Pexels.com archyvo nuotr.

JAV programinės ir techninės įrangos gamintojas ,,Microsoft“ pranešė, jog veido atpažinimo sistema, kurią jie tobulino, dabar tiksliau atpažins asmenis pagal jų odos spalvą. Kompanija didžiuojasi, jog jų sistema juda į priekį ir tobulėja išspręsdama vieną didžiausių technoliginių problemų. Šis patobulinimas padės operatyviau ir greičiau dirbti tokioms įstaigoms kaip imigracijos ir muitinėms. Nors veido atpažinimo paketui reikės daugiau išteklių, tačiau, pasak technologijos gigantės ,,Microsoft“ visos sąlygos įmonėms bus suteiktos per laiką.

Šiandieninės veido atpažinimo sistemos dažnai netinkamai identifikuoja žmones, kurie yra kitokios odos spalvos, nei baltaodžiai. Taip yra todėl, nes ilgai veikiančios ir reikalaujančios didelių išteklių sistemos nespėja apdoroti duomenų, o tiksliau sakant, žmonių veidų. Kameros, kurios turi funkcija atpažinti asmenį, dažnai yra įrengtos tose vietose, kur žmonių srautai yra milžiniški, vaizdas greitai keičiasi, todėl tik dažniausiai praeinančius asmenis, kurie yra baltaodžiai, spėja apdoroti ir atpažinti.

Pastaraisiais mėnesiais bendrovės, kurios užsiima tokiomis sistemomis, viešai skelbė, jog į sistemų bazę pripildo vis daugiau nuotraukų, tikėdamiesi, jog sistemos geriau supras skirtumus tarp baltaodžių ir tamsiaodžių ir nemaišys spalvų. Kompanija ,,IBM“ praėjusią savaitę panaudojo 1 mln. atvaizdų, paimtų iš ,,Flickr“ tinklapio, kuriame galima rasti įvairiausių nuotraukų. Taip jie siekia sukurti didžiausia pasaulyje veidų rinkinį, taip pat rodydami pavyzdį kitoms bendrovėms ir primindami, kad tobulėti šioje sferoje yra būtina.

meksika

Pexels.com archyvo nuotr.

Ir iš tiesų, besivystant technologijoms, auga ir poreikis sistemų bei programų, kurios palengvintų rasti dingusius asmenis, ieškomus dėl nusikaltimų asmenis, taip pat ir saugumo sumetimais, nes didžiuosiuose miestuose ieškoti asmens yra begalo sunku neturint pagalbos iš šalies. ,,Georgetown Law Center“ narys G. Garvie teigia, kad bet kokios įmonių pastangos pagerinti savo sistemas, jog jos būtų teisingesnės ir tikslesnės yra vien tik teigiamas dalykas.

Tačiau atsiradus tokioms sistemoms, tobulėja ir nusikaltėliai, kuriems asmeninė žmonių informacija gali būti ginklas ir įrankis nedoriems tikslams. Įsilaužus į tokių programų serverį, nusikaltėlis gali surasti bet kokį jam norimą žmogų, taip pat nuskanuojant žmogaus veidą neabejotinai galima suklastoti dokumentus arba pasinaudojant žmogaus informacija manipuliuoti jo banko sąskaita. Tokiems įvykiams užbėgus už akių, sistemos ir jų valdytojams, reikia pasiruošti apsaugoti asmenų duomenis šimtu dešimt procentu.

kauke

Pexels.com archyvo nuotr.

Tačiau jau ir šiandien, be didelių sistemų, kurios yra įrengtos miestuose, mūsų gyvenimus jau dabar stebi, mums atrodo, nekaltos telefono programėlės kaip ,,Facebook“, ,,Instagram“ ir ,,Google“ arba net tokia populiari tarp sportininkų sveikatos stebėjimo programėlė ,,Fitbit“.

Kinija, kuri yra vadinama technologijų lydere pasaulyje, neužtenka vien rinkti duomenis per tokias programelės. Kinijos valdžia kuria sistemą, kuri pagal asmens veikla telefone, reitinguos ir spręs ar juo galima pasitikėti. Ši sistema taip pat turės atskirą balų sistemą, pagal kurią pilietis bus įvertintas ir viešai susietas su visais gyventojais ir bus naudojamas nustatant piliečio tinkamumą gauti būsto paskolą, ar vaikas galės eiti į tam tikrą mokyklą ir netgi kontroliuoti asmeninį meilės gyvenimą. Kinijos valdžios nuomone, tokia sistema padės visuomenei padėti formuoti nuomonę, didins pasitikėjima valdžia ir apskritai pakels valstybę į visai kitą lygmenį. Iki šiol reitingavimo sistemoje gali dalyvauti visi savanoriškai, tačiau valdžios užmojis yra šį projektą iki galo įgyvendinti iki 2020 m. ir padaryti jį privalomu. Kiekvieno piliečio ir juridinio asmens elgesys (įskantant kiekvieną įmonę ar kitą subjektą) Kinijoje bus vertinamas ir reitinguojamas. Visai kaip vienoje itin įsimintinoje įspėjančio apie grėsmes visuomenei serilalo ,,Juodasis veidrodis” serijoje ir tai vargu ar įmanoma sustabdyti.

Taip pat skaitykite: Facebook darbuotojas, pasinaudodamas darbine padėtimi, persekiojo moterį

Veido prausikliai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: