Dario Castillejos iliustracija - Cartoonmovement.com.

Prancūzų satyrinis žurnalas trečiadienį išspausdino nuogo pranašo Muhammado (Muhamado) karikatūras ir šis žingsnis gali dar labiau pakurstyti įtampą po smurtinių protestų musulmoniškose šalyse dėl JAV sukurto antiislamiško filmo.

“Charlie Hebdo” viršelyje pavaizduotas musulmonas invalido vežimėlyje, kurį stumia žydas ortodoksas, ir išspausdintas užrašas “Neliečiamieji 2”, kuris yra aliuzija į garsų prancūzų filmą “Neliečiamieji” (Intouchables) apie neturtingą juodaodį, padedantį suparalyžiuotam aristokratui.

Kitoje savaitinio žurnalo paskelbtoje karikatūroje pavaizduotas nuogas pranašas su turbanu ant galvos, atsukęs užpakalį kino režisieriui. Šį vaizdelį įkvėpė 1963 metų filmas su prancūzų kino žvaigžde Brigitte Bardot (Brižit Bardo).

“Charlie Hebdo” interneto svetainė trečiadienį tapo neprieinama, nes buvo užversta įvairiausiais komentarais, pradedant neapykantos žinutėmis ir baigiant pritarimo pareiškimais.

Šis žurnalas savo temomis apie islamą jau ne pirmą kartą išprovokuoja prieštaringus vertinimus. Pernai jis išleido pranašo Muhammado, kaip “redaktoriaus svečio teisėmis parengtą” numerį, kuris išėjo pavadinimu “Sharia Hebdo”. Po to į žurnalo redakciją Paryžiuje buvo mesta padegamoji bomba.

Po “Charlie Hebdo” sprendimo paskelbti naujas karikatūras politiniai ir religiniai lyderiai nedelsdami paragino žiniasklaidą veikti atsakingai ir vengti kurstyti situaciją.

Savaitraščio redaktorius, kuris kažkada buvo karikatūrininkas ir kuris naudojasi Charbo (Šarbo) vardu, neigė, kad tyčia užsiima provokacijomis opiu momentu.

“Spaudos laisvė – ar tai provokacija? Neprašau griežtų musulmonų skaityti “Charlie Hebdo”, lygiai taip pat, kaip pats neičiau į mečetę klausytis kalbų, kurios prieštarauja viskam, kuo tikiu”, – sakė jis.

Didžiausios Paryžiaus mečetės dvasininkas Dalilas Boubakeuras (Dalilas Bubakeras) paragino 4 mln. Prancūzijos musulmonų išsaugoti ramybę.

“Su nuostaba, liūdesiu ir susirūpinimu sužinojau, kad šis leidinys rizikuoja padidinti dabartinį pasipiktinimą visame musulmonų pasaulyje”, – sakė jis ir pridūrė: “Paraginčiau juos nepilti alyvos į ugnį”.

Prancūzijos musulmonų taryba, kuri yra pagrindinė šalies musulmonų bendruomenės institucija, taip pat paragino laikytis rimties susidūrus su “šiuo nauju islamofobijos aktu”.

Oficialusis Vatikano laikraštis “Osservatore Romano” trečiadienį pasmerkė prancūzų savaitraščio sprendimą publikuoti karikatūras, kuriose pranašas Muhammadas (Muhamadas) vaizduojamas nuogas, nes tai reiškia “pilti alyvos į ugnį”.

“Diskutuotina prancūzų žurnalo iniciatyva gresia… tuo, kad bus dar daugiau alyvos įpilta į ugnį po išpuolio prieš JAV konsulatą Bengazyje, – rašo Vatikano laikraštis. – Galimas naujas protestų frontas”.

Aukščiausia sunitų islamo institucija – Al Azaro mečetė – ir Kairo universitetas taip pat pasmerkė karikatūras, pažymėdami, kad jos “įžeidžia Islamą ir jo Pranašą, žmoniškumo pranašą”.

Anksčiau šį mėnesį Vatikano atstovas smerkė antimusulmoniškas “provokacijas” ir dėl to kylantį “nepriimtiną smurtą” po mirtino išpuolio prieš JAV konsulatą Libijoje dėl islamą įžeidžiančio JAV gaminto filmo.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras trečiadienį, po to, kai satyrinis savaitraštis paskelbė pranašo Muhammado (Muhamado) karikatūras, sakė, kad žodžio, įskaitant karikatūras, laisvė yra viena pagrindinių teisių, kurias gina įstatymas.

Manuelis Vallsas (Manuelis Valsas) tokį pareiškimą padarė po susitikimo su Prancūzijos musulmonų lyderiais, pasipiktinusiais tomis karikatūromis.

Ministras taip pat sakė, kad netoleruos jokių protestų, kuriais trikdoma viešoji tvarka.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: