Kino filmo „V for Vendetta“ kadras

2020-ieji metai žmonija ką tik išgyveno III pasaulinį karą. Anglijoje kaip likusiame pasaulyje vyrauja apokalipsės nuotaikos.

Negana to ore cirkuliuoja užkrečiantys virusai pasiglemžę dauguma JAV gyventojų, Europa susiskaldžiusi, pasauliniai komunikaciniai ryšiai apriboti arba nutrūkę, o terorizmo baimė pasiekusi epogėjų. Į tokį pasaulį mus nukelia filmas „V-tai Vendeta“.

„V – tai vendeta“ („V for Vendetta“) 2006 metais JAV sukurtas filmas pagal Alan Moore ir David Lloyd to paties pavadinimo romaną ir komiksus. Ši istorija pirmą kartą pasirodė kaip Alano Moore’o komiksas Margaret Thatcher laikų Anglijoje (1982 m). Tai buvo arši tuometinės radikalios dešiniosios politikos kritika. Beje, pats A. Moore’as atsisakė būti susietas su su šiuo filmu, todėl jo pavardės nėra titruose filmo pabaigoje.

Kino filmo „V for Vendetta“ kadras

„Nesu tikra, ar Wachowskiai patobulino komiksus, bet galiu užtikrinti, kad scenarijus nenutolo nuo komiksų, išlaikomas pasakojimo vientisumas, kai kurie dialogai tiesiog  perkelti nieko nekeičiant. Manau, kad pats įspūdingiausias dalykas, kuris pavyko Wachowskiams perkeliant komiksus į kino ekraną, buvo tai, kad jiems pavyko atrasti vieną istoriją. Komiksą sudaro net trys dalys ir rutuliojasi keletas skirtingų istorijų, kas komiksą daro nuostabiu, bet kine nelabai tinka. Siekiant perpasakoti visas istorijas reiktų sukurti dienos trukmės filmą, arba galvoti apie trilogiją, tačiau mums nei vienas, nei kitas variantas netiko. Wachowskiams tikrai pavyko atsirinkti svarbiausius istorijos siūlus ir sukurti įspūdingą adaptaciją, nenutolusią nuo pradinės medžiagos.“ – tokią nuomonę apie scenarijaus išpildymą susidarė filmo aktorė Natalie Portman.

Kino filmo „V for Vendetta“ kadras

Didieji komiksų fanai Broliai Andy ir Larry Wachowskiai pirmąjį filmo “V – tai Vendetos” scenarijų parašė dar 90-aisiais metais, prieš pradėdami kurti garsiųjį filmą – “Matrica”. Tikriausiai todėl kritikai įžvelgia daug panašumų tematikoje tarp šių dviejų autorių darbų.  Be to, žiūrint „V-tai Vendetą“ nepalieka mintis, kad visa tai jau kažkur matyta. Galima rasti paralelių filmuose „1984“, „Operos fantomas“, „Zoro“, „Prisukamas apelsinas“, Pink Floydų „Siena“. Lėti Siužeto vingiai, pseudo-filosofiniai pamąstymai apie valdžią („liaudis neturėtų bijoti vyriausybių; vyriausybės turėtų bijoti liaudies“)  galbūt ir sukelia stagnacijos jausmą žiūrovui, bet pasako labai daug svarbių dalykų, kurie ir šiandieniniame pasaulyje kirba kiekvieno iš mūsų viduje.

Kino filmo „V for Vendetta“ kadras

Filmo veiksmas vyksta Londone, kai Didžiąją Britaniją valdo fašistų diktatorius, žadantis saugumą, bet uždraudžiantis žodžio laisvę ir nepriklausomą mintį. Visuomenė kenčia šiuos sukaustymus ir bijo pasipriešinti, nes kaip ir diktuoja pasaulio istorija – su pasipriešinusiais susidorojama. Norėdama išsivaduoti iš „Naujosios Britanijos“ valdžios gniaužtų visuomenė gali padaryti tik vieną – susivienyti. Šią nišą užpildo paslaptinga, kaukėta ir revoliucinga asmenybė “V”.  Jis juda po Londoną kaip šmėkla, nepaisydamas policijos. Dėvi Gajaus Fokso, kuris 1605 m. bandė susprogdinti Parlamento rūmus, kaukę. Žymint šį įvykį jau kelis šimtmečius lapkričio 5 dieną Didžiojoje Būtent šios dienos išvakarėse 2020 metais V išgelbsti jauną TV reporterę vardu Ivi (vaid.Natalie Portman) nuo policijos, bei susprogdina Old Bailio kriminalinį teismą.

Kino filmo „V for Vendetta“ kadras

Po šio ivykio kasdien vis daugėja žmogžudysčių tarp naujosios Britanijos vyriausybės narių tarpe. Visos žmogžudystės yra tarpusavyje susijusios tokiais giluminiais ryšiais, kokių niekas net neįtaria. Nors vykdomos idėjiniais tikslais, jos yra ir labai asmeniškos. Dažnėjant „V“ akcijoms prieš valdžią Naujosios Britanijos vyriausybė bando įtikinti žmones, kad juos atakuoja vienas baisus „teroristas“ V. Tačiau paslaptingasis V tęsia  revoliuciją – sukelia du sprogimus Londono centre ir užima vyriausybės kontroliuojamą radiją. V kursto visuomenę sukilti prieš vyriausybės tironiją ir priespaudą. Po ilgų dvejonių ir išbandymų  galiausiai tai jam padaryti padeda gražioji Ivi.

Kino filmo „V for Vendetta“ kadras

Natalie Portman mielai ir net entuziastingai sutiko nusiskusti ilgus garbanotus plaukus kankinimo scenos metu, nes tai buvo norėjusi padaryti jau ir anksčiau. Kai kurie kritikai teigė, kad jos sukurtas vaidmuo pasyvus ir neįdomus, tačiau kiti sako, kad būtent be jos filmas netektų savo jausmingosios dalies, kuri labiausiai yra orientuota paveikti žiūrovus.

Verdiktas 9/10

Kai kurie kino analitikai šį filmą interpretuoja kaip paskutinių penkerių metų pasaulio politinių įvykių parabolę. Iškelia retorinius klausimus: kiek laisvės piliečiai pasiryžę paaukoti, kad užsitikrintų saugumą? Kaip piliečius prikelti iš politinio letargo? Ar V yra teroristas, ar kovotojas už laisvę? Taip pat, manoma, kad filmo kūrėjai daro užuominą, prie ko Vakarus gali privesti šiandieninė anti-musulmoniška isterija.

Taip pat skaitykite: TOP 10 knygų ekranizacijų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: