Horoskopai XXI amžiuje: išliks ar išnyks priklauso nuo mūsų pačių / KaunoZinios.lt iliustr.

Horoskopai yra tarsi priešrinkiminiai politikų pažadai: svarbu pažadėti gražesnį rytojų, o kaip bus iš tiesų – niekam po to jau ir nebesvarbu. Tiesa, nemažai skelbiama ir horoskopų su apokaliptinėmis, bauginančiomis antraštėmis. Taigi, kodėl tiražuojami net ir pačių astrologų beverčiais vadinami dienos horoskopai? Kam tai naudinga? Akivaizdu, kad juos publikuodami naujienų portalai taip užsitikrina lankytojų srautą arba kitaip dar vadinamus „klikus“. Vienas portalas, jau atsisakęs juos skelbti, įvardija, kad taip padarė ir dėl to, jog horoskopai skatina žmonių tikėjimą sąmokslo teorijomis. Tačiau kitiems portalams tai nė motais. Ir visgi, kokia ateitis laukia horoskopų?

Atrodo, kad mus buvo galima lengvai apgauti, įtikinti įvairiais dalykais dar priešinternetiniais laikais, kai informacija buvo sunkiai pasiekiama ir televizija be jokių skrupulų transliavo įvairių dvasinių apsišaukėlių, esktrasensų laidas. Pavyzdžiui, sovietų sąjungos žiūrovus anuomet „hipnotizuodavo“ telepatu save vadinanantis Anatolijus Kašpirovskis. Ir žiūrovai juo tikėjo. Nebuvo kur pasitikrinti, kas jis iš tiesų yra.

Bet stop! Nors mes ir turime galimybę pasitikrinti informaciją įvairiuose viešai prieinamuose šaltiniuose, tačiau dar yra daug patiklių žmonių, kuriuos gali apmulkinti įvairaus plauko „pranašai“ ar juos priversti patikėti nebūtais dalykais niekuo nepagrįsti teiginiai, pavyzdžiui, kokia laukia diena, ką patartina ją veikti, o ko negalima imtis. Žinoma, atsakingos žiniasklaidos priemonės nesudaro galimybės nepatikrintoms žinioms plisti, tačiau horoskopai sėkmingai pasiekia jais besidominčius.

Naujienų portalo Delfi.lt publikacija

Kaip vyksta horoskopinių naujienų – dienos, savaitės, mėnesio, metų horoskopų – sklaida? Kasdien juos skelbia nemažai Lietuvos naujienų portalų, pavyzdžiui „Lrytas.lt“, „Delfi.lt“, „TV3.lt“, „Diena.lt“. O štai naujienų portalas „15min.lt“ nuo 2021 m. pabaigos nustojo tiražuoti horoskopus.

Kodėl keptuvę reikia laikyti už rankenos?

Horoskopus skaitantiems žmonėms jie yra tarsi rytinio ritualo dalis. „Tai daugiau kaip pramoga“, „Rimtai to nevertinu“, „Perskaitęs horoskopą tarsi prisiderini prie jo“ – sako horoskopus skaitantys žmonės. Tiesa, astrologai sulaukia ir horoskopų skaitytojų kritikos: „Pilnatis – perspėja, jaunatis – perspėja, delčia – irgi perspėja. Pilsto tik iš tuščio i kiaurą!“ Pavardės nenorėjusią skelbti pašnekovę labiausiai privertė suglumti šis savo horoskope perskaitytas teiginys: „Jums nežadame nieko.“

O juk astrologu prisistatantis ir dienos horoskopus naujienų portalams tiekiantis Naglis Šulija, kalbėdamas apie bendro pobūdžio horoskopus, yra tiesiai šviesiai pasakęs, jog „keptuvę reikia laikyti už rankenos“. Tai reiškia – niekas už tave nepadarys sprendimų.

TV3 publikacija

Tačiau horoskopų fenomenas gajus ir dabar, nes norint „laikyti keptuvę už rankenos“, reikia įdėti šiokių tokių pastangų. O juk taip norisi save apgauti, kad viskas jau nulemta žvaigždžių, tad esą tereikia žinoti, ką ir kaip daryti, arba tiksliau – nedaryti, konkrečią dieną.

Astrologas: dienos horoskopai – tai „žaidimas“

Astrologas Vytautas Kaškelis (astrologine veikla užsiimantis trisdešimt metų) mūsų naujienų portalui teigia jau nebesudarinėjantis dienos horoskopų. Tačiau paaiškėjo, kad ir dabar naujienų portalas „TV3.lt“ publikuoja V. Kaškelio dienos horoskopus.

Štai ką astrologas sako KaunoŽinios.lt: „Nebeskelbiu dienos horoskopų. Lioviausi tai daryti. Reikia susikoncentruori į rimtą darbą. Dienos horoskopai – tai „žaidimas“, tai tarsi šou. Visai kas kita – personaliniai (asmeniniai) horoskopai, kurie iš tiesų žmogui gali būti labai vertingi tam tikrais gyvenimo etapais, jam suteikti svarbios, detalios informacijos. Su asmeniniu horoskopu žmogus ir pats turi atlikti tam tikras užduotis, sekti nuorodas.“

Kaip skelbiama šio astrologo tinklapyje, jo sudaryto asmeninio horoskopo kaina – nuo 290 Eur, vaiko horoskopo – nuo 100 Eur, metinio – nuo 80 Eur. Paklaustas, ar pats turi susidaręs savo asmeninį horoskopą, astrologas atsako teigiamai, tačiau išsisuka nuo atsakymo, dėl kokių horoskopų sudarymo pas jį daugiausia kreipiamasi. V. Kaškelis nurodo esąs Londono astrologinės ložės narys.

TV3 publikacija

Kartu su kitais tyrėjais V. Kaškelis yra skelbęs tyrimą „Zodiako ženklai ir smurtiniai nusikaltimai“ Mykolo Romerio universitete, rengiančiame būsimuosius teisininkus. „Pasaulyje yra ne vienas toks tyrimas atliktas. Žinoma, nereikia suabsoliutinti tų duomenų“, – paaiškina astrologas.

Ir tuo, jog toks tyrimas skelbiamas universiteto duomenų bazėje, matyt nereikėtų ypatingai stebėtis, kai yra žinoma, jog ir, pavyzdžiui, Šiaulių universitete studentams anksčiau buvo dėstomas pseudomokslui kaip ir astrologija priskiriamos chiromantijos (spėjimo iš delno linijų) kursas.

Naunienų portalo lrytas.lt publikacija

Paklaustas, kodėl bendrieji horoskopai, kurie iš esmės nieko neįvardija, yra populiarūs ir šiais laikais, astrologas V. Kaškelis teigia, jog tai liudija apie „žmogaus norą visuomet pažvelgti į ateitį, todėl jis tai darė ir darys, ir horoskopų populiarumas nemažės“.

Įvardija kritinio mąstymo ugdymo mokykloje svarbą

Ar tikrai horoskopai išliks populiarūs? Apie horoskopus kalbamės su paranormalių mitų griovėju, katalikų teologu, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoju, knygos „Paranormalių mitų griovėjas“ autoriumi Gabrieliumi Edvinu Klimenka: „Būtina ugdyti žmogaus kritinį mąstymą, faktų tikrinimą dar mokykloje, nes žmonės dažniausiai tingi tikrinti faktus, o taip susidaro terpė įvairioms sąmokslo teorijoms, pranašavimams.“

Gabrielius Edvinas Klimenka / Asmeninio archyvo nuotr.

Anot G. E. Klimenkos, horoskopai yra didesnės problemos dalis, nes juos gali sudaryti ir jokio specialaus išsilavinimo neturintys asmenys. Juk astrologija yra vertinama kaip pseudomokslas, tad tokį „išsilavinimą“ astrologais save vadinantys asmenys dažnai nurodo jį gavę užsienyje.

Pasigirsta siūlymų horoskopus žiniasklaidoje išskirti aiškiu žymėjimu, kuris tiksliai įvardytų, jog tai yra faktais nepagrįsti teiginiai. „Manau, kad žymėjimas problemos neišspręstų“, – įsitikinęs paranormalių mitų griovėjas.

Lietuvos skeptikų draugijos vadovas Algimantas Kvecys / Asmeninio archyvo nuotr.

Kelia nerimą apokaliptinės antraštės

Lietuvos skeptikų draugijos vadovas Algimantas Kvecys mano, jog mūsų šalyje nėra tikslinga uždrausti horoskopus, astrologiją, nes tai yra „kultūros, tradicijos dalis“. Tačiau draugijos vadovui kelia nerimą apokalptinės, gąsdinančios horoskopų antraštės ir kartais toks jų turinys. „Būtų tikslinga priimti įpareigojimą, kad prie horoskopų būtų aiškiai nurodyta, kad tai – pramoginio tipo turinys, kaip tai yra nurodoma, pavyzdžiui, prie reklaminių tekstų“, – reziumuoja A. Kvecys.

Naunienų portalo alfa.lt publikacija

Siūlo pervadinti į kasdienius patarimus

Yra diskutuojama dėl galimybės prie žiniasklaidoje skelbiamų horoskopų pateikti aiškiai matomą ženklinimą, kad horoskopai nesusiję su tikrove ir pateikti tik pasilinksminimui. Kitas pasiūlymas – pervadinti žiniasklaidoje horoskopus į kasdienius patarimus.

Lietuvos Respublikos Visuomenės informavimo įstatymas teigia, jog viešosios informacijos rengėjai ir (ar) skleidėjai (…) neturi propaguoti žmonių ar jų grupių antgamtinių, nerealių savybių, paranormalių reiškinių, išskyrus atvejus, kai tokia informacija pateikiama pramogai arba kaip tyrimo objektas; neturi sudaryti įspūdžio, kad astrologai, chiromantai, ekstrasensai, bioenergetikai gali teikti patarimus dėl ateities, sveikatos, pinigų ir panašiai.

Naunienų portalo alfa.lt publikacija

Ši įstatymo nuostata pakartojama kaip pasižadėjimas tiek Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekse, tiek ir Visuomenės informavimo etikos kodekse. Tiesa tokia, jog daugelyje didžiausių Lietuvos naujienų portalų yra pilna horoskopų ir nė vienas jų nėra pristatomas, kaip skirtas pramogai. „Lrytas.lt“ kartais horoskopai dar yra pažymėti žodeliu „SVARBU“ ir taip savo svarba prilyginami karui Ukrainoje, kuris irgi yra žymimas tokia žyma.

15min.lt“: horoskopai skatina tikėjimą sąmokslo teorijomis

Dar kitas sprendimas – nebepublikuoti horoskopų žiniasklaidoje. Tą nuo 2021 m. lapkričio jau padarė naujienų portalas „15min.lt“. Kokios šio sprendimo priežastys, paklausėme portalo vyriausiojo redaktoriaus Vaidoto Beniušio ir gavome atsakymą: „Horoskopai yra nepagrįsti moksliškai. Yra duomenų, kad jie skatina žmonių tikėjimą sąmokslo teorijomis. Tai neatitinka mūsų vertybių.“

Ne paslaptis, jog horoskopai naujienų portalams generuoja didelį kasdienį lankytojų srautą. Kaip sprendimas nebepublikuoti horoskopų atsiliepė „15min.lt“ lankytojų srautui? „Horoskopų atsisakymas šiek tiek sumažino lankytojų srautą“, – įvardija naujienų portalo vadovas V. Beniušis.

Išsiuntėme klausimus ir kitiems naujienų portalams, kurie publikuoja horoskopus, tačiau atsakymų nesulaukėme. „Lrytas.lt“, „Delfi.lt“, „TV3.lt“, „Kauno.Diena.lt“ neatsakė, koks portalo lankytojų susidomėjimas horoskopais, ar horoskopai gali skatinti žmonių tikėjimą sąmokslo teorijomis ir mažinti jų kritinį mąstymą, kuris yra ypač svarbus karo akivaizdoje, taip pat atpažįstant melagienas. „Lrytas.lt“ ir „Delfi.lt“ kasdien skelbia daugiau nei po vieną horoskopą.

Naujienų portalas KaunoŽinios.lt per visą savo gyvavimo istoriją nėra skelbęs nei vieno horoskopo.

Taip pat skaitykite: Atakuojančios azartinių lošimų ir loterijų reklamos – nauja Lietuvos „pandemija“?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: