sunkumus „Big mouth“ ir daugybę kitų, kuriuos tikrai verta pamatyti.

10. „Disenchantment“

„Disenchantment“ siužeto veiksmas vyksta išgalvotoje viduramžių karalystėje. Princesė Tajabini, draugų vadinama „Bin“, ruošiasi ištekėti už Princo Merkimerio. Ši santuoka suplanuota ne pačių jaunavedžių, todėl Bin ne itin tuo patenkinta. Ji mėgsta linksmintis ir yra laisvos dvasios mergina, todėl santuoka yra paskutinis dalykas, į kurį norėtų įsivelti. Tuomet ji susipažįsta su demonu Liusi ir elfu Elfo, ir viskas pakrypsta daug įdomesne bei pavojingesne linkme.

Meto Groningo palikimą jau užtikrino „Simpsonai“, tačiau jis nesustoja ir toliau džiuginti žiūrovų. „Disenchantment“, pirmasis Groningo projektas skirtas „Neflix“ platformai, atsiskleidžia lyg aukštyn kojomis apverstas Disnėjaus filmas, gerai patepliotas anglies juodumo tonais, arba kaip filmas „Princesė nuotaka“ su daug tamsesniais, labiau suaugusiems skirtais pokštais. Veiksmas vyksta karalystėje, garsioje dėl laimingų pabaigų, tačiau čia visi tikriausiai turėtų vartoti antidepresantus. Serialas yra gan linksma idėja, kuriai satyrinio polinkio suteikia Groningas ir kiti jo bendradarbiai, iš kurių keletas – vykdomieji prodiuseriai Bilas Ouklis ir Džošas Veinsteinas, taip pat rašytojai Deividas X. Kohenas, Patrikas M. Veronas ir Erikas Horstedas – anksčiau dirbo su „Simpsonais“ ir/ar su „Futurama“. Serialas dar palyginus naujas, didžiuosius ekranus jis pasiekė 2018 metais, o šiuo metu jį sudaro keturi sezonai po 10 serijų.

9. „F is for Family“

Tėvas, bandantis viskuo aprūpinti savo šeimą ir dirbantis darbe, kurio nekenčia, motina, kuri stengiasi būti tokia žmona ir motina, kokia turėtų būti pagal visuomenės normas, paauglys, kupinas pykčio ir dievinantis rokenrolą, vaikis, prakeiktas „vidurinio vaiko prakeiksmu“, kuris paprasčiausiai nori pasilinksminti ir maža mergytė, kuri toli gražu nėra mergaitiška, bet vis tiek yra tėvo numylėtinė – visi puikiai atspindi 1970-ųjų Ameriką. Siužetas pasakoja apie tuos laikus, kai tabakas dar buvo laikomas sveiku, kai komendanto valanda vaikams prasidėdavo užgesus gatvių šviesoms, mamos likdavo namuose, o seksas, narkotikai ir rokenrolas buvo viena pagrindinių gyvenimo dalių. O viso to centre matome vidurinės klasės amerikiečių šeimą, besistengiančią išgyventi dar vieną dieną.

„Š reiškia Šeimą“ (angl. F is for Family), bet taip pat vieną Šauniausių šiuo metu rodomų animacinių serialų. Vienintelis serialo minusas, tai kad mums jo vis negana. Ir nors tarpai tarp sezonų gan ilgoki, jų tikrai verta laukti, kadangi scenarijaus autoriai atliko nuostabų darbą kurdami įtraukiančias istorijas apie sunkiai dirbančią Merfių šeimą. Jau vien įvadinė serija, kurioje skamba užkabinantis „Redbone“ grupės garso takelis „Ateik ir pasiimk savo meilę“ (angl. Come and get your love), puikiai perteikia kasdien išgyvenamą vidurio amžiaus nerimą. „F is for Family“ kartas nuo karto gali pasirodyti grubokas – ypač atsižvelgiant į laikotarpį, 1970-ius – bet seriale slypi ir nemažai mielų akimirkų, kurios priverčia palaikyti šią ne itin normalią šeimą. Be to, nors seriale juoko forma ir rimtais siužetais nagrinėjamos gan aktualios, kasdienio gyvenimo problemos, humoro tikrai netrūksta ir pasijuokti tikrai yra iš ko. „F is for Family“ buvo pradėtas rodyti 2015 metais ir tęsiasi iki šiol. Šiuo metu jį sudaro penki sezonai po 10 serijų, tačiau pirmajame ir paskutiniame šiek tiek mažiau.

8. „Archer“

Su nesuskaičiuojama galybe nuoširdžiai įtraukiančių šnipų siužetų, žanro pasikeitimų bei vienu aštriausių kada nors parašytų scenarijų, „Archer“ yra ir ketina toliau būti įdomios, komedinės televizijos galiūnu. Adamo Rydo kūrinys kilo dėl akivaizdžios meilės šnipų trilerio žanrui bei dėl akivaizdaus poreikio smulkiai analizuoti, tyrinėti ir tiesiog išmėsinėti kiekvieną minėto žanro įvaizdį. H. Džonas Bendžaminas, įgarsinantis pagrindinį veikėją, nuo pat pradžių tampa ikonišku (šis vyrukas apima tokį didelį diapazoną vien pasitelkdamas savo balsą), o jį supantys aukščiausio lygio balso aktoriai tik dar labiau pagyvina serialą. Įžeidus serialo pokštų bei juokų stilius, kai kuriems, kurie nėra pasiruošę tokioms nuotaikoms, gali pasirodyti kiek netaktiškas, tačiau bendra „Arčeris žingsnelis po žingsnelio mokosi tapti geresniu žmogumi“ tema šį jausmą šiek tiek numalšins, o sklandus demonstravimo menas jus tikrai sužavės. O tokios technikos, kai „vienos scenos pabaiga pradeda kitą sceną“ panaudojimas užtarnavo „Archer“ vietą televizijos žodyne, kuriame jis taip puikiai prisitaikė, jog atrodo, kad jo vieta visada ten ir buvo. Be to, dauguma su šnipinėjimu susijusių šio serialo dalykų yra itin įtempti ir intensyvūs, o ypač gerasis trečiasis sezonas, kuriame pasirodo Brajanas Kranstonas. „Archer“ buvo pradėtas rodyti 2009 metais ir yra rodomas iki šiol, o šiuo metu jį jau sudaro 12 sezonų po 8-13 serijų.

„Archer“ siužetas sukasi aplink tarptautinę šnipų agentūrą bei jos darbuotojų gyvenimus. Nors jų šnipinėjimo, žvalgybų misijų, pasiklausymų ir stebėjimų po priedanga darbas itin bauginantis ir pavojingas, kiekviena slapta operacija ir globalinė krizė iš tiesų tėra tik dar vienas pasiteisinimas darbuotojams pakenkti ir išduoti vienas kitą bei sugadinti kitų darbus siekiant asmeninės naudos. Serialo veikėjus įgarsina tokie balso aktoriai kaip H. Džonas Bendžeminas, įgarsinantis itin talentingą ir neįtikėtinai niekingą vyriausiąjį šnipą „Sterlingą Arčerį“; Aiša Tailer atstoja Arčerio bendradarbės šnipės ir buvusios merginos „Lanos Kein“ balsą; Džesika Volter įgarsina dominuojančią ir itin įžeidžią motiną bei šnipų agentūros direktorę „Malori Arčer“; o Krisas Parnelis – lengvai įbauginamą, kontrolieriumi paverstą slaptąjį agentą „Kirilą Figsą“.

7. „The Venture Bros.“

Kaip ir serialas „Archer“, Kristoferio Makalako sukurta veiksmo komedija „The Venture Bros.“ yra juodoji komedija, kurioje seni dalykai susimaišo su naujais. Tiek siužetu, tiek meniniu dizainu serialas pajuokia superherojų komiksus, veiksmo filmus ir nuotykių ieškotojo berniuko įvaizdį iš 1960-ųjų metų, kaip pavyzdžiui „Johnny Quest“. Su tokiomis temomis, kaip stiprėjantis skausmas, tėviškos problemos ir egzistencializmas, „Venture Bros.“ sugeba išlaikyti komedinę savo pusę ir tuo pačiu nagrinėti keletą skirtingų ir naujoviškų siužeto linijų. Laimei, „Adult Swim“ užsakė pagal serialą sukurti filmą, kad istorija ir toliau tęstųsi. Serialas buvo transliuojamas nuo 2003 iki 2018 metų ir šiuo metu jį sudaro septyni sezonai po 8-17 serijų.

Seriale pasakojama apie Venturų šeimos gyvenimus ir nuotykius: geranoriški, tačiau nekompetentingi paaugliai Henkas ir Dynas Venturai; jų mylintis, tačiau emocionaliai nepatikimas, neetiškas ir nepakankamai pasiekiantis super mokslininkas tėvas Dr. Tadeusas „Rastis“ Ventura; šeimos asmens sargybinis, slaptasis agentas Brokas Samsonas arba laikinas jo pakaitalas, buvęs piktadarys ir homoseksualas Seržantas Heitredas; ir pagrindiniu šeimos priešu pasiskelbęs Monarchas, drugelių tematikos piktadarys.

6. „Big mouth“

Į paauglystę susikoncentravusio animacinio „Netflix“ serialo „Big mouth“, kurį sukūrė Nikas Krolas, Endrius Goldbergas, Dženifer Flaket ir Markas Levinas, siužetas sukasi aplink keturis draugus, kurie išgyvena ankstyvąjį, vieno iš sudėtingiausių gyvenimo laikotarpių – paauglystės – etapą. Endrius (Džonas Mulanėjus) pastebi nepatogumų keliančias erekcijas, Nikas (Krolas) laukia, kol prasikals pirmieji jo gaktos plaukai, Džesei (Džesi Klain) lankant Laisvės statulą prasideda menstruacijos, o Džėjus (Džeisonas Mantzokas) įvairiais būdais tyrinėja seksualumą. Visos jų paauglystės, savęs ir savo seksualumo atradimo kelionės metu draugus lydi trimis itin seksualiais apsimetantys „angelai sargai“, kurie iš tiesų yra hormonų pabaisos: Mauricijus (kuris dažniausiai vargina Endrių ir Metjusą, o kartais ir Niką), hormonų pabaisa Konė (kvaršinanti galvas Džesei, Nikui, o kartais ir Misei) bei Mona (kuri dažniausiai įkyriai kišasi į Misės gyvenimą). Kiekvienoje serijoje vaikai bendrauja su žmonėmis ir daiktais, kurie dažnai personifikuojami, ir dažnai pasiūlo naudingų, nors šiek tiek painių, patarimų apie brendimo laikotarpį. Keletas iš tokių gelbstinčių veikėjų yra Kunigaikščio Elingtono dvasia, prancūzišku akcentu kalbanti Laisvės statula arba pagalvė, galinti tapti nėščia.

Pagrindiniai veikėjai Nikas ir Endrius paremti dvejais serialo kūrėjais, Niku Krolu ir Endriu Goldbergu, ir dalis serialo turinio atspindi įvykius iš tikrų jų gyvenimų. Kiti aktoriai taip pat dažnai panaudojami kaip įkvėpimas savo pačių veikėjams. Pats serialas yra sumaniai nepadorus ir velniškai linksmas, tačiau serialas taip pat ir daug mielesnis nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Šį serialą galima apibūdinti kaip kelių serialų mišinį, kadangi iš vienos pusės jis kupinas itin grafinių vaizdų, tačiau iš kitos – nukreiptas tiesiai į vaikus. Jame nagrinėjamos visos svarbiausios brendimo ir paauglystės temos, pradedant pirmomis menstruacijomis, pirma masturbacija bei baigiant pirmąja meile, todėl net ir suaugusieji žiūrėdami šį serialą gali prisiminti sudėtingus, bet linksmus ir nepriklausomus paauglystės laikus. Serialas „Big mouth“ sukuria tokią erdvę, kurioje nėra klausimų, kurių nebūtų galima užduoti ir nėra tokio atsakymo, kuris tiktų visiems. Panašiai, kaip ir gyvenime. Serialas buvo pradėtas rodyti 2017 metais ir kas metai išleido po naują sezoną, kurių šiuo metu jau yra keturi sezonai po 10 serijų, o penktasis dar tik pradėtas rodyti.

5. „Amerikietiškas tėvelis“ / „American Dad“

Serialo „Amerikietiškas tėvelis“ siužetas sukasi aplink Steno Smito ir jo kuoktelėjusios šeimos nesėkmss. Stenas dirba CŽV ir nuolatos budriai ieško teroristų. Jis myli savo šeimą ir padarytų viską, kad tik apsaugotų ją ir savo šalį. Steno žmona Francina praeityje turėjo problemų su narkotikais, tačiau kruopščiai slepia tą savo vakarėlių mėgėjos asmenybės dalį dėl savo konservatyvaus, mylimo vyro. Šeimos paauglė Heilė šiuo metu lanko bendruomenės kolegiją ir nepaisant sunkių jos tėvo pastangų ji tampa kairiuosius palaikančia liberale. Stenas myli savo dukrą, bet tai nereiškia, jog ja pasitiki. Stivas, ne itin protingas sūnus, kuris bando elgtis šauniai, bet jam nepavyksta. Stivas stovi ant subrendimo ribos, tačiau kažkodėl jam vis nepavyksta jos peržengti. Žemas socialinis jo lygis dažnai priverčia jį imtis drastiškų veiksmų. Bet kad ir ką jis bedarytų, vis tiek yra tikras nemokša. Rodžeris, sarkastiškas ateivis, kurį Stenas išgelbėjo iš „51-osios teritorijos“. Pasipiktinęs, jog negali išeiti iš namų jis pradeda gerti vyną ir rūkyti. Klausas, vokiškai kalbanti auksinė žuvelė, buvo baisiai nenusisekęs CŽV eksperimentas, kurio metu buvo bandoma auksinei žuvelei transplantuoti vokiečio vyro smegenis. Klausas geidžia Francinos ir ketina pasinaudoti be kokia pasitaikiusia galimybe.

Priešingai nei kiti Makfarleino serialai, pavyzdžiui „Šeimos bičas“ ar „Klivlendo šou“, „Amerikietiškas tėvelis“ taip stipriai nesivadovauja „cutaway gag“ vadinamomis situacijomis, kuomet vienas iš veikėjų pasako ką nors visiškai ne į temą, o scena iškart prisiderina prie pasakyto pokšto ir ją atvaizduoja, tačiau panašu, kad dėl galimybės prajuokinti žiūrovus, veikėjai pasiryžę padaryti bet ką. Ir šis pasiryžimas nužudyti bet ką, kas sukelia bent truputėlį nepatogumo neapsiriboja vien Smitų šeima, bet matomas ir antraeiliuose, ne tokiuose reikšminguose aktoriuose. Taip pat „Amerikietiškasis tėtis“ juokauja apie statutinį prievartavimą, alkoholizmą, visuomenės degradavimą, prostituciją bei etinius stereotipus, todėl toli gražu nėra skirtas vaikams ir galima drąsiai sakyti, kad net ir ne kiekvienam suaugusiam. Kita vertus, seriale taip pat skiriama nemažai dėmesio veikėjų emocijoms bei išgyvenimams ir dauguma serijų koncentruojasi į tam tikrų veikėjų santykius, tokiu būdu sukuriant vis naujas, skirtingas bei įdomias siužeto linijas. „Amerikietiškas tėvelis“ rodomas nuo 2005 metų ir jį jau sudaro 16 sezonų po maždaug 20 serijų.

4. ,,BoJack Horseman“

2014 m. Netflix startavo animacinė komedija ,,BoJack Horseman“ su kalbančiais gyvūnais, laisvai bendraujančiais su žmonėmis Holivude bei kartu kenčiančiais nuo įvairių gyvenimo nesklandumų. Nors situacijas išjuokiantis šou priskiriamas kritiškai įvertintoms kino juostoms, jis apibūdinamas kaip geriausia visų laikų animacinė komedija.

Jei dievinate situacijų komedijas, nesate nusiteikę prieš animaciją ir jau nesuskaičiuojamą daugybę kartų esate matę kiekvieną Simpsonų seriją – šis pasiūlymas kaip tik jums. Neabejoju, jog su šiuo pasirinkimu neprašausite ir pataikysite tiesiai į dešimtuką. ,,BoJack Horseman“ yra amerikiečių animacinė situacijų komedija, kuri dar įvardijama kaip tragikomedija, visiems prieinama ,,Netflix“ kanale. Šou premjera įvyko 2014 m., išleisti 6 sezonai. Tikiu, jog pirmo žvilgsnio lengva apsigauti manant, kad animacija su kalbančiais gyvūnais labiau skirta vaikų auditorijai, tačiau šiose serijose gvildenamos gyvenimiškos temos, kurios prajuokins, nuliūdins ar privers susimąstyti kone kiekvieną. Kiekvienoje serijoje netrūksta juodo humoro, absurdo komedijos elementų, ironijos bei fikcijų. Serialo kūrėjas – Raphael Matthew Bob-Waksberg, kuris yra amerikiečių komikas, rašytojas bei aktorius. Būtent jis augdamas prisidėjo prie ,,Simpsonų“ kūrybos ir scenarijaus rašymo. Be viso to, Raphael yra sukūręs ir ,,Tuca & Bertie“ – suaugusiųjų komediją, prodiusuotą bei viešinamą ,,Netflix“ platformoje. Serialas jau spėjo pelnyti įvairius tarptautinius apdovanojimus bei yra dažnai įvardinamas kaip išskirtinis animacinis šedevras.

Pagrindinis šio kultinio serialo herojus – personifikuotas arklys, kurio vardas BoJack Horseman, gyvenantis prabangiuose ir užsitarnautuose rūmuose Holivude (įgarsina Will Arnett). Herojus yra buvusi Holivudo žvaigždė, pripažinimą pelniusi situacijų komedijoje Horsin‘ Around. BoJack Horseman trokšta ir vėl tapti įžymybe, su trenksmu grįžti į viešąsias erdves išleisdamas savo autobiografiją, kurią jam parašys intelektualioji feministė Diane Nguyen (įgarsina Alison Brie). Tarp pagrindinių veikėjų yra ir rožinė Persų katė – agentė Princess Carolyn (įgarsina Amy Sedaris), su kuria BoJack vis puoselėja ypatingus ir romantiškus santykius. Pagrindinis herojus taip pat turi ir lengvabūdį kambarioką Todd Chavez (įgarsina Aaron Paul), kuris nuolat iškrečia pagyvenusius pokštus bei vengia darbo. BoJack turi ir konkurentą, Mr. Peanutbutter (įgarsina Paul F. Tompkins), jis yra aktorius, buvęs Diane vyras bei serijose pasirodo unikaliame Labradoro veislės amplua. BoJack Horseman yra ne tik buvusi garsi kino persona, bet ir neapdairus individas, dažnai patiriantis vienatvę, depresiją, sąžinės graužatį, priklausomybę nuo narkotinių medžiagų bei alkoholio. Destruktyvus elgesys, pašliję santykiai su taip pat nuo priklausomybių kenčiančiais tėvais trikdo ne vien patį BoJack, bet ir kitus šou herojus. Be to, serialas perkelia žiūrovus į unikalią erdvę, kurioje gyvūnai su žmonėmis yra lygūs visuomenės piliečiai, gyvenantys vienoje bendruomenėje. Nepaisant pagrindinio herojaus vidinių kančių ir nelaimės, šou pabaiga yra pozityvi ir stebinanti, priverčianti būti empatiškiems.

Komiškos kasdienybės situacijos kartu su liūdesio, tragedijos, susimąstymo cinkeliu lydi kiekvieną šio animacinio šou seriją. Kino kūrinyje perteikiamos įvairios visuomenės ydos bei gyvenimiškos problemos: alkoholizmas, depresija, seksizmas, destruktyvus elgesys, nepasitikėjimas, potrauminis stresas, priklausomybės. Taip pat nagrinėjamos ir egzistencialistinės mintys, neapsieinama be religinių, antropologinių, filosofinių, literatūrinių pamąstymų. Visa tai buvo išvystyta pasitelkiant skirtingų asmenybių personažus, kaskart patiriančius įvairius nuosmukius, dilemas, turinčius savas svajones bei kuriančius santykius su kitais. Dėl situacijų realistiškumo, įvairių temų perteikimo šis serialas susilaukė itin daug teigiamų replikų, tačiau ne visi sukurti sezonai pelnė tą patį pripažinimą. Nors tokie žurnalai, kaip ,,GQ“ visuomeninis transliuotojas ir ,,IndieWire“ kino industrija ,,BoJack Horseman“ apibūdino kaip geriausią visų laikų animacinę komediją suaugusiesiems, šou kūrėjams teko patirti ir kritiką. Buvo smerkiamas siužeto ciniškumas, rasizmo elementai bei tam tikros personažų ypatybės.

Įdomu tai, jog šio serialo kūrėjas Raphael norėjo sukurti įspūdingus, dar neregėtus personažų įvaizdžius, idant būtų išvengiama stereotipų, išankstinių nusistatymų, kuriuos žiūrovai galimai priskirtų įprastos išvaizdos, rasės ar tautybės veikėjams. Autorius norėjo įdiegti kuo daugiau netikėtumų, kurie vis atsirastų kiekvienoje serijoje. Planas buvo toks, jog kiekvienas personažas niekuomet nesiliauja stebinti savo kalbomis bei poelgiais. Būtent todėl vartotojai ir išvydo žmogaus savybes turinčius arklį, katę, Labradorą ir kitus gyvūnus. (Erika Girdauskaite)

3. „Šeimos bičas“ / „Family guy“

Nesveikas, suktas ir politiškai nekorektiškas animacinis serialas pasakoja apie vienos šeimos nuotykius. Taigi, susipažinkite su Grifinais – šešių asmenų šeima, gyvenančia Rodo saloje. Piteris, kuris nuolatos rūpinasi šeimos suvienijimu po susidūrimų su kasdienėmis dilemomis. Luis, namų šeimininkė, mama ir žmona. Nemėgstanti bendrauti vyriausioji dukra Meg, absurdiškas paauglys Krisas, mažylis kūdikis Stivis, turintis klaikių ketinimų sunaikinti pasaulį ir jų šuo Brajanas, kuris yra pats protingiausias šeimos narys.

„Šeimos bičas“ per daugelį savo gyvavimo metų sulaukė įvairių atsiliepimų tiek iš kritikų, tiek iš eilinių žiūrovų. Vieniems jis pasirodė per daug vulgarus, neetiškas ir nepadorus kūrinys, kiti gyrė dėl sumanių juokelių, kurių apsuptyje nagrinėjamos ir sudėtingos, gyvenimiškos temos. Keletas kritikų netgi pavadino šį serialą „Simpsonų“ imitacija, tik kad vietoj nuoširdumo ir rimtos esmės „Šeimos bičas“ pasitelkia animuotas nuogybes, o vietoj gudrių juokelių – pokštus apie oro pagadinimus. Dauguma serialo serijų kupinos seksualinės tematikos juokelių (įskaitant ir pasikartojantį veikėją pedofilą, kuris vilioja jaunus berniukus į savo namus), o kitose gausu rasizmo. Vienoje 2011 metų serijoje vienu įkvėpimu pažeminami Anoniminiai alkoholikai ir sumenkinama Krikščionybė. Todėl silpnų nervų ar labai įžeidiems žiūrovams šio serialo žiūrėti nepatariama, o kitiems prieš žiūrint reikia palikti savo asmeninius rūpesčiu ir gyvenimiškas problemas nuošaly ir paprasčiausiai atsipalaiduoti mėgaujantis gera doze juodo humoro ir gyvenimiškomis neįprastos šeimynėlės problemomis. Šis serialas tikrai nėra naujiena ir yra transliuojamas jau nuo 1999 metų, o šiuo metu jį sudaro net 19 sezonų su po maždaug 20 serijų, o dar du laukia ateityje.

2. „Futurama“

Kur kas daugiau, nei paprasčiausiai kitas Meto Grongo serialas, nuolatos cituojama „Futurama“ tapo tūkstančių „memų“ įkvėpimu. Šis serialas komedinį „Simpsonų“ prekės ženklą nukelia į dar neištyrinėtą teritoriją, tolimą ateitį, kurioje knibždėte knibžda robotų, ateivių iš kosmoso bei kanalizacijos pabaisų, o vaizduotei nėra ribų. Serialas kupinas kvailų vieno sakinio pokštų, juokelių, kurių gali nepastebėti jei ne laiku sumirksėsi, o taip pat ir Groningui būdingos šilumos.

„Futuramoje“ pasakojama apie 25-erių niujorkietį Filipą Frajų, kuris 1999 metų Naujųjų metų išvakarėse yra užšaldomas tūkstančiui metų. Vyrukas pabunda 2999 metų gruodžio 31 dieną Niujorke. Čia jis susipažįsta su Turanga Lila, stipria, bet mylinčia, vienaake gražuole ateive, ir Benderiu, alkoholiu varomu robotu, priklausomu nuo alkoholio, cigarų, vagysčių ir daugybės kitų nepadorių dalykų. Galiausiai jie visi susitinka su tolimu Frajaus sūnėnu Hubertu Farnsvorfu. Farnsvorfas yra itin senas, labai protingas, bet taip pat ir sukriošęs bei užmaršus senolis. Trys nauji draugai galiausiai pradeda dirbti senolio „Planet Express“ siuntų paslaugų kompanijoje ir rizikuodami savo gyvybėmis jie po visą galaktiką vežioja įvairius siuntinius.

Nors serialas atsirado po „Simpsonų“ ir kažkodėl yra nuvertinamas, „Futurama“ vis tiek išlieka vienu geriausių visų laikų animaciniu serialu. Meto Groningo ateities vizija – perteikiama picos išvežiotojo akimis, kuris 2000 metais užšąla ir pabunda 3000 metais – daug pasako apie visuomenę, kurioje mes gyvename ir kaip žmonija linkusi vis iš naujo kartoti tas pačias klaidas. Tačiau be viso to jis dar yra ir nepaprastai linksmas serialas su neįtikėtinai puikiu pasakojimu. Žiūrovai keliauja po skirtingus pasaulius, sutinka naujų veikėjų ir kiekvienoje serijoje tyrinėja žavingas mokslinės fantastikos idėjas bei temas. Labiausiai „Futuramą“ išlaiko pagrindinių veikėjų stiprybė, o rašytojo polinkis tinkamu metu įvesti emocionalumo tik dar labiau įtraukia. „Futurama“ buvo transliuojama nuo 1999 iki 2013 metų. Šiuo metu serialą sudaro 10 sezonų po daugiau nei 10 serijų kiekviename.

1. „Rikas ir Mortis“ / „Rick and Morty“

„Rikas ir Mortis“ yra vienas iš tų serialų, kurie įrodo, kad žanro taisyklės skirtos tik tiems, kas jas ir sukuria. Iš pradžių lyg iš giedro dangaus pasirodęs kūrėjų Dano Harmono ir Džastino Roilando beprotiškai nuostabus serialas „Rikas ir Mortis“, nesuvaldomame iš lūpų į lūpas sklindančių nuomonių pasaulyje greitai sužibėjo ir tapo vienu mylimiausių televizinių animacinių serialų, apie kurį bent kažkiek teko girdėti kiekvienam. „Rikias ir Mortis“ buvo pradėtas rodyti 2013 metais ir yra rodomas iki šiol. Šiuo metu serialą sudaro keturi pilni ir naujausias penktas sezonas, kuriuose yra po 10 serijų.

Serialo siužetas sukasi aplink pavadinime minimą Rikį ir Mortį – vulgarų alkoholiką, bet taip pat ir nuostabų mokslininką bei kuklų, jauną jo anūką. Seriale matome jų patiriamus nuotykius kelionėse laiku, erdvėje ir analogiškose dimensijose, o kiekviena iš ekskursijų, į kurias jie leidžiasi, viena už kitą juokingesnės ir vaizdingesnės. Laviruodamas tarp itin tamsaus humoro, kartais gąsdinančiai tamsių pamąstymų apie žmoniją bei baimę keliančios vaizduotės apie mokslinės fantastikos sampratą, „Rikas ir Mortis“ kažkokiu būdu sugeba niekada nepalikti palaidų galų, surišdamas juos į vienetinę, emocinę, vizualią ir intelektualią patirtį, kokios mums dar neteko regėti televizijoje.

Rick and Morty“ pripažinimo susilaukė ne tik tarp žiūrovų, tačiau ir animacinių filmų apdovanojimų pakyloje. 2015-tais ir 2017-tais metais „IGN Awards“ mokslinės fantastikos komediją įvertino, kaip geriausią metų animuotą serialą. Negana to, 2018-tais „Pickle Rick“ serija susilaukė net „Emmy Awards“ įvertinimo. 

Taip pat skaitykite: 10 intriguojančių 2020-jų įtempto siužeto filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: