Margot Robbie / filmo "Terminal" kadras

Turbūt šioje Žemėje nėra ne tik kad kinomano, bet ir socialinių tinklų vartotojo, kuris nebūtų matęs įrašų susijusių su “Barbės” manija? Šį personažą įkūnijusios aktorės repertuaras itin įvairus: nuo samdomos žudikės iki Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos I. Iš Australijos kilusi Margot Robbie (g. 1990 m.) aktorės karjerą pradėjo 2008 metais suvaidinusi seriale „Kaimynai“, o vaidinti Amerikoje pradėjo būdama 21 metų, kai atvyko į Los Andželą bei 2013 metais išgarsėjo Martin`o Scorese`es filme „Volstryto vilkas“ nusifilmuodama kartu su Leonardo DiCaprio. Žemiau pateikiame 10 filmų, kuriuose aktorė Margot Robbie atlieka įsimintinus vaidmenis.

10. Paskutinė s##### (2018) Terminal

Reikia pripažinti, kad režisieriaus Vaugh Stein‘o filmas yra gana prastai vertinamas kritikų, bet Margot Robbie jame vistiek tikrai įspūdinga. Juostoje Margot vaidina Annie – padavėja, kuri dirba geležinkelio stoties valgykloje. Filme yra pasakojamos istorija, kur herojai ir Annie gyvena dvigubą gyvenimą – visi yra samdomi žudikai, kurie vėliau tampa mirtino plano aukomis. Filmo pristatymo metu, aktorė yra pasakiusi, jog jai patinka amoraliai besielgiantys personažai, dėl jų neprognozuojamo charakterio ir gyvenimo būdo. Robi taip pat paminėjo, kad šis susižavėjimas yra dėl to, kad jų motyvai nebūtinai susiję su tuo, kas teisinga ir klaidinga, bet su tuo kas patinka jiems. Aktorės teigimu, jos suvaidinti personažai “Annie” ir “Harley Kvin” turi nemažai panašumų: abi jos žaismingos, laisvos ir piktavalės, juokaudama pridūrė, jog jos būtų geros draugės.

9. Susikaupk (2015) Focus

Dviejų režisierių Glenn Ficcarra ir John Requa sukurtame filme aktorė įkūnija vyrus viliojančią sukčiautoją Džesę, kuri restorane susitinka profesionalų apgaviką Nikį (vaid. Vilas Smitas) ir paprašo paslaugos – sukčiavimo pamokų. Ji tampa jo mokine ir palaipsniui jų draugystė perauga į meilę. Meilė truko neilgai ir po išsiskyrimo praėjus trejiems metams jie susitinka Buenos Airėse kur paaiškėja, jog abu yra nusižiūrėję tą pačią auką – jauną įtakingą lenktynių fanatiką. Abu konkurentai turi savo planų ir nežada trauktis, tad stoja į tarpusavio kovą. Filmo pabaigoje, abu herojai grįžta į Jungtines Amerikos Valstijas, kur buvo pagrobti Garigos mafijos vyrų. Nelaisvėje Nikis buvo sužeistas bei paguldytas į ligoninę. Šiame filme aktorė tobulai įsijautė į vaidmenį bei ypač puikiai vaidino intymiose scenose su Viliu Smitu, nepaisant to jog aktoriai jautėsi nepatogiai filmuojantis, dėl to, kad reikėjo dažnai kartoti tą pačią sceną.

8. Volstryto vilkas (2013) The Wolf of Wall Street

Martino Scorsese‘es filmas sukurtas pagal tikrąją Džordan‘o Belforto gyvenimo istoriją, tapo pelningiausiu ir nominuotas net penkioms „Oskaro“ statulėlės nominacijoms. Šis filmas tiktų tiems, kurie dievina ironiškas kriminalinės komedijas ir erotinės scenas. Filme pagrindinis personažas Džordanas Belforas tampa turtuoliu ir švaisto pinigus nerūpestingai gyvendamas. Margot Robi filme puikiai įkūnijo Džordano žmoną bet prieš gaunant šį vaidmenį, aktorė yra prasitarusi, jog atrankoje ji turėjo 30 sekundžių, kad įrodytų, jog ji verta šio vaidmens. Atrankos užduotis buvo paprasta: nustebinti komisiją aktoriniais sugebėjimais, tad trenkusi Leonardui DiCaprio per veidą Margot gavo šį vaidmenį. Po šio filmo aktorė tapo viena iš geidžiamiausių Holivude bei susilaukė daugybės užsakymų filmuotis įvairiuose filmuose. Deja, Margot Robbie nesijaučia seksualiausia ar patraukliausia Holivudo aktore, nors žiniasklaida dažnai ją taip pristato.

7. Z reiškia Zacharijų (2015) Z for Zacharian

Kas atsitiktų jeigu Žemę ištiktų didžiulė branduolinė katastrofa ir jūs taptumėte vieninteliu išgyvenusiu žmogumi? Margot Robbie personažui Anai pasisekė – ji išgyveno ir netapo vieninteliu žmogumi pasaulyje. Netikėtai ji sutinka mokslininką bei keliautoją Džoną Lūmį (akt. Chiwetel Ejiofor), kuris paranojiškai bijo radiacijos bei ieško kitų išgyvenusių žmonių. Pamažu Lūmis tampa Anos padėjėju: padeda atlikti Anai sunkius darbus bei užkuria seną, niekam nereikalingą traktorių, kurio dėka palengvėja žemės ūkio darbai. Abu tampa vis artimesni ir ruošiasi tolimesniam gyvenimui. Vaikštinėdama miške Ana sutinka dar vieną išgyvenusį, kuris tampa Džono Lūmio didžiuoju konkurentu dėl Anos dėmesio. Šį filmą galima trumpai apibūdinti kaip apokalipsinio žanro dramą, kuri labiausiai tiktų katastrofinių bei romantinių filmų gerbėjams. Aktorė Margot Robi puikiai įkūnijo 16 metės merginos vaidmenį, kurią slegia vidiniai išgyvenimai bei stiprus dievobaimingumas, kas atitolina žmonijos atsikūrimą.

6. Marija – Škotijos karalienė (2018) Mary the Queen of Scots

Tai dar tik laukiantis mūsų kino susitikimas, bet jau iš filmo anonsų matosi kaip tai bus gerai. Režisieriaus Joisie Rourk‘e naujausiame gruodį pasirodysiančiame filme aktorė įkūnys jauną karalienę – Elžbietą Pirmąją. Filmas yra sukurtas pagal tikrą istoriją, kai katalikė Marija prisiglaudžia pas Elžbietą ir supranta esanti jos belaisvė. Elžbietai Marija buvo stipri konkurentė perimti karalienės sostą, jei atsitiktų taip, kad Elžbietą nužudytų sąmokslo ar net karo metu. Per keletą metų buvo rasta įrodymų, jog Marija dalyvavo sąmoksle prieš karalienę ir 1587 metais Marijai buvo skirta mirties bausmė. Margot Robi‘os Karalienės Elžbietos Pirmosios įvaizdis atrodo įspūdingas filmo anonse, tačiau anonsas neparodė tikrosios Elžbietos asmenybės: griežto charakterio bei arogantiškumo. Margot Robi‘ei tai yra pirmas istorinis vaidmuo.

5. „AMSTERDAMAS“ (Amsterdam, 2022)

JAV kino režisierių Davidą O. Russellą, regis pažįstame gerai. Tiksliau pasakius, neblogai žinome jo filmus ir tai, kad jam labiausiai sekasi kurti komedijas (karines, avantiūrines, melodramatiškas). 

Davido O. Russello filme „Amsterdamas“ Christianas Bale‘as šį kartą suvaidino gydytoją Bertą Berendseną, kuris iš Pirmojo pasaulinio karo sugrįžo be vienos akies ir pasijuto niekam nebereikalingas. Jis pradėjo rūpintis panašiais nelaimėliais veteranais ir rekomenduoja jiems eksperimentus medikamentus, kurie, tiesą sakant, ne visada garantuoja laukiamą rezultatą.

Bet tai dar nedidelės bėdos, palyginus su tomis problemomis, kurios vyrą užgriūvą vėliau. Kartą geras bičiulis advokatas Haroldas Vudmanas (filmo „Tenet“ žvaigždė Johnas Davidas Washingtonas) paprašo Bertą padėti atliekant paslaptingomis aplinkybėmis mirusio pulkininko kūną. Darbą reikia atlikti greitai ir visiškai slaptai, mat velionio dukra Liza (akt. Taylor Swift) įsitikinusi, kad jos tėvas tapo sąmokslo auka ir buvo nunuodytas.

Kad merginos būgštauta ne be reikalo, tampa aišku iš karto. Bet kaip tik tada Bertui, Haroldui ir jųdviejų seniai pažįstamai medicinos seselei Valerijai (akt. Margot Robbie) iškyla mirtinas pavojus. Jie apkaltinami žmogžudystę, kurios nepadarė, ir tampa įtariamaisiais. Pasirodo, kad trijulė atsidūrė slapčiausio Amerikos istorijoje sąmokslo epicentre.

Prasideda dar viena „amerikietiška afera“. Kaip parašyta filmo anonse, „prisiekusiems saugoti vienas kitą, kad ir kas nutiktų, pavojingoje situacijoje atsidūrusiems draugams belieka likti tikrais optimistais, kad ištrūktų iš užsiveriančių spąstų“.

Visokiausių spąstų (tikrų ir apgaulingų) filme tikrai netrūksta. Deja, viskas iki skausmo pažįstama ir daug kartų matyta. O labiausiai nervina dažnai veiksmą pašaipiu tonu komentuojantis pagrindinis veikėjas, kai žiūrovas ir taip viską tuo metu mato.

Filmo veiksmas pradžioje labai žvalus, tačiau ilgainiui sulėtėja. Labiausiai jį lėtina vis įsibraunantys flashback‘ai (paprasčiau šnekant, sugrįžimai į praeitį). Šiaip jau tokie dramaturginiai elementai naudojami tada, kai praeities epizoduose slypi kažkokios svarbios detalės (detektyviniam siužetui tai ypač svarbu). Bet „Amsterdame“ tokie trumpi praeities blyksniai nieko naujo nepaaiškina ir lieka tuščiaviduriais ornamentais.

Užtai retro kino galimybės išnaudojamos nepriekaištingai (čia jau Holivudo stilistai ir dizaineriai pademonstruoja ekstra klasę!). (Gediminas Jankauskas)

4. Savižudžių būrys (2016) Suicide Squad

Labai lauktas ir nevienareikšmiškai sutiktas Deivido Ajerio filmas, kuriame aktorės įkūnyta Harley Kvin griežia pirmu smuiku ir meta šešėlį ant kitų DC komiksų istorijos herojų, tapdama pačiu populiariausiu filmo personažu. Juostoje Harley Kvin yra ne tik tobula blogietė, bet ir Džokerio mylimoji. Komikso ekranizacijoje ristatoma jų pažintis bei Harley Kvin transformacija iš paprastos psichiatrės į pašėlusią nusikaltėlę. Filme aktorė atskleidė visą savo žavesį bei puikius aktorinius sugebėjimus, o jos vaidmuo susilaukė milžiniško gerbėjų dėmesio. Komiksų personažo Harley Kvin apranga tapo labai populiari tarp Šiurpnakčio (Helovino, dar vadinamo Šmėklinėmis) persirengėlių, o pats personažas filmui suteikė išskirtinumo ir žaismingumo, ko dažniausiai trūksta anti herojų filmuose. 2019 metais turėtų pasirodyti filmo tęsinys, kuriame aktorė vėl vaidins tą patį personažą bei galbūt filmo kūrėjai sukurs daugiau Harley Kvin ir Džokerio romantinių scenų.

3. Aš esu Tonya (2017) I, Tonya

Manote, jog sporte nėra pavojingų konkurenčių, kurios ne tik gali laimėti auksą, bet ir net sukelti skausmą? Šį filmą galima apibūdinti kaip biografinę juostą apie JAV ledo čiuožimo čempionę Tonya Harding. Veiksmas vyksta 90 – ųjų laikotarpyje: laikraščiai, televizija ir radijas giria Tonya Harding už jos pasiekimus čiuožiant ant ledo. Viskas atrodytų, lyg ir puiku, Amerika turi puikią talentingą sportininkę, tačiau dėl 1994 metais sausio 6 dieną kilusio skandalo, pagrindinės veikėjos vyras kartu su asmens sargybiniu pasamdė užpuoliką, kuris po treniruotės užpuolė Tonyos konkurentę Nancy Kerrigan. Laikui bėgant, žiniasklaidoje kyla įtarimai, kad sąmoksle prieš Nancy galėjo dalyvauti ir Tonya Harding, nuo to momento jos reputacija ir karjera žlunga. Šis filmas parodo sportininkės tikrąjį gyvenimą, kuriame aktorė Margot Robi puikiai atliko pagrindinės veikėjos Tonyos vaidmenį bei parodė čiuožėjų ant ledo užkulisius.

2„Babilonas“ / Babylon, 2022

Filmas pritrenkia savo dinamika: trankios muzikos fone veiksmas tartum išprotėjęs mirties traukinys rieda į chaosą (o gal į pirmapradę tvarką?), nes menas – tai daugiau nei mes galime suvokti protu, jis didesnis už mus pačius. Dėl meno žmonės gyvena, dėl meno kartais jie ir miršta. Veiksmas prasideda 1926 metais Holivude. Tylusis kinas vis dar ant bangos. Bradas Pitas vaidina Džeką Konradą, garsų to meto kino aktorių, o Margot Robi atlieka išgarsėti trokštančios jaunos patrakėlės Nelės La Roy vaidmenį. Taip pat svarbus šaunaus meksikiečių aktoriaus Diego Kalvos (Diego Calva) personažas Manuelis (Menis) Toresas, nuo kurio, galima sakyti, viskas ir prasideda. Trijulė patiria šlovės akimirkas ir nuosmukius, kiekvienas savaip.

Nors paskutiniai Damieno Čiazelio darbai buvo išleisti gan seniai ir režisierius kurį laiką nesirodė šou versle, jo sugrįžimas pritrenkiantis, o jame suvaidinę aktoriai, tokie kaip Bradas Pitas ir Margot Robi, jau ne pirmą kartą pribloškia savo talentu. B. Pitas jau seniai įrodė, kad moka vaidinti ne tik veiksmo scenose, tačiau ir jautrius, ir komiškus vaidmenis, o M. Robi kaip viesulas siaubia filmavimo aikštelę svaidydamasi energijos pliūpsniais ir nepakartojamai valdydama kūną. Pripažinkime, į šiuos žmones gražu žiūrėti ne tik dėl jų išvaizdos, tačiau ir dėl jų siunčiamų elektromagnetinių bangų.

Filmo pradžioje kaip žiūrovai dalyvaujame pašėlusiame Holivudo žvaigždių vakarėlyje, kuriame linkminasi visi – aktoriai, kritikai, muzikantai. Kaip ir praeitose savo kino juostose, Damienas Čiazelis įjungia trankų garso takelį – energija trykšta per kraštus. Vakarėlio dalyviai nuogi šniaukščia kokainą, sanguliauja, nepadoriai šoka ir daro viską, kas jiems tik šauna į galvą lyg nebūtų rytojaus. Atrodo, vienintelis Manuelis, tvarkantis organizacinius reikalus, išlaiko šaltą protą, bet netrukus galvą jam visiškai susuka Nelė, kuri su jo pagalba neteisėtai patenka į šurmulio sūkurį ir ten būna pastebėta. (Dora Žibaitė)

1. „Barbė“ / Barbie, 2023

WARNER BROS. nuotr.

Sveiki atvykę į tobulai rožinį ir iš pažiūros nepriekaištingą Barbės pasaulį, kuriame kiekviena diena – pati geriausia ir jokia problema paprasčiausiai neegzistuoja. Naujausias ir vienas iš labiausiai lauktų šios vasaros filmų žiūrovus nukelia į būtent tokį pasaulį, kurio kiekviena detalė apgalvota iki menkiausių smulkmenų ir daugeliui pažįstama iki skausmo, o spalvinga rožinė „Barbės“ estetika tiesiog užburia. Tai istorija apie žmones, ieškančius savo vietos, apie moteriškumą ir vyriškumą bei ką tai reiškia pasaulyje, kuriame gyvename, apie visuomenės normas, etiketes, ir svarbiausia – pokyčius, neatsiejamą gyvenimo dalį.

Režisierė ir scenaristė Greta Gerwig, geriausiai žinoma dėl tokių savo filmų kaip „Boružė“ („Lady Bird“) ir „Mažosios moterys“ („Little Women“) pristato vieną labiausiai lauktų, ir tikriausiai ryškiausių šios vasaros filmų apie visą pasaulį užkariavusią lėlę Barbę.

Pagrindinę Barbę filme įkūnija aktorė Margot Robbie – nuostabus bei taiklus pasirinkimas šiam vaidmeniui. Tiek savo išvaizda, tiek meistrišku gebėjimu persikūnyti į personažą, aktorė privertė patikėti, kad iš ties yra lėlė Barbė. Jos optimizmu trykštanti, naivi asmenybė pamažu keičiasi, įgaudama vis naujų atspalvių, ir visa tai Robbie žiūrovams perteikia sklandžiai ir emocingai. Kartu su Margot Barbe, žiūrovai supažindinami ir su Kenu, kurio vaidmenį filme įkūnija kanadiečių aktorius Ryanas Goslingas.

Iš pažiūros paprastas filmas apie plastikines lėles (čia  pristatomos ir kitos Barbės bei Kenų variacijos, išleistos nuo 1959 m., net ir tos, kurios dėl vienokių ar kitokių priežasčių vėliau buvo atšauktos, pavyzdžiui Barbės draugė Midžė – besilaukianti lėlė, ar Barbė didėjančia krūtine) po rožine užsklanda talpina kur kas daugiau, nei gali pasirodyti. Čia netrūksta satyros, kritikos „Mattel“ žaislų kompanijai ir pačiai Barbės ideologijai bei siunčiamai žinutei, feminizmo idėjų, patriarchalinių problemų, ir savęs ieškojimo tarp įvairių mums nuolatos klijuojamų etikečių, nerealių lūkesčių, primestų idėjų, baimės priimti neišvengiamus pokyčius.

Tikriausiai svarbiausiu filmo akcentu tampa nušviečiamos socialinės šiuolaikinės visuomenės problemos, niekaip neprarandančios savo aktualumo iki pat šių dienų – seksizmas, žmonių sudaiktinimas ir neretai žalingos grožio tendencijos ir su tuo susiję įsitikinimai. Visa tai filmo eigoje atskleidžiama pasitelkiant humorą ir komiškas, linksmas situacijas, taigi visa juostos siunčiama žinutė lengvu, per daug neapkraunančiu būdu vis tiek kažkur užsifiksuoja ir priverčia susimąstyti. Žinoma, juoktis taip pat. (Justina Danylaitė – Krivinskienė)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: