Filmo "Enola Holmes" kadras / Netflix

Garsus britų kino ir televizijos režisierius Harry Bradbeer šį rudenį dar kartą nustebino filmų mėgėjus. Harry Bradbeer jau yra žinomas režisierius tokių serialų kaip „Killing Eve“, kuris pelnė „BAFTA Television Awards“ apdovanojimą, ir „Fleabag“, dėl kurio režisierius laimėjo „Primetive Emmy Awards“, „Golden Globe Awards“ ir „Producers Guild Awards“ apdovanojimus. Šiais metais Harry Bradbeer sudrebino kino pasaulį su rugsėjo 23d. pasirodžiusiu filmu „Enola Holmes“.

„Enola Holmes“ filmas yra paremtas amerikiečių grožinės literatūros autorės Nancy Springer novelėmis „The Enola Holmes Mysteries“. Pavadinimas išduoda, kad filmas apie veikėją, vardu Enola Holmes, kuri žinoma dar kaip detektyvo Šerloko Holmso sesuo.

Kino fanatikus stebina pagrindinį vaidmenį atlikusi šešiolikmetė aktorė, vaidinusi seriale „Stranger Things“, Millie Bobby Brown, kuri sugebėjo įsikūnyti į atsiskyrusios, įdomios, netradicinių pažiūrų ir neapsakomai protingos mergaitės rolę. Viso filmo metu aktorė, žiūrėdama į kamerą, kreipdavosi į žiūrovus, taip suartindama veikėją su žiūrovu. Toks būdas bendrauti su publika gali atrodyti rizikingas ar net nuobodus, tačiau Millie Bobby Brown tai atliko labai netikėtais momentais, todėl žiūrovą suintriguoja.

Pagrindinę veikėją charakterizuoja neįprastas vardas. Vardas Enola yra atvirkščiai parašytas žodis „alone“ (vienas). Toks vardo parinkimas atskleidžia, kad mama mėgsta šifruoti žinutes, yra paslaptinga. Nepaisant vardo reikšmės, mergaitė niekada nesijautė vieniša. Mamos ir dukros santykiai buvo puikūs, mama ją auklėjo, mokė ir augino atskyrusi nuo išorinio pasaulio. Viskas pasikeičia ir veikėja pajaučia vienatvę, kai mama palieka Enolą per jos šešioliktąjį gimtadienį ir taip mergaitės priežiūra atitenka broliams Šerlokams, kuriuos vaidina Henry Cavillas, ir Mycrofto rolę atliekantis Sama Clafinas.

„Enola Holmes“ vaizduojamas konfliktas tarp brolių ir sesers. Enolą ir Šerlocką sieja artimesnis ryšys, nei Enolą ir Mycroftą. Viso filmo metu vis minima, kad Mycroftas nėra toks protingas ir gabus kaip jo brolis ir sesuo. Nors ir stengiantis išsaugoti Sherlockui Holmsui būdingą objektyvumą, aktorius Henry Cavillas perteikia brolio rūpestį, susidomėjimą sese, Enola taip pat parodo, kad jo ilgisi, laukė laiškų ir juo domisi. Būtent taip pastebima, kad Sherlockas ir Enola sieja artimesnis ryšys.

Broliai, ypač Mycroftas, nori išvežti seserį į mergaičių mokyklą, kur ją paverstų tikra jauna dama. Žinoma, Enola tam prieštarauja. Taip pat, būdama budri ir protinga, nujaučia, kad mamos dingimas iš namų turi priežastį, tad ryžtasi pabėgti iš namų ir ieškoti mamos.

Enolos mamos, Eudorios Holmes, vaidmenį atlieka Helena Bonham Carter. Eudoria netradicinių pažiūrų. Ji feministė, kovotoja, paslaptinga, moka būti bet kuo, protinga, meniškos sielos. Viso to moko ir savo dukrą.

Stiprų mamos ir dukros ryšį subtiliai parodo ne dabartis, tačiau praeitis, atsiminimai. Radus užuominą, susidūrus su sunkumais, Enola prisimena mamą, jos feministišką požiūrį, pamokas ir patarimus. Labiausiai mergaitė vadovaujasi mamos patarimu, pasak kurio, Enola niekam negali leisti valdyti savo gyvenimo, ypač vyrams. Glaudžius santykius išduoda ir tai, kaip mergaitė geba laikraščiuose palikti šifruotas žinutes, kurias turėtų suprasti mama. Ji taip pat tikrina kiekvieną laikraštį, tikėdamasi, kad ras ten mamos žinutę.

Mamos paieškos ir traukinys į Londoną supažindina Enolą su Tweksbury, kurio vaidmenį atlieka Louis Partridge. Žinoma, kaip ir mokė mama, Enola Holmes nusprendžia sutiktą vaikiną ignoruoti, tačiau netrukus pažintis keičia kelionės tikslą, o mamos paieška atidedama.

Sutikusi Tweksbury, Enola imasi spręsti pirmąjį detektyvą savo gyvenime. Paaugliai papuola į tikrą pavojų, tačiau abu vienas kitą gelbėja. Taip mergaitė pritaiko mamos pamokas, patarimus ir įrodo savo dvasinę, psichologinę stiprybę.

Sero Artūro Konano Doilio (Šerloko Holmso kūrėjo) palikimo paveldėtojai pateikė ieškinį „Netflix“, knygos autorei Nancy Springer, jos leidėjui „Random House“ ir kompanijai „Legendary Pictures“. Šerlokas Holmsas kaip literatūros veikėjas gyvuoja daugiau nei 130 metų. Būtų teisinga manyti, kad šis ilgas laiko tarpas yra pakankamas laikas palikuonims pralobti iš autorinių teisių. Oficialiame skunde akcentuojama, kad penkiasdešimt iš šešiasdešimties pasakojimų ar kūrinių, kuriuos autorius parašė apie Šerloką Holmsą, seniai buvo viešai prieinami. Dešimt istorijų, surinktų „Šerloko Holmso bylų knygoje“ ir išleistų 1921–1927 m. tik nuo 2016-jų nebėra saugomos autorinių teisių. Konano Doilio palikuonys tvirtina, kad šių istorijų turinys ženkliai skiriasi nuo ankstesnių jo kūrinių, nes Šerlokas Holmsas čia pateikiamas „šiltesnis“, „galintis draugauti“, „išreiškiantis emocijas“ ir „gerbiantis moteris“.
Esą šie pokyčiai įvyko kai Konanas Doilis prarado šeimos narius per Pirmąjį pasaulinį karą ir nusprendė, kad jo garsiam analitiniam veikėjui reikia pasikeisti, nustoti būti „nuošaliu ir nejautriu“. Pavyzdžiai kaip šios kvalifikacijos esą veikia Enola Holms knygas ir filmą, taip pat yra skunde. Anot Konano Doilo paveldėtojų, romane ir filme Šerlokas Holmsas (filme jį vaidina Henris Kevilas) šaltai reaguoja į Enolą, o vėliau jis jai šiltas bei malonus. Jie teigia, kad šie personažo aspektai vis dar yra saugomi autorių teisių ir neįtraukti į viešai skelbiamas Šerloko Holmso istorijas.
Verta paminėti, kad autorinių Konano Doilio teisių paveldėtojai anksčiau pateikė ieškinį „Miramax“ dėl 2015 m. Holmso filmo, kuriame vaidina Ian‘as McKellen‘as. Tas ieškinys buvo išspręstas ne teisme ir nebuvo perduotas teismo procesui.

Naujai pasirodęs filmas visapusiškas, unikalus, todėl teigiamai vertinamas tiek žiūrovų, tiek kino kritikų. Filme „Enola Holmes“ atskleidžiami ne tik nuotykiai, detektyvas, šeimos santykiai bet ir veikėjos brendimas. Enola suvokia, kad būti vienai nereiškia būti vienišai, o savo įsitikinimus reikia ginti.

Taip pat skaitykite: TOP 10 puikių filmų paaugliams

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: