© Wikimedia Commons archyvo nuotr

Nutukimas arba viršsvoris daro didelę įtaką ne tik bendrai žmogaus savijautai, bet ir didina riziką susirgti cukriniu diabetu, hipertenzija, koronarine širdies liga (širdies vainikinių arterijų susiaurėjimas arba užsikimšimas) ar patirti insultą. Pastarųjų ketverių metų „Aviva Lietuva“ išmokų gyvybės draudimo klientams statistika rodo, kad dukart dažniau minėtomis ligomis serga ir išmokas gauna būtent vyrai.

„Ne visada įvertiname tai, kaip iš pirmo žvilgsnio komfortiškas, tačiau nejudrus gyvenimo būdas ir blogi mitybos įpročiai kenkia sveikatai. Nors dėl šių priežasčių susidariusio antsvorio įtakos staiga pajausti neįmanoma, tačiau ilguoju periodu riebalų perteklius organizme gali sukelti arba labai apsunkinti įvairių ligų eigą, kurių gydymas ir reabilitacija gali neigiamai atsiliepti tiek fizine, tiek finansine prasme pačiam žmogui“ ,- komentuoja „Aviva Lietuva“ vyriausiasis draudimo rizikos vertintojas, gydytojas Šarūnas Žemaitis.

2010-2013 metų bendrovės išmokų statistika už cukrinio diabeto, hipertenzijos, koronarinės širdies ligos, insulto gydymą stacionare rodo, kad per šį laikotarpį net 378 išmokų atvejų liga ištiko būtent vyrus ir 163 išmokų – moteris. Vidutinė išmoka už ligų, kurioms didelę įtaka galėjo padaryti nutukimas arba viršsvoris, gydymą per paskutinių keturių metų laikotarpį buvo daugiau nei tūkstantis litų.

Kritinių ligų draudimo išmokų statistika atskleidžia, kad tokios sunkios ligos kaip infarktas ar insultas, kurioms taip pat įtaką gali daryti viršsvoris, per laikotarpį nuo 2011 iki 2013 metų 12 kartų ištiko vyrus ir 2 kartus moteris. Vidutinė išmoka vyrams šio draudimo atveju buvo 34 tūkst. litų, moterims ji siekė 60 tūkst. litų.

Grėsmingiausiai vyrų atžvilgiu atrodo koronarinės širdies ligos išmokų statistika – dėl šio sveikatos sutrikimo per laikotarpį nuo 2010 iki 2013 metų 160 kartus arba 4 kartus daugiau gyvybės draudimo išmokų už gydymą stacionare gavo vyrai.

„Panaši tendencija egzistuoja ir cukrinio diabeto, hipertenzijos ir net insulto išmokų statistikoje – vyrai bent du ar tris kartus dažniau kenčia dėl ligų, kurioms didelę įtaką gali turėti viršsvoris, netinkamas gyvenimo būdas ir kenksmingi įpročiai. Svarbiausia yra suprasti, kad nutukimas sukelia ne tik diskomfortą, tačiau ir gali baigtis sunkiomis komplikacijomis ar net žmogaus netektimi“ ,- teigia gydytojas Š.Žemaitis.

2013-aisiais metais  dėl jau minėtų ligų gydymo iš viso savo gyvybės draudimo klientams „Aviva Lietuva“ išmokėjo 483 tūkst. litų arba 83 proc. daugiau nei 2012-ais metais ir dukart daugiau nei 2011-ais metais.

Europos komisijos (EK) ir Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos 2010-siais metais atlikto tyrimo metu išsiaiškinta, kad per pastaruosius dvidešimt metų daugelyje ES šalių narių nutukusių žmonių skaičius padvigubėjo. Prasčiausia padėtis Didžiojoje Britanijoje, kur antsvorio turėjo 24,5 proc. gyventojų, Airijoje (23 proc.) ir Maltoje (22,3 proc.), Lietuva užimė šeštąją poziciją – mūsų šalyje antsvorio problemų turėjo 19,7 proc. gyventojų.

Kaip išvengti nutukimo arba viršsvorio:

  • Būkite fiziškai aktyvūs. Pavyzdžiui, dažniau važiuokite dviračiu arba eikite, o ne sėskite į automobilį.
  • Atsikratykite kenksmingų įpročių.
  • Nebandykite streso numalšinti valgymu.
  • Gerai pailsėkite. Nuovargis taip pat gali prisidėti prie organizmo funkcijų sutrikimo ir viršsvorio.
  • Valgykite daug vaisių ir daržovių, geriausia kuo įvairesnių ir kasdien.
  • Valgykite dažniau, bet mažesnėmis porcijomis (pertrauka tarp valgymų turėtų būti 3–4 val.)
  • Laikykitės dienos režimo. Pavyzdžiui, valgykite kiekvieną dieną tuo pačiu metu.
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: