Organizatorių archyvo nuotr.

Šiandieninių vipetų (ang. whippets) gimtinė yra Didžioji Britanija, kur šios veislės šunys buvo populiarūs tarp smulkių žemvaldžių ir paprastų darbininkų dar XVIII a. Manoma, jog pastarieji sukryžminę didžiuosius kurtus (greyhaundus) su terjerais, išveisė savo išvaizda tik dydžiu nusileidžiančius, tačiau puikiomis savybėmis apdovanotus šunis. 

Elegantiškos išvaizdos, bet naudingus gaudant kiškius ir žiurkes, pasižyminčius nepriklausomu charakteriu, tačiau prieraišius, draugiškus ir lengvai dresuojamus. Nenuostabu, jog tokios išskirtinės savybės užtarnavo šiems šunims aristokratiškos prabangos, kurią galėjo sau leisti nekilmingi to meto gyventojai vardą. Jų priežiūra buvo nesudėtinga ir žymiai pigesnė nei didžiųjų kurtų, o būdami neeiliniai sprinteriai – vipetai puikiai tiko pramogoms, pavyzdžiui, šunų lenktynėse dalyvauti. Įgimtas vipetų atletiškumas leidžiantis jiems labai greitai įsibėgėti ir pasiekti didesnį nei 50 km/h greitį neliko nepastebėtas šunų entuziastų, tad netrukus „anglų kurtai“ pasklido po pasaulį. Tiesa, pirmieji vipetai mūsų šalyje atsirado ne taip jau ir seniai – maždaug 1995 metais.

Organizatorių archyvo nuotr.

Neblėstantis vipetų populiarumas

Skirtingose pasaulio šalyse populiariausių šunų veislių sąrašas labai nevienodas ir nuolat keičiasi. Prieš kelis dešimtmečius Lietuvoje paklausios šunų veislės, tokios kaip rotveileriai, dobermanai, bokseriai ir panašios, dabar sutinkamos gana retai. Taip nutiko, ne be priežasties. Jei anksčiau žmonės rinkosi tokios veislės šunis, kurie reikalui esant apgintų ne tik šeimininką bet ir namus – nes jiems reikėjo sargo, tai situacijai šalyje keičiantis, pasikeitė ir prioritetai. Tarnybai tinkančias šunų veisles pakeitė mažieji augintiniai šeimoms su vaikais.. Įdomu tai, kad nors vipetų veislė retai kada sutinkama tarp pačių paklausiausių šunų veislių, tačiau ji stebėtinai ilgai išlaiko savo pozicijas skirtingose pasaulio šalyse ir rikiuojasi populiariausių šunų veislių sąrašo pabaigoje. Šio neblėstančio populiarumo priežastis nesunku paaiškinti.

Draugiškas vipetų charakteris, vidutinis dydis ir nesudėtinga priežiūra žada tai, ko dažniausiai ieško besidairantys naujo šeimos draugo – universalumo. Vipetų veislės šunys lengvai prisitaiko prie šeimininkų gyvenimo tempo ir šie keturkojai puikiai jaučiasi tiek gyvendami bute tiek name. Namuose beveik neloja, o sutikę nepažįstamus žmones elgiasi santūriai. Mėgsta draugiją, todėl su kitais šunimis ar vaikais elgiasi labai draugiškai ir meiliai, o jei su jais elgiamasi šiurkščiai – vipetai neatsako tuo pačiu. Tai labai stabilaus, tačiau jautraus charakterio šunų veislė, todėl vipetų negalima auklėti grubiai, bausti jų pakeltu tonu ar dresuoti „tvirtos rankos“ principu. Kasdieninė vipetų priežiūra nereikalauja didelių pastangų ir neatima daug laiko. Jų kailis trumpas ir neturi šunims būdingo kvapo, todėl vipetus maudyti patariama tik tada, kai tai neišvengiama, o šukuojant bent kartą per savaitę – smarkiai sumažinamas šerių namuose kiekis. Kadangi vipetai iš prigimties nėra ilgų distancijų bėgikai, lauke būdami be pavadėlio gana greitai išsikrauna patys, nes yra ne tik judrūs, tačiau ir be galo smalsūs. Be to, šaltu ar darganotu oru, tai garantuoja ne tik reikiamą fizinį aktyvumą, bet ir padeda jiems nesušalti. Už lango esant neigiamai temperatūrai vipetus reikia aprengti saugant juos nuo per didelio šalčio.

Organizatorių archyvo nuotr.

Į ką reikia atkreipti dėmesį prieš apsisprendžiant įsigyti vipetų veislės šunį?

Kartais priimti sprendimą įsigyti bet kokios veislės šunį nėra lengva. Tai ypač aktualu tiems, kurie gyvena kartu su alergiškais šeimos nariais arba patys yra alergiški, bei tiems, kurie nėra įsitikinę, jog naujajam šeimos nariui galės skirti pakankamai laiko ir rūpesčio. Nors internete galima rasti daug naudingos informacijos bei vertingų patarimų tiek vienu, tiek kitu klausimu, įsigilinti į visas smulkmenas gali būti sudėtinga. Dėl šios priežasties naudinga apsvarstyti kelis esminius teiginius.

Taip vadinamų hipoalerginių šunų veislių, garantuojančių saugų buvimą kartu su tos veislės šunimi, nėra. Net jei radote kelis hipoalerginių šunų veislių sąrašus – kuriuose paminėti vipetai – nepriimkite skuboto sprendimo! Alergologų draugijos „rekomenduoja“ kai kurias šunų veisles alergiškiems žmonėms ne dėl to, kad jos nesukelia alerginių reakcijų, o dėl to, kad jas sukelia rečiau ir mažesnes. Pavyzdžiui, jei žinote, kad esate alergiški šuns pleiskanoms, tai jums verta bandyti tokias šunų veisles, kurių: a) oda linkusi mažiau pleiskanotis; b) šuo mažiau šeriasi (kadangi pleiskanos dažniausiai būna prikibusios prie iškritusių šerių); c) šuo yra mažo dydžio (kuo didesnis šuo, tuo daugiau ir alergenų). Tas pats pažymėtina ir apie šuns seiles, šlapimą ir pan. Taigi, jei jūsų įsijautrinimas šuns alergenams yra nežymus ir norite įsigyti būtent vipetų veislės šunį, vis tiek nepatartina įsigyti šuniuką nepabuvus ilgesnį laiką su juo. Be to, kiekvieno žmogaus alerginis atsakas yra labai individualus, todėl gali paaiškėti, kad būti kartu su vipetų veislės patinu dėl stiprios alerginės reakcijos jūs negalite, o štai su patele – galite! Dar daugiau, kartais alergines reakcijas sukelia konkretus šuo, o ne veislė. Tokiu atveju, net tarp vienos vados šuniukų gali pasitaikyti vienas, kuris sukels alerginę reakciją.. Kita vertus, įmanomas ir atvirkščias scenarijus, kuomet tarp tos pačios vados šuniukų, kurie sukelia alerginę reakciją – rasite tą, kuris jos nesukelia. Todėl, nebijokite kreiptis į vipetų veisėjus su prašymu leisti pabūti su šuniukais.

Apsispręsti įsigyti vipetų veislės šunį jei nesate tikri, kad galėsite skirti jam pakankamai laiko būtų neatsakinga. Dar blogiau, jei ketinate šuniuko priežiūrą patikėti kažkam kitam. Kol yra maži, visi be išimties šuniukai reikalauja papildomo dėmesio, laiko ir žinoma kantrybės. Kaip ir kiti smalsūs bei pašėlę šuniukai, vipetai taip pat gali būti gana destruktyvūs. Tai netūrėtų jūsų stebinti. Tačiau, saugoti batus, baldus ir kitus vertingus daiktus nuo išdykaujančio vipeto nepakanka – jį, kaip ir kitus šuniukus, reikia kryptingai socializuoti. Ne tik mokyti, ką galima ir ko negalima daryti namuose ar lauke, bet ir užtikrinti, kad šuniukas jaustųsi.. laimingas. Vipetai nepaprastai inteligentiški šunys, todėl jautriai išgyvena, jei kas nors, ypač tie, iš kurių to nesitikima, elgiasi su jais netinkamai. Mums peržengus ribą vipetai neparodys agresijos, kuri leistų suprasti, jog lazda buvo perlenkta. Greičiausiai jie užsisklęs savyje ir dar ilgai prisimins patirtus skaudulius, o tai reiškia, jog atstatyti tarpusavio pasitikėjimą bus sunkiau nei galbūt galvojote iš pradžių. Dėl šios priežasties mažo vipetuko priežiūra net ir vyresniems vaikams gali būti per sudėtinga.

Organizatorių archyvo nuotr.

Nors vipetų veislės šunys energingi ir žaismingi labai intensyvių užsiėmimų jie nemėgsta. Taigi, užtikrinti būtiną jiems fizinį aktyvumą nėra sudėtinga. Svarbu reguliariai leisti palakstyti be pavadėlio. Tiesa, kuomet reikia ką nors vytis, jie atiduoda visą save ir dar daugiau. Vipetų medžioklės instinktas yra labai stiprus, todėl kai pasitaiko proga ką nors gaudyti, papildomų klausimų šios veislės šunims nekyla. Tai gali būti gana pavojinga, todėl labai svarbu jau nuo mažumės pratinti šuniukus ne tik atbėgti pašaukus juos vardu, tačiau ir nenuklysti labai toli. Tinkamai motyvuojami ir jausdami tarpusavio ryšį su šeimininku vipetai labai greitai ir noriai mokosi, o norintys įsitikinti ką jūsų augintinis gali – išbandykite kursingą! Kursingas (ang. lure coursing) tai jauko persekiojimas, kuriuo imituojama zuikių medžioklė. Ši medžioklė nereikalauja kontakto su gyvu žvėrimi, todėl yra pripažįstama tarptautinės kinologų federacijos, o įvairūs šunų mylėtojų klubai rengia tiek pasibėgiojimus visiems norintiems, tiek treniruotes ir žinoma oficialias varžybas. Tai puikus būdas šeimininkams atrasti šį tą naujo apie savo augintinius, kadangi bėgimo metu yra vertinami ne tik greitis, o taip pat ir manevringumas, ištvermė, entuziazmas (azartas) bei sumanumas. Mėgstantys aktyvesnį laisvalaikį gali išmėginti kitą šunų sporto šaką, vadinamą Agility. Tai iš įvairių kliūčių sudaryta trasa, kurią reikia įveikti be klaidų ir kuo greičiau, o kad tai pavyktų – būtina ilgai ir smagiai treniruotis kartu su savo augintiniu. Šios treniruotės ne tik didina šuns pasitikėjimą jumis ar jo koncentraciją, tačiau leidžia pasiekti tobulą abipusį supratimą. Kitaip tariant, turite būti tikri, jog rasite pakankamai laiko ir galėsite skirti pakankamai dėmesio būsimam šeimos nariui.

Organizatorių archyvo nuotr.

Geriausia vieta įsigyti vipetą yra atsakingi vipetų veisėjai

Pradėjus šuniukų paiešką natūraliai kyla su pirkimu susijusių dvejonių. Pirkti iš veislyno ar iš žmonių, dairytis Lietuvoje ar kaimyninėse šalyse, ar galima perkant sutaupyti pinigų? Pirmasis patarimas – neskubėkite, kadangi geriausia vieta įsigyti vipetų veislės šunį yra ne vieta, o atsakingi vipetų veisėjai. Pasikliaukite tais, kuriems vipetų veisimas yra ne tiek pajamų šaltinis, kiek selekcinis interesas, atsiradęs iš sąmoningo noro sukurti savo „šeimos vardą“. Ne toks retas atvejis, kuomet veisėjai atsisako parduoti laisvus šuniukus, nes kyla abejonių, jog jais bus tinkamai pasirūpinta. Kitaip tariant, jūs ieškote vipetų veislės šuniuko, o veisėjai renkasi jus ir tik įsitikinę, jog esate pasiruošę – šuniuką parduos. Bet ne tik tai. Veisėjai jus konsultuos, patars, o dažnai ir padės visais su vipetų auginimu ir priežiūra susijusiais klausimais ateityje, o tai labiau primena ilgalaikį bendradarbiavimą, nei pirkimo – pardavimo sutarties pasirašymą. Toks bendradarbiavimas sunkiai įmanomas jei nėra tarpusavio pasitikėjimo, jei dėl kokių nors priežasčių nesigauna susidraugauti.

Organizatorių archyvo nuotr.

Kitas svarbus vipetų veisimo aspektas yra susijęs su jų sveikata. Vipetų veisėjai kruopščiai parenka poras savo veislyno šunims, todėl būsimų vadų jaunikliai ne tik atitinka veislės standartus, bet ir rečiau serga įvairiomis ligomis. Veisėjai garantuoja, kad tą dieną, kai jūs įsigijote šuniuką, jis ne tik buvo sveikas, paskiepytas (priklausomai nuo amžiaus), nukirmintas, bet ir neturėjo ryškių veislės nukrypimų nuo standarto. Tokius neatitikimus pastebėti kol šuniukai yra maži nėra taip paprasta, tačiau veisėjai tai padaro greičiau nei bet kas kitas ir gali anksčiau informuoti būsimus šeimininkus. Pavyzdžiui, veisėjui pastebėjus, jog augančio patinėlio abi arba viena sėklidė nenusileidžia į kapšelį jis informuos pirkėją, jog situacijai nepasikeitus šį šuniuką būtinai reikės kastruoti. Dėl to būsimieji šeimininkai patirs papildomų išlaidų, jų augintinis nebus tinkamas parodoms. Šiuos atvejus aptarus iš anksto ir aiškiai pažymint sutartyje išvengiama nesutarimų ir ginčių ateityje. Žinoma apsidrausti nuo visų rizikų yra neįmanoma, todėl veisėjai negali garantuoti, jog jų veislyne gimęs šuo augdamas neišstyps keliais centimetrais aukštesnis nei turėtų būti, kad keičiantis dantims nepasikeis jo sąkandis, arba kad jūsų augintinis nesusirgs genetine liga. Tačiau jie garantuoja, jog veisimui atrinko tik sveikus, geriausius veislės požymius reprezentuojančius ir kinologų pripažinimą pelniusius šunis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: