Sólstafir © Wikimedia Commons nuotr.

Šiaurės šalys (Norvegija, Švedija, Suomija, Islandija) garsėja bene didžiausiu muzikos eksportu Europoje. Šiame sąraše apžvelgsime tik jaunesnių kartų muziką, tad suprantama, jog į TOP’ą nepretenduoja patekti tokie legendiniai atlikėjai kaip Björk, A-ha, ABBA bei kiti.

 10. Sólstafir

Tai viena žinomiausių Islandijos metalo grupių, susibūrusi 1995-aisiais. Pirmasis grupės albumas buvo kelis kartus atidėtas ir pasiekė klausytojus tik po trijų metų nuo įrašymo. Dėl daugelio nesėkmių, susijusių su albumo išleidimu, grupės nariai manė, jog yra prakeikti. Prie to prisidėjo ir faktas, kad vos išleidus įrašą, leidybinė kompanija „Ars Metalli“ bankrutavo.

Pradžioje groję black metalą, Sólstafir pakeitė savo skambesį link progresyvaus bei atmosferinio post-metalo, kai pasirašė sutartį su „Spinefarm Records“ įrašų kompanija. 2005-aisiais, kai grupė jau buvo užsitarnavusi gerą vardą pogrindyje, buvo išleistas „Masterpiece of Bitterness“, kuris buvo puikiai įvertintas visame pasaulyje. Sėkmingiausias Sólstafir darbas – ketvirtasis albumas „Svartir  Sandar“, kuris kai kurių kritikų įvardijamas kaip geriausias 2011 metų sunkiosios muzikos darbas.

9. GusGus

Dar vieni islandai, tačiau jau iš kitos muzikos spektro pusės – techno bei house muziką kuriantis, puikiai Lietuvoje žinomas kolektyvas. GusGus sudėtis keitėsi daug kartų – nuo grupės susibūrimo 1995-aisiais grojo kelios dešimtys muzikantų, tačiau šiuo metu liko vos trys. Sėkmingiausiu kolektyvo darbu išlieka 2002-ųjų albumas „Attention“. Jame pasirodė ir daina „Desire“, įrašyta kartu su legendinės britų grupės The Stone Roses vokalistu Ian Brown.

Dalis GusGus pradininkų pradėjo sėkmingas solo karjeras, iš kurių bene labiausiai pasisekusi – vokalistės Emilíana Torrini, kurios daina „Gollum’s Song“ buvo panaudota filme „Žiedų Valdovas: Dvi Tvirtovės“.

8. Peter Bjorn and John

Indie pop/rock trejetas iš Švedijos susibūrė 1999-aisiais, tačiau pasaulis apie juos sužinojo 2006 metais po sėkmingo singlo „Young Folks“ išleidimo. Su albumu „Writer’s Block“, kuriame skamba minėtoji daina, grupė norėjo judėti toliau nuo savo gitara prikimšto skambesio. Nors albumas išties skamba paprasčiau, tačiau aranžuotės vis dar sudėtingos, tad gyvai išgirsti albumo atkūrimo nelabai įmanoma – Peter Bjorn and John groja supaprastintas dainų versijas. Kai kurie kritikai „Writer’s Block“ įvardino kaip vieną geriausių ir svarbiausių praeito dešimtmečio indie albumų.

2009-aiais kolektyvas dirbo kartu su reperiu Drake prie jo albumo „So Far Gone“, kur rašė bei prodiusavo dainą „Let’s Call It Off“.

7. The Knife

Dar viena elektroninės muzikos grupė šiame sąraše. Kartu nebegrojantis jau virš metų, duetas, kurį sudaro brolis ir sesuo Karin Dreijer Andersson ir Olof Dreijer susibūrė 1999-aisiais. The Knife geriausiai žinomi kaip synthpop atlikėjai – tai žanras, pasiekęs aukštumas devintajame dešimtmetyje. Beje, iš Švedijos kilo viena iš garsiausių synthpop grupių a-ha, pasauliui parodžiusi dainą „Take On Me“.

The Knife išgarsėjo visame pasaulyje po to, kai José González įrašė jų dainos „Heartbeats“ koverį savo 2003-ųjų metų albumui „Veneer“. Grupės vokalistė Karin Andersson sulaukė sėkmės ir solinėje karjeroje – 2009-aisais pasirodė jos debiutinis albumas po slapyvardžiu Fever Ray.

6. Lykke Li

Švedė Li Lykke Timotej Zachrisson, geriau žinoma kaip Lykke Li, pradėjo savo muzikinę karjerą 2007-aisiais. Tais metais išleistas pirmasis EP (mini albumas) patiesė kelius į sėkmę – jau po metų išleistas debiutinis albumas „Youth Novels“ (kurį prodiusavo Björn Yttling iš Peter Bjorn and John) susilaukė tarptautinio pripažinimo. Muzikantė gavo progą pasirodyti Jools Holland laidoje, didžiuosiuose Britanijos bei JAV festivaliuose, bilietai į turo koncertus buvo iššluoti, o dar didesnio populiarumo muzikantė sulaukė po filmo „Jaunatis“, kuriame skambėjo specialiai jam parašyta daina „Possibility“.

2011 metais išleistas „Wounded Rhymes“ pristatė dainą „I Follow Rivers“, kuri tapo viena iš žinomiausių muzikantės kūrinių. 2014-aisiais pasirodė naujausias Lykke Li albumas „I Never Learn“, taip pat puikiai sutiktas kritikų bei susilaukęs didžiausios komercinės sėkmės Britanijoje per visą Li karjerą.

5. Of Monsters and Men

Islandų indie folk penketas – jauniausias šiame sąraše. Susibūręs 2010-aiais, kolektyvas jau išleido 2 pilnus ir vieną mini-albumą (EP). Grupės istorija prasidėjo kai vokalistė Nanna prie savo solo projekto „Songbird“ nusprendė pridėti daugiau narių.

Grupės muziką galima įvardinti kaip optimistišką folk, primenantį daugelį pastarųjų penkių metų šio žanro atlikėjų – The Lumineers, Mumford and Sons, Passenger ir kitus. Pirmasis studijinis darbas „My Head Is an Animal“ pasirodė 2011 m. ir greitai tapo fanų favoritu. Prie grupės sėkmės stipriai prisidėjo ir tai, kad jų muzika dažnai naudojama reklamose bei filmuose.

4. Röyksopp

„Grammy“ apdovanojimui nominuotas elektroninės muzikos duetas iš Norvegijos kartu groja nuo 1998 m. Jų muzika priskiriama prie ambient, house bei synthpop žanrų. Grupės skambesys dažnai įvardinamas „šiltu“ dėl downtempo (lėto tempo) ritmų, maišomų su įvairiais afro-amerikietiškos muzikos garsais.

Duetas žinomas ir savo gyvais pasirodymais, kurie dažnai įvardinami kaip geresni, nei studijiniai įrašai. Be to, grupė pasirodymo metu pasirodo su įvairiais ekscentriškais kostiumais – kartais tai senoviškas kostiumas su cilindru, kartais maišas ant galvos, o kartą Svein Berge pasirodė su kosmonauto šalmu.

Sėkmingiausias Röyksopp darbas – Debiutinis albumas „Melody A.M.“, parduotas 750 tūkst. tiražu.

3. José González

Kai kalba pakrypsta prie indie folk, tai yra muzikantas, kurio negalima nepaminėti. González šeima, vos jam gimus, paliko gimtąją Argentiną ir atvyko į Švediją, kur muzikantas ir užaugo. Žinomas savo švelniu, nostalgišku vokalu bei vien pirštais grojama klasikine gitara, José pradėjo savo muzikinį kelią dar paauglystėje, grodamas roko ir hardcore punk grupėse.

2003-aisiais prasidėjo jo „oficiali“ karjera – pasirodė albumas „Veneer“, sulaukęs tarptautinio pripažinimo. Albume nuskambėjo jau minėtosios grupės The Knife dainos „Heartbeats“ koveris. Nors didžioji muzikanto muzikos dalis yra paties González rašyta muzika, jis yra atlikęs nemažai koverių, tokių grupių bei atlikėjų kaip Joy Division, Massive Attack, Bruce Springsteen ir kt.

Pernai, po 8 metų pertraukos, José González išleido albumą „Vestiges and Claws“, kuriame klasikinę gitarą ir vokalą papildo pilna instrumentuotė. Ir nors liežuvis nesiverčia šio albumo pavadinti muzikanto evoliucija, „Vestiges and Claws“ primena jausmą, kai po ilgo nesimatymo sutinki gerą draugą – šiltas ir jaukus pojūtis klausant šio darbo nepalieka iki pat paskutinės minutės.

2. Fever Ray

Po šiuo slapyvardžiu slepiasi šiame sąraše jau pasirodžiusi Karin Dreijer Andersson iš grupės The Knife.

2009-aisiais pasirodęs atlikėjos debiutinis albumas sužavėjo pasaulį. 10 dainų įrašas, priskiriamas elektroninei pop muzikai (nors labiau krypsta prie alternatyvaus pop) neturi didelių singlų, kaip daugelis pop albumų. Nepaisant to, įrašas pilnas puikių dainų, kurios dažnai įvardijamos kaip žingsniu aukščiau už Karin projekto The Knife muziką – grupė kūrė labiau šokių muziką, kai Fever Ray dainos, pagardintos skoningais minimalistiniais ritmais, daugiau dėmesio skiria melodijai ir tonui.

Didžiausi leidiniai, tokie kaip Pitchfork, The Guardian, NME bei kiti, įvardino albumą kaip vienu geriausių 2009-ųjų darbų.

1. Sigur Rós

Kalbant apie Šiaurės šalių muziką, būtų nusikaltimas nepaminėti šios grupės. Kartu grojantys nuo 1994-ųjų, islandai Sigur Rós geriausiai pažįstami kaip post-rock atstovai. Jų muzika, dažniausiai sustiprinta nuostabiais vaizdais bei vizualizacijomis, žinoma savo dangišku skambesiu. Ne, tai nėra kažkokia banalybė – užtenka išgirsti kelis grupės kūrinius ir pasidaro aišku, ką tai reiškia – atmosferinė muzika, sustiprinta Jónsi Birgisson falseto vokalu bei violončelės smičiumi griežiama gitara, atrodo, išneša į kitą pasaulį.

2007-aisiais grupė išleido dokumentinį filmą „Sigur Rós: Heima“, kuriame maišoma jų legendinio turo (kuriame koncertus grojo iš anksto nesireklamuodami) filmuota medžiaga su nuostabaus grožio Islandijos vaizdais.

Beje, norintys grupę išgirsti gyvai, tai galės padaryti jau šią vasarą kaimyninėje Lenkijoje.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: