Aleksejus Navalnas EPA-ELTA nuotr.

Įkalintam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui gresia nauji baudžiamieji kaltinimai už „ekstremistinės organizacijos“ sukūrimą ir neapykantos prieš valdžią kurstymą, dėl kurių jo dabartinis kalėjimo terminas gali būti pratęstas dar 15 metų.

A. Navalnas pirmą kartą išgarsėjo 2008 m., kai pradėjo rašyti tinklaraštį apie įtariamą korupciją Rusijos valstybės valdomose įmonėse. Iki 2011 m. jis tapo vienu iš masinių protestų, kilusių po kaltinimų sukčiavimu parlamento rinkimuose, lyderių.

A. Navalnas teigė, jog antradienį jam buvo oficialiai pranešta, kad jam pareikšti kaltinimai ekstremizmu.

Paaiškėjo, kad sukūriau ekstremistinę organizaciją, turėdamas tikslą kurstyti neapykantą vyriausybės darbuotojams ir oligarchams“, – rašė Navalnas savo „Twitter“ ir „Instagram“ paskyrose.

Kremlius pastaraisiais metais taikėsi į Navalno šalininkus, kitus opozicijos lyderius ir nepriklausomus žurnalistus, o tai, regis, stengiasi nutildyti vykstančius nesutarimus.

Rusijos valdžia dar 2021 m. vasarą uždraudė Navalno kovos su korupcija fondą ir nacionalinį politinį tinklą kaip „ekstremistines“ organizacijas. Abi opozicijos grupės išsiskirstė taikiai po to, kai buvo paskirta apsaugoti darbuotojus nuo baudžiamojo persekiojimo.

Navalnas 2021-ųjų vasarį buvo nuteistas kalėti pustrečių metų po to, kai užsienyje pasveiko po beveik mirtino apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, kuris, pasak jo, buvo įvykdytas Kremliaus nurodymu. Jo įkalinimas sukėlė protestus visoje šalyje, per kuriuos buvo sulaikyta tūkstančiai žmonių.

Kai buvau įkalintas, turėjau drąsos būti tuo nepatenkintas […] ir raginau protestuoti. Už tai man turėtų būti skirta papildomai 15 metų [kalėti]“, – rašė Navalnas.

2022 m. kovą Navalnui kalėjimo laikas buvo pratęstas iki devynerių metų, kai jis buvo pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir piešiškumo valdžiai. Po to, kai anksčiau šį mėnesį nepavyko pateikti apeliacinio skundo dėl šio nuosprendžio, kritikas gavo žinią, jog bus perkeltas iš paprastesnio į griežto rėžimo kalėjimą, kuris skirtas tik labai rimtiems nusikaltėliams.

Savo įraše socialinėje žiniasklaidoje Navalnas šmaikštavo, kad galimas tolesnis jo įkalinimo laiko pratęsimas yra prezidento Vladimiro Putino „meilės“ ženklas.

Jis nori, kad aš būčiau paslėptas saugiame bunkeryje, saugomas patikimų žmonių – kaip ir jis pats.“

Aš nežinau. Tačiau gal Putinas ne nekenčia manęs, bet slapta dievina? Todėl jis nori, kad būčiau kaip jis – paslėptas požeminiame bunkeryje, apsaugotas patikimų žmonių.

Kaip kitaip aš galėčiau paaiškinti tai jog nepraėjus nei 8 dienoms po man pasakyto nuosprendžio, sprendimas buvo pakeistas į 9 metus truksiantį griežtą režimą, o šiandien tyrėjas man pateikė dar naujesnių kaltinimų.

Pasirodo, jog aš įkūriau ekstremistinę grupuotę, kuri kursto neapykantą valstybės darbuotojams ir oligarchams. O kai tapau įkalintas, drįsau būti nepatenkintas (tikrai, tai buvau aš) ir raginau protestuoti.

Už tai dabar turėčiau gauti [kalėti] apie 15 metų.

Matote, dar 15 metų patikimo, stabilaus gyvenimo bunkeryje, kur būsiu apsaugotas nuo naujienų ir nesėkmių, susijusių su jūsų „laisve“. Kur yra tokia betvarkė, kad net paprasti žmonės gali vaikščioti gatvėmis – ne kokie nors darbuotojai iš FCO ir FSIN.

Štai čia mano tėvai atėjo į pasimatymą, o jie gyvena kariniame miestelyje. Aišku, kad mes tarpusavyje pajuokavome apie taip kai Putinas pradės trečią pasaulinį karą, jie gautų vieną iš pirmųjų raketų. Ir aš turiu divizija – na, kas susprogdins pelkėje esančią vietovę?

Tai kai jūsų betonas pradės ten lydytis, aš tik stebėsiu iš savo vietovės į labai gražų saulėlydį. Ačiū Putinui”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: