Pixbay.com archyvo nuotr.

Dar prieš mėnesį Kinijos valdžios institucijos pūtė krūtinę. Kinija, viena iš paskutiniųjų šalių, taikiusių „nulinę Covid-19“ politiką, pajuto savotišką schadenfreude (malonumą, kurį teikia kitų nelaimės), kai dauguma šalių, siekdamos sustabdyti Sars-CoV-2 viruso Omicron atmainos protrūkį, vėl uždarė sienas.

Pekinui tai buvo įrodymas, kad jo griežta kovos su viruso plitimu strategija buvo teisinga, nes virusas mutavo. Nacionalinė žiniasklaida greitai pavaizdavo šalį kaip paskutinę „neįveikiamą tvirtovę“, teigia Singapūro naujienų kanalas „Channel News Asia“.

„Žmonės tikriausiai svarsto, ar Kinijos požiūris užtikrina geresnę apsaugą, nes kitos šalys taip pat pradeda vėl taikyti kelionių apribojimus dėl didėjančio užsikrėtimo „Omicron“ atmaina“, – gruodžio pradžioje rašė Pekiną palaikantis Kinijos bulvarinis laikraštis „Global Times“.

Tačiau nuo gruodžio vidurio Kinijos „tvirtovė“, atrodo, vis labiau ir labiau griūna. Gruodžio 13 d. Pekinas paskelbė, kad savo teritorijoje aptiko pirmuosius du „Omicron“ varianto nešėjus. Praėjus beveik dešimčiai dienų, Kinijoje oficialiai užregistruoti devyni šios ypač užkrečiamos mutacijos atvejai. Palyginti su kitomis pasaulio šalimis, šis skaičius gali atrodyti nedidelis, tačiau šaliai, kuri didžiuojasi, kad netoleruoja jokių Covid-19 atvejų, tai daug reiškia.

Ypač todėl, kad sveikatos priežiūros institucijos stengiasi sustabdyti viruso plitimą Šaansi provincijos sostinėje Siane. Sekmadienį, gruodžio 26 d., šiame 13 mln. gyventojų turinčiame mieste, kuriame karantinas paskelbtas nuo ketvirtadienio, gruodžio 23 d., nustačius keliolika atvejų, oficialiai užregistruota daugiau kaip 150 susirgimų.

Omikronas prieš žiemos olimpines žaidynes

Pasak Jin Dong-yan, atsiradus Delta ir ypač Omicron variantams, kurie yra daug užkrečiamesni, valdžios institucijos „turi prisitaikyti, kad galėtų dar greičiau reaguoti, jei būtų aptikti nauji protrūkiai“.

„Kinijai bus sunku laikytis „nulinės Covid-19“ politikos prieš Omicron variantą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ teigė Pietų Afrikos Kvazulu-Natal universiteto virusologas Tulio de Oliveira, priklausantis komandai, kuri pirmoji nustatė naujausią Sars-CoV-2 mutaciją.

Norėdama tai pasiekti, Kinijos vyriausybė „bus priversta skirti dar daugiau finansinių išteklių kovai su viruso plitimu, o tai gali gerokai sulėtinti Kinijos ekonomikos atsigavimą“, rašo „Financial Times“.

Todėl Pekinui „teks žengti koja kojon su kitomis šalimis ir laikytis politikos, kuria siekiama gyventi su virusu, o ne jį išnaikinti“, – teigia Džordžtauno universiteto Vašingtone visuomenės sveikatos ekspertas Lorensas Gostinas (Lawrence Gostin), kurį kalbino visuomeninis radijas „Voice of America“.

Kinijos vyriausybė kol kas atsisako svarstyti tokį pasirinkimą. Pirma, dėl politinių priežasčių. Artėjant žiemos olimpinėms žaidynėms, kurios Pekine prasidės 2022 m. vasario 4 d., Kinijos komunistų partija (KKP) nori išlaikyti veiksmingos „nulinės Covid-19″ politikos regimybę, sako Honkongo virusologas Leo Poonas, su kuriuo kalbėjosi laikraštis „Financial Times“.

Taip pat nėra jokių abejonių, kad vyriausybė keis savo sveikatos politiką tais metais, kai 20-ajame KKP suvažiavime tikimasi patvirtinti Xi Jinpingo trečiąją prezidento kadenciją. Vadovas iš tiesų buvo pagrindinis „nulinės Covid-19“ politikos propaguotojas, o jos atsisakymas būtų „nesėkmės pripažinimas“.

Netinkama sveikatos sistema

Sveikatos priežiūros institucijos teigia, kad Kinijos sveikatos sistema taip pat nėra pasirengusi vakarietiško stiliaus „sambūvio“ su virusu politikai. Lapkričio pabaigoje Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centras paskelbė tyrimą, kuriame prognozuoja „katastrofišką naujų atvejų sprogimą“, jei bus atsisakyta griežtos kovos su viruso plitimu. Jų modelis numatė kelis šimtus tūkstančių naujų infekcijų per dieną ir visišką sveikatos sistemos žlugimą.

Taigi Pekinas, atrodo, blaškosi tarp „nulinės Covid-19“ strategijos, kuri, atrodo, netinkama labai užkrečiamiems virusams, ir perėjimo prie „vakarietiško“ požiūrio į kovą su epidemija, kuris gali sukelti sveikatos katastrofą Kinijoje. Visa tai vyksta artėjant politiškai jautriems Kinijos vyriausybės naujiesiems metams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: