Per genėtinai trumpą laiko tarpą Michaelas Fassbenderis tapo vienu žinomiausių naujos kartos Holivudo aktorių. Vokiečių kilmės aktorius pirmą kartą ekranuose pasirodė 2007 metais ir gan greitai šioje industrijoje paliko savo antspaudą.

Pasirodydamas įvairiuose vaidmenyse, Fassbenderis sugebėjo užsitarnauti tiek žiūrovų, tiek kritikų pagarbą bei 2013 metais buvo nominuotas Oskaru už vergo savininko vaidmenį Stevo McQueeno filme „12 Vergovės metų“.

Oskaro aktorius ir negavo, tačiau šis pripažinimas jo karjerai atsiliepė geruoju. Nors šis aktorius prieš akis turi dar daugybę vaidybos metų, pažiūrėkime į kol kas geriausius jo vaidmenis. Filmai išvardinti chronologine seka.

1. Alkis, rež. Steeve McQueen (2008)

Didelė dalis Fassbenderio pasirodymo šiame filme yra fiziška. Pradedant nuo transformacijos, kurią jo kūnas turėjo patirti, kad tiktų šiam vaidmeniui atlikti ir baigiant kiekviena veikėjo Bobby Sandso agonijos pripildyta grimasa. Fassbenderio vaidinamas veikėjas yra Airijos Politinės Armijos narys bei politinis įkaitas, kuris tampa laisvės vardan patiriamos kančios simboliu.

Tikras aktoriaus galimybių išbandymas yra bandymas surasti kitą aktorių, kuris galėtų vaidinti vietoje jo. Bobby Sandso atveju, joks kitas aktorius nesugebėjo šiam veikėjui suteikti tokios energijos bei humaniškumo kokį jam, atrodo visiškai be pastangų, suteikė Fassbenderis. Nors šis filmas ir netapo itin populiariu visame pasaulyje Fassbenderis vis vien buvo apdovanotas kaip geriausias aktorius Britų Nepriklausomo Kino apdovanojimuose.

Prisimintina citata: „Aš turiu savo tikėjimą, o tai yra pats stipriausias dalykas.“

2. Akvariumas, rež. Andrea Arnold (2009)

Pasitelkdamas savo magnetniu bei galingu žavesiu Fassbenderis sugebėjo žiūrovus priversti simpatizuoti net ir nepakenčiamam veikėjui. Connoras O‘Reilis šiame filme yra tėvo figūra jo merginos dukrai, penkiolikmetei Miai, su kuria jis įsivelia į seksualinius santykius.

Žiūrovai pasaulį regi per Mios akis ir stebi, kaip keičiasi jos suvokimas apie Connorą nuo susižavėjimo iki pasibjaurėjimo. Fassbenderis, pasitelkęs subtilumą bei nerimą sugeba išlaikyti šios transformacijos balansą. Veikėjas šiuos santykius stengiasi nuslėpti nuo likusios šeimos ir žiūrovui parodo, kiek jis gali padaryti dėl šios paslapties išlikimo paslaptimi.

Prisimintina citata: „Tave reikia išauklėti, tikrai.“

3. Negarbingi Šunsnukiai, rež. Quentin Tarantino (2009)

Quentinas Tarantinas ne tik sugeba instinktyviai atpažinti talentus, bet ir pasirinkti tokius aktorius, kurie puikiai atskleidžia savo stipriąsias puses vaidmenyse. Tai jis puikiai parodė pasirinkdamas Fassbenderį britų šnipo vaidmeniui filme „Negarbingi Šunsnukiai.“

Nors ir trumpas, Archio Hicoxo vaidmuo šiam aktoriui suteikė tarptautinę auditoriją bei atvėrė duris į daugybę kitų vaidmenų. Šis Fassbenderio vaidmuo susitelkė prie veikėjo nuolankumo netgi mirties akivaizdoje. Fassbenderio vaidinamas veikėjas primena klasikinius britų šnipus, kuriems filmuose viskas pavyksta sklandžiai, o jie patys išlieka visiškai ramūs visose situacijose.

Prisimintina citata: „Pragare rezervuota speciali vieta žmonėms, kurie švaisto gerą viskį. Žinant, kad aš tuoj ten pateksiu…“

4. Pavojingas Metodas, rež. David Cornenberg (2011)

Bandymas filme atkurti iš tiesų gyvenusį asmenį gali būti itin rizikingas. Toks vaidmuo reikalauja visų šio žmogaus asmenybės vingrybių atskleidimo bei jo nepaversti į karikatūrą. Fassbenderis, vaidindamas Carlą Jungą turėjo giliai ištirti sudėtingą šio mokslininko sau pačiam prieštaraujančią asmenybę.

Įžymusis psichiatras yra geriausiai žinomas dėl savo bendravimo su Sabina Spielrein (Keira Knightley), kuri buvo jo pacientė bei mylimoji, ir Sigmundu Freudu (Viggo Mortensen). Lyg nepaisydamas šių kliūčių, Fassbenderis sugebėjo puikiai suvaidinti šio veikėjo transformaciją.

Prisimintina citata: „Visatoje turi būti daugiau nei viena ašis.“

5. Gėda, rež. Steve McQueen (2011)

Dėl kontraversiškos šio filmo temos bei grafinio apdorojimo pasirinkimo, filmas sulaukė itin skirtingų publikos įvertinimų. „Gėdoje“ Fassbenderis vaidina nuo sekso priklausomą Brandoną Sullivaną. Kaip ir anksčiau Stevo McQueeno kurtuose filmuose, „Gėdoje“ režisierius Fassbenderiui leido pasireikšti per fizinę vaidybą. Aktorius tokioje varganoje situacijoje išlieka žavingas ir puikiai parodo kaip veikėjo priklausomybė paveikia jo bei jo artimųjų gyvenimus.

Šis filmas susitelkia prie problemos, kuri kasdieniuose pokalbiuose dažnai ignoruojama, ir žiūrovui pasiūlo kitokią perspektyvą.

Prisimintina citata: „Kaip tu man padedi? Tu nesugebi susitvarkyti netgi su savimi. Baik apsimetinėti auka.“

6. 12 Vergovės Metų, rež. Steve McQueen (2013)

Šis, jau trečias Fassbenderio ir McQueeno projektas jiems pelnė tris iš devynių Oskarų, kuriems filmas buvo nominuotas. Religingas bei itin žiaurus plantacijos savininkas Edwinas Eppsas yra tikras skausmo ir neteisybės kupinas antagonistas. Eppsas neparodo jokio gailesčio ar sąžinės graužaties, netgi kai panašias pozicijas užimantys aplinkiniai sunerimsta dėl jo elgesio.

Fassbenderio vaidmuo yra itin negailestingas ir tai parodo savo veiksmais. Jo vaidinamas Eppsas tiki, jog jis gali išnaudoti Dievo bei valdžios jam duotas teises. Niekas nenustebo kai už šį vaidmenį Fassbenderis buvo apdovanotas Oskaru kaip geriausias antraplanis aktorius.

Prisimintina citata: „Jokios nuodėmės! Nuodėmės neegzistuoja! Žmogus gali elgtis kaip tik nori su savo nuosavybe! Šiuo metu, Plattai, aš esu puikioje nuotaikoje. Būk labai atsargus ir nepriversk manęs panorėti labiau praskaidrinti savo nuotaiką.“

7. Frenkas, rež. Lenny Abrahamson (2014)

Ne kiekvienas aktorius sugeba įtikinamai atlikti vaidmenį beveik visą filmą uždengtu veidu, tačiau Fassbenderiui filme „Frenkas“ tai puikiai pavyko. Šis filmas aktoriui leido vaidinti prieš „tipą“ o aktorius sukūrė tokį pasirodymą, kurio pakartojimo vis dar nematėme.

Ši „juoda“ komedija pasijuokė iš abiejų „meno prieš reklamą“ argumento pusių. Pagrindinis filmo veikėjas yra užstrigęs šio argumento viduryje, mat jis nori sukurti meno kūrinį, kuris būtų patrauklus visiems. Šių ambicijų vaikymasis paveikia tiek jį, tiek jo kūrinį.

Prisimintina citata: „Suspaustomis, lyg sakančiomis „gana lengvabūdiškumo“ lupomis, šiandien mes pradedame prie albumo dirbti rimtai.“

8. Lėti Vakarai, rež. John Maclean (2015)

Įsiskverbęs į industriją, Fassbenderis šiame vesterne vaidino bei buvo jo režisieriumi. Silas Selleckas, samdinys bei atstumtasis, gyvena pagal savo paties nustatytas taisykles bei garbės kodą. Kai jis aptinka škotų kilmės vaikiną, ieškantį prarastos savo meilės, Silas jaučiasi turintis jį apsaugoti.

Nors Fassbenderis prieš tai vaidino bauginančiuose vaidmenyse, tačiau intensyvumas, kurį aktorius suteikė šiam veikėjui, puikiai susiliejo su neatleidžiančiu amerikiečių vesternu. Kaip ir dauguma vaidmenų šiame sąraše, šis Fassbenderiui leido išreikšti savo stiprybes bei suteikė galimybę atskleisti naujus talentus, kurių žiūrovai dar nebuvo matę.

Prisimintina citata: „Tas vaikis buvo šaunus. Jis pasaulį matė kitaip. Jam atrodė, jog mes esame vilties šalyje.“

9. Styvas Džobsas, rež. Danny Boyle (2015)

Dėka Fassbenderio, šis filmas yra itin energingas. Aktorius Džobsą nutapo kaip fantastišką bei kruopštų valdymo maniaką, kuris nesupranta, kad realybė negali atitikti jo neįmanomų lūkesčių.

Filmas žiūrovams nesiūlo Džobso užjausti. Vietoje to, „Styvas Džobsas“ žiūrovams pristato veikėją, kuris bando susitvarkyti su tikromis bei išsigalvotomis kliūtimis. Fassbenderis lengvai susitvarko su Aarono Sorkino parašytu greitu dialogu ir sukuria žavingą atmosferą.

Prisimintina citata: „Muzikantai groja savo instrumentais, o aš – orkestru.“

10. Makbetas, rež. Justin Kurzel (2015)

Makbetas yra vienas geidžiamiausių vaidmenų ir tuo pat metu vienas sudėtingiausių. Šis veikėjas pats sau prieštarauja dėl savo besaikio galios troškulio ir kaltės jausmo dėl šios galios siekimo. Makbeto konfliktas su savimi jį priveda prie beprotybės.

Fassbenderis tai parodyti sugeba nuostabiai, o kiekvieną eilę jis suvaidina it pirmą kart. Perkuriant Šekspyro kūrinius tai pasiekti yra itin sudėtinga.

Prisimintina citata: „O, skorpionų man pilna širdis!”

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių naujosios kartos aktorių vyrų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: