Jamesas McNellis / Wikimedia Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

Justyna Wydrzyńska yra pirmoji aktyvistė, apkaltinta pagal nepaprastai griežtus Lenkijos abortų įstatymus. Ji teigia, kad jos niekas nesustabdys padėti moterims, kurioms reikia abortų. Kaltinamoji Lenkijos žiniasklaidai pasakojo, kad moteris, kuriai reikėjo aborto bandė išvykti iš šalies, tačiau smurtaujantis vyras ją sustabdė, grasindamas kreiptis į policiją. Visame pasaulyje, korona virusas uždarė sienas, ribojo keliones ir įkalino žmones savo namuose, o Justyna Wydrzyńska išgirdusi šią istoriją, nusprendė nusiųsti moteriai paketą aborto tablečių, kurias ji laikė savo asmeniniam naudojimui.

Praėjo metai. Iš niekur, prie Wydrzyńskos durų atvyko policija. Pareigūnai pareiškė, kad jiems reikia apieškoti jos namus. Jie rado daugiau nei tikėjosi. „Jis atidarė vieną stalčių, ten buvo apatiniai, o paskui uždarė. Turiu daug vibratorių“, – juokdamasi pasakoja Wydrzyńska. „Buvo tikrai juokinga. Dabar aš žinau, kur slėpti daiktus.“

47 metų Wydrzyńska neprarado humoro jausmo, tačiau jos padėtis rimta. Liepą ji bus pirmoji aktyvistė Europoje, dėl kurios bus pradėta baudžiamoji byla, pagal nepaprastai griežtus Lenkijos abortų įstatymus. Jie leidžia nutraukti nėštumą tik išprievartavimo ir kraujomaišos atveju arba jei motinos gyvybei gresia pavojus, nors abu gali būti sunku įrodyti.

Wydrzyńska apkaltinta „padėjimu atlikti abortą“ ir „vaistų laikymu be leidimo, siekiant juos pateikti į rinką“. Jei ji bus pripažinta kalta, jai gresia iki trejų metų nelaisvės. Teismas vyksta tuo metu, kai abortų teisėms kyla atnaujinta grėsmė: bet kurią dieną, JAV Aukščiausiasis Teismas gali panaikinti Roe prieš Wade’ą – bylą, kuri prieš beveik 50 metų, suteikė moterims teisę į abortą. Be Roe prieš Wade’ą, 26 JAV valstijos greičiausiai uždraus abortus. Per pastaruosius 25 metus, daugiau nei 50 šalių padidino išvalymo galimybę, o tik trys – Lenkija, JAV ir Nikaragva – sumažino jų galimybes. Aktyvistai nekantriai stebi Wydrzyńskos bylos baigtį.

Lenkija labai priešiškai nusiteikusi prieš abortus, nors pačioje Europoje jie yra legalūs. Išskyrus salų valstybę Maltą ir Lenkiją. Aktyvistai pastaruosius tris dešimtmečius dirbo ties itin ribojančiais Lenkijos abortų įstatymais, tačiau 2020 metais, padėtis tapo ypač bloga. Teismas panaikino vieną reikšmingiausių išimčių, leidžiančių abortus atlikti legaliai. Tai buvo žingsnis, kuris sukėlė didžiulius protestus. Dėl Lenkijos abortų įstatymų apribojimo mirė mažiausiai dvi moterys. Praėjusį lapkritį moteris, vardu Izabela, neteko gyvybės, kai gydytojai atsisakė pašalinti vaisių, neturintį pakankamai vaisiaus vandenų, kad išgyventų, o tai galiausiai sukėlė mirtiną kraujo užkrėtimą. Dieną prieš mirtį, Izabela savo motinai parašė žinutę: „Dėl abortų įstatymo aš turiu gulėti lovoje, o jie nieko negali padaryti“. Sausio mėnesį, moteris žinoma kaip Agnieszka T, mirė nuo įtariamo kraujo užkrėtimo, gydytojams atsisakius pašalinti vaisių.

Pavojai su kuriais susiduria moterys beveik kiekvieno nėštumo metu, Lenkijos priešabortinėje aplinkoje ir griežta katalikiškų priešabortinių grupių taktika – sustiprino svarbų Wydrzyńskos bei organizacijos, kurią ji įkūrė darbą. Aborcyjny Dream Team (ang. Abortion Dream Team arba ADT). Nors savanorių darbas yra didžiulis, Wydrzyńska ir kiti savanoriai susitinka viename nedideliame kambaryje, kad padėtų tūkstančiams moterų, kasmet besikreipiančių pagalbos. „Ačiū Dievui už abortą“, – rašoma viename iškaboje ADT biure, Varšuvoje.

Būtent čia Wydrzyńska nuo 2016 metų, savanoriavo siekdama skleisti informaciją apie abortus, teikti emocinę paramą ir padėti koordinuoti prieigą prie abortų per kitas labdaros organizacijas. ADT pagalbos linija, Wydrzyńska ir kiti savanoriai padeda maždaug 1000 žmonių per mėnesį patarimais ir informacija apie abortus. Socialiniuose tinkluose, jie dažnai būna užpulti įžeidžiančiomis žinutėmis

„ADT yra labai populiari organizacija socialiniuose tinkluose, todėl gauname daug žinučių ir klausimų, kaip daryti abortą ir kas vyksta vartojant tabletes. Kartais moterims tereikia informacijos, kaip užsisakyti tabletes, o jos viską susitvarko pačios. Kartais jos nori būti palaikomos viso proceso metu. Kai kurios iš jų nori keliauti į Čekiją, Slovakiją ar Vokietiją. Moterims reikia mūsų pagalbos viską suorganizuoti, net ir finansinės paramos“, – teigė kaltinamoji.

Visapusiška ADT parama yra būtina. Dėl stiprios Romos katalikų tradicijos ir nedidelio bažnyčios ir valstybės atskyrimo XX–XXI amžiuje, Lenkijoje buvo ribota galimybė atlikti abortus. Aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose, komunistinio rėžimo laikais, galimybės pasidaryti abortą, buvo didžiausios. Moterys keliaudavo iš labiau ribojančių Europos šalių į Lenkiją pasidaryti aborto. Tačiau, 1990 metais, žlugus komunistiniam valdymui, abortai vėl buvo uždrausti, išskyrus kai kurias išimtis. Nuo 2015 metų, valdančioji dešiniųjų populistinė partija Prawo i Sprawiedliwość („Teisė ir teisingumas“) stengėsi dar labiau apriboti abortus, taip pat kitus reprodukcinių teisių apribojimus, pavyzdžiui, apriboti galimybę naudotis kontracepcija.

Iki 2020 metų, abortas buvo legalus tik trimis atvejais. Kai nėštumas buvo dėl kraujomaišos arba išprievartavimo, Gresia pavojus motinos gyvybei ir vaisiaus anomalija. Pastaroji sudarė daugiau nei 95 procentus legalių abortų Lenkijoje. 2020 metų spalį, vaisiaus anomalijos buvo pašalintos kaip išimtis, kuri leistų atlikti vaisiaus šalinimo procedūrą. Sprendimas sukėlė didžiulius protestus gatvėse ir didžiulį kreipimųsi į abortų pagalbos linijas antplūdį. Šį mėnesį, Lenkijos vyriausybė paskelbė, kad stebės besilaukiančias moteris, kad padidintų žmonių vaisingumą.

Toks pareiškimas sulaukė garsaus atsako. Tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu, organizacijoms kruopščiai aplenkiant teisėtumo ribas. ADT jau daugelį metų sugebėjo nepažeisti Lenkijos įstatymų, bendradarbiaudama su tarptautiniu abortų aktyvistų tinklu, Nyderlanduose įsikūrusia „Women Help Women“ organizacija, kuri siųs abortams skirtus vaistus (mifepristoną ir misoprostolį) už šalies ribų tiems, kuriems to reikia.

Kai Wydrzyńska viešai neįvardintai moteriai tiesiai iš savo namų išsiuntė tabletes, ji pirmą kartą pateko į pilką teisinę teritoriją, kurią dabar išnaudoja valdžia, tikėdamasi parodyti jai pavyzdį. Buvo sakoma, kad kaltinamoji padarė klaidą palikdama savo kontaktinius duomenis ant pakuotės, kurią galiausiai rado moters vyras ir pranešė policijai. Nepaisant to, kad ji niekada negalėjo išgerti tablečių, moteris galiausiai persileido dėl susidariusios įtampos, sakė Wydrzyńska.

Wydrzyńskos teismo procesas Varšuvoje, prasidės liepos 14 dieną. Posėdis turėjo įvykti balandį, tačiau jis buvo atidėtas, nes vyras, kurio pavardė taip pat neskelbiama, teisme nepasirodė. „Ji tikrai maldavo ir man sakydavo, kad padarys viską, jog sustabdytų nėštumą“, – sako Wydrzyńska, pakartojusi moters žodžius. „Todėl nusprendžiau siųsti tabletes, nes žinai, ką reiškią smurtas šeimoje. Mano vyras taip pat buvo smurtautojas ir labai kontroliuojantis žmogus“.

„Tiksliai žinojau, ką ji jaučia ir ką tikriausiai turėjo mintyse“, – priduria ji. „Žinojau, kad ji jaučiasi taip beviltiškai, jog imsis net nesaugių dalykų, todėl tikrai neturėjau kito pasirinkimo, kaip tik pasidalinti tabletėmis“. Nepaisant gresiančio teismo proceso, Wydrzyńska yra atsipalaidavusi. Savo biure ji glosto savo šunį, ir sako, kad nori susitikti su moters vyru teisme. „Tai neturi įtakos mano darbui“, – sako ji. „Aš esu daug ramesnė. Labai noriu pažvelgti į jo veidą. Tikiuosi, kad žiniasklaida ir visi jo paklaus: „Kodėl tu iškvietei policiją savo žmonai?

Wydrzyńskos atvejis Europoje yra retas. Sunku nuspėti, koks bus rezultatas. Nors ADT komanda tikisi šešių mėnesių bausmės, Wydrzyńskos advokatai yra atsargūs. Jai gali būti skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

„Neskubėčiau taip greitai pasakyti, ko tikimės“, – sako Katarzyna Szwed, viena iš Wydrzyńskos advokatų. „Šešių mėnesių lygtinis laisvės atėmimas yra dažniausia bausmė tokiose baudžiamosiose bylose, kaip ši, tačiau ši byla ypatinga, nes Justyna yra aktyvistė ir žmogaus teisių gynėja. Taip pat turime daug žiniasklaidos dėmesio, įskaitant tarptautinę žiniasklaidą, todėl tai gali turėti įtakos šiam atvejui.

Nors Wydrzyńska policijai prisipažino, kad ji tikrai išsiuntė moteriai tabletes, jos advokatai tvirtina, kad tai nereiškia, jog ji padėjo atlikti abortą. Tokia formuluotė skirta apriboti medicinos specialistams galimybę daryti abortus. Jei ji bus pripažinta nekalta, tai gali sukurti teigiamą teisinį precedentą kovojantiems už legalius abortus.

„Norime, kad ši byla parodytų tris dalykus“, – sako Szwed. „Viena, jei nuspręsite nutraukti nėštumą, nesate patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Antras dalykas – tikrai turėtume vieni kitus palaikyti ir nebijoti. Trečias dalykas yra tai, kad abortas neturėtų būti nusikaltimas.“

Varšuvos kavinėje, Natalija Broniarczyk – kita ADT aktyvistė gurkšnoja sultis. Ji yra viena iš trijų ADT veidų ir pirmiausia atsakinga už jų „TikTok“ platformą, kurioje ji kuria vaizdo įrašus, rodančius žmonėms, kaip saugiai vartoti aborto tabletes. Broniarczyk įsitraukė į abortų aktyvizmą po to, kai dirbo seksualinės sveikatos srityje. Tuo metu jai reikėjo aborto. „Po aborto nusprendžiau padėti žmonėms“, – sako Broniarczyk. „Trejus ar ketverius metus, tai dariau paslapčia“. Organizacijos moterys nori padaryti revoliuciją aborto klausimu Lenkijoje.

Broniarczyk mano, kad dėl šių nusikaltimų galėjo būti apkaltinta ji pati arba bet kuris kitas aktyvistas – Wydrzyńskai tiesiog nepasisekė. „Manau, kad Justyna yra geriausias žmogus, kuri stos prieš teismą, nes ji gyveno įprastą gyvenimą“, – sako Broniarczyk. „Ji yra mama, ji patyrė smurtą. Ji normali moteris. Galite įsivaizduoti jos perspektyvą – jos gyvenimo patirtis labai dažna.

Moteris pabrėžė, kad tokioje situacijoje galėjo atsidurti ir ji: „Bet tai galėjau būti aš“, – sako ji. „Tai buvo grupės sprendimas rizikuoti, o Justynai tiesiog nepasisekė“. „Neturėtume bijoti to, kas gali nutikti, net jei aš tikrai patekčiau į kalėjimą. Turėtume dirbti savo darbą, kad ir kaip būtų“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: