Protestai Honkonge © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV Kongresas balsavo už įstatymą, kuriame ginamos žmogaus teisės ir demokratija Honkonge ir grasinama sustabdyti specialų ekonominį statusą, kurį Vašingtonas suteikė teritorijai.

,,Amerika yra su jumis ir mes visuomet jus palaikysime“,– į protestuotojus kreipėsi, respublikonas Michaelas McFaulas. Jis taip pat pabrėžė Kinijos ,,brutalumą“.

Tarptautinis spaudimas Pekinui sustiprėjo JAV Kongresui paskelbus tekstą, kuriame palaikomi protestuotojų, vis dar įsitvirtinusių Honkongo mieste, reikalavimai. Šią Amerikos iniciatyvą griežtai pasmerkė Kinija, kuri yra pasirengusi „ryžtingai kovoti“.

JAV Kongresas priėmė rezoliuciją, palaikančią „žmogaus teises ir demokratiją“ Honkonge ir prieštaraujančią Pekino pozicijai .Šiame dokumente taip pat grasinama sustabdyti Vašingtono buvusiai Britanijos kolonijai (HonKongui) suteiktą specialų ekonominį statusą. Atstovų rūmų didele balsų dauguma (417 balsavus už ir 1 prieš ) įstatymas buvo patvirtintas ir priimtas Senate, tačiau tam, kad jis būtų paskelbtas, jį dar turi pasirašyti Donaldas Trumpas. Žinant tai, jog Baltieji Rūmai nesudarė sąlygų, vetuoti šį dokumentą, jis galiausiai turėtų būti paskelbtas.

Tūkstančiai protestuotojų, pasisakančių už demokratiją, vis dar yra įsitvirtinę Honkonge, kur nuo pat protestų pradžios, jau yra suimta 700 žmonių. Honkongo politechnikos universitetas tapo pačia nuožmiausia protestuotojų ir policijos kovų vieta nuo protesto pradžios birželio mėnesį.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Reaguodamas į žiaurias protestų dalyvių ir policijos kautynes, Kongresas taip pat patvirtino priemonę, kuri uždraustų parduoti ašarines dujas, gumines kulkas ir kitą įrangą, kurią HonKongo policija naudoja demonstracijoms slopinti. Šis sprendimas buvo priimtas vienbalsiai.

„Aš raginu prezidentą kuo greičiau pasirašyti šį lemiamą įstatymą“, – sakė respublikonų senatorius Marco Rubio, kuris yra vienas didžiausių įstatymo šalininkų.

Atsakydamas į JAV veiksmus, Kinijos užsienio reikalų viceministras Ma Zhaoxu iškvietė laikinai einantį pareigas JAV ambasados Kinijoje vadovą Williamą Kleiną ir išreiškė „griežtą protestą“ bei pareikalavo, kad JAV neleistų šiam įstatymui įsigalioti.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„Antraip Kinija imsis priemonių, kad ryžtingai atsakytų, o JAV pajus visus padarinius“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Šis JAV balsavimas vyksta per sunkias dviejų stipriausių pasaulio ekonominių valstybių derybas, skirtas prekybos karui užbaigti.HonKongo akcijų birža šiuo metu jau yra kritusi 1,56 proc, ir investuotojai nerimauja, kad Kongreso iniciatyva pakenks Kinijos ir JAV santykiams, o tarp šių valstybių vykstantis prekybos karas nesibaigs. Kinijos vyriausybė pareiškė esanti pasirengusi „padaryti viską, kas įmanoma“, kad būtų pasiektas preliminarus susitarimas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: