Kino filmo "The Ghost Writer" kadras

Dažna kinomanų diskusija iškelia klausimą: kas šiuo metu yra geriausias aktorius? Visapusiškas tokių aktorių sąrašas turėtų įtraukti tokias gyvas legendas kaip De Niro, Pacino, Dustin Hoffman ir žinoma kitas, tačiau šis sąrašas reitinguoja tuos  gyvus aktorius (R.I.P. Heath Ledger), kurių amžius nesiekia 50-ies metų. Šiame sąraše nerasite visų norimų aktorių, tačiau taip yra tik todėl, kad šiuolaikinė kino visuomenė yra labai įdomi bei įvairi, o vietų skaičius sąraše ribotas.

Ewan McGregor (g. Kovo 31, 1971) – šis Škotijos perlas pradėjo savo kelią į žvaigždes 1996 metais vaidindamas Danny Boyle absoliučioje klasikoje „Traukinių Žymėjimas“ (Trainspotting) ir dauguma filmų gerbėjų sutiktų su tuo, jog tai išlieka vienu geriausių jo pasirodymu. Tačiau tikrai nesutapimas, jog McGregor, vaidindamas Rentoną pilnoje narkotikų kelionėje po Edinburgą, yra puikus, energingas bei nepaprastai sudėtingas. Po šio pasirodymo jo pasirinkimai tapo dar įdomesni ir nenuspėjami.

Keli žymūs vaidmenys aktoriaus įspūdingoje filmų karjeroje: laukinė Amerikos žvaigždė Todd Hayen filme apie neoficialą Bowie biografiją „Auksinė Praraja“ (Velvet Golmine); beviltiškas bohemiškas rašytojas Baz Luhrmann klasikoje „Mulen Ružas“ (Moulin Rougue!); jaunasis Ed Bloom fantastiškame filme apie gyvenimo kelionę „Mano Gyvenimo Žuvis“ (Big Fish); Jim Cerrey gyvenimo meilė keistoje dramoje „Myliu Tave, Filipai Morisai“ ( I Love You Phillip Morris); bevardis titulinis veikėjas, kuris pakliūna į politinius sąmokslus, Roman Polanski puikiame filme „Vaiduoklis“ (The Ghost Writer); grafikos dizaineris, kurio gyvenimas visiškai pasikeičia susirgus jo tėvui, jautrioje dramoje „Pradedantieji“ (Beginners) ir, visų mėgstamiausias, šeimos vyras, bandantis surasti savo žmoną cunamio Tailande viduryje, filme „Pragaras Rojuje“ (The Impossible).

Šis meistriškas sugebėjimas atlikti įvairius vaidmenis yra tai, kas paverčia aktorių vienu iš geriausių mūsų laikų aktorių, taip pat labai stebėtina yra tai, jog jis dar niekada nebuvo nominuotas nė vienam Oskaro apdovanojimui.

Gael Garcia Bernal

Gael Garcia Bernal (g. Lapkričio 30, 1978) – šis aktorius pasirinko tokį savo karjeros kelią, kuris neįtraukia daug vaidmenų, kuriuos girtų kritikai. Gael sukurtas filmų sąrašas yra svarbesnis ir turbūt įdomesnis nei daugelio Holivudo žvaigždžių. Aktorius sužibėjo įkūnyjęs Alejandro nuostabiame filme „Prakeikta Meilė“ (Amores Perros).

Kartais veikiantys, o kartais įtemptai jautrūs jo vaidmenys ir žanrai paverčia jį vienu mažiausiai įvertintų šios kartos atlikėjų. Neteisybė buvo ištaisyta, kai jis pelnė Auksinį Gaublį dėka savo šviežiausio neįprasto pasirodymo Amazon seriale „Mocartas Džiunglėse“ (Mozart in Jungles).

Aktorius nuostabiai pasirodė kaip mokyklą baigęs paauglys kelionėje po Europą Alfonso Cuarono filme „Y tu Mamá También“; kaip Kubos revoliucionierius Che Guevara Brazilų režisieriaus Walter Salle filme „Motociklininko Dienoraštis“ (The Motorcycle Diaries); kaip įkvepiantis rašytojas, atnaujinantis santykius su vaikystės meile Pedro Almodóvar autobiografinėje dramoje „Blogas Auklėjimas“ (Bad Education); kaip užsispyręs nelegalo meksikiečio sūnėnas Iñárritu filme „Babelis” (Babel); kaip žiaurus despotas pasaulyje, kuriame žmonės nieko nemato, filme „Aklumas“ (Blindness) ir kaip vykdomasis darbuotojas nuverčiant diktatorų Chilen Oskarui nominuotame Pablo Larrain filme „Ne“ (No).

Only God Forgives

Ryan Gosling (g. Lapkričo 12, 1980) – 2009 metų filmas „Užrašų Knygutė“ (The Notebook) privertė ašaroti kone kiekvieną paauglę, šis filmas mums padovanojo Ryan Gosling, tikrą Holivudo žvaigždę. Įdomiausia dalis apie šio Kanados stebuklo trumpą, bet įspūdingą karjerą yra tai, jog jis niekada nepersistengė bandydamas tapti didele filmų žvaigžde – jis netgi pasityčiojo iš savo reputacijos filme „Kvaila, Beprotiška Meilė“ (Crazy, Stupid, Love). Nuo 2004 metų, Goslingas pradėjo rinktis gilius vaidmenis įdomiuose filmuose, kuriuos režisavo talentigi režisieriai. Tai pavertė jį reto populiarumo žvaigžde, kuris nevaidina tokiuose filmuose, kuriuose viskas yra vienoda.

Žinoma, jis puikiai įkūnyjo jauną žydą, kuris propagavo antisemistines idėjas, bei prisijungė prie Kuklusklano filme „Fanatikas “ (The Believer), filmas išėjo trejais metais anksčiau už „Užrašų Knygutę.“ Jis buvo nominuotas Oskaro apdovanojimui dėl vidurinės mokyklos narkomano mokytojo vaidmens filme „Pusė Nelsono“ (Half Nelson), tačiau jis taip pat neabejotinai suvaidino didybės manija sergantį vaikiną, santykiaujantį su lėle, filme „Larsas ir Tikra Mergina“ (Lars and the Real Girl); įsimintiną vyrą žiauriai nuoširdžiame filme „Liūdnasis Valentinas“ (Blue Valentine); paslaptingą kaskadininką vairuotoją nuostabiame filme „Važiuok“ (Drive), ir naujojo kandidato į prezidentus darbuotoją, kuris mato kaip jo idealas virsta niekuo, filme „Purvini Žaidimai“ (The Ideas of March). Aktorius puikiai vaidna dramose bei komedijose, taip pat pastaruoju metu jis užsiiminėja režisūra, o geriausia yra tai, jog jam viso labo tik 35 metai.

Tom Hardy

Tom Hardy (g. Rugsėjo 15, 1977) – šio aktoriaus intensyvumas bei aiški charachteristika tapo tokia puikia dovana pastarųjų metų kinui, jog tapo lengva pamiršti faktą, kad jis pasirodė didžiojoje scenoje labai neseniai. Jo pirmasis didelis vaidmuo didžiuosiuose ekranuose buvo niekšo Shinzono, filme „Žvaigždžių Kelias į Begalybę“ (Star Trek), tai įvyko tik 2002 metais! Žinoma, jam teko atlikti kelis vaidmenis prieš pradedant kovą su priklausomybe narkotikams, tačiau šie vaidmenys buvo žymiai mažesni.

Jo didžioji žvaigžių valanda išaušo 2008 metais, poto kai jis suvaidino fimuose „Nelauktas Smūgis“ (Sucker Punch), „Rokenrola“ (RocknRolla) ir „Bronsonas“ (Bronson) (turbūt geriausias jo pasirodymas iki šiol) ir tapo matomas praktiškai visur. Kaip gerai žinomas žiaurus kalinys Charles, aktorius nukreipia savo sunkumus į neatleistinai cinišką ir žiaurų veikėją, o rezultatai yra tokie nuostabūs, jog filmo neįmanoma nežiūrėti.

Po to, kai atliko puikų pasiroymą Chrisopherio Nolano mokslinėje fantastikoje „Pradžia“ (Inception), aktorius visiškai sužibėjo. Jis taip pat buvo nuostabus žymiame Gavi O‘Connor filme „Kovotojai“ (Warrior); tobulai suvaidino filme „Lokas“ (Locke); Dennis Lenhane scenarijaus kriminalinėje dramoje „Siuntinys“ (The Drop); suvaidino ikonišką veikėją filme „Pašėlęs Maksas: Įtūžio Kelias“ (Mad Max: Fury Road); dviguboje dvynių rolėje suvaidino Reggie ir Ron Hray filme „Legena“ (Legend), ir, žinoma, Oskarui nominuotame filme „Prisikėlęs“ (The Revenant) įkūnyjo tą, kuris Leo DiCaprio suteikia laukiamą atpildą. Šis aktorius yra tas, kuris dovanos jums vagonus įtampos, jaudulio bei gilumo.

Christian Bale

Christian Bale (g. Sausio 30, 1974) – šis Velso stebuklas yra tikras chameleonas puikiai sugebantis atlikti skirtingus vaidmenis. Jis yra tas aktorius, kuris vaidindamai jau vaikystėje sugebėjo nueiti teisingu keliu.

Būdamas 13-os metų, jis suvaidino jauną britą berniuką, bandantį išgyventi japonų okupaciją, antrojo pasaulinio karo metu, Steven Spielberg filme „Saulės Imperija“ (Empire of the Sun); eidamas 18-uosius metus jis įkūnyjo įspūdingos naujos vaikinų grupės dainuojantį ir šokantį lyderį filme „Newsies“, o būdamas 28-erių metų galiausiai rado tą vaidmenį, kuris amžiams pakeitė žiūrovų požiūrį į jį ir pradėjo jo puikią suaugusiojo karjerą: įkūnyjo turtingą banko vadovą  virstantį serijiniu žudiku Mary Harron klasikoje „Amerikos Psichopatas“ (American Psycho). Šis puikus įsikūnyjimas į ikonišką vaidmenį buvo Bale sužibėjimo pradžia.

Aktorius atliko dar puikesnį vaidmenį neįvertintame mokslinės fantastikos filme „Ekvilibriumas“ (Equilibrium); geriausiai suvaidino Brad Anderson šoką keliančiame filme „Mašinistas“ (The Machinist). Bandydamas suprasti superherojaus poreikius ir vidines baimes jis puikiai įkūnyjo Bruce Wayne filmo „Betmenas“ (Batman) trilogijoje; iškentė baisius kraštutinumus Werner Herzog nuostabiame filme „Laisvės Aušra“ (Rescue Dawn); vėl sužibėjo Nolano filme „Prestižas“ (The Prestige); kovojo prieš Russell Crowe įspūdingame vesterne „Traukinys į Jumą“ (3:10 to Yuma); ir puikiai pasinėrė į savo veikėjus trejuose Oskarams nominuotuose filmuose: „Kovotojas“ (The Fighter), kurio nominaciją laimėjo; „Amerikietiška Afera“ (American Hustle) ir „Didžioji Skola“ (The Big Short).

Michael Fassbender

Michael Fassbender (g. Balandžio 2, 1977) – nors šis vokiečių kilmės aktorius vaidino HBO sėkmingame seriale „Desantininkų Būrys“ (Bnad of Brothers), keletą metų jis buvo įstrigęs nedideliuose Britų televizijos vaidmenyse. Vėliau, suvaidinęs Bobby Sands žiaurioje dokumentinėje dramoje „Alkis“ (Hunger), kurioje vaizduojamas 1981-ųjų metų IRA bado streikas, buvo pastebėtas kritikų.

Jis įkūnyjo Rochesterį nuostabiame filme „Džeinė Eir“ (Jane Eyre); vaidino galingą mutantą „Iksmenų“ (X-Men) filmuose; įkūnyjo Carl Jung meistriškame filme „Pavojingas Metodas“ (A Dangerous Method); kartu su McQueen suvaidino dvejuose filmuose: „Gėda“ (Shame) ir „12 Vergovės Metų“ (Tvelve Years of Slave), pastarasis garantavo pirmajį Oskaro apdovanojimą; šaulį, kuris bando įsiūlyti savo paslaugas jaunam vyrukui filme „Lėti Vakarai“ (Slow West); klasikinį Šekspyro veikėją Justin Kurzelo filme „Makbetas“ (McBeth); bei „Apple“ išradėją, genijų ir labai sudėtingą vyrą Steve Jobs taip pat pavadintame filme. Fassbender palieka įspūdingą žymę šiuolaikinėje kino istorijoje.

matthew-mcconaughey-killer-joe-featured-image

Matthew McConaughey (g. Lapkričio 4, 1969) – šis aktorius yra pažįstamas nuo 1993 metų pasirodymo dabartinėje klasikoje „Išmuštieji iš Vėžių“ (Dazed and Confused), tačiau jo talentas dar ilgai nebuvo pilnai įvertintas.

Suvaidinęs trileryje „Advokatas iš Linkolno“ (The Lincoln Lawyer) ėmėsi neįprastų sau rolių, nes iki tol labiausiai garsėjo vaidmenų įvairiose beprasmiškose romantinėse komedijose, pasirinkimu. Vėliau aktorius puikiai pasirodė juostose „Žudikas Džo“ (Killer Joe) ir „Mudas“ (Mud), kuris jam pelnė įvairias nominacijas ir kritikų pripažinimą.

Didysis pokytis įvyko 2013 metais, kuomet jo įsikūnyjimas į Ron Woodroof, filme „Dalaso Pirkėjų Klubas“ (Dallas Buyers Club), pelnė jam Oskaro apdovanojimą. Jo geriausias pasirodymas vis tiek išlieka HBO serialo „Tikras Detektyvas“ (True Detective) pirmajame sezone, nors praėjo keletas metų, jo įkūnytas Rust Cohle vis dar persekioja mus naktimis. Tačiau neverta pamiršti, jog jis taip pat buvo Christopherio Nolano pamatu, ant kurio jis pastatė savo ambicingąjį filmą „Tarp Žvaigždžių“ (Interstellar).

Filme „Magiškasis Maikas“ (Magic Mike) jMatthew vaidino striptizo klubo savininką Dallasą, šis filmas dažnai yra menkinamas dėl savo tematikos, tačiau stiprūs aktorių pasirodymai, ypač McConaughey, kuris sujungia naujai atrastą jautrumą su energingumu, pagerina filmą.

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix (g. Spalis 28, 1974) – tai gali skambėti šiek tiek ekscentriškai, tačiau, regint šio aktoriaus pasirodymus ekrane, tampa aišku, jog jis grynas talentas. River Phoenix jaunesnysis brolis tragiškai pragyveno jį patį ir tęsė savo gyvenimą tampdamas didžiule žvaigžde po savo pasirodymo Gun Van Stan filme „Mirti Dėl…“ (To Die For), kuriame savo sėkmingiausiais metais, vaidino Nicole Kidman.

Nuo to laiko savo sprendimais jis demonstravo neįtikėtiną asmenybę ir įkvėpė jautrumo savo giliai sutrikdytuose ar emociškai pamišusiuose vaidmenyse. Jis gali viršyti lūkesčius rodydamas savo pažeidžiamumą, tačiau jo įsikūnyjimas į niekšelį Commodus filme „Gladiatorius“ (Gladiator) įrodo, kad jis lygiai taip pat gali būti universaliu atlikėju.

Aktoriui taip pat puikiai sekasi vaidinti juodojo humoro komedijose, kaip galima išvysti mažai rodytame filme „Bafalo Kariai“ (Buffalo Soldiers). Jis neabejotinai stulbina savo pasirodymais filmuose, pradedant Johnny Cash filmu „Ties Jausmų Riba“ (Walk the Line), kuriame, savo nepriekaištingu pasirodymu jis visiškai įsikūnyja į vyrą juodais drabužiais. Nuo to laiko režisierius James Grey jam vis suteikdavo puikius vaidmenis, tokiuse filmuose kaip „Mes Valdome Naktį“ (We Own the Night), romantiniame filme „Tarp Dviejų Mylimųjų“ (Two Lovers) ir imigracinėje dramoje „Kartą Niujorke“ (The Immigrant). Jis taip pat dirbo kartu su Paul Thomas Anderson pribloškiančiame filme „Mokytojas“ (The Master) ir „Žmogiška Silpnybė“ (Inherent Vice). Tik nepamirškime jo už širdies griebiančio Theodoro vaidmens filme „Ji“ (Her).

Shutter Island

Leonardo DiCaprio (g. Lapkričio 11, 1974) – tai aktorius, kuris pradėjo karjerą maištaujančio įgudusio paauglio vaidmenyse ir tapo tuo vyru, kuriam visi linkėjo laimėti Oskaro apdovanojimą. Jo kelias į Holivudą nebuvo lygus ir tiesus, tačiau keliaudamas juo jis buvo tiesiog nuostabus.

DiCaprio ankstyva karjera, nuo proveržio 1993-iaisiais metais filmuose „Berniuko Gyvenimas“ (This Boy‘s Life) ir „Kas Graužia Gilbertą Greipą“ (Eating Gilbert Grape) iki jo nuostabių pasirodymų filmose „Visiškas Užtemimas“ (Total Eclipse) bei „Romeo ir Džiuljeta“ (Romeo + Juliet), nepamirštamo Jack Dawson vaidmens fenomene „Titanikas“ (Titanic), sudaro įdomią dalį jo atliktų vaidmenų, tačiau suaugęs ir subrendęs jis tampa tikrai puikiu aktoriumi, ištroškusiu didelių ir sudėtingų vaidmenų.

Augdamas jis tapo vis išrankesniu, savo geriausiame pasirodyme jis dirbo kartu su Marinu Scorsese, tapo herojumi režisieriaus istorinėje dramoje „Niujorko Gaujos“ (Gangs of New York); įkūnyjo Howard Huges – apgautą magnatą filme „Aviatorius“ (The Aviator), kuris neabejotinai yra jo geriausias darbas; vaidino farą po priedanga filme „Infiltruoti“ (The Departed); įkūnyjo Jungtinių Valstijų maršalą, bandantį išsiaiškinti kas vyksta pilnoje lunatikų saloje filme „Kuždesių Sala“ (Shutter Island); bei įsigyveo į Jordaną Belfortą – akcijų brokerį ir profesionalų melagį nuostabiame filme „Volstryto Vilkas“ (The Wolf of Wall Street).

DiCaprio bedradarbiavimas kartu su Scorsese tikrai nėra vienintelė priežastis kodėl jis pakilo į aukštumas, Jis taip pat puikiai derėjo su Edward Zwick (Kruvinasis Deimantas), Quentin Trantino (Ištūkęs Džiango) ir Alejandro G. Iñárritu (Prisikėlęs).

Jake Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal (g. Gruodžio 19, 1980) – niekas negalėjo pagalvoti, jog jaunasis Donnie Darko sulaukęs 35 metų taps vienu geriausių visų laikų Holivudo aktorių. Stepheno Gyllenhaal sūnus jau savo ankstesniuose pasirodymuose, demonstravo nemažą dalelę jautrumo, ypač Joe Johnston nuostabioje dramoje „Spalio Dangus“ (October Sky).

Atlikęs vaidmenį Roland Emmerich filme „Diena Po Rytojaus“ (The Day After Tomorrow) jis tapo milžiniška žvaigžde, tačiau pasinaudodamas savo bloga reputacija jis padarė labai protingus sprendimus: suvaidino filme „Kuprotas Kalnas“ (BrokeBack) kartu su Ang Lee, filme „Desantininkai“ (Jarhead) su Sam Mendes bei filme „Zodiakas“ (Zodiac) kartu su David Fincher. Visuose filmuose, po pertraukos, jis suvaidino greičiau nei per metus.

Aktorius filmavosi keliuose daug šlovės sulaukusiuose, tačiau abejotinuose filmuose, pavyzdžiui: vaizdo žaidimų pritaikytame filme „Persijos Princas“ (Prince of Persia) bei ramontinėje Edward Zwick komedijoje „Meilė ir kiti Narkotikai“ (Love and Other Drugs), tačiau kitų kolegų pagalba jam, tampant įžymiu, pasirodo buvo geras pasirinkimas, nes tai leido jam atrasti naujus ir jaudinančius veikėjus, tokius kaip: detektyvą Loki filme „Kaliniai“ (Prisoners); vyrą, siekiantį susigrąžinti savo senąją išvaizdą filme „Priešas“ (Enemy); ir klastingą, cinišką bei psichopatinį Lou Bloom filme „Nakties Klajūnas“ (Nightcrawler).

Dar geresniu jis tapo vidutiniame filme „Kirtis Dešine“ (Southpaw) – pagrindinė priežastis, kodėl šis filmas yra geras, tai Gyllenhalo fiziškai intenstyvus pasirodymas.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių naujosios kartos aktorių moterų 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: