femen.org archyvo nuotr.

Jau penkeri metai Femen radikalaus feminizmo judėjimas kilęs Ukrainoje kovoja už moterų teises pasaulyje.

Per šį laikotarpį Femen išskirtinis bruožas – protestavimas apnuoginus krūtis ir gėlių vainikai ant galvų – tapo globaliai atpažįstamu ženklu kovoje prieš patriarchizmą, islamizmą, fašizmą, prekybą žmonėmis, prostituciją. Femen save apibūdina kaip sekstremiztinį judėjimą, kurio pagrindinis ginklas kovoje su patriarchatu yra nuogos krūtys. Judėjimo tikslas – sugrąžinti radikalujį feminizmą į kovą prieš  socialinę, ekonominę bei politinę nelygybę.

Femen pirmiausia išgarsėjo 2008 metais protestuodamos prie sekso turizmą ir prostituciją Ukrainoje. Pagrindinis protesto šūkis tuo metu buvo „Ukraina – ne viešnamis“. Taip Femen sureagavo į vieną Naujosios Zelandijos radijo laidą, kurios metu buvo siūloma dalyvauti konkurse, laimėti kelionę į Ukrainą ir išsirinkti ukrainietę žmoną. Femen protestais pavyko atkreipti pasaulio žiniasklaidos dėmesį, konkursas buvo atšauktas ir ši radikalaus feminizmo grupė tapo žinoma visame pasaulyje. Nuo tada Femen protestavo prieš korupciją, diskriminaciją ir įvairias patriarchizmo formas. Šiuo metu Femen grupės veikia devyniose valstybėse, keturiuose žemynuose. Daugiausiai palaikančiųjų Femen yra Vokietijoje ir Prancūzijoje.

femen.org archyvo nuotr.

Femen protestai dažniausiai būna visiškai netikėti teisėsaugai. Protestus stebintiems žmonėms ne retai kyla šypsena matant kaip policijos pareigūnai stengiasi sulaikyti pusnuoges moteris. Femen aktyvistės dažnai sumušamos, įkalinamos ir sulaukia grasinimų mirtimi, tačiau nepanašu, kad tai stabdytų šio judėjimo veiklą ar išgąsdintų pačias protestuotojas. Femen įkūrėja Aleksandra Shevchenko buvo areštuota daugiau nei 70 kartų. Prieš Ukrainoje vykusį Euro 2012 čempionatą Aleksandra kelioms valandoms buvo pagrobta pareigūnų, priklausančių Ukrainos saugumui, siekiant sutrukdyti suplanuotam protestui. Kitos Femen narės taip pat buvo pagrobtos ir išvežtos į Baltarusiją.

femen.org archyvo nuotr.

Femen protestavo Vatikane, kur aktyvistės paleido raudonus dūmus, kai buvo renkamas Popiežius, norėdamos pabrėžti „kruviną Bažnyčios istoriją“, prie Europos Parlamento Briuselyje jos gynė homoseksualių žmonių teises, Berlyno filmų festivalyje protestavo prieš moterų genitalijų apipjaustymą Afrikoje, Maskvoje prezidento rinkimų dieną protestavo prieš Putiną, Paryžiuje Davos ekonominio forume metu pabrėžė ekonominę nelygybę. Viena paskutinių Femen protestų buvo reakcija į Tuniso Femen narės, kuri paviešino nuotrauką, kuriose buvo apsinuoginusi, internete, areštą ir įkalinimą. Femen narės apsinuoginusios protestavo priešais Tuniso Teisingumo ministeriją. Šioje akcijoje dalyvavo Femen aktyvistės, kurios yra Prancūzijos ir Vokietijos pilietės, nes buvo žinoma, kad jos gaus geriausią diplomatinę pagalbą, kuomet bus areštuotos.

femen.org archyvo nuotr.

Protestavimas apsinuoginus nėra kažkas naujo ar šokiruojančio, tačiau šiuolaikiniame „interneto“ pasaulyje šis protesto būdas suteikia daugiau žinomumo ir galimybių „būti pamatytam ir išgirstam“. Femen judėjimas ir sulaukia daugiausiai kritikos dėl protestų apsinuoginus, kadangi teigiama, kad tokia taktika nėra itin tinkama kovoti su idėja „moteris kaip seksualinis objektas“ būtent save ir paverčiant pusnuogiais objektais. Femen taip pat sulaukė kritikos neva yra protestuojama įvairiomis temomis ir siekiant kuo didesnio žiniasklaidos dėmesio bei dėl itin didelio priešiškumo Bažnyčiai. Feministės Vakaruose kritikuoja Femen dėl apsinuoginimo ir nuoseklios strategijos trūkumo vadindamos Femen „greito maisto feminizmu“ (fast-food feminism). Tačiau verta prisiminti, kad Femen atsirado visai kitokiame kontekste nei feminizmas Vakaruose ir tos lyčių lygybės problemos, kurios bent jau instituciškai ir teisiškai Vakarų valstybėse nebeegzistuoja, yra labai rimtos ir skaudžios Ukrainoje ir Rytų Europoje apskritai. Į Femen reikėtų žiūrėti post-komunizmo kontekste, o būtent šis kontekstas ir sukuria kontraversišką ir nepakartojamą Femen išskirtinumą.

 
femen.org archyvo nuotr.
Ina Ševčenko – viena iš tarptautinio judėjimo „Femen”, naudojančio topless protestą, kaip būdą kovoti už moterų moterų teises, lyderių sko:  „Mes tikime, kad moterų pavergimas prasidėjo nuo jų seksualumo pavergimo, todėl todėl manme, kad teisėta naudoti savo išlaisvintą seksualumą, kaip moterų visame pasaulyje išsivadavimo simbolį.”
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: