Socialinių tinklų nuotr.

Šiomis dienomis vis daugiau kalbama apie didėjančią vandenynų taršą. Kasmet į vandenyną išmetama apie 8 milijonus tonų plastiko, kuris vandenyne nužudo milžinišką skaičių jūros gyvūnų. Daugiau nei pusę amžiaus diskutuojama apie „šiukšlių salą“, tačiau beveik nebuvo imtasi jokių veiksmų. Tuo tarpu aplinkai kyla nepataisoma žala, išnyksta gyvūnų rūšys. Yra tikimybė, kad ateis momentas, kai nieko neįmanoma bus pakeisti.

Žmonija kasmet gaminą apie 400 milijonų tonų plastiko, iš kuriu perdirbama ne daugiau kaip 20 procentų. Didžioji dalis plastiko yra šalinama su likusia šiukšlių dalimi, kurios dažnai patenka į Pasaulio vandenyną.

Heri Santoso (nacionalinio parko vadovas), teigė, kad „WWF“ grupes mokslininkai banginio skrandyje rado bevek 6 kilogramus plastiko. Gyvūną rado netoli Kapota salos, Wakatobi nacionaliniame parke. Anot mokslininkų, banginio mirties priežastis- apsinuodijimas kenksmingomis medžiagomis. Skrandžio turinys sukėlė sąmyšį tarp ekologų. Banginio skrandyje rado 4 plastikinius butelius, 25 plastikinius maišelius, 115 plastikinių puodelių, ir net šlepetės. Iš viso daugiau nei 1000 plastikinių vienetų, kurių bendras svoris 5,9 kilogramai.

Banginis 2Socialinių tinklų nuotr.

“Nors mes negalėjome išsiaiškinti mirties priežasčių, faktai, kuriuos mes matome, yra labai baisūs”, – teigė Dwi Suprapti, WWF Indonezijos jūros gyvūnų apsaugos koordinatorius. Šių metų pradžioje buvo rasti du kiti negyvi banginiai, kurių skrandžiuose rasta plastikinių atliekų.

Banginis 3

Pasak organizacijos “Upės, vandenynai, ežerai ir ekologija” (ROLE), Indonezija gamina apie 130000 tonų plastikinių atliekų per dieną. Kai kurie iš jų eina į sąvartynus, bet likusi dalis yra sudeginta arba išmesta į upes, kurios yra sujungtos su vandenynų. Kaip teigia “ROLE”, dėl nepakankamos informacijos apie aplinkos priežiūrą, Indonezija yra antras pagal dydį aplinkos teršėjas pasaulyje, pirmoji – Kinija.

Banginis 4

Socialinių tinklų nuotr.

Iki šiol nėra žinoma, kiek daug šių didingų gyvūnų miršta nuo plastiko, tačiau mokslininkai įsitikinę, kad tai nėra vienintelis atvejis. Šiuo metu, daugiau nei 80 procentų visų vandenynų atliekų yra plastikas. Remiantis tyrimas, jeigu žmonės nepakeis požiūrio į gamtą, iki 2050m., plastiko vandenynuose bus daugiau, nei žuvų.

Taip pat skaitykite: Kinija legalizavo raganosių ir tigrų kūno dalių naudojimą medicinoje

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: