Mikhali Nilov nuotr. / Pexels

Nors paskutiniuoju metu vis daugiau dėmesio sulaukiančios vitaminų lašelinės gali atrodyti kaip naujausia sveikatinimo mada, iš tiesų jos nėra jokia naujiena.

Intraveninę terapiją energijai, imuniteto stiprinimui ir sveikatingumui seniai naudoja tiek nuolat užimti verslo profesionalai, tiek Holivudo aktoriai, tiek pasaulinio garso muzikantai.

Tačiau šiandien paikime žvaigždes ramybėje ir su „Drops Clinic“ šeimos gydytoja Agne Gudaite-Staškūne pasikalbėkime apie tai, ar vitaminų lašelinės yra naudingos sportininkams.

Kas yra vitaminų lašelinės?

Vitaminų lašelinės arba intraveninė terapija yra organizmo stiprinimas bei gydymas maistines medžiagas ir vitaminus į organizmą tiekiant per kraują. Šis procesas užtikrina greitą ir efektyvų pasisavinimą, todėl poveikis jaučiamas daug greičiau nei, pvz. geriant papildų tabletes.

Lašelinių procesas apeiną virškinamąjį traktą, kuriame prarandama didelis dalis medžiagų, o štai į kraują patekę vitaminai pasisavinami iki 90-100 %.

Lašelinės yra saugus, greitas ir efektyvus imuniteto stiprinimo, energijos didinimo, bei įvairių sveikatos sprendimo būdas“, – sako gydytoja Gudaitė-Staškūnė.

Ar lašelinės rekomenduojamos sportininkams?

Sportininkai – tiek profesionalai, tiek mėgėjai – yra itin fiziškai aktyvūs, tad sportuodami praranda daug skysčių, o su jais ir maistinių medžiagų ir mineralų.

Kadangi sportuojant raumenims teikiamas didelis krūvis, po treniruočių dažnai jaučiamas didelis nuovargis.

Intraveninė terapija yra vienas veiksmingiausių būdų atsistatyti po intensyvių treniruočių bei pagerinti rezultatus. Ji padidinti anaerobinę galią, širdies susitraukimų dažnio atkūrimo laiką, dėmesio trukmę, taip pat sumažinti stresą“, – teigia gydytoja.

Kūno hidratacijos skatinimas

Ar žinote, kad aktyvia veikla užsiimantys žmonės per prakaitą gali netekti iki 3000 ml/h skysčių? Dėl šios priežasties sportininkams itin svarbu prieš, per ir po treniruočių palaikyti reikiamą jų kiekį organizme.

Anot gydytojos Gudaitės-Staškūnės, intensyvus fizinis krūvis sukelia gausų prakaitavimą, dėl kurio iš organizmo išsunkiami jam būtini mineralai ir elektrolitai. „Tai kenkia ne tik sveikatai, bet ir sportiniams rezultatams. Dehidratacija kartais būna tokia stipri, kad nebeužtenka vandens ar sporto gėrimų“, – teigia pašnekovė.

Hidratacija lašelinėmis greitai papildo organizmo skysčius, taip pat pagerina raumenų atsigavimą, atstato elektrolitų pusiausvyrą ir padeda išvengti nemalonių simptomų.

Ji puikiai tinka po aktyvių treniruočių, kuomet gausiai prakaituojate.“

Greitesnis raumenų atsigavimas

Anot gydytojos, po ilgalaikio fizinio krūvio dažnai atsiranda raumenų skausmai ir mėšlungis.

Dehidratacija gali trukdyti raumenims atsigauti, sukelti silpnumą, stiprų mėšlungį ar padažnėjusį širdies plakimą, o tai gali rimtai pakenkti sveikatai.

Ilgainiui tai gali sukelti tokių problemų kaip raumenų pažeidimai ir inkstų sutrikimai“, – sako gydytoja Gudaitė-Staškūnė.

Intraveninė terapija gali padėti užkirsti kelią skausmams bei pagreitinti raumenų atsistatymą.

Terapijos metu yra naudojamos tokios medžiagos kaip amino rūgštys, magnis ir dekstrozė, kurios stiprina raumenis, padeda atkurti baltymus ir sumažina raumenų mėšlungį.“

Būtinųjų maistinių medžiagų papildymas

Kadangi intraveninės terapijos metu pasisavinama iki 100% maistinių medžiagų, o iš geriamųjų papildų gerokai mažiau, ši procedūra yra vienas efektyviausių būdų greitai papildyti jų atsargas.

Sportuojant geriamų papildų pasisavinimas gali būti ir dar mažesnis, nes kraujo tėkmės uždelsimas į skrandį tam trukdo ir taip apsunkina organizmo atsigavimą“ , – kalba gydytoja.

Anot jos, gyvenantiems aktyvų gyvenimą ir užsiimantiems sportine veikla vitaminų lašelinės padės atnaujinti energijos rezervus, palengvins streso simptomus, sumažins lėtinį nuovargį ir suteiks daugiau energijos.

Energijos rezervų papildymas

Vitaminų lašelinės yra puikus būdas padidinti energijos kiekį. Tai itin svarbu ilgų nuotolių bėgikams, sportuojantiems labai dažnai arba mėgstantiems rytinę mankštą.

Intraveninę terapiją priimantys sportininkai turės gerokai daugiau energijos nei vartojantys tik geriamuosius papildus. Tai sukelia drastišką fizinio pajėgumo skirtumą“, – sako gydytoja Gudaitė-Staškūnė.

Kaip išsirinkti terapiją sau?

Atlikę įvairius tyrimus ir įvertę konkretaus paciento būklę, specialistai padės nuspręsti, kuris lašelinių tipas jiems bus tinkamiausias“, – sako gydytoja.

Procedūros neužima daug laiko ir paprastai trunka nuo 30 iki 90 minučių – trumpiau nei profesionalios futbolo ar krepšinio rungtynės.

Prieš pradėdami bet kokį gydymą ar sveikatinimo būdą sportininkai turėtų įsitikinti jog terapija nėra įtraukta į draudžiamų medžiagų sąrašą. Tai, žinoma, nėra aktualu sportininkams mėgėjams.

Profesionalios vitaminų lašelinės Kaune siūlo intraveninę terapiją tiek sportininkams, tiek visiems besirūpinantiems savo sveikata. Daugiau informacijos rasite interneto svetainėje.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: