Raimondas Kurlianskis. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Valstybinį kaltinimą vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje palaikantis prokuroras Justas Laucius prašo Apeliacinio teismo buvusiam koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui skirti jam 6 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui – 7 metų laisvės atėmimo bausmę.

J. Laucius ketvirtadienį paprašė Apeliacinio teismo R. Kurlianskį pripažinti kaltu dėl papirkimo, prekybos poveikiu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir be jau minėtos laisvės atėmimo bausmės jam skirti 22,6 tūkst. eurų baudą. Taip pat prokuroras siūlo iš R. Kurlianskio atimti teisę atimti teisę dirbti vadovaujančiose pareigose viešajame ir privačiame sektoriuose 7 metams.

Eligijus Masiulis. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

E. Masiulį prokuroras prašo pripažinti kaltu dėl kyšininkavimo ir be minėtos 7 metų laisvės atėmimo bausmės atimti iš jo teisę būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas 7 metams.

Taip pat Apeliacinio teismo J. Laucius prašo iš E. Masiulio konfiskuoti 242,4 tūkst. eurų, tęsiant politiko turtui taikomą laikiną nuosavybės teisių apribojimą.

Prokuroras J. Laucius teismo prašo buvusį „darbietį“, parlamentarą Vytautą Gapšį pripažinti kaltu dėl kyšininkavimo, skirti jam 5 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, atimti jam teisę būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas 7 metams. Taip pat Apeliacinio teismo prokuroras prašo iš V. Gapšio išieškoti valstybės naudai 27,1 tūkst. eurų.

Vytautas Gabšys. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Buvusį Seimo narį Šarūną Gustainį prokuroras prašo pripažinti kaltu dėl kyšininkavimo, jam skirti 28,2 tūkst. eurų dydžio baudą, atimti jam teisę būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas 5 metams, taip pat išieškoti iš jo valstybės naudai 8,7 tūkst. eurų.]

J. Laucius teismo prašo buvusį liberalą Gintarą Steponavičių pripažinti kaltu dėl piktnaudžiavimo, skirti jam 17 tūkst. eurų baudą, atimti jam teisę būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas 4 metams.

Prokuroras Apeliacinio teismo prašo kaltais dėl korupcijos pripažinti ir anksčiau byloje išteisintus tris juridinius asmenis. Koncernui „MG grupė“ (anksčiau – „MG Baltic“) siūloma skirti 1,2 mln. eurų baudą, Liberalų sąjūdžiui – 527, tūkst. eurų baudą, Darbo partijai – 376,6 tūkst. eurų baudą.

Šias bausmes, kurias siūlo skirti anksčiau byloje išteisintiems asmenims, teismui J. Laucius ketvirtadienį įvardijo savo baigiamojoje kalboje.

Anksčiau prokuroras Apeliacinio teismo taip pat prašė atmesti R. Kurlianskio ir E. Masiulio gynėjų skundus dėl minėtų asmenų atžvilgiu taikytų kriminalinės žvalgybos veiksmų, nes, prokuroro įsitikinimu, asmenų sekimas turėjo pagrindą.

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas apeliacine tvarka nagrinėja baudžiamąją bylą dėl Vilniaus apygardos teismo 2022 m. balandžio 19 d. nuosprendžio, kuriuo prekyba poveikiu, papirkimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi kaltinamas R. Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas E. Masiulis, eksparlamentaras Š. Gustainis, buvęs liberalas G. Steponavičius, parlamentaras V. Gapšys, taip pat juridiniai asmenys koncernas „MG Baltic“, dabar pakeitęs pavadinimą į „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija buvo išteisinti.

Apeliacinius skundus dėl pirmosios instancijos teismo nuosprendžio pateikė išteisintojo R. Kurlianskio gynėjai Simonas Slapšinskas ir Giedrius Danėlius, išteisintojo E. Masiulio gynėjas Ruslanas Boiko ir Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras J. Laucius. Išteisintųjų asmenų advokatai ginčija žvalgybos duomenų teisėtumą, prašo pripažinti netinkamais.

Prokuroras J. Laucius prašo Apeliacinio teismo panaikinti žemesnės instancijos nuosprendį ir visus išteisintuosius pripažinti kaltais bei skirti bausmes.

Gytis Pankūnas (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: