© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Kasdien kiekvienas iš mūsų naudojamės slaptažodžiais. Jungiamės prie socialinių tinklų, elektroninio pašto, banko ir kt. Tačiau nutinka taip, kad slaptažodžius vis tiek „nulaužia“.

Štai vienas rusų programišius „nulaužė“ 6,5 mln. socialinio tinklo „LinkedIn“ vartotojų slaptažodžių ir visus juos paskelbė. Lengviausias būdas apsaugoti savo asmeninius, finansinius bei kitus svarbius duomenis yra turėti sunkiai nuspėjamą slaptažodį. Pateikiame jums 10 patarimų, kaip tokį susikurti.

1. Nenaudoti asmeninių, lengvai nuspėjamų duomenų

Viena dažniausiai daromų klaidų kuriant slaptažodžius – lengvai nuspėjami duomenys. Nederėtų slaptažodžiui pasirinkti artimų žmonių ar mylimų augintinių vardus, gimimo datas. Juos išsiaškinti nėra sunku. Be to programišių naudojamos programos tokius slaptažodžius aptinka itin greitai.

2. Ilgesnis yra geresnis

Trumpo slaptažodžio naudojimas gali būti pražūtingas. Jį turėtų sudaryti mažiausiai 8 simboliai. Idealiausia, jei jis sudarytas iš 14 – 25 simbolių.

3. Pamirškite raides

Stipraus slaptažodžio formulė paprasta: raidės + skaičiai + simboliai. Naudojant šią formulę, slaptažodis tampa sudėtingesnis, todėl yra sunkiau nuspėjamas.

4. Kurkite naujus žodžius

Geram slaptažodžiui nepakanka tik raidžių ir simbolių. Venkite žinomų žodžių. Geriausia, jei naudosite raidžių, skaičių ir simbolių kratinį, t.y. sukursite visišką nesąmonę. Šiuo atveju, toks jokios prasmės neturintis žodis yra gera išeitis.

5. Naudokite panašius simbolius vietoje raidžių

Pakeiskite kelias raides su panašiais į jas simboliais (€ = E, $ = S). Tai nesunku prisiminti ir kartu daro slaptažodį sudėtingesnį.

6. Keiskite slaptažodžius

Nenaudokite to paties slaptažodžio daugiau nei vienai paskyrai. Jeigu hakeriai ir atspės vieną slaptažodį, kiti vis dar bus saugūs.

7. Kurkite kodus

Kitaip sakant – naudokite ilgų sakinių, kuriuos jums lengva prisiminti, trumpinius. Pvz., mano dukros gimtadienis yra 1990 sausio 17 – mDgy17/Sau.90.

8. Nepamirškite mažųjų ir didžiųjų raidžių

Slaptažodį dar labiau pasunkinsite, jei keisite raidžių dydžius. Visoje slaptažodžio raizgalynėje net ir viena didžioji raidė tarp kitų mažųjų daro jį sudėtingesnį.

9. Atnaujinkite slaptažodžius

Kas kiek laiko vis pakeiskite slaptažodį. Nenaudokite to paties ilgiau nei pusę metų.

10. Apsaugokite savo kompiuterį

 Nuolat rupinkitės savo kompiuterio ir išmaniojo telefono saugumu. Idiekite antivirusines programas. Net jei jūsų slaptažodis ir yra itin sudėtingas, jis gali būti „nulaužtas“. Prisijungiant prie nesaugių puslapių ar programų jis gali būti pavogtas mažo kompiuterinio kirmino ar šnipinėjančios programos. 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: