Oeganizatorių archyvo nuotr.

Patalynės poveikis sveikatai, be abejo, yra svarbus kiekvienam, siekiančiam užtikrinti kokybišką miegą ir gerą savijautą. Alergijos miegamajame gali labai trukdyti ramiam poilsiui ir sukelti įvairias sveikatos problemas, tačiau tinkamai parinkta patalynė ir atitinkami higienos įpročiai gali padėti išvengti alergenų kaupimosi ir užtikrinti sveikesnę poilsio aplinką.

Patalynės medžiagos svarba

Pirmas žingsnis siekiant sumažinti alergiją yra teisingas patalynės medžiagos pasirinkimas. Sintetinės medžiagos gali sukelti odos dirginimą ir skatinti dulkių erkučių bei kitų alergenų kaupimąsi. Jei jaučiate tokius simptomus kaip nosies, akių niežėjimas, čiaudulys ar sudirgusi, paraudusi oda – pirmenybę teikite natūralioms medžiagoms.

Medvilnė yra vienas geriausių pasirinkimų į alergijas linkusiems žmonėms – ji pralaidi orui, todėl užkertamas kelias drėgmės kaupimuisi pataluose, o tai lemia mažesnį dulkių erkučių, pelėsio sporų bei kitų alergijas galinčių sukelti veiksnių buvimą jūsų miegamajame.

Iš sertifikuoto Oeko-Tex audinio gaminamus patalynės komplektus drąsiai galima rinktis ir su atopiniu ar kontaktiniu dermatitu kovojantiems žmonėms – švelnūs satino prisilietimai nedirgins net jautriausios odos, todėl išvengsite papildomo dirginimo, o oda išliks rami ir apsaugota nuo alergenų.

Tinkama patalynės priežiūra

Patalynės švara yra gyvybiškai svarbi norint išvengti alergijų. Tam, kad miegamajame galėtumėte ilsėtis be trikdymo, nemalonių pojūčių ir alergijų sukeliamo diskomforto, būtina:

Dažnai keisti patalynę – patalynę reikėtų keisti mažiausiai kas dvi savaites, o jei esate linkęs į alergijas – kas savaitę.

Skalbti tinkamoje temperatūroje – efektyviai patalynės priežiūrai tikrai pakanka 40 ° C temperatūros – nepersistenkite bandydami „iškaitinti“ visus alergenus. Tiesa, daugelis naujų skalbimo mašinų turi skalbimo režimus, kurių metu iš audinių garų pagalba šalinamos dulkės, negyvos odos dalelės, dulkių erkutės ir kiti nešvarumai – tikrai verta išmėginti ir atrasti šiuos privalumus.

Naudoti antialerginius skalbiklius – švelnūs, be kvapiųjų medžiagų skalbikliai sumažins tikimybę sukelti odos alergijas. Jei mėgstate naudoti audinių minkštiklį, galite išbandyti natūralią alternatyvą – vilnos kamuoliukus, kurie padės ne tik suminkštinti patalynę, bet ir sutrumpins jos džiovinimo laiką.

Džiovinti patalynę saulėje ir gryname ore – saulės spinduliai ir grynas oras padeda naikinti audiniuose besikaupiančius alergenus, todėl, norėdami išvengti odos dirginimo, kuo dažniau džiovinkite patalynę lauke.

Alergenų kontrolė miegamajame

Be patalynės, svarbu atkreipti dėmesį ir į kitus miegamojo elementus. Svarbu reguliariai valyti minkštus baldus, kilimus, užuolaidas ir kitus audinius, kuriuose gali kauptis dulkės bei kiti alergenai. Natūralu, kad kartais pamirštame nuvalyti dulkes nuo minkšto lovos atlošo ar šalia padėto veliūrinio pufo – tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl rytais ar vakarais jus kamuoja čiaudulys, gleivinių dirginimas ar kiti nemalonūs simptomai. Padėti gali ir miegamajame esančių daiktų kiekio mažinimas – kuo daugiau daiktų kambaryje, tuo daugiau dulkių ant jų nusėda, todėl išvengti jų kaupimosi apkraunant poilsio erdvę gali būti sunku.

Na, o jei kenčiate nuo ypač stiprios alergijos, verta pamąstyti apie oro valytuvo ar filtro įsigijimą – juose įmontuoti HEPA filtrai gali padėti sumažinti alergenų kiekį ore, tad ilsėdamiesi kvėpuosite švaresniu ir sveikesniu oru.

Gyvenimo būdo įtaka alergijoms

Alergijų valdymas taip pat priklauso ir nuo bendro gyvenimo būdo. Sveika mityba, pakankamas vandens vartojimas ir reguliarus fizinis aktyvumas stiprina imuninę sistemą, kuri yra atsakinga už kovą su alergijomis.

Nors visiškai išvengti alergijų gali būti sunku, tinkamas patalynės pasirinkimas ir priežiūra, kartu su protingu miegamojo aplinkos tvarkymu, gali žymiai sumažinti alergijų simptomus ir pagerinti bendrą gyvenimo kokybę.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: