youtube.com nuotr.

Jauniausias pasaulio dvigubos rankų transplantacijos pacientas – neseniai 8-erių sulaukęs  Zionas Harvey (angl. Zion Harvey) iš Baltimorės (JAV). Jo gyvenime neseniai įvyko didelės permainos – praeitą mėnesį berniukui buvo atlikta sunki operacija, kurios metu jam buvo transplantuotos abi plaštakos. Dabar, aštuonmetis mokosi valdyti savo naujas rankas ir gyventi iš naujo.

Sudėtingoje operacijoje dalyvavo net 40 specialistų. Vienu metu, operacinėje dirbo net keturios medikų komandos, kurios turėjo specifines užduotis – specialistai turėjo visas struktūras, sužymėti visas dalis, kurias reikės atkurti. Kiti specialistai turėjo prisiūti dalis prie nervų, raumeninių audinių, kraujagyslių ir sausgyslių. Operacija truko daugiau nei 11 valandų, ji buvo sėkminga.

„Tai didelis transplantacijos, pediatrinės chirurgijos, ir kompleksinės kraujagyslių transplantacijos žingsnis, kai persodinamos rankos ar veidas. Ir tai didelis rekonstrukcinės chirurgijos žingsnis“, – teigė chirurgas Skotas Levinas (angl. Scott Levin).

Vaikas savo plaštakų ir pėdų neteko būdamas dvejų metų, kai užsikrėtė sunkia sepsio forma. Po kelių metų medikai atrado ir kitą bėdą –infekcija, nors ir sustabdyta, buvo sunkiai pažeidusi berniuko inkstų veiklą, todėl skubiai reikėjo transplantuoti naują. Inksto donorė buvo Ziono mama Petė Ray (angl. Pattie Ray). Nuo to laiko, berniukas gėrė vaistus, kurie neleidžia organizmui atsisakyti svetimkūnių.

„Galutinis sprendimas buvo jo. Aš mama, ir susitikinėjau su šia komanda, kalbėjomės apie pavojus ir galimybes. Išsiaiškinome, kad tai nėra pavojingiau nei inkstų transplantacija. Todėl norėjome rizikuoti – jei tik jis to nori“, – teigė berniuko mama.

Sutikę atlikti operaciją, berniuko tėvai žinojo, kad bus labai sunku rasti donorą, atitinkantį Ziono plaštakų dydį ir spalvą. Kai tėvai sulaukė skambučio apie atsiradusią galimybę, jų sūnus viešėjo pas draugą. Kaip teigė jo mama, berniukas buvo nuliūdęs, kad turės važiuoti į ligoninę ir negalės pratęsti linksmybių kartu su draugais. Atvykus į ligoninę, Zionas prisipažino mamai, kad šiek tiek jaudinasi dėl operacijos. Dabar berniukas ir jo tėvai jaučiasi labai laimingi dėl to, kad pasiryžo šiam rizikingam žingsniui. Zionui paskirta fizinė ir psichologinė terapija, kurios metu jis mokosi naudotis savo naujomis plaštakomis ir kartu stebima vaiko psichinė būsena.

Kojų protezai berniukui leido būti itin fiziškai aktyviu – jis gali vaikščioti, lakstyti, šokinėti. Berniukas lanko mokyklą, taip pat jis išmoko rašyti, žaisti ir valgyti naudojant dilbius. Dabar jam teks visko mokytis iš naujo, naudojant naujas plaštakas.  Kad organizmas neatmestų naujų plaštakų, iki gyvenimo pabaigos jis turės vartoti vaistus, tačiau, pasak gydytojų, „tai tik smulkmena, palyginus su tuo, kaip pasikeis Ziono gyvenimas, turint galimybę naudoti transplantuotas plaštakas“.

Berniuko istoriją galite išvysti čia:

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: