Día de Muertos Meksikoje

Artėja Lapkričio 2-osios šventė, kai prisiminsime mirusiuosius. Lietuviams ši diena asocijuojasi su susikaupimu bei rimtimi. Žinoma, tai turėtų būti ne vienintele diena metuose, kai žmonės prisimina mirusiuosius bei lanko kapines. Tačiau visiškai kitame pasaulio kampelyje, Meksikoje, egzistuoja kitokia mirusiųjų šventė. Día de Muertos arba Mirusiųjų diena yra viena didžiausių ir gražiausių švenčių Meksikoje, savo išskirtinumu stebinanti visą pasaulį.

Día de Muertos kas tai?

Día de Muertos – tai ne liūdesio, rimties ar susikaupimo šventė, tai- meilės šventė. Diena, kurios metu yra galimybė susitikti su mirusiaisiais. Meksikos gyventojai tiki, kad mirusiųjų dieną sielos sugrįžta namo. Día de Muertos festivalis trunka tris dienas, neskaitant savaitės pasiruošimo.
Meksikoje mirusiųjų šventė švenčiama nuo spalio 30 iki lapkričio 2 dienos. Día de Muertos festivalį pradedama švęsti šeimos narių, artimųjų ir draugų rate, prisiminant brangiausius žmones, kurie iškeliavo anapilin. Meksikiečiai tiki, kad šios šventės metu mirusiųjų sielos sugrįžta į žemę. Šventė oficialiai prasideda, kai mirusieji pakviečiami sugrįžti aplankyti artimų žmonių. Šeimos nariai prie kapo ar šeimos namuose įrengtame altoriuje padeda mirusiojo nuotrauką bei įvairiomis dekoracijomis puošia juos.

H2

Pexels.com archyvo nuotr.

Meksikoje Spalio 28-oji skiriama nužudytiesiems žmonėms. Spalio 30-31-oji, mirusiems vaikams. Šią dieną ruošiami vaikų mėgstami patiekalai – daugiausiai saldumynai. Lapkričio 1-oji pagal katalikiškąjį kalendorių skiriama visiems šventiesiems. Meksikoje kaip ir Lietuvoje šią dieną pagerbiami šventieji. Lapkričio 2-oji- šventės kulminacija.

H 7

Pexels.com archyvo nuotr.

Mirusiųjų šventės tradicijos

Šią dieną Lietuvos kapines nusėja žvakių jūra, kuri simbolizuoja susikaupimą mirusiųjų atminties dieną. Meksikos gatvės tampa spalvų, gėlių, ryškiaspalvių dekoracijų, įvairių skeletų jūra. Nors tiek Lietuvoje tiek Meksikoje tai katalikiškos šventės, tačiau mirties suvokimas yra visiškai kitoks. Mirtis Meksikos gyventojams nekelia baimės ir liūdesio, mirtis yra vieno pabaiga ir kito pradžia.

H1

Pexels.com archyvo nuotr.

Spalio 31-ąją Meksikos miestų gatvės pavirsta tikru karnavalu. Įvairios viešosios vietose yra išpuošiamos mirties tematika. Pagrindinis puošybos elementas- skeletai. Skeletai gali būti vaizduojami puotaujantys, šokantys, važinėjantys įvairiomis transporto priemonėmis, belendantys iš kapų ir t.t Vėlinių dieną, kai mirusios sielos sugrįžta į pasaulį aplankyti gyvųjų, namuose uždegama žvakės, simbolizuojančios mirusiojo kelią namo. Namo viduje įrengiamas puošnus altorius. Jis gali būti dviaukštis arba triaukštis. Dviaukštis altorius simbolizuoja žemę ir dangų, o triaukščio altoriaus vidurinis laiptelis žymi skaistyklą.H9

Pexels.com archyvo nuotr.

Taip pat pastatomas kryžius, šventųjų paveikslėliai, mirusiojo portretas bei jo asmeniniai daiktai – kad mirusysis įsitikintų, jog grįžo į savo namus. Artimieji ruošia įvairius mėgstamiausius mirusiųjų patiekalų ir taip pat juos sudeda ant altoriaus. Altoriai bei gatvės išpuošiamos medetkomis.
Kaip ir Lietuvoje, taip ir Meksikoje šią dieną dauguma apeigų vyksta kapinėse. Tvarkomi artimųjų kapai, kurie puošiami gėlėmis bei žvakėmis. Taip pat įprasta amžinojo poilsio vietą paženklinti mirusiojo portretu, padėti jo mėgtų patiekalų bei gėrimų. Dažnai ištisos šeimos kapinėse praleidžia visą naktį, bendraudami bei prisimindami linksmus nuotykius iš mirusiųjų gyvenimo. Samdomi muzikantai, kurie, žygiuodami kapinėse, groja mėgstamiausias mirusiųjų dainas.

H 10

Pexels.com archyvo nuotr.

Festivalio metu tiek jauni, tiek vyresni žygiuoja Meksikos miesto gatvėmis atrodydami lyg puošnūs skeletai. Tokiu būdu meksikiečiai eina pasveikinti mirusiųjų, nešdami dovanas, maistą, gėrimus. Nes pagal meksikiečių tradicijas tokiu būdu, galima užtikrinti ramų gyvenimą ir iškeliavusiems anapilin ir gyviesiems.

H4

Pexels.com archyvo nuotr.

Día de Muertos arba mirusiųjų diena 2008 metais buvo įrašyta į UNESCO žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Taip pat skaitykite: KNYGOS IŠTRAUKA: Jolanta Ona Vitkutė „Meksika, mano meile“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: