Youtube vaizdo įrašo kadras

Prancūzijos prezidentas Fransua Holland’as išreiškė užuojautą vakar žuvusiems paryžiečiams, ir pranešė, jog dėl vakarykščių įvykių Paryžiuje, kuriame aukų skaičius perkopė 120, kalta yra Islamo valstybė. Įvykusį teroro aktą prezidentas apibūdino kaip “bailių sukeltą karo veiksmą”, bei tautiečius paragino gintis nuo teroristų. Savo ruožtu Islamo valstybė prisiėmė atsakomybę už teroro išpuolį Paryžiuje, ir pabrėžė, kad teroro aktas buvo įvykdytas dėl Prancūzijos veiksmų Sirijoje. “Prancūzija ir jos pasekėjai turi suprasti, kad jie išliks pagrindiniais Islamo valstybės taikiniais dėl to, kad jie įžeidė mūsų pranašą bei už tai, kad Prancūzija diskriminavo musulmonus savo šalye”, teigia Islamo valstybė.

Paryžiaus prokuroras Fransua Molinsas teigė, kad septyni iš aštuonių agresiją sukėlusių asmenų žuvo per susisprogdinimą, o britų-danų kilmės psichoterapeutas Markas Colcloughas pasidalijo savo patirtais išgyvenimais: “Užpuoliko kūną dengė vien juodi rūbai, ir jis (teroristas) laikėsi tokioje pozicijoje, kad galėtų iššauti šūvį. Buvome nuvežti į policijos komisariatą duoti parodymų, bet ginkluotas nusikaltėlis nebuvo surastas.”

Kruvinosios nakties metu teroro išpuoliai Paryžiuje buvo įvykdyti šešiose skirtingose vietose, daugiausiai žuvusiųjų – 87 – Bataclan koncertinėje salėje, kurioje vyko JAV rokerių Eagles of Death Metal pasirodymas. Kelios bombos buvo susprogdintos netoli nacionaliojo Stade de France stadiono, kuriame vyko draugiškas Prancūzijos ir Vokietijos rinktinių futbolo mačas. Paryžiaus valdžia gyventojus informavo likti namuose bei susyabdė Metro veikimą.
Fransua Holland’as, dalyvavęs minėtame futbolo mače, atšaukė planus vykti į šį savaitgalį vykstančiame G20 viršūnių susitikimą Turkijos sostinėje Ankaroje. Prezidentas video įraše, skirtame prancūzų TV laidai, paskelbė apie nepaprastąją padėtį.

Užuojautą Prancūzijai išreiškė užsienio šalių lyderiai. JAV prezidentas Barack’as Obama teigė padėsiąs Prancūzijai, bei pažymėjo, kad “laisvė, lygybė ir brolybė yra tos vertybės, kurias mes puosėlejame, bei neleisime, kad būtų liejamas kraujas”. Vokietijos kanclerė Angela Merkel buvo stipriai sukrėsta matydama kraupius vaizdus, savo užuojautą išreiškė ir Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas David’as Cameron’as: “Mūsų mintys ir maldos yra kartu su prancūzais. Mes padarysime viską, ką galime, kad padėtume”. Teroristų veiksmus pasmerkė ir kitų šalių vyraiusybės ir lyderiai. Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras pirmininkas Adel al-Jubeiras teroristų veiksmus įvardijo “šlykščiais”: “Noriu išreikšti užuojautą Prancūzijos vyriausybei ir piliečiams, kurie nukentėjo nuo vakarykščių įvykių. Teroristiniai veiksmai prieštarauja etiniams, moraliniams ir religiniams įsitikinimams. Saudo Arabijos karalystė jau ilgą laiką stengiasi užkirsti kelią tarptautiniam terorizmui”. Kremlius taip pat išreiškė užuojautą nukentėjusiems. Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pasakė, kad teroristų veiksmai niekaip negali būti pateisinami.

Tuo tarpu Bataclan koncertų salėje terorą išgyvenęs Julien’as Price teigė matęs du ar tris Kalašnikovo automatais apsiginklavusius vyrus, kurie šaudė į įvairias puses. “Lankytojai, bėgdami nuo grėsmės, išsilakstė į įvairias puses.” Jam antrino ir 57-erių Marcas Coupris: “Veiksmas priminė skerdynes mūšio lauke – daug kūnų ir kraujo. Buvau kitoje salės pusėje, ir mačiau, kaip du vyrai šaudo iš balkono”. Prancūzijos televizijos kanalas BFMTV pranešė, kad salėje buvę du užpuolikai, prieš paleisdami kulkas, šaukė: “Čia už Siriją!”.

Prancūzija šiais metais ne pirmą kartą nukenčia nuo teroristų. Sausio mėnėsį teroristai įvykdė teroro aktą satyrinio Prancūzijos žurnalo Charlie Hebdo redakcijai už išspausdintą pranašo Mahometo karikatūrą. Išpuoliai tęsėsi ir rugpjūtį, kai islamistų teroristas užgrobė sausakimšą traukinį Prancūzijos šiaurinėje dalyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: