Pexel.com archyvo nuotr.

Kraujo spaudimas svarbus žmogaus sveikatos būklės indikatorius, todėl reikia jį stebėti. Kraujo spaudimas parodo, kaip veikia jūsų širdis ir cirkuliuoja kraujas. Jis turėtų būti vidutinis – normalus, t.y. nei per aukštas, nei per žemas. Šiame straipsnyje pakalbėsime apie tai, kodėl pavojingas aukštas kraujo spaudimas.

Tiesą sakant, kraujospūdis natūraliai didėja ir mažėja visą laiką, priklausomai nuo širdies darbo, nuo to, ką jūs veikiate. Aukšto kraujospūdžio liga nustatoma tada, kai jūsų kraujospūdis nuolat yra aukštesnis už įprastą.

Manoma, kad optimalus kraujo spaudimas iki 120/80 mmHg. Rezultatai virš 120 / 80mmHg ir iki 139 / 89mmHg yra dar gana normalūs, tačiau jau reikėtų šiek tiek susirūpinti.

Didelis kraujospūdis ilgą laiką yra vienas iš pagrindinių širdies ligų rizikos veiksnių. Vyresniame amžiuje kraujospūdis padidėja ir tai normalu (žinoma, kai padidėja ne per daug).

Labai svarbus reguliarus kraujo spaudimo matavimas, nes jeigu jis yra nuolat per didelis, reikalinga jo kontrolė. Nekontroliuojamas aukštas kraujospūdis gali sukelti širdies smūgį ar insultą. Jis taip pat gali paveikti jūsų inkstus.

Medicininis ilgalaikio aukšto kraujospūdžio pavadinimas yra hipertenzija. Kas ją sukelia? Iš tikrųjų, tikslios aukšto kraujo spaudimo priežastys nėra nustatytos, tačiau tai gali priklausyti nuo:

  • Paveldimumo (jeigu šeimoje kas nors turėjo aukštą kraujospūdį);

  • Mitybos įpročių, ypač sūrių maisto produktų vartojimo;

  • Alkoholio vartojimo;

  • Svorio;

  • Fizinės veiklos kiekio, intensyvumo.

Kokie aukšto kraujospūdžio simptomai?

Jūs negalite jausti aukšto kraujospūdžio. Paprastai nėra jokių įspėjamųjų ženklų, todėl galite jį turėti ir nežinoti. Štai kodėl svarbu jį patikrinti.

Geriausias būdas sužinoti, ar padidėjęs kraujospūdis, yra jį pamatuoti. Tai gali padaryti jūsų gydytojas ar kitas sveikatos priežiūros specialistas arba pats žmogus. Žinoma, geriau tokiu atveju kreiptis į gydytoją, neužsiimti savigyda.

Kraujo spaudimas gali skirtis skirtingais dienos laikais. Kartais jis gali pakilti tik todėl, kad žmogus susinervino, susijaudino ir pan. Todėl jį patariama matuoti ne vieną, o bent kelis kartus. Jeigu kraujospūdis nuolat per aukštas, skiriami vaistai.

Užsakymo Nr. KMC180089

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: