Pexels.com archyvo nuotr.

Veganizmas paskutiniais metais itin populiarėja, o šios mitybos teikiami privalumai gali neabejotinai nustebinti, tačiau dažnai socialinėse medijose verda nesibaigiančios diskusijos apie realią organizmo neaprūpinimo būtiniausiomis medžiagomis grėsmę, ypatingai vitamino B12. Visgi, neseniai atlikto tyrimo metu paaiškėjo, jog reguliariai papildus vartojantiems veganams ženkliai labiau stinga nuošalyje dažnai paliekamo, tačiau organizmui itin svarbaus mikroelemento – jodo.

Įsivaizduokite, kad dėl tam tikrų asmeninių priežasčių, ar tiesiog, dėl siekio išbandyti kažką naujo, Jūs palaipsniui pradedate pereiti prie vadovavimosi veganiškos mitybos principais. Visiškai atsisakote gyvulinės kilmės produktų, tokių kaip mėsos (įskaitant žuvį, vėžiagyvius), pieno gaminių, kiaušinių, net medaus, taip pat nenaudojate produktų, kurie išbandomi su gyvūnais, nesilankote vietose, kuriose jie yra kankinami pramogų tikslais. Tokiu būdu Jūs mažinate gyvūnų išnaudojimą skirtingose industrijose.

Jūsų organizmas patiria euforiją! Dėl vartojamų vien augalinės kilmės produktų, ženkliai sumažėja kraujospūdis ir bendras cholesterolio kiekis kraujyje, todėl nyksta rimtų širdies ligų rizika. Tokios mitybos dėka Jūsų organizmas aprūpinamas pakankamai dideliu kiekiu vertingų maistinių medžiagų, gaunamų iš vaisių ir daržovių, kurios atlieka tarsi apsaugos funkciją nuo vėžio atsiradimo ar jo vystymosi. Visi šie pokyčiai akivaizdžiai pagerina Jūsų savijautą: tampate energingesni, žvalesni.

Tačiau naršydami žiniasklaidos platformose ir domėdamiesi veganiškos mitybos aktualijomis, ganėtinai dažnai pastebite įspėjančias antraštes ir straipsnius, besiremiančius atliktais tyrimais, kurie pabrėžia su augaline mityba atsirandančią riziką – neužtikrinti pilnaverčio organizmo aprūpinimo itin svarbiu vitaminu B12. Pateikiami moksliškai pagrįsti faktai apie galimą silpnumo, nuovargio, judrumo, prastėjančios regos ir atminties sutrikimų pavojų, vartojant per mažai šio vitamino, Jums sukelia nerimą. Tad ilgai nedvėjoję, pradedate vartoti įvairius papildus, kurie užtikrina, kad su mėsos produktais negaunamų medžiagų, ypač vitamino B12, Jūsų organizme netrūktų.

Nepaisant to, laikui bėgant pastebite, kad bendra organizmo savijauta vėl kiek pablogėja: jaučiate didėjantį nuovargį, suprastėja Jūsų atmintis, emocinė būklė, dėl pakitusios skydliaukės veiklos išsibalansuoja kūno medžiagų apykaita. Tačiau niekaip negalite suprasti, kas iš tiesų lemia vis prastėjančią savijautą. Galbūt tokią būklę sukelia kitų reikšmingų mikroelementų stygius Jūsų organizme?

Vokietijoje 2017 metais atlikto tyrimo metu buvo ištirta 36 veganų ir 36 visavalgių žmonių mityba, išanalizuoti gauti pagrindiniai laboratoriniai parametrai, vitaminų ir mikroelementų rodmenys. Siekdami gauti įvairiapusius rezultatus abiejose tyrimo grupėse mokslinkai parinko vienodą skaičių vyrų ir moterų, kurių amžius svyravo nuo 30 iki 57 metų. „Mūsų tyrimas buvo nukreiptas į tokių vitaminų, kaip B12, B2, D, taip pat kalcio, geležies, jodo, cinko bei seleno mikroelementų analizę, kadangi jie yra dažniausiai kritiškai aptariami veganiškos dietos atžvilgiu,“ kalbėjo tyrėjai. Svarbu paminėti, jog beveik visi analizėje dalyvavę veganai ir trečdalis mišria mityba besivadovusių tiriamųjų tam tikru tyrimo metu naudojo maisto papildus. Iš abiejų grupių dalyvių buvo paimti tiek kraujo, tiek ir šlapimo mėginiai. Pastarieji tolimesnėje tyrimo eigoje suteikė išties reikšmingų rezultatų.

Pexels.com archyvo nuotr.

Palyginus pagrindinius biocheminius duomenis buvo nustatyta, kad veganų, lyginant su visavalgiais, bendro ir blogojo (LDL) cholesterolio koncentracija kraujyje yra žymiai mažesnė,“ teigė mokslininkai. Pradinė mikro ir makro-elementų analizė buvo atlikta suvienodinus abiejų grupių mitybos įpročius, kuomet tris dienas dalyviai vartojo iš anksto nustatytus ir protokole pateiktus tikslius maisto produktų kiekius. Tik užtikrinus vienodą su maistu gaunamos energijos kiekį (kcal/kJ) tiriamų grupių tarpe, buvo atliktas dalyvių kraujo mėginių vertinimas, neatsižvelgiant į papildų vartojimą. Mokslininkai nustatė, jog veganų kraujyje tokių elementų, kaip vitaminų E, K, folio rūgšties, skaidulinių medžiagų, net ir geležies kiekiai buvo ženkliai didesni, nei visavalgių. Visgi, lyginant vitamino B12, D ir jodo koncentracijas tarp abiejų grupių, paaiškėjo, jog veganų tarpe vien tik su maistu gaunamų šių vitaminų užtikrinimas yra išties mažesnis.

Vis dėlto, atlikta pakartotinė vitaminų ir mineralų analizė, jau atsižvelgiant į maisto papildų vartojimą, parodė veganų kraujyje esančią nepakankamą ir kitų svarbių vitaminų koncentraciją, tokių, kaip B2, B3, E, A bei cinko, taip pat ženkliai mažesnį jodo ir kalcio išsiskyrimą šlapimo mėginiuose, lyginant su visavalgių gautais kraujo ir šlapimo rezultatais. Veganų kraujyje nustatyti žemesni vitamino B2 rodmenys tyrimo mokslininkų nenustebino, kadangi gyvulinės kilmės produktuose jo tiesiog yra daugiau, be to, jo įsisavinimas iš augalinių produktų yra ženkliai mažesnis.

Tačiau kontraversiškų rezultatų suteikė gauti vidutiniai vitamino B12, 25 – hidroksi vitamino D ir geležies koncentracijų kiekiai dalyvių kraujyje. Atlikus mėginių analizę, atsižvelgiant į maisto papildų vartojimą, nebuvo nustatyta ženklių šių vitaminų skirtumų tarp tiriamų grupių dalyvių. Aptardami vitamino B12 gautus rodmenis, mokslininkai teigė, jog „daugelis veganų žino, kad augalinė mityba yra susijusi su vitamino B12 trūkumo rizika, todėl šis vitaminas yra dažniausiai vartojamas kaip maisto papildas“. Vis dėlto, keturių veganų kraujyje buvo nustatytos padidėjusios šio vitamino rodiklio vertės. Dėl itin dažno vitamino B12 kaip maisto papildo vartojimo ne vien tik veganų tarpe, mokslininkai svarstė, jog derėtų pakartotinai įvertinti saugų ir tinkamą šio elemento papildų naudojimo kiekį, kad būtų išvengta naujausių tyrimų metu nustatytos potencialiai didėjančios plaučių vėžio rizikos, realiai susijusios su vitamino B12 pertekliumi organizme.

Tolimesnėje tyrimo eigoje itin reikšmingas tapo šlapimo mėginių palyginimas. „Veganų mėginiuose jodo išsiskyrimas buvo mažesnis nei visavalgių,“ pabrėžė mokslininkai. Rezultatai parodė, kad tik 8% veganų ir 25% visavalgių pasiekė jodo išsiskyrimo normą (≥100 µg/L). Net 31% veganų šlapimo mėginiuose buvo pastebėtas mažesnis nei 20 µg/L jodo išskyrimas. „Mūsų tyrimo rezultatai rodo, jog veganų mityboje yra sudėtinga užtikrinti pakankamą jodo suvartojimą, kadangi atrodo, jog tiesiog trūksta suvokimo apie šį galimą trūkumą“, prabrėžė tyrėjai. Jodo stygius organizme gali lemti rimtų skydliaukės ligų, tokių kaip gūžių (strumų), išsivystymą, taip pat, neigiamai paveikti smegenų veiklą, todėl mokslininkai sutarė, kad reikėtų atlikti reguliarius klinikinius skydliaukės ultragarsinius tyrimus, siekiant išvengti sveikatos problemų. Be to, dėl pakankamai riboto natūraliai gaunamo šio elemento kiekio, mokslininkai teigė, jog augaline mityba besivadovaujantiems žmonėms būtų tikslinga rekomenduoti vartoti jodo papildus.

Darydami tyrimo išvadas mokslininkai sutarė, jog pagrindinė atliktos analizės stiprybė buvo puikus veganų ir visavalgių palyginamumas, kurį pavyko pasiekti suderinus tiriamų dalyvių amžių bei lytį. Taip pat, paimtų kraujo bei šlapimo mėginių tyrimui, vertinimui ir gautų rezultatų palyginimui itin reikšmingi tapo paruošti išsamūs trijų dienų maisto protokolai, kuriais tam tikru metu vadovavosi analizės dalyviai. Visgi, buvo nuspręsta, jog ateityje yra svarbu atlikti ilgesnį laikotarpį apimančius tyrimus, į kuriuos būtų įtrauktas didesnis tiriamųjų skaičius, siekiant gauti naujausią informaciją apie veganų mitybos ir sveikatos būklę, ir taip įvertinti galimai kylančias ilgalaikes rizikas jų sveikatai.

Šio tyrimo rezultatai yra itin reikšmingi geros sveikatos ir savijautos užtikrinimui augalinę mitybą taikančių žmonių gretose. Tad jei nuspręsite pradėti vadovautis veganiškos mitybos principais, supraskite, jog svarbiausia yra maitintis subalansuotai ir įvairiapusiškai, o tam tikrus papildus vartoti tik siekiant išvengti vitaminų ar būtiniausių mikroelementų, tokių kaip jodo, trūkumo, kurio, kaip paaiškėjo iš aptarto mokslinio tyrimo, pakankamas neužtikrinimas organizme išties turi įtakos kintančiai savijautai. Dėl šios priežasties vertėtų tiek teoriškai, tiek praktiškai pasidomėti net ir smulkiausiomis veganizmo mitybos detalėmis ir stengtis palaikyti tokį balansą, kad organizmas visuomet gyventų euforijoje!

Reklama: BIYOMA vitaminai energijai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: