Nobelio taikos premiją laimėjo žurnalistai, kovojantys už žodžio laisvę. EPA-ELTA nuotr.

Tai pirmas kartas per 120 metų Nobelio taikos premijos istoriją, kai apdovanojami nepriklausomos žiniasklaidos atstovai. Laureatai Dmitrijus Muratovas ir Maria Ressa visuomenei žinomi dėl savo darbų, kuriais gina laisvą, nepriklausomą spaudą.

Nobelio taikos premija skiriama kasmet, nuo 1901m. Ją skiria Norvegijos Nobelio komitetas. Tai viena iš šešių Nobelio premijų, kurios įsteigtos Nobelio atminimui, todėl teikiamos gruodžio 10d. (per Nobelio mirties metines), Osle. Premijos laureatai apdovanojami diplomu, aukso medaliu ir 10 milijonų Švedijos kronų (985 tūkstančiais eurų).

Maria Ressa EPA-ELTA nuotr.

Maria Ressa Filipinų žurnalistė 2012 metais įkūrusi naujienų svetainę „Rappler“. Svetainėje daug dėmesio skiriama Filipinų prezidento Rodrigo Duterte veiksmų kritikai. Už savo skleidžiamas idėjas, praėjusiais metais žurnalistė buvo persekiojama teismuose, kaltinama šmeižtu. Jos persekiojimas įrodė, kad spauda yra pavojuje, todėl ją reikia ginti. Ressa tapo pirmąja filipiniete, kuri laimėjo Nobelio taikos premiją.

Mūsų regionui svarbu tai, kad laureatu tapo ir Dmitrijus Muratovas. Šiandien pasaulyje dažniau girdima apie Rusijos viduje vykstančius nusikaltimus prieš žmogaus teises, todėl šio nepriklausomo žurnalisto apdovanojimas Nobelio premija reiškia palaikymą ir tai, kad aplinkinės šalys mato ir supranta tai, kas vyksta Rusijoje.

Dmitrijus Muratovas EPA-ELTA nuotr.

Dmitrijus Muratovas rusų žurnalistas, laikraščio „Novaja gazeta“ įkūrėjas ir vyriausiasis redaktorius. Jis nominuotas už tai, kad skelbė žmogaus teises, gynė žodžio laisvę net tada, kai sąlygos darėsi vis pavojingesnės. Pats Muratovas teigia, kad tai ne jo vieno, bet viso „Novaja gazeta“ kolektyvo nuopelnas, ypač tų, kurių jau nebėra.

Kad nepriklausomos spaudos atstovų Rusijoje darbas pavojingas, įrodo savo gyvybes paaukoję žurnalistai. „Novaja gazeta“ laikraštis pradėtas leisti 1993 metais. Nuo leidimo pradžios buvo nužudyti 6 leidinio žurnalistai. Dieną, prieš paskelbiant Nobelio taikos premijos laureatus, „Novaja gazeta“ minėjo penkioliktas kolegės Annos Politovskajos nužudymo metines.

KaunoZinios.lt nuotr.

Anna Politovskaja buvo nušauta 2006 metais, spalio 7d, per Rusijos prezidento Vladimiro putino 54-ąjį gimtadienį. Tada jai buvo 48. Viskas įvyko prie jos namų išėjimo. Ana Politovskaja kritikavo Vladimiro Putino ir Kremliaus karinius veiksmus Čečėnijoje. Nusikaltimo tyrimas vyko labai lėtai, pasibaigus senaties terminui, jis buvo pratęstas su Kremliaus sutikimu. 2014 metais du vyrai teisme buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos, o dar trims, prisidėjusiems prie nužudymo, skirtos ilgo laisvės atėmimo bausmės. Deja, bet žmonės, užsakęs žmogžudystę, taip ir nebuvo identifikuoti. 2018 metais Europos žmogaus teisių teismas pasmerkė Rusiją, nes ši nesiėmė tinkamų veiksmų, kad surastų nusikaltėlius. Annos Politvskajos ir kitų kolegų auka atspindi, kokiame pavojuje yra kiti nepriklausomi žurnalistai ir koks pavojus gresia žodžio laisvei.

Dmitrijus Muratovas supranta, kokia pavojinga ir svarbi yra jo veikla ir kova už žmogaus teises. Būtent todėl jis neketina sau pasilikti nei kiek premijos pinigų. Dalį sumos planuoja skirti labdarai padedančiai vaikams, kurie serga retomis ligomis. Likę pinigai bus skirti paremti nepriklausomą žiniasklaidą.

Kai kuriuos prieštaravimus sukėlė tai, kad Nobelio taikos premijos nepelnė jai nominuotas Aleksejus Navalnas, aršus Vladimiro Putino kritikas, kuris šiuo metu įkalintas Kremliaus režimo. Penktadienį Maskvoje vykusioje konferencijoje Dmitrijus Muratovas atviravo, kad ir pats premiją būtų skyręs Aleksėjui Navalnui. Norvegijos Nobelio komitetas priėmė tokį sprendimą, nes Muratovas, gindamas žodžio laisvę ir nepriklausomą spaudą, gina ir saugo tokius žmones kaip Aleksėjus Navalnas.

Dmitrijus Muratovas tapo pirmuoju rusu, kuris pelnė Nobelio taikos premiją po Sovietų Sąjungos žlugimo. Iki tol apdovanoti buvo fizikas, disidentas Andrėjus Sachanovas (1975m.) ir „Novaja gazeta“ padėjęs įkurti, paskutinis SSRS prezidentas M. Gorbačiovas (1990m.).

Taigi, laureatai Maria Ressa ir Dmitrijus Muratovas paliks neišdildomą žymę Nobelio taikos premijos istorijoje. Abi šios asmenybės drąsios ir  kovingos. Šių žurnalistų laimėjimas pasauliui neša žinutę apie nepriklausomos spaudos ir žodžio laisvės svarbą mums visiems.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: