Filmo „Bohemijos rapsodija“ kadras

Muzikiniai filmai visada populiarūs. Didelės sėkmės ir mūsų ekranuose susilaukė „Kalifornijos svajos“ (originalus pavadinimas La La Land), šauniai imitavęs Holivudo klasikinių miuziklų stilių ir paskatinęs milijonus žmonių visame pasaulyje dažniau lankytis šokių salėse. Dabar jau ilgokai mūsų ekranuose rodoma dar viena romantinė muzikinė melodrama „Taip gimė žvaigždė“ – jau ketvirtoji klasikinio siužeto ekranizacija (ankstesnės versijos pasirodė 1937, 1956 ir 1976 metais). Ilgametė šio siužeto sėkmė liudija apie tai, kad jeigu tikrai esi pasiryžęs(usi) tapti estrados žvaigžde ir nenuleidi rankas po pirmųjų nesėkmių, tau būtinai pasiseks.

Ši sėkmės formulė įkvėpė ir kol kas naujausio mus pasiekusio muzikinio filmo „Bohemijos rapsodija“ autorius, kurie pasiryžo papasakoti fenomenalios britų roko grupės „Queen“ ir jos lyderio Freddie Mercury‘io kelią į kerinčias šlovės viršūnes.

Jis pasiekė tai, ko norėjo

Roko muzikos šlovės galerijoje apstu ne tik auksinių diskų šviesoje spindinčių personų, bet ir tragiškos lemties paminklų. Kas pasakys, kodėl savižudybės kerai neretai labai anksti pasiglemžia tuos, kuriems likimas buvo palankus ir žadėjo sėkmingą karjerą vos ne nuo pirmų žingsnių scenoje? Vieniems galvas apsuka per anksti patirta šlovė, kitiems protus apsvaigina narkotikai ir alkoholis, treti neištveria staiga atsivėrusios egzistencinio siaubo bedugnės, ketvirti neįvertina fizinio kūno galimybių kelionėse link dvasinės nirvanos, penktieji tiesiog beatodairiškai neria į visokiausių malonumų verpetą, mesdami iššūkį ne tik įprastoms gyvenimo normoms, bet ir įsivelia į mirtinai pavojingus seksualinius eksperimentus.

bohemian-rhapsody-film-cast

Pastarųjų netrūko legendinės roko grupės „Queen“ lyderio Freddie Mercury‘io gyvenime: jis neslėpė savo biseksualumo, nors jo ir neafišavo. Bet apie galimą tragišką savo gyvenimo finalą prasitardavo dalydamas interviu: „Neturiu tikslo sulaukti 70 metų. Nemanykite, kad aš nesveikas. Aš gyvenau turiningą gyvenimą, ir jei rytoj mirsiu, man nusispjaut. Aš jau pasiekiau tai, ko norėjau“.

Inicijavo patys muzikantai

Filmo „Bohemijos rapsodija“ idėja priklauso patiems „Queen“ muzikantams. Dar 2010-aisiais metais grupės gitaristas Brianas May‘us, perkusininkas Rogeris Tayloras ir Johnas Deaconas (bosinė gitara) viešai paskelbė apie savo planus ir paviešino žinią, kad dėl pagrindinio vaidmens vyksta derybos su garsiu komiku Sacha Baronu Cohenu, kuris į Freddie Mercury‘į iš tikrųjų labai panašus, tik šiek tiek (15 cm.) aukštesnis. Populiaraus aktoriaus kandidatūra viliojo dar ir todėl, kad ir Cohenas, Ir Mercury‘s – skandalingos asmenybės, sumaniai kursčiusios ramybės drumstėjo reputaciją, be abejonės, smarkiai prisidėjusią prie abiejų žaibiškai kilusios karjeros. Tačiau po ketverių metų „Queen’ai” ėmė dairytis kitos kandidatūros, nes pabūgo, kad provokacijas mėgstantis Cohenas, bet kurį savo vaidinamą personažą įprastai paverčiantis spalvinga karikatūra, panašiai pasielgs ir su Mercury‘iu, po jo ankstyvos mirties greitai tapusiu roko muzikos ikona. Taigi, buvo nuspręsta nerizikuoti.

Bohemijos rapsodija

O dar po trejų metų pagrindiniam vaidmeniui ėmė ruoštis egiptiečių ortodoksų palikuonis Rami Malekas. Pastarasis jaunojo aktoriaus kilmės bruožas padėjo vaikinui geriau įsijausti į savojo herojaus kailį: Freddie Mercury juk gimė Zanzibare ir prieš tapdamas muzikantu, vadinosi Farrokhas Bulsara. Nors vardas Farrokhas reiškia „nuostabus“, „laimingas“, bet apsigyvenęs Didžiojoje Britanijoje, jis pasivadino Freddie‘žiu.

Sumaišyti žanrus, peržengti ribas

Freddie Mercury‘io karjerą filmo autoriai ima stebėti nuo 1970-ųjų, kai būsimoji roko žvaigždė jau svajoja apie šlovę ir tėvo gyvenimo filosofiją „geros mintys, geri žodžiai, geri darbai“ įžūliai atremia nuginkluojančiu klausimu: „Na, ir ką tu esi pasiekęs?“.

DF-25953 – L-R: Joe Mazzello (John Deacon), Ben Hardy (Roger Taylor), Rami Malek (Freddie Mercury), and Gwilym Lee (Brian May) star in Twentieth Century Fox’s BOHEMIAN RHAPSODY. Photo Credit: Alex Bailey.

Prisijungęs prie studentų klubuose grojančios grupės, kurią ką tik paliko solistas, Freddie pasineria į beprotišką karuselę, kurioje kūrybos polėkis susipynė su kitais svaiginimosi būdais. Šiame kvaitulyje gimė pirmieji muzikiniai hitai, pavyzdžiui, Killer Queen. Galima buvo toliau kalti geležį, kol ji karšta, bet nenuorama Freddie‘is pasiūlo muzikos įrašų studijų vadovus ir radijo stočių didžėjus pašiurpinusią neįprastą sėkmės formulę: roką sujungti su klasikine opera. „Tai bus rokrenrolas su operos užmoju, graikų tragedijos patosu, Šekspyro šmaikštumu ir nevaržomu muzikinio teatro džiaugsmingumu“. Būtent iš šio daug kam beprotiškai atrodžiusio kokteilio ir gimė garsioji Bohemijos rapsodija.

queen-bohemian-rhapsody-movie

Pirmoji filmo dalis iliustruoja daugmaž žinomus (bent jau plačiai aprašytus) grupės „Queen“ žingsnius į muzikinį Olimpą. Šioje dalyje Freddie‘is atrodo greičiau panašus į kitą scenos chuliganą – ilgaplaukį Micką Jaggerį, užtai antroje dalyje, kai pirmą kartą pamatome visai kitą „Queen“ lyderio įvaizdį – stilinga trumpa juodų plaukų šukuosena, juodais akiniais ir baltais marškinėliais pasidabinusią sportišką figūrą, grakščiais judesiais judanti link scenos, žiūrovų salėje nuvilnija kolektyvinis nuostabos atodūsis: „Koks panašus!“.

Aišku, kad jie čempionai

Gal jaunajam Rami Malekui, iš tikrųjų, dar trūksta aktorinės patirties, bet jis (ypač antroje dalyje) labai stengiasi ne tik būti panašus į savo herojų, bet ir nuoširdžiai atskleidžia į emocingus euforijos ir beprotiškos fantazijos kraštutinumus linkusią Mercury‘io natūrą. Aukštai iškilęs ir mirtinos ligos nublokštas žemyn Freddie‘is Mercury‘s rado jėgų atsitiesti ir neįtikėtinos valios pastangomis sugebėjo vėl suburti jau iširusią grupę, ko gero, žymiausiam „Queen“ triumfui – dvidešimties minučių pasirodymui kolektyviniame rokerių koncerte „Live Aid“ perpildytame Vemblio stadione 1985-ųjų liepą. Šią jau paskutinę dalį filmo autoriai stengiasi atkurti su visomis smulkmenomis – taip, kad visą šį laiką žiūrovams per nugarą bėga malonūs šiurpuliukai.

Verdiktas: 9/10

Buvusiems grupės „Queen“ nariams filmas „Bohemijos rapsodija“ tapo nostalgiška kelione į bendrą praeitį ir gražia ode draugystei. O milijonams kino žiūrovų visame pasaulyje – ne taip jau dažnai šiais laikais pasitaikančiu emociniu sukrėtimu.

Taip pat skaitykite: TOP 10 filmų apie muzikos atlikėjus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: