© Darja Bilyk nuotr.

Maskvoje gimusi ir augusi Darija Bilyk – savamokslė fotografė, kurios darbai varijuoja nuo kraštovaizdžių iki daiktų ir net portretų. Siurrealizmas ir romantizmas su šiek tiek magijos  elementų yra tai, kas jos kompozicijas išskiria iš tūkstančių kitų nuotraukų. Kraštovaizdžiai, kuriuos mergina pateikia nuotraukų kolekcijoje „Pasakos“, yra įamžinti atokiose vietose ir suteikia ilgaamžiškumo jausmą.

Prieš pasirenkant fotografės kelia, Darija studijavo Maskvos Pedagoginiame universitete bei dirbo pradinių klasių mokytoja. Pradžia jos fotografės karjerai buvo artimo draugo paskata, pamačius jos darbus. Mergina teigia, jog: „Nemečiau ir mokytojos darbo, mano mokinius galima pamatyti ne vienoje mano nuotraukoje.“

Tam, kad būtų gera fotografė, mergina stengiasi būti visapusiška. „Mane domina kelionės ir įdomių vietų fotografijos, bet tuo pačiu metu labai žaviuosi ir žmonėmis, dievinu kurti jautrius portretus, su paslėpta gilia mintimi“, sako ji. Jos gebėjimas, sujungti aplinką su tam tikrais objektais, sukuriant pasakiškai fantastiškas nuotraukas, yra ryškiai matomas visame jos portfolio.

Darija neseniai persikraustė iš Rusijos į Edinburgą, Škotijoje. Tai, buvo puiki proga pasidomėti jos fotografijų stiliumi bei išsiaiškinti kaip nauja gyvenamoji vieta kūrėją paveikė ir inspiravo.

darjabilyk24

© Darja Bilyk nuotr.

Jūsų nuotraukos yra labai originalios ir siurealistiškos, su magijos bei pasakų motyvais, kuo šios temos jums imponuoja labiausiai?

Mėgstu pasidalinti savo nuomone apie magija su racionaliuoju pasauliu. Pateikti magiškus ir nerealius elementus realistiškoje aplinkoje yra bene mėgstamiausias mano būdas kurti. Tokiu būdu galiu savo svajones paversti realybe, sukurti tai, kas egzistuoti negali, įkūnyti vidinę begalybę.

darja-bilyk6

© Darja Bilyk nuotr.

Kaip persikraustymas iš Rusijos į Škotiją pakeitė jūsų  fotografavimo stilių?

Škotija yra šalis su kraštovaizdžiu, kuris tarsi būtų tiesiai iš pasakos. Žmonės čia, man taip pat be galo patinka, įkvėpimą jaučiu kiekviename savo kūno atome. Čia platesnis resursų pasirinkimas, galiu kurti tai, ką aš noriu iš tikrųjų. Tikiuosi, kad tai pastūmės mano kūrybą teigiama linkme. Sakoma, jog augame tik pažinę skausmą, taigi, kad ir kaip man patiktų Škotija, ilgiuosi Rusijos ir žmonių, kuriuos ten palikau. Tai mane skatina dirbti dar sunkiau, bijau nuvilti save ir kitus.

darja-bilyk9

© Darja Bilyk nuotr.

Tavo nuotraukų peizažuose dažnai matomi vaizdai skledžią ramybės bei vienatvės jausmą. Kaip pasirenkate kuriose vietose fotografuoti ir ką tikitės atskleisti savo kraštovaizdžių bei kelionių nuotraukomis?

Man visada patiko keliauti, esu buvusi daugumoje Europos šalių, man patiko tiek daug iš jų, tačiau visada jaučiau, jog kažko trūksta. Tai pasikeitė kai nuvažiavau į Lofoteno salas, Norvegijoje. Važiavome su automobiliu iš Rusijos iki Norvegijos su daugybe kitų žmonių, tai buvo nepakartojama kelionė, kuri mano gyvenimą padalijo į dvi dalis: tai, kas buvo prieš ją ir kas buvo po. Supratau kokios vietos mane traukia labiausiai ir kokio tipo kelionių man reikia. Esant Lofotene pasijauti išvien su kosmosu, su visata. Savo kūriniais noriu paskatinti žmones daugiau keliauti į atokias vietoves, kuriose visos problemos išnyksta, rūpesčiai atrodo tokie tolimi ir gyvenimas prasideda iš naujo.

darja_bilyk_fairytales1

© Darja Bilyk nuotr.

Koks yra kūrybinis procesas dirbant su pasirinktais subjektais, ypatingai su pasakų ir magijos temų darbais?

Norėčiau pasakyti, kad atidžiai planuoju foną ir aplinką prieš fotosesiją, tačiau taip tikrai nėra, labai dažnai tiesiog improvizuoju. Dažnai jaučiu kaip viskas turi būti, norite vadinkite tai intuicija, norite menininko vizija. Viskas prasideda nuo vienos idėjos, kuri man ateina iš sapnų, muzikos ar žmonių kuriuos sutinku. Tada pradedu mąstyti kaip tai įgyvendinti, kartais įmanoma apsieiti be Photoshop pagalbos, o kartais darau koliažus. Bet visada naudoju savo nuotraukas visiems matomiems objektams. Didelį dėmesį skiriu spalvoms ir tonams, labai mėgstu su jais žaisti programoje Lightroom, kurią naudoju nuotraukų koregavimui.

darja_bilyk_fairytales14

© Darja Bilyk nuotr.

Kokias mintis stengiesi perduoti žmonėms savo darbais?

Kaip fotografė, kuri nevengia skirtingų žanrų, noriu parodyti, kad universalumas yra nuostabus bruožas bei tai, jog – žmogus turi nebijoti išbandyti įvarius dalykus gyvenime. Populiari nuomonė yra, jog galima susifokusuoti tik ties vienu dalyku, mano nuomone, savo dėmesį galima paskirstyti ir rasti laiko viskam, kas tau atrodo įdomu. Taip pat, mėgstu sujaukti žmonių mintis ir priversti pajusti kažką susijusio su nuotrauka.

darja_bilyk_fairytales12

© Darja Bilyk nuotr.

Kokie tolimesni projektai jūsų laukia?

Turiu ne vieną suplanuotą fotosesija su nuostabiais žmonėmis. Kol kas didesnių planų neturiu, tačiau ateityje tikiuosi pabaigti savo knygą ir iliustruoti ją, savo pačios nuotraukomis.

Parengta pagal mymodernmet.com publikaciją

Taip pat skaitykite: Alex Currie – pasaulį savo fotografijomis stebinantis aštuoniolikmetis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: